Problémový sused - otáčanie na susedovom ostrovčeku

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Grim
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Problémový sused - otáčanie na susedovom ostrovčeku

Príspevok od používateľa Grim »

Ahojte. Už dlhšiu dobu mám nielen ja problém s našim susedom. Je to dôchodca, ktorý býva vedľa nás v rodinnom dome spolu so svojou manželkou. Problémy začali už v lete tohto roku, keď začal mať námietky voči tomu, že sa otáčam na ostrovčeku pri jeho vjazde do garáže. Vtedy mi jeho žiadosť, aby som sa tam už neotáčal pripadala tak nepodstatná, že som mu prikývol, hlavne už aby dal pokoj. Lenže sused mi pokoj nedal, napriek tomu, že ostrovček nieje v jeho vlastníctve a ide o časť mestskej komunikácie. Skúsil to na moju mamu, ktorej svoju žiadosť obhájil tak, že mu moje svetlá svietia do okna a on nemôže spať. Podotýkam, že sa na ostrovčeku otáčam zadkom k jeho domu a navyše má dom dosť vysoko, takže nieje možné, aby som mu nejak extrémne svietil do okna. Trochu z križa je na trávnatej ploche pred našim domom lampa, ktorá mu tiež svieti do okna, ale to mu pravdepodobne nevadí. Moja mama mu navrhla, aby si zastrel záclony a keď nemá zo svojho dôchodku na záclony, že mu nejaké dá. On sa ohradil, že záclony má a že si teda zastrie. Všimol som si, že na oknách má žalúzie, ktoré si ale necháva odostreté. Nasledujúce dni na ostrovček postavil priečne nejakú koľajnicu alebo železný hranol. Ja som si ho nevšimol a nabehol som naň za obrovského rachotu. Moje malé kolieska totiž nedokázali cez hranol prejsť a tak ho šúchali po asfalte. Niesom ten typ človeka, ktorého takéto niečo zastaví, najmä ak sa domnievam, že som v práve. Keďže sused videl, že ani železný hranol nepomohol, skúsil to znova na moju mamu. Odchytil si ju v záhrade a arogantným tónom jej okrem iného povedal: "A Vy, taká stará škatula, a neviete si spravit so synom poriadky!" Moja mama má iste svoje chyby, ale rozhodne ju nikto ako on nemá právo takto titulovať. Rozhovor ukončil slovami, že si tam dá kameň. Kameň tam nikdy nebol a aj keby tam bol, tak mne nerobí problém sa tam aj tak otočiť. Mám staré auto s plastovými nárazníkmi. Určite by ma niečo také ako oškretý nárazník nemrzelo. Mama mi povedala, že pár susedov sa jej zdôverilo, že sused tam už kedysi pred tým, ako sme sa prisťahovali kameň dával. Dokonca ja osobne si pamätám časy, kedy som sa tam ja ešte neotáčal a kameň tam býval. Neviem prečo. Raz keď som sa potom otáčal cez to železo, odparkoval som auto a keď som si odomykal bránku, začal hulákať, že či som normálny, že som "chruňo" (čo mňa osobne celkom pobavilo :-D). Keď som sa ho pri tejto príležitosti spýtal, čo ho viedlo k tomu, že moju mamu nazval "starou škatuľou" ohradil sa, že on nič také nepovedal. Chcel tým snáď naznačiť, že moja mama mi klamala? Odvtedy som sa tam na istú dobu prestal otáčať. Sused mi radil, aby som sa otáčal ešte o dom daľej napriek tomu, že som na tom ostrovčeku dosť často videl zaparkované auto. Určite budem asi chodiť na koniec ulice sa otáčať :roll: . Alebo sa otočím ešte na začiatku a polovicu ulice si nacúvam pomedzi autá, kde celá šírka ulice činí 5-6m. Mimochodom je to slepá ulička, takže otočiť sa je nevyhnutné. V poslednom čase som sa tam začal otáčať, lebo teraz v zimnom období je dosť nebezpečné so zarosenými oknami sa otáčať na proťajšom ostrovčeku, pretože na našom stojí auto môjho otca, ktoré je dosť rozmerné a trčí do cesty. Je náročné sa vmanévrovať do ostrovčeka a dávať pozor na predok aby som sa nešuchol o tatkove auto. Dnes tam bolo zase to železo. Ani dnes ma to nezastavilo. Za veľkého rachotu som tam nacúval, ale kolieska sa prehupsli cez tyč. A tak som tú tyč pri odchádzaní zo susedovho ostrovčeka ťahal za sebou celkom slušný kus. Skoro až po miesto, kde parkujem. Tyč sa skrížila a vyvliekla sa spod kolies. Ja som zaparkoval pri obrubníku. Tyč ostala v strede cesty natočená v smere jazdy.

