Čo by ste zmenili v našom školstve? :) viac hláv viac rozumu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Čo by ste zmenili v našom školstve? :) viac hláv viac ro

Príspevok od používateľa aacid »

ale sak to je este utopistickejsie nez ta moja predstava. ludia sa dnes nemaju kde zamestnat ani po vystudovani VS a ty si predstavujes ze na to aby si skolu vobec spravil by mal kazdy student mat zamestanie a este k tomu v obore.
kdo si predstavujes ze im tu robotu na slovensku a cechach poskytne?

aj ked na druhej strane, nenasiel si si robotu pocas studia, bud na to nemas alebo robota nie je, takze nemas narok studovat v tomto obore... aj to je riesenie ako zredukovat absolventov :)
axxis
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

aacid napísal:ale sak to je este utopistickejsie nez ta moja predstava. ludia sa dnes nemaju kde zamestnat ani po vystudovani VS a ty si predstavujes ze na to aby si skolu vobec spravil by mal kazdy student mat zamestanie a este k tomu v obore.

aj ked na druhej strane, nenasiel si si robotu pocas studia, bud na to nemas alebo robota nie je, takze nemas narok studovat v tomto obore... aj to je riesenie ako zredukovat absolventov :)
Moj princip nie je utopia ale prax. Ziskanie bakalarskeho titulu este stale nie je podmienene spisanim bakalarskej praxe takze je miesto nej mozne vypracovat spravu z praxe, ktoru student nasledne predlozi skusobnej komisii a musi ju obhajit.

Kde sa zamestnat? There you go my boy cely zoznam firiem, ktore Ti tuto prilezitost ponuknu. Staci ju chytit a neurobit tam zo seba totalneho debila. Pohovory su konane na konci druheho rocnika a ked preukazes trochu skusenosti a inicativy mozes sa v obore zamestnat uz ako druhak ( moj pripad ) a nasledne pracovat pocas celeho tretieho rocnika s tym, ze si so skolou dohodnes upravu rozvrhu tak aby si studoval iba 2 pripadne 3 dni v tyzdni, takze mas cas pracovat na pol uvazku. Je to skvela prilezitost pre firmy otukat si studentov ( kedze sme samozrejme neboli plateni ako full time zamestnanci, stale som vsak dostalval viac penazi ako manazer z McDonaldu ). Zo strany skoly bola tato prilezitost vytvorena aj preto aby sa zredukoval pocet inzinierskych studentov, pretoze niektori si mali sancu vyskusat pracu a rozhodnu sa tam zostat ( kedze inziniersky titul by im na odbornosti uz velmi nepridal, daleko viac sa im hodia miesto toho 2 royk praxe ). Ja som vsak svoju pracu opustil, lebo som siel do niecoho trochu ineho.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

axxis: Pracoval som na nočných na poschodovom parkovisku pri okienku "služby zákazníkom". Školu mi neplatil zamestnávateľ, ten s ňou nechcel mať nič spoločné, platil som si to všetko sám z vlastného vrecka ja, z môjho záujmu a z môjho presvedčenia. A ver, že ďaleko to od debilizmu v Starbucks nemá, plus samozrejme, bolo to za minimálnu mzdu.

Práca v McDonalde ti dá minimálne aspoň pracovnú morálku a nakope ťa do zadku takým spôsobom, že budeš robiť všetko preto, aby si tú školu skončil a mohol tým šašom ukázať po promóciách stredný prst. Presne týmto systémom som sa so zaťatými zubami predieral cez moje 4 roky v tej debilnej firme, kde som bol - kedykoľvek som bol na hrane depresie a chcel som tam s tým tresnúť, povedal som si "je* na to, budeš tu iba do XXX roku a potom ti môžu všetci fúkať práškový cukor do riti" - jednoducho som sa nechcel zadĺžiť, ako dosť veľa mojich spolužiakov (začínať postgraduálnu kariéru s dlhom 30K libier na krku nie je žiadna sranda), takže som sa premohol.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

takze si +/- potvrdil to co som hovoril predtym. Zavesit studentom na krk obrovsku studentsku pozicku nie je uplne super, zamestnavatel Ti skolne nezaplati ( a ked si stredoskolak uz duplom nie ) a praca v Starbucks stoji za hovno ( aj ked je samozrejme obdivuhodne, ze si sa tym pretrepal aby si si platil skolu )
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Ono ja som si vedomý, že je to balvan na krku, ale na druhej strane, ako som už spomínal v mojom prvom príspevku, by som to vyvážil znížením predmetov a podobne. Zober si príklad - ja som tu mával iba 5 predmetov za semester, teda približne 15 hodín týždenne som musel trčať v škole a všetko ostatné záviselo na mne. Samoštúdium a podobne. Práve preto by to až tak nevadilo, zaviesť spoplatnenie, ktoré by obmedzilo drzosť a ko*ot profesorov, správanie sa škôl k študentom a podobne, pretože by záviseli od študentských poplatkov, plus, museli by brať do úvahy názory a návrhy študentov.

