Slováci ktorí sa zaslúžili o mier.
Slováci ktorí sa zaslúžili o mier.
Ktorí Slováci/ Slovania sa podľa vas nejakým spôsobom zaslúžili o mier? A čím...
Re: Slováci ktorí sa zaslúžili o mier.
Ták podla mňa určite Stalin , Hilter a možno trochu aj Barck Obama ale hlavne Michael Jordan

Tak stalin svojími fúzmi , hitler tiež , Barac zato že je čierny a Michael zato že dal 3jku proti torontu
Tak stalin svojími fúzmi , hitler tiež , Barac zato že je čierny a Michael zato že dal 3jku proti torontu
-
senator8008
Light Star
jurokucka napísal:Ktorí Slováci/ Slovania sa podľa vas nejakým spôsobom zaslúžili o mier? A čím...
A aký mier to máš na mysli?
-
Hotwire
Addict
- Kontaktovať používateľa:
napr kazdy jeden partizan co bojoval proti nemcomjurokucka napísal:Ktorí Slováci/ Slovania sa podľa vas nejakým spôsobom zaslúžili o mier? A čím...
edit: ak mas teda na mysli druhu svetovu
-
Sagittarius
Guru
No s tými partizánmi by som to určite netvrdil.
1. Nie každý partizán, čo bojoval proti Nemcom bol za mier. Dosť často skôr naopak.
2. SNP a ďalšie partizánske akcie na Slovensku sa o mier zaslúžili len minimálne.
1. Nie každý partizán, čo bojoval proti Nemcom bol za mier. Dosť často skôr naopak.
2. SNP a ďalšie partizánske akcie na Slovensku sa o mier zaslúžili len minimálne.
-
Hotwire
Addict
no mozno neboli priamo za mier ale bojovali za to aby vyhnali nemcov odtialto, takze nepriamo mali svoj podiel na snahe o mier, nemyslis?
edit: teda niesom ziaden historik ani odbornik na to, len pisem co si pamatam z dejepisu a kadejakych historickych relacii
edit: teda niesom ziaden historik ani odbornik na to, len pisem co si pamatam z dejepisu a kadejakych historickych relacii
Každý partizán, resp. ak to zovšeobecním, tak každá odbojová činnosť sa pričinila o skrátenie vojny, teda v prenesenom význame o mier.
Takisto veľmi zaujímavé tvrdenie, z čoho vychádzaš ? SNP bolo súčasťou európskej, alebo dokonca celosvetovej protifašistickej rezistencie. Má svoj podiel na týchto udalostiach, teda porazení nacizmu a fašizmu. Takže ?2. SNP a ďalšie partizánske akcie na Slovensku sa o mier zaslúžili len minimálne.
-
Sagittarius
Guru
No partizánov by som ako mierotvorcov nebral, nieto ešte každého partizána.
Lebo potom by sme museli ako mierotvorca brať aj Stalina. A to ďakujem pekne...
Ale pozri si napr. toto:
http://www.sme.sk/c/1300765/masaker-v-s ... eseny.html
Ale pozri si napr. toto:
http://www.sme.sk/c/1300765/masaker-v-s ... eseny.html
-
Hotwire
Addict
no nechajme bokom stalinovu osobnost a celkovo jeho chore spravanie, to ze aj on prispel k mieru je neodskriepitelne, ci sa ti to paci alebo nie
edit: a ano mozes namietat ze keby nas on neprisiel "vyslobodit" prisli by to urobit zo zapadu apod...ale zial stalo sa to tak ako sa to stalo...
edit: a ano mozes namietat ze keby nas on neprisiel "vyslobodit" prisli by to urobit zo zapadu apod...ale zial stalo sa to tak ako sa to stalo...
-
Sagittarius
Guru
hughito: Áno, ale z celosvetového hľadiska je jeho podiel pri najlepšom minimálny a zo slovenského hľadiska tiež otázny. Lebo po krátkom čase bolo zatlačené do hôr. A Slovensko oslobodili skôr Sovieti a aj Rumuni + čs. légie.
SchYzo: S tým Stalinom to bol čisto len príklad a link nemá s ním nič spoločné...
SchYzo: S tým Stalinom to bol čisto len príklad a link nemá s ním nič spoločné...
-
Hotwire
Addict
no napisal si doslova ze ak budeme povazovat za mierotvorcov partizanov tak to mozme aj Stalina...a pritom nim stalin naozaj je, takze mi vychadza ze to tak bude aj s tymi partizanmi
ved mi povedz za co ine oni mohli chciet bojovat ked nie za vyhnanie nemcov?
A ?
Partizánov bolo dosť cez 10 000, toto spáchala nejaká jednotka a navyše, treba sa pozrieť aj na participáciu etnických Nemcov na SK v pronacistických organizáciach a podobne, doma mám o tom niekde štúdiu. Samozrejme, kolektívna vina je zlá, ale nálady voči Nemcom boli také aké boli.
Ja ten prínos za mier chápem tak, ako som napísal.