A teraz sa dostávame k záveru. Moje otázky na vás sú...Koná sused v súlade so svojimi právami? Má právo úmyselne klásť prekážky na mestskú verejnú komunikáciu? Konal som ja v súlade s morálnymi zásadami? Je možné sa niekde na konanie suseda sťažovať? Ak áno, tak kde? Ako mám postupovať ďalej? Čo ak mi bude spôsobená škoda na vozidle po prejdení cez prekážku, ktorú tam umiestnil sused?

PS: pri kreslení náčrtu som si uvedomil, že keď sa otáčam na proťajšom ostrovčeku, nabehnem predkom na susedov, pričom v tomto prípade mu nevadí, že mu svietim "do okna" stretávacími. Dokonca som to pár krát skúsil aj s diaľkovými a nemal námietky. Keď sa otáčam zadkom, svietia mi brzdové, obrysové a cúvacie svetlo.
Prílohy
Bez názvu 1 kopie.png
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Problémový sused

Príspevok od používateľa hojko »

Pokial niekto necha na ceste prekazku, je povinny ju odpratat a dat cestu do povodneho stavu. Niekedy pocas leta o tom bolo v TV alebo v novinach, ze niekto si nechal nasypat strk na cestu a nemohla prejst sanitka alebo hasici, nepamatam si to uz presne. Treba pozriet cestny zakon, resp. Zakon o pozemnych komunikaciach, urcite to tam bude spomenute. A ak si pamatas este na testy z autoskoly, tak aj tam boli otazky, ze ak tvoris na ceste prekazku, musis ju odstranit (teda musis odstranit auto) alebo v takom podobnom style bola otazka v testoch.

Len tak strucne, pozri si cestny zakon a § 20, tam sa hovori o prekazke na ceste. Zakon o cestnej premavke presne stanovuje prekazky v § 43 - Prekazka cestnej premavky. Riesenie by som videl v tom, ze mu to kolajnicu odtial odzvezies prec, teda si ju nalozis do auta a odzvezies ju o tri ulice dalej, kde ju polozis niekde do travy, odkial ju zberaci zeleza casom odnesu. V pripade, ze to chces riesit oficialne, tak skus zavolat na mestsku policiu, pripadne statnu policiu a tam sa informovat, resp. oznamit podnet na presetrenie. Ak by si to chcel riesit oficialne cest listovu komunikaciu, tak mestsky/obecny urad by mal mat oddelenie sluzbiek uradu k comu spadaju aj komunikacie. Este je v tejto veci otazne, ci je to cesta pod spravou SSC, VUC/samospravneho kraja alebo to patri pod mesto/obec. Ak je to nejaka vedlajsia cesta, tak to bude spadat najskor pod mesto/obec.

Inak podla obrazku sa mi zda, ze to zelezo je umiestnene niekde mimo cesty, teda na chodniku alebo jeho pozemku, ci je to len tak zle zakreslene??? Najlepsie by bolo, keby si to rovno odfotil, ze kde sa to zelezo nachadza.
jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

len tak medzirecou, na akej ulici to je? niekde na novej stvrti? behnem sa mu tam o 2-3 rano parkrat otocit ked pojdem od frajerky :D (aj teraz od nej idem, vidis, keby viem tak sa povozim k tomu tvojmu susedovi) :D

k teme: podla mna, ak ten ostrovcek nepatri jemu a je castou mestskej komunikacie tak nie je o com. jednoducho nemoze davat prekazky na cestu a ak aj nejake vytvori, musi ich odstranit. urcite to tu niekto, kto sa do toho viac rozumie, vypise.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...jefty...ty si z HC, keď si tak dobre tipol?...