Takže aby som to zhrnul - zníženie záťaže na študenta, čo sa týka zbytočných a trápnych predmetov, spoplatnenie, ponuka výhodných pôžičiek, ktoré by boli bez úroku a začali by sa splácať až po dosiahnutí istého príjmu (tak to funguje aj tu, plus tuším ak si do 15 rokov nenájdeš takú prácu, pôžička prepadne a nemusíš platiť nič), študenti by mali viac času na hľadanie práce, možno aj takej, ktorá by súvisela s ich vzdelávaním a odborom, nemuseli by vysedávať v škole ako kreténi od rána od ôsmej do večera do šiestej - jednoducho zmena na západný systém. Slovensko sa opičí po západe hádam v skoro všetkom, iba nie v prípade školstva...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

aacid napísal:ale sak to je este utopistickejsie nez ta moja predstava. ludia sa dnes nemaju kde zamestnat ani po vystudovani VS a ty si predstavujes ze na to aby si skolu vobec spravil by mal kazdy student mat zamestanie a este k tomu v obore.
:!: Good point! So zamestnanosťou sú problémy, to je pravda. A robotu, ktorú môžeš vykonávať popri štúdiu ako absolvent strednej... nuž, naozaj nie sme v UK.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

begbeee napísal: :!: Good point! So zamestnanosťou sú problémy, to je pravda. A robotu, ktorú môžeš vykonávať popri štúdiu ako absolvent strednej... nuž, naozaj nie sme v UK.
Asi som ten good point prehliadol ked som sem dal dobrych 30 firiem, ktore ponukaju pracu uz popri studiu...yeah whatever, ak chcete nadavajte na system, ze je na sracku a neda sa zohnat robota.
Vzdy je lahsie povedat toto nie je UK ako sa trochu posnazit.

acid: Tak ma napadlo, co presne Ta nuti mysliet, ze ked nastavis spoplatnenie skol tak vysoko, ze zredukujes pocet studakov na 10-tinu tak budu v obore lepsie vzdelani? To akoze plati cim menej ludi prejde tym kvalitnejsia vzdelanie?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Aby bolo jasno, ja som popri škole tiež pracoval 5 rokov, ale netrpím naivnou predstavou, že keď sa to podarilo mne a tebe, tak existuje práca pre všetkých študujúcich na Slovensku, keď majú problém sa zamestnať "normálny" ľudia.
aruN
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aruN »

Poviem Ti moju skúsenosť, som na strednej priemyselnej a počas 4 rokov som bol na odbornej praxi 2x, prax v škole v druhom ročníku nepočítam, pretože to bol zlý vtip a okrem každotýždňového zasierania od kvapaliny z nej nemám nič. K tej odbornej praxi(2r.) som bol vo VW, kde som sa učil o veciach, ktoré som teoreticky preberal v 1 a 3 ročniku, čo mi príde maximálne z cesty. Prax by mala byť prelínaná s preberajúcim učivom, môj návrh každý mesiac 1 týždeň. Viem, že na niektorých stredných školách to tak funguje a keď na tých vedomostiach učitelia tak lipnú, prečo to tak nefunguje aj u nás? Ja nie som typ, že to čo vidím napísané na tabuli si vždy viem predstaviť aj v praxi a viem, že nie som sám.
Ako ďalší problém a to neviem či tak funguje len na našej škole vidím nevyužitie poskytnutých pomôcok, napriklad cnc stroje alebo automobil, ktorý sme dostali od Kie (je odparkovaný v zadnej časti školy a zaprataný niekoľkoročnými vecami, ktoré sa taktiež nevyužívajú) vybral sa z neho motor a ten je na stole v rohu učebne a maximálne sa naň žiaci pozerajú. Zamestnal by som mladších a dnes častokrát skúsenejších učiteľov, ale v tomto vidím najväčší problém, učitelia sú, ale ktorý z nich príde učiť za smiešnu sumu, ktorá je o málo väčšia ako tá minimálna?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

axxis: ale predsa nemozes podla seba sudit cely svet...
za prve, odkaz co si sem hodil je zoznam ceskych firiem, nie slovenskych. za druhe, jedna sa o IT odbor, asi jediny odbor kde problem so zamestnanostou ozaj nie je...

