Ahojte. Už dlhšiu dobu mám nielen ja problém s našim susedom. Je to dôchodca, ktorý býva vedľa nás v rodinnom dome spolu so svojou manželkou. Problémy začali už v lete tohto roku, keď začal mať námietky voči tomu, že sa otáčam na ostrovčeku pri jeho vjazde do garáže. Vtedy mi jeho žiadosť, aby som sa tam už neotáčal pripadala tak nepodstatná, že som mu prikývol, hlavne už aby dal pokoj. Lenže sused mi pokoj nedal, napriek tomu, že ostrovček nieje v jeho vlastníctve a ide o časť mestskej komunikácie. Skúsil to na moju mamu, ktorej svoju žiadosť obhájil tak, že mu moje svetlá svietia do okna a on nemôže spať. Podotýkam, že sa na ostrovčeku otáčam zadkom k jeho domu a navyše má dom dosť vysoko, takže nieje možné, aby som mu nejak extrémne svietil do okna. Trochu z križa je na trávnatej ploche pred našim domom lampa, ktorá mu tiež svieti do okna, ale to mu pravdepodobne nevadí. Moja mama mu navrhla, aby si zastrel záclony a keď nemá zo svojho dôchodku na záclony, že mu nejaké dá. On sa ohradil, že záclony má a že si teda zastrie. Všimol som si, že na oknách má žalúzie, ktoré si ale necháva odostreté. Nasledujúce dni na ostrovček postavil priečne nejakú koľajnicu alebo železný hranol. Ja som si ho nevšimol a nabehol som naň za obrovského rachotu. Moje malé kolieska totiž nedokázali cez hranol prejsť a tak ho šúchali po asfalte. Niesom ten typ človeka, ktorého takéto niečo zastaví, najmä ak sa domnievam, že som v práve. Keďže sused videl, že ani železný hranol nepomohol, skúsil to znova na moju mamu. Odchytil si ju v záhrade a arogantným tónom jej okrem iného povedal: "A Vy, taká stará škatula, a neviete si spravit so synom poriadky!" Moja mama má iste svoje chyby, ale rozhodne ju nikto ako on nemá právo takto titulovať. Rozhovor ukončil slovami, že si tam dá kameň. Kameň tam nikdy nebol a aj keby tam bol, tak mne nerobí problém sa tam aj tak otočiť. Mám staré auto s plastovými nárazníkmi. Určite by ma niečo také ako oškretý nárazník nemrzelo. Mama mi povedala, že pár susedov sa jej zdôverilo, že sused tam už kedysi pred tým, ako sme sa prisťahovali kameň dával. Dokonca ja osobne si pamätám časy, kedy som sa tam ja ešte neotáčal a kameň tam býval. Neviem prečo. Raz keď som sa potom otáčal cez to železo, odparkoval som auto a keď som si odomykal bránku, začal hulákať, že či som normálny, že som "chruňo" (čo mňa osobne celkom pobavilo

). Keď som sa ho pri tejto príležitosti spýtal, čo ho viedlo k tomu, že moju mamu nazval "starou škatuľou" ohradil sa, že on nič také nepovedal. Chcel tým snáď naznačiť, že moja mama mi klamala? Odvtedy som sa tam na istú dobu prestal otáčať. Sused mi radil, aby som sa otáčal ešte o dom daľej napriek tomu, že som na tom ostrovčeku dosť často videl zaparkované auto. Určite budem asi chodiť na koniec ulice sa otáčať

. Alebo sa otočím ešte na začiatku a polovicu ulice si nacúvam pomedzi autá, kde celá šírka ulice činí 5-6m. Mimochodom je to slepá ulička, takže otočiť sa je nevyhnutné. V poslednom čase som sa tam začal otáčať, lebo teraz v zimnom období je dosť nebezpečné so zarosenými oknami sa otáčať na proťajšom ostrovčeku, pretože na našom stojí auto môjho otca, ktoré je dosť rozmerné a trčí do cesty. Je náročné sa vmanévrovať do ostrovčeka a dávať pozor na predok aby som sa nešuchol o tatkove auto. Dnes tam bolo zase to železo. Ani dnes ma to nezastavilo. Za veľkého rachotu som tam nacúval, ale kolieska sa prehupsli cez tyč. A tak som tú tyč pri odchádzaní zo susedovho ostrovčeka ťahal za sebou celkom slušný kus. Skoro až po miesto, kde parkujem. Tyč sa skrížila a vyvliekla sa spod kolies. Ja som zaparkoval pri obrubníku. Tyč ostala v strede cesty natočená v smere jazdy.
A teraz sa dostávame k záveru. Moje otázky na vás sú...Koná sused v súlade so svojimi právami? Má právo úmyselne klásť prekážky na mestskú verejnú komunikáciu? Konal som ja v súlade s morálnymi zásadami? Je možné sa niekde na konanie suseda sťažovať? Ak áno, tak kde? Ako mám postupovať ďalej? Čo ak mi bude spôsobená škoda na vozidle po prejdení cez prekážku, ktorú tam umiestnil sused?
PS: pri kreslení náčrtu som si uvedomil, že keď sa otáčam na proťajšom ostrovčeku, nabehnem predkom na susedov, pričom v tomto prípade mu nevadí, že mu svietim "do okna" stretávacími. Dokonca som to pár krát skúsil aj s diaľkovými a nemal námietky. Keď sa otáčam zadkom, svietia mi brzdové, obrysové a cúvacie svetlo.