...fotky pridám zachvíľu...

//...pridané...sused si to železo už ráno asi našiel a odniesol, aby ho nabudúce mohol zase vytiahnúť...

//...našiel som si definíciu prekážky...podľa Zákona o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov 8/2009 Z.z. §2 písm. r) "prekážkou cestnej premávky všetko, čomôže ohroziť
alebo obmedziť jazdu vozidiel a pohyb chodcov; za prekážku cestnej premávky sa nepovažuje vozidlo stojace alebo pomaly sa pohybujúce z dôvodov vyvolaných cestnou premávkou, spojených najmä s údržbou alebo opravou cesty, dopravnou nehodou alebo inou udalosťou"

Z toho vyplýva, že ak si tam sused postaví auto, ako to už pár krát urobil, tak nekoná protizákonne. Pokiaľ tam ale chce stavať veci ako železné tyče alebo kamene, porušuje spomenutý zákon.
Prílohy
OSTROV.jpg
Snímka004 - kópia.jpg
Snímka005 - kópia.jpg
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ked uz mas potrebu sa otacat, preco sa neotacas na 2 ostrovcekoch, ktore su oproti tvojmu susedovi?
s tym Ticom sa vies otocit aj v strede cesty...

okrem toho, tvoj tatko urcite nenechava 1,5 metra miesta na chodiku, takze keby na neho sused zavolal mestskych policajtov, tak by tvoj tatko dostal pokutu
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Len som to prebehol (príliš veľa textu na mňa :D ), tak ak sa to riešilo tak sorry...
Mal by si zistiť, či je ostrovček ešte jeho pozemok alebo už nie. Niekedy je to tak, niekedy onak. Toto laickým pohľadom vyzerá, že ostrovček už nie je jeho pozemok a nemá tam čo klásť železá a ja neviem aké chu****.
Inak sa čudujem, že sa chodíš otáčať práve k nemu, keď miesta máš dosť aj inde, čiže morálne právo je skôr na strane suseda. Teda ak mu to vadí - čo je zrejmé.

Pokúsim sa z tohoto problému urobiť trošku všeobecnejšiu diskusiu, pretože tento problém je oveľa častejší ako by sa mohlo zdať. Napríklad ešte môj starý otec urobil pred domom taký ostrovček, že sa tam chodila otáčať celá ulica a všetky náhodné autá, ktoré sa potrebovali otočiť. Nie je tam "plná" brána a aj tak to nikdy nikomu nevadilo. V jednom dome v dedine, kde mali "plnú bránu" a žiadny významný ostrovček si tam tetka dala reťaze lebo jej to vadilo. Doteraz nechápem čo jej tam mohlo vadiť, nebola to frekventovaná ulica. U svokrovcov naopak. Buď sa musíme točiť u susedovho ostrovčeka alebo to musíme zbehnúť otočiť 300 m na ihrisko... fakt brutus úzka ulička. Svokrovci niekedy brzdia, že nechoďte sa tam otáčať, sú doma, majú tam bicykel a čo ja viem čo.. Ale mne to príde divné brať na to ohľad (pod vplyvom mojej "výchovy" z domu a ako to bolo u nás, že to nevadilo) a je*em to.

Takže čo myslíte, vo všeobecnosti je to obťažujúce alebo nie?
Osobne si myslím, že je to skôr v povahe človeka a riešia to len starí chreni, čo nemajú čo iné na práci...

