Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

kali520
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa kali520 »

TommyHot napísal:Nema vyznam diskutovat s tebou, ked vytrhavas z kontextu co sa ti hodi. Nikde nehovorim, ze Einstein, Hawking, ci Kaku veria v Boha. Len hovorim, ze to spominaju a nevylucuju, ze nieco vyssie (nazvi to ako chces, ked mas fobiu zo slova Boh) existuje. Koncim v tejto teme, kto chce psa bit, palicu si najde ;)
Ako uz bolo povedane ich frazy su vacsinou metaforicke tak aj napreik tomu to zoberem do uvahy a ked cches tak toho tvojho boha v podstate nemoze vylucit nikto ked ho povazujes za energiu. A tu mierim skor na tvoj osobny postoj k problematike, takze za vratme k zarodku tejto diskusii kde si tvrdil citujem: "Pod vesmirnou energiou si predstavujem nejaky spustac Velkeho Tresku a vsetkych tych dalsich udalosti s nim spojenych. Podla teba to nema nic spolocne s Bohom (energiou), podla mna hej. Myslim si, ze NIE VZDY staci IBA pozitivne myslienie."

Slovo "podla mna" je tu velmi dolezite lebo sa tu bavime o tvojom osobnom nazore ktory nemas nicim podlozeny a tu je problem

Ista udalost neni vysvetlena vedecky (Velky tresk) tak to pripses energii ktoru nazves boh. Je to uplne nezodpovedny a laksny pristup k problemu ked uz mas vysledok bez toho aby bola zadana rovnica.

Mozno boh je mozno neni, mozno sme vseci hologrami, mozno je cele universum tvorene neuveritelne malymi superstrunami a mozno tieto otazky ohladom teorii vsetkeho ludsky mozog nikdy nebude mat predpoklad vyriesit, ja neviem. Ale ako vidiet ty uz odpoved mas na zaklade tvojho dohadu a to je velka chyba.
senator8008
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa senator8008 »

Neviem prečo sa tu snažíte si robiť srandu z TommyHot-a a zosmiešňujete tu jeho vieru. Hlavne keď vy ostatný veríte minimálne rovnakým ak nie smiešnejším rozprávkam(slovom "rozprávka" nechcem nikoho uraziť, pretože pre veriaceho, ktorý verí v niečo iné, bude vaše náboženstvo stále iba rozprávka). Ak by TommyHot namiesto slova "Energia" použil slovo "Sila" tak by ste ho pravdepodobne vysmiali že či je nejaký Jedi. Preto by som tu chcel vyzvať k tolerancii čo sa týka inoveriacich.

EDIT: Vidno že karmista nevie pochopiť písaný text.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ty tu vidíš nejaký výsmech ? Ja teda nie. Ak vidíš nejaký výsmech v tom, že sme prirovnali jeho energiu ku uhliu alebo podobne, tak to, žiaľ, výsmech nie je. To sú fakty.
ramaya
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa ramaya »

Nás v škole učili , že vesmír t.j. planéty a hviezdy vznikli zhlukovaním kozmických častíc. Akurát už učiteľka nevedela odpovedať na otázku "Odkiaľ sa tie kozmické častice zobrali ? "
Odporuje to všetkým zákonom fyziky a chémie , že vznikli z ničoho a potom sa začali zhlukovať :)

Pozdejšie sa vo veľkom začala propagovať teória veľkého tresku , že vesmír vznikol z guličky , ktorá vybuchla a začal sa rozpínať , ale principiálna otázka zostala rovnaká "Odkiaľ sa zobrala tá gulička ? " Na toto nedokáže odpovedať žiadny ateista , pretože je to nemožné a odporujúce všetkým ateistickým princípom a zákonom aby niečo vzniklo z ničoho.

Ak by ateisti pripustili možnosť , že niečo môže vzniknúť z ničoho , tak by vpodstate pripustili aj existenciu Boha , ktorý tiež stvoril všetko z ničoho.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

ramaya - nesuhlasim, kym teisti hovoria "Boh je vecny" ateisti "hmota je vecna" - skratka maju pri pociatku o jeden krok menej... lebo mozes klast aj otazku z coho vznikol boh...
ramaya
Guru wannabe
Guru wannabe

javatar - ale neviem o tom , že by to tvrdila nejaká veda , že hmota je večná , rád sa poučím.
Ak niektorí ateisti pripúšťajú , že hmota je večná , tak prečo nemôže byť večný aj Boh ? Aký je medzitým rozdiel ?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Rozdiel je taký, že hmota existuje a jej existenciu vieme dokázať, vieme sa priblížiť fyzikálnym podmienkam a možno zreprodukujeme aj samotný Veľký Tresk (LHC), ale boha nik nedokázal, nevieme ho nahmatať a nezaoberá sa ním žiadna fyzikálna teória. Okrem toho - ak vieme všetci pripustiť, že netušíme, čo bolo pred Veľkým Treskom - prečo sa určitá skupina ľudí na svete zubami/nechtami vadí, že tam bol akýsi boh? Na základe čoho k tomu došli? Prečo akurát boh? Prečo nie Aštar Šeran? Boh môže byť večný, ale na základe čoho sa veriaci dopracuvávajú ku konceptu boha a jeho prítomnosti/existencii pred Veľkým Treskom? Prečo tam NUTNE musel byť nejaký boh? Čo ak sa neskôr všetko vysvetlí, ale ešte sme nedospeli k takej vedeckej úrovni?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

ramaya napísal: Ak niektorí ateisti pripúšťajú , že hmota je večná , tak prečo nemôže byť večný aj Boh ? Aký je medzitým rozdiel ?
Tak potom aký význam mal tvoj predchádzajúci príspevok?

Existuje zopár teórií, ktoré vysvetľujú vznik hmoty pri Veľkom tresku.
Jediný rozdiel je ten (a písali ho tu už mnohí), že veda hľadá príčiny a snaží sa vysvetliť javy. Keď je niečo nevysvetlené tak sa to snaží objasniť, zatiaľ čo náboženstvo