nikde som nenapisal ze cim menej ludi prejde, tym vdelanejsi budu absolventi, ale je myslim celkom logicke, ze cim menej studentov, tym viac sa im mozu vyucujuci venovat, tym viac vyuziju ucebne pomocky (viem ako sa na FIITke studenti tlacia dvaja za jednym pocitacom v ucebniach) a tym lepsich ucitelov si skola bude moct dovolit zaplatit (kvalita > kvantita).
111zuzu111
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa 111zuzu111 »

aacid nemáš pocit, že spoplatnením školstva by si odrezal možnosť študovať študentom, ktorí na to proste nemajú?...áno áno dajme tomu, že by existovali pôžičky a štipká ale tie výdavky sú neskutočné už teraz, či už na intrák alebo cestovné, jedlo...študovali by tí bohatší a chudobní do toho nepôjdu s predstavou koľko by to stálo...nedá sa im ani šanca zmeniť svoj život a prišlo by sa o veľa šikovných študentov..myslím, že by skôr pribudlo tých, ktorým to zaplatia rodičia a rovno im zaplatia aj titul ;) ja by som to riešila skôr inou formou ak je to vôbec riešiteľné. ako to tu už bolo spomínané dajme tomu formou zefektívnenia a zatraktívnenia študijných programov, kde je menší záujem...a povedzte mi úprimne...od malička sme vedení k vyšším ambíciám a Vš nám tú našu cestu k nim uľahčuje...aj keď neviem ako to bude vyzerať v budúcnosti takýmto štýlom, ale málo ľudí sa vidí ako inštalatér alebo elektrikár, keď ich to nebaví...každý to chce len riadiť ale robiť nechce nikto
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

OMG toto je cisty Rytmus argument :lol:
sukromne skoly stoja IMO zahovno, pretoze ucia sracky. ked vychodis tu slavnu platenu city univerzity a dostanes svoj slavny titul MBA co s tym budes robit? pojdes pracovat ako CEO applu? A navyse co je Ti to platne chodit na sukromnu ked ako vravis tam ucia ti isti ludia? K tomuto Ti mozem povedat len tolko, sukromne skoly obhajuju len ti co na ne chodia, pretoze si zvycajne myslia, ze su uber. A navyse je stale objektivny fakt, ze v CR a SR su naj Karlovka a VUT a tituly z nich si kazdy vazi viac ako z ktorejkolvek prachzbytocnej manazerskej sukromnej.
A mozes mi verit, ja nikomu vysoku skolu nezavidim :wink: Mozoze by si sa mal najskor ludi opytat aku skolu navstevuju nez chytis Rytmusov styl obhajoby :wink:

edit://
A vies komu zavidim uplne najviac? Vsetkym 40-rocnym uradnickam, ktore maju problem zapnut word a kedze stat rozhodol, ze ich poziciu mozes vykonvat jedine s titulom tak si teraz platia 500€ za kazdy semester v obore socialna praca. :lol: Och aky som len nestastny, ze som tam sam nesiel studovat aby som potom mohol svetu ukazat aku som si to len skolu zaplatil :lol:
Aky Rytmus argument? Ake sracky? O com to prosim ta rozpravas? Ved na sukromnych skolach su aj ucebnice lepsie, lebo su pisane modernymi ludmi s praxou, ktore su sucasne a nie z minulosti. Sa preber do reality. Co budem robit s MBA titulom? Tak urcite viac, ako s posratym Ing. alebo Mgr. z nejakej verejnej skoly (cest vynimkam, kam nepatri soc. praca a pod.), ale to by si musel vediet o zahranicnych firmach a uplatneni MBA titulu trosicku viac, inak by si taketo nezmysly nedristal. A dalsi nezmysel? Kto si mysli, ze je uber, ked je na sukromnej? Lebo ja to urcite nie som, ani par ludi, ktori malo to stastie ist na sukromnu skolu sa tak nespravaju, napr. vratane mojej snubenice. To, ze Karlova Univerzita ma meno vo svete a vystudovany clovek odtial je respektovany je fakt, ktory som ja nikdy a nikde nepopieral. Ale taktiez, ked sa objavis s MBA titulom, tak sa na teba trosku inak pozeraju, a aj plat je trosku iny. A stale nechapem, co mas s tym Rytmusom? Ale mam pocit, ze na sukromnu VS nechodis, lebo taketo nezmysly by si nekecal, resp. by si urcite nesiel s takym nazorom na skolu, kde ucia sracky, ako ty hovoris.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Spoplatnenie určite nie, seth to aj sám napísal, zrejme nechcene. Zavesenie dlhu na krk nie je žiadna výhra, nech je to už v akýchkoľvek podmienkach. A, samozrejme, iba to podporuje dnešný chorý systém žitia na dlh, ktorý sa aj tak už rúca. Lebo to by bola jedna pôžička na školu, ale život prinesie ďalšie a človek sa stane skôr ako sa nazdá otrokom bánk.

No ale k téme: určite treba redukciu študentov. Dnes študuje veľmi veľa ľudí, štúdium je zrejme aj ľahké a samotní študenti ani nejavia ozajstný záujem. Napr. nás je v obore cez 50 a čo som tak vysledoval, tak tých, ktorí to naozaj žerú je tak cez 10. Ostatní sú tí klasickí študenti SŠ - robiť si srandu, narážky, nechodiť na prednášky, spať na prednáškach, hrať hry, neučiť sa, nepripravovať. Samozrejme, títo ľudia už nie sú sprostí, takže väčšinou sa nejak naučia (nabiflia) a prejdú - vyštudujú, ale reálna kvalita tam nie je.

Určite by som sprísnil prijímacie testy. Boli by z oboru, zrušil by som nezmyselne všeobecné predpoklady, rôzne TSP a pod. blbosti. Pekne riadny, obsiahly a ťažký prijímací test, aby sa už tu vyselektovala kvalita a začali by študovať ľudia, ktorí majú aj reálne záujem o daný odbor. Páči sa mi, ako to je na mojom odbore na Karlovej univerzite - prvá fáza písomný test, prvá selekcia, druhá fáza ústny skúška, ďalšia selekcia a nakoniec ešte osobný pohovor, kde potencionálny študent okrem iného napr. predkladá zoznam naštudovanej literatúry.

Čo sa týka ďalších vecí, tak samozrejme, bezbrehé memorovanie je na nič, ale tak zase treba uznať, že z niečoho treba vychádzať a tam, kde je treba, vedieť aj nejaké fakty.

Dnes sa napr. pri IWW. učí o jej dôvodoch tak, že učiteľ ich nadiktuje, žiak sa naučí a poväčšine zabudne. Počul som aj o takej modernej učebnici, kde bola táto téma spracovaná tak, že bolo tam päť citácií štátnikov a významných ľudí z danej doby a žiak dostal za DÚ z týchto zdrojov sám prísť na to, aké boli dôvody IWW. A ak sa tomu ten žiak venuje aj takto, tak k tomu získa iný vzťah. Samozrejme, s tým súvisí aj to, že by som prekopal systém SŠ.

My sme mali napr. v 4. ročníku na gymnáziu AUP - alternatívny učebná plán, kde sme si mohli vybrať predmety, takže mne napr. zostali len tieto: dva jazyky, telesná, slovenčina, dejepis a NOS. Tento systém by som zaviedol od druhé ročníka, je úplne zbytočné žiakov moriť tým, čo ich nebaví a je to len na ich príťaž - ja som napr. prechádzal matematiku, fyziku a chémiu niekedy aj zo 4. :wink: Týmto by sa získal čas na to, aby sa učivo vyučovalo iným spôsobom a ako tu bolo spomenuté, tak aj tá VFBR by sa mohla preberať dva mesiace a úplne inak, ako dnes (dnes sa preberá tak, že sa dve vyučovacie hodiny k tomu píšu poznatky, ktoré diktuje učiteľ).

No, zatiaľ stačí.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Svarog napísal:
Vedel by si mi niečo viac k tomuto povedať, respektíve v čom spočívala ich kontroverzia?
Cena učebnice činila okolo 600 korún, prechodom na eu menu asi 20€.
Tieto náklady bolo treba vynaložiť každý školský rok, teda 4 roky počas gymnázia.
Mám o 3 roky mladšieho brata a tomu bolo tieto učebnice nutné kúpiť znova.
Kto ich nezaplatil, nebol pripustený k maturite.

