Forsaken napísal:podla mna sa SSD stale neoplati...
preco?
- Bootovanie OS - ok, lenze kolkokrat denne bootujes ? ja obvykle raz/dva, pri updatoch 3x, cize usetrim dokopy max. cca. 30s
- Rychlost prehliadaca - nacitanie stranok ? - tento argument co tu padol mi nepride korektny...
- Rychlost OS - no zalezi od RAM a CPU, disk dostava zabrat pri bootovani, core je v ram... zisk s SSD, mozno odozva OS = usetris na odozve dajme tomu 5s dokopy za hodinu prace z os...
- spustanie hier a programov - ok bude rychlesie, ale o kolko ? Photoshop nepustas kazde 2min, ale raz za 3hodiny a usetris pri loadingu 2-3s ? tiez zalezi skor od CPU/RAM, datovy tok nieje moc velky...
- kopirovanie velkych suborov (BD/iso/rar), v poriadku usetris radovo minuty, lenze kolko krat denne kopirujes na 120GB SSD 10GB subor?
- vyhladavanie ? search pouzivam priemerne raz za tyzden...
takze by som to zhrnul, ak pri beznom modernom disku HDD (nie z cias dinosaurov) stracas dokopy cas ulohami vyssie spomenutymi napr. 5min/hod. tak s SSD to nebude o moc menej, budu to rovnako operacie trvajuce mozno v case 4min/hod a v tomto case ratam hlavne odozvu...
cize co je realne plus SSD ?
- rychlesie spustanie OS - ktore casto nerobis
- rychlesie spustanie app -to sice casto robis, ale maloktora aplikacia je az tak velmi datovo narocna(na data z disku), zisk minimalny, pokial budete argumentovat hrami, tak dost vela zalezi aj od optimalizacie danej hry pri loadingu, a vo velmi vela pripadoch tie hry stoja za prdlajz.
- odozva systemu - tu by sa dalo spekulovat, ale cisla odozvy su radovo ms... rozdiel medzi 5ms a 200ms sice spoznas, ale neusetris nim nic...
- kopirovanie - vid. vyssie, kolkokrat do dna kopirujes velke subory a hlavne kolko sa ti ich zmesti na male SSD...
podla mna stale tie velkosti a rychlosti niesu az tak markantne aby som si kupil SSD, je to sice frajerinka ale realny zisk +/- 15%-25% z casu, ktory je pri beznom pouzivani aj tak nie velmi vysoky ...
ak mate samozrejme argumenty proti, piste, rad si ich precitam...