Partizánov bolo dosť cez 10 000, toto spáchala nejaká jednotka a navyše, treba sa pozrieť aj na participáciu etnických Nemcov na SK v pronacistických organizáciach a podobne, doma mám o tom niekde štúdiu. Samozrejme, kolektívna vina je zlá, ale nálady voči Nemcom boli také aké boli.
Ja ten prínos za mier chápem tak, ako som napísal.
-
Sagittarius
Guru
hughito: Koľko percent? Viac než 10 asi nie... Lebo inak je to tak akoby si povedal, že veľká väčšina slovenských Maďarov (všetkých aj bez maďarského občianstva) by volila Fidesz alebo Jobbik. (Nezrovnávam nacistov s Fideszom alebo Jobbikom, len udávam príklad, aj keď aj o tom by sa dalo polemizovať, ale to je na inú tému) A to neospravedlňuje čin. A keď si vezmeme do úvahy, že taký ľudia, ktorý sú v takýchto organizáciách sa väčšinou vďaka prezliekaniu kabátov tomuto vyhnú.
A áno, máš z veľkej väčšiny s tým SNP pravdu, ale mne vadí, že sa na Slovensku staviame k SNP absolútne nekriticky, aj keď rozumiem, kde to má korene.
A ešte som zabudol napísať, že najväčší kladný dôsledok SNP je to, že Slovensko patrí medzi víťazné krajiny...
A áno, máš z veľkej väčšiny s tým SNP pravdu, ale mne vadí, že sa na Slovensku staviame k SNP absolútne nekriticky, aj keď rozumiem, kde to má korene.
A ešte som zabudol napísať, že najväčší kladný dôsledok SNP je to, že Slovensko patrí medzi víťazné krajiny...
-
Hotwire
Addict
mozno trepnem kravinu, ale neboli sme my oficialne na strane nemecka? cize tym padom by sme mali patrit skor medzi porazene krajiny, ci?
-
Sagittarius
Guru
Práve vďaka SNP a dalo by sa povedať aj zahraničným légiám nie. Lebo počas SNP prešla aj časť armády na druhú stranu. Aká časť neviem. Ale čo ja viem, tak vďaka SNP sme na strane víťazov, aspoň tak sa to tvrdí. A hlavne Slovenský štát v roku 1945 zanikol, tak nemal byť kto na strane porazených. A ČSR bola určite na strane víťazov.
-
Hotwire
Addict
nuz ak sme teda boli na strane vitazov preco sa s nami nakladalo ako s porazenymi? 
-
Sagittarius
Guru
Myslíš sféry vplyvu?
Sagittarius:
No vyčísliť na % sa to určite nedá. Ako som písal, doma mám tomu venovanú štúdiu, takže to cez víkend pozriem (už ďalšia úloha na víkend, jupí).hughito: Koľko percent? Viac než 10 asi nie...
Nemám taký pocit. Práveže, po 1989 sa začala raziť druhá krajná interpretácia - a to neoľúdacka. Dnes je tendencia sa aj k Povstaniu vyjadrovať objektívne a nezaujato, takisto sa začali z iniciatívy mladej historickej obce skúmať aj stanoviská ohľadom otázok, či bolo Povstanie národné, aký reálny podiel mali partizáni a podobne.A áno, máš z veľkej väčšiny s tým SNP pravdu, ale mne vadí, že sa na Slovensku staviame k SNP absolútne nekriticky, aj keď rozumiem, kde to má korene.
To nie je tak úplne pravda, to sme sa zaradili už skôr kvôli zahraničnému odboju, ale tak dá sa povedať, že SNP tomu dodalo punc reálnosti.A ešte som zabudol napísať, že najväčší kladný dôsledok SNP je to, že Slovensko patrí medzi víťazné krajiny...
-
Hotwire
Addict
sagittarius: presne, preco si nas rozdelili medzi zapad a vychod (teraz myslim celu oblas nielen csr)? 
-
Sagittarius
Guru
hughito: Ja nemyslím nejaké, či už viac alebo menej nezávislé, ale väčšinou aj tak marginálne organizácie, ale verejnú mienku. Čo sa týka Slovenského štátu, tak o tom sa v tejto téme nejdem vyjadrovať, ale názor mám a nie je veľmi kladný.
SchYzo: No asi takto teoreticky sme boli víťazná krajina, ale prakticky víťazné krajiny boli len tri USA, ZSSR a Veľká Británia. Ale zase bezprostredne po vojne sa s nimi nestalo to, čo s Nemecko alebo Rakúskom, na Maďarsko neviem prečo zabudli...A rozhodnutie o tom aký systém bude v ČSR, aj tak padlo v podstate v Česko-slovensku.
SchYzo: No asi takto teoreticky sme boli víťazná krajina, ale prakticky víťazné krajiny boli len tri USA, ZSSR a Veľká Británia. Ale zase bezprostredne po vojne sa s nimi nestalo to, čo s Nemecko alebo Rakúskom, na Maďarsko neviem prečo zabudli...A rozhodnutie o tom aký systém bude v ČSR, aj tak padlo v podstate v Česko-slovensku.