Aký je rozdiel medzi ročníkmi učebnice ? Absolútne žiadny, iba je zmenené poradie textov a sprievodné (ničnehovoriace) fotografie.

Z učebníc som sa ja ani brat veľa nenaučil, dá sa povedať že temer nič.
Rodičia to vytiahli na rodičovskom, riaditeľka ich zahriakla štýlom "nezjapte, nemá to zmysel, buď tie učebnice zaplatte, alebo vaše decko nepôjde k mature"

http://www.hojko.com/jazykove-ucebnice- ... it=headway
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

begbeee napísal:Aby bolo jasno, ja som popri škole tiež pracoval 5 rokov, ale netrpím naivnou predstavou, že keď sa to podarilo mne a tebe, tak existuje práca pre všetkých študujúcich na Slovensku, keď majú problém sa zamestnať "normálny" ľudia.
S tymto sa da scasti suhlasit. Je viac ako jasne, ze pre pre tisice ekonomikarov a pravnikov praca nielenze nie je ale najblizsich 10 rokov ani nebude. To ale nic nemeni na fakte, ze sikovny inzinier si pracu najde vzdy ak sa trochu posnazi.

p4ra napísal:Aky Rytmus argument? Ake sracky? O com to prosim ta rozpravas? Ved na sukromnych skolach su aj ucebnice lepsie, lebo su pisane modernymi ludmi s praxou, ktore su sucasne a nie z minulosti. Sa preber do reality. Co budem robit s MBA titulom? Tak urcite viac, ako s posratym Ing. alebo Mgr. z nejakej verejnej skoly (cest vynimkam, kam nepatri soc. praca a pod.), ale to by si musel vediet o zahranicnych firmach a uplatneni MBA titulu trosicku viac, inak by si taketo nezmysly nedristal. A dalsi nezmysel? Kto si mysli, ze je uber, ked je na sukromnej? Lebo ja to urcite nie som, ani par ludi, ktori malo to stastie ist na sukromnu skolu sa tak nespravaju, napr. vratane mojej snubenice. To, ze Karlova Univerzita ma meno vo svete a vystudovany clovek odtial je respektovany je fakt, ktory som ja nikdy a nikde nepopieral. Ale taktiez, ked sa objavis s MBA titulom, tak sa na teba trosku inak pozeraju, a aj plat je trosku iny. A stale nechapem, co mas s tym Rytmusom? Ale mam pocit, ze na sukromnu VS nechodis, lebo taketo nezmysly by si nekecal, resp. by si urcite nesiel s takym nazorom na skolu, kde ucia sracky, ako ty hovoris.
Rytmus argument = ja mam peniaze, Ty nie - zavidis. Uz len to, ze si pustil z huby taku sracku akoze zavidim studentom sukromnych preto, ze na to nemam peniaze hovori o nadradenom mysleni studentov tychto skol. ( :lol: ze zavidim, to tak, poznam ludi, ktori pracuju na stavbe ako pomocni pracovnici, pretoze nie su dost inteligentni na to aby robili aspon obkladaca :lol: a z platu, ktory dostavaju studju pravo v skvelej, renomovanej a v prvom rade sukrmonej skole v Sladkovicove. A preco to tak je? Pretoze z kazdej inej ich vyhodili :D )
A mas pravdu, nechodim na sukromnu skolu ( kolke nestastie ). Teraz mi povedz ako presne si z tohto faktu odvodil kolko moja skola stoji?
P.S. Odkaz priatelke, ze jej zelam vela uspechov za pokladnou v Tescu.
P.P.S. Nemam cas ani chut sa tu dohadovat, z mojej strany koniec.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

axxis, neostava mi nic ine, ako ti napisat, ze si trapny. Uz len to vysvetlenie toho akoze Rytmus argumentu. Tu vobec neslo, aby to vyslo nadradene, len som hovoril, ze je to z osobnych skusenosti jav, ktory je bezny, ze preco studenti statnych skol nadavaju na sukromne. Je to fakt, ktory sa ti nepaci, ale je. Nehovorim, ze vsetci, ale najdu sa aj taki. To, ze niekto robi na stavbe, alebo robi obkladaca neznamena to, ze je neinteligentny. Ale v tvojom rebricku hodnot a chapania inteligencie to tak zjavne je. Bohuzial na Slovensku je system nastaveny tak, ze je jedno, kde studujes VS, a odkial si vysiel. Ked vyjdes s titulom zo Sladkovicova alebo z Bratislavy, tak je to uplne jedno. Nakoniec je uplne jedno, ze ci tu VS mas vobec. Vo vacsine pripadov. A to tvoje odovodnenie, ze by ich vyhodili z kazdej inej vobec neobstoji, ako fakt, lebo je to len tvoja domnienka, kedze moj byvaly spoluziak z gymnazia chcel ist na pravo, do BA sa nedostal, tak isiel prave do Sladkovicova. Tam bol rok, a na dalsi rok prestupil. Cuduj sa svetu, zvladol aj rozdielovu skusku, ktoru mal robit. Podla tvojej logiky to zvladnut nemohol, kedze tam chodia len stavbari. Vstup si do svedomia s tymito nezmyslami a akceptuj fakt, ze sukromna skola sa nerovna flakanie, lahsie studium a neviem ake dalsie ulavy. Skor sa rovna modernejsim metodam, lepsim pomockam, ovela lepsim podmienkam (hovorim o priestoroch) a inym dalsim veciam, ktore ti statna skola nezaruci.

Pokial viem, tak nikde som nepovedal, resp. nenapisal, ze kolko tvoja skola stoji, ale mi bolo jasne, ze na sukromnu VS nechodis, lebo tolko bullshitu by si nenapisal, keby si o tom nieco vedel. K tvojim PS. Priatelka, keby teraz prestala chodit do skoly a do konca zivota nic nerobila, tak je zahojena, takze na TESCO urcite odkazana nie je, ale studuje to preto, lebo to studovat chce. Mohla si vyberat zo statnej a sukromnej a vybrala si sukromnu. Nikto ju do toho nenutil. Nemas chut a cas sa dohadovat, pretoze niekto iny ti dava nazory a priklady, ktore sa zakladaju na skusenostiach z praxe, ale nie si ich schopny akceptovat, lebo mas mylny dojem, ktory si neviem odkial nabral.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

111zuzu111 napísal:aacid nemáš pocit, že spoplatnením školstva by si odrezal možnosť študovať študentom, ktorí na to proste nemajú?...áno áno dajme tomu, že by existovali pôžičky a štipká ale tie výdavky sú neskutočné už teraz, či už na intrák alebo cestovné, jedlo...študovali by tí bohatší a chudobní do toho nepôjdu s predstavou koľko by to stálo...nedá sa im ani šanca zmeniť svoj život a prišlo by sa o veľa šikovných študentov..myslím, že by skôr pribudlo tých, ktorým to zaplatia rodičia a rovno im zaplatia aj titul ;) ja by som to riešila skôr inou formou ak je to vôbec riešiteľné. ako to tu už bolo spomínané dajme tomu formou zefektívnenia a zatraktívnenia študijných programov, kde je menší záujem...a povedzte mi úprimne...od malička sme vedení k vyšším ambíciám a Vš nám tú našu cestu k nim uľahčuje...aj keď neviem ako to bude vyzerať v budúcnosti takýmto štýlom, ale málo ľudí sa vidí ako inštalatér alebo elektrikár, keď ich to nebaví...každý to chce len riadiť ale robiť nechce nikto
vobec taky pocit nemam, ved uz dnes existuju socialne stipendia a prospechove stipendia. pokial clovek je inteligentny, ma zaujem sa ucit a je to aj vidno na vysledkoch, vobec sa nemusi bat toho ze nema peniaze.
ci uz nejaka firma alebo stat ovela radsej necha vystudovat perspektivneho a sikovneho zadarmo ako 2 priemernych co si za to budu platit. ono sa im to casom vrati..
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

aacid napísal: vobec taky pocit nemam, ved uz dnes existuju socialne stipendia a prospechove stipendia. pokial clovek je inteligentny, ma zaujem sa ucit a je to aj vidno na vysledkoch, vobec sa nemusi bat toho ze nema peniaze.
ci uz nejaka firma alebo stat ovela radsej necha vystudovat perspektivneho a sikovneho zadarmo ako 2 priemernych co si za to budu platit. ono sa im to casom vrati..
Prospechové a sociálne štipendiá sú o ničom. Ak si študent tak ti nevystačia ani na ubytovanie aj ak dostaneš obidvoje štipká....

Spoplatňovanie škôl na chudobnom Slovensku je proste nereálne, študentov by síce ubudlo ale aj tých perspektívnych. Na slovensku to chce skôr lepšie vybudovať jednotlivé odbory v rámci škôl aby bolo každému kto tam nemá čo robiť aj hneď jasné že to proste nezvládne a je to strata času.

111zuzu111 napísala tiež veľmi dobrý postreh že každý chce len viesť a nikto nechce robiť, čo úzko súvisí s problémom preplnených škôl. Každý totižto očakáva že sa bude v živote nejako živiť a povedzme si na rovinu... kým na západe si robotník na seba a rodinu zarobí tak u nás si v závodoch alebo podobných prevádzkach ľudia zarobia len tak tak na prežitie. A to je ten motor čo ženie ľudí na školy, pretože vedia že inak asi budú žiť veľmi ťažko.
Spoplatnením sa stane len to že rodičia ktorí majú problém štúdium svojim potomkom hradiť teraz budú potom svoje deti doslova odrádzať od štúdia lebo budú vedieť že si to nemajú ako dovoliť.
Ja sám pociťujem počas štúdia veľké finančné problémy(aj napriek tomu že počas školy robím a tým pádom nemám na nič poriadne čas) a nemám pocit že by som školu flákal alebo že by som na nej nemal čo robiť. Peniaze rozhodne niesú podľa mňa dobrý spôsob ako selektovať študentov. Jediné relevantné a správne riešenie je selekcia vedomosťami, sám poznám niekoľko fakt šikovných ľudí ktorí keby bolo školstvo spoplatnené proste neštudujú.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

za prve, samozrejme ze teraz by si si zo stipendii nezaplatil, ale pokial by bolo skolstvo spoplatnene samozrejme by sa mohli zvysit aj stipendia. financie ozaj nie su argument. v amerike stoja skoly 40 tisic dolarov rocne a existuju stipendia a firmy, ktore ti studovat umoznia aj ked tie peniaze nemas ako zohnat.

za druhe, co si napisal ze kazdy sa tlaci na VS pretoze inak sa uzivit nema sancu je totalna blbost. samozrejme, ze pokial si vystudoval gymnazium, nedostal si sa na VS, tak ti neostava nic ine ako ist robit za pas a to ta ozaj moc neuzivi. ale dnes kazdy elektrikar, automechanik alebo opravar praciek zaraba 2x viac ako priemerny absolvent vysokej skoly. a to je presne preto, pretoze kazdy sa tlaci na VS, remeslo nema kto robit a tych zopar co to robia si mozu pytat nehorazne peniaze.
sme rekonstruovali byt a prisiel elektrikar a za natiahnutie dvoch kablov v stene chcel 400 eur. tak som zavoval znamemu elektrikarovi, ci je to normalne, prisiel sa pozriet k nam domov a povedal mi ze to je babracka robota, ze to zaberie mozno az dva dni a ze to radsej nech zaplatim tomu druhemu 400 eur, jemu sa to robit nechce.

selekcia vedomostami je super riesenie, problem je to ze ziskat vyselektovanych inteligentnych ludi, ktori ale budu furt studovat na nasich nekvalitnych vysokych skolach, budu ich ucit nekvalitny 80 rocny profesori a budu sa ucit na zastaralych pomockach. pretoze bez penazi sa nic nezmeni.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

Áno samozrejme že by asi išlo navrhnúť štipendiá vyššie a pre viac ľudí ale aby si si zaplatil školu, stravu a ubytko by to muselo byť štipendium dosť vysoké.
Niektoré školy v USA stoja aj viac ako 40 000 ale bavíme sa snáď o štátnych nie? Tie sú lacnejšie a hlavne ten ich systém je naozaj taký že schopní ľudia proste ani nejdú študovať ak na to nemajú.

Samozrejme remeslo je možnosť ale tiež nie univerzálna, ja poznám opravárov až až a získať zákazku im niekedy trvá pekne dlho. Nieje to med lízať.
Samozrejme že pedagógovia niektorí nesplňajú požiadavky ale ja si myslím že sa to začína hýbať dopredu, sám vidím na mojej katedre ako sa študenti zapájajú do rôznych projektov od externých firiem a ako kolektív učiteľov mladne. Vždy je to aj o študentovi, kto sa naučiť chce ten od vyučujúceho získa to čo potrebuje lebo vie čo chce.
Napísať odpoveď