Takže Grim, vykašľal by som sa na neho...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...to je mi jasné...je tam viac takých, ktorí by po príchode polície mali dostať pokutu...napr. hneď prvý dom a parkovanie skoro v križovatke...ja teraz ale neriešim otcove parkovanie...to je jeho problém...a otáčať sa na proťajších ostrovčekoch nieje zlý nápad, pokiaľ budem chcieť susedovi robiť naschvál a svietiť mu do spálne...teraz ale ide o konanie suseda...nie o to, či sa dá otočiť aj inde...v lete som sa samozrejme bez problémov otočil aj na ceste, ale teraz mám zarosené sklá a vidím tak prd aj pol...ja viem, že ďaľej je veľa voľných ostrovčekov, ale prečo by som sa ja mal obmedzovať kôli zadubenosti jedného žlčovitého dedka?...už len preto, akým štýlom tituloval moju mamu to budem riešiť...

begbee: ostrovček už určite nieje jeho vlastníctvom, pretože ako ho poznám, tak by to už dávno ohradil...navyše by potom bol jeho súkromným vlastníctvom aj chodník, čo je logicky nereálne....a posledná vec, ktorá dokazuje, že ostrovček patrí mestu je, že o tú zeleň sa chodia starať pracovníci od mesta, kosiť atď...

//...upravený názov témy, pretože ako vidím, problém s týmto môžu mať viacerí...
Opak
Addict
Addict

Re: Problémový sused - otáčanie na susedovom ostrovčeku

Príspevok od používateľa Opak »

bez problémov by si sa otočil na "ostrovčeku" ktorý je pred vašim autom..takže momentálne to vidím tak že mu chceš robiť napriek, už len preto ako nazval tvoju mamu..
a inač zarosené sklá? ako potom dokážeš šoférovať? :lol:
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...cez leto som sa na tom ostrovčeku bežne otáčal...a zarosené mám sklá hlavne vzadu...špeciálne ak idem na krátku vzdialenosť...na predné mi fúka teplý vzduch ale na zadných sa všetka vlhkosť zráža...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

vidim to tak, ze nie si schopny priznat svoju chybu a brat do uvahy aj cudzie argumenty, ale musis robit zasadne napriek
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

alebo sa dohodni s otcom, ze na vasom ostrovceku budes parkovat ty s Ticom a on s Octavkou popri ceste...ty sa budes mat kde otacat a aj parkovat a on nebude stat v ceste na chodniku, ak by isla pani s kocikom ale niekto na vozicku...nie je sanca aby presiel
z tych fotiek vidno ze je strasne vela moznosti ako sa tam s autom otocit ale ty si si vybral tu najhorsiu - robit rozbroje so susedom, ved vidis ze je ch*j a ze mu to vadi/nechce ti napriek dovolit sa otacat/... nechaj to tak a vyries to inak, podla mna je najlepsie riesenie dohoda s vlastnym otcom :)
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...beardie, neboj...vyskúšam postupne všetky spôsoby, ktoré mi tu budú navrhnuté...len som ti oponoval, aby si bol oboznámený s tým, čo by mohlo robiť problém v tvojom návrhu riešenia situácie...

CheZteR - vieš prečo ja sám parkujem tak ďaleko? Oproťajší sused má problém s vychádzaním na cestu, keď si zastavím čo najbližšie k bránke. Takže to, prečo parkujeme tak, ako parkujeme má svoje opodstatnenie. To, že sa tam musí točiť na štyri krát, keď chce vyjsť na cestu som videl na vlastné oči. A to, že sa posuniem s autom o tri metre ďalej ma v ničom neobmedzuje, ani mi v tom nič nebráni. Zatiaľčo v tom, aby som sa otáčal na proťajšom ostrovčeku mi bráni fakt, že by som mohol oškrieť otcove auto. Jediným riešením, ako sa otáčať bez toho, aby som to musel nejak extra riešiť je beardieho návrh otáčať sa na tých dvoch ostrovčekoch, kde bude ale problém ten, že susedovi budem svietiť do okien s prednými svetlami, čo mu síce doteraz nevadilo, ale mohlo by začať, keby zistil, že to robím pravidelne.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

odovzdaj to zelezo do zberne a budes mat pokoj aj par € :D
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Veď vidíš, že je to kretén, tak načo ho riešiš? :) Rozumní ľudia sa dohodnú, ako napr. ty so susedom oproti. Otáčaj sa u useda oproti, je tam dosť miesta. Ak sa bojíš, že oškreš octavku, tak sa otáčaj na tom vedľajšom. Pri otáčaní si vypni stretavacie a nechaj si len obrysovky, máte tam lampu a pri cúvaní ich nepotrebuješ.

My máme oproti tiež susedov, čo im všetko vadí. Majú tam vyasfaltovaný obecný priestor pre asi 6 aut a keď k nám ide niekto na návštevu a zastane tam, tak hneď sú vonku, že čo tam stojí. Keď nám robili kanalizáciu, nedalo sa u nás parkovať, tak som to šupol tam a stará na mňa vybehla, že čo tam stojím. Poslal som ju do prdele, no odvtedy tam nestávam.
Proste načo sa zaoberať primitívnymi ľudmi a ich maniermi?
jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

Grim napísal:...jefty...ty si z HC, keď si tak dobre tipol?...
ano som, podla popisu sa mi zdalo, ze by to mohlo byt niekde na novej stvrti. tam su vacsinou uzke ulicky s autami zaparkovanymi podobne ako mate vy.
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

ty s nim pekne a stary este drzi ze sa s nim neda, este ti aj nadava na matku?
neviem kolko mas rokov ale ja by som si toto nenechal.. ked sa s nim neda pekne fajne by som mu povedal a aby nemal problemy
ja som mal starsieho suseda co mu prekazalo auto, mame povedal ze mi donho kopne a tiez bol k nej drzi
tak dala najavo domovnikovy ze co saskuje ten sused inak mu to ja vytmavim.. a uz bol klud
srat na toho stareho.. povedat mu raz, povedat mu druhy raz a na treti krat by som zobral tie zeleza a vyhodil ich
a stale by som mu to vyhadzoval az kym by tam nemal co davat :D
ked este aj svetla ho trapia na par sekund tak nech si nasetri na zaluzie abo vertikalky to neni tvoj problem
nesvietis mu tam naschval
Ako napisal Frikso @ rozumny ludia sa dohodnu a nerobia si napriek.. no s pakom sa pekne neda
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Ja si tiež myslím, že ho treba poslať do péčka.. začne to ostrovčekom a skončí tým, že si bude nárokovať na cestu aby si neprechádzal popred jeho dom.
Fakt nechápem takýchto starých chrenov.
FR33RIDER
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa FR33RIDER »

Ale ja zas nechapem naco si pridavat problemy... ved s tym autom ako bolo spomenute sa otocis aj na strede cesty bez problemu...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Cely cas som rozmyslal o akom ostrovceku tu tocis, aj preto som si vypytal fotky. Teraz je mi jasne, ze ide o travnik vedla chodnika, o nic ine. Nazvat to ostrovcekom je trochu zvlastne, pretoze som si ostrovcek predstavoval tu deliacu srandu v strede cesty.

Z obrazkov je jasne vidiet, ze ide o nejaku vedlajsiu cestu, takze to bude spadat pod mestsky urad (resp. samospravny kraj/VUC). To, ze mu vadia svetla pri otacani, tak to je jeho problem, absolutne by som to neriesil a ako som pisal vyssie a pisali aj dalsi uzivatelia, treba mu tu kolajnicu aj zelezo vziat, rovnako vziat aj dalsie veci, ktore tam dava. Keby mne niekto robil taketo problemy, ktore su uplne nepodstatne a su vyvolane zrejme z nudy dochodcu, tak by som mu travnik aj bonsaje v zahrade polial travexom, mozno by sa potom spamatal.

PS: Presuniem to do auto-moto, v LVP to nema co hladat.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...ok, ja som myslel že vzťahy...tak reku aj susedské, nem?... :-D
Napísať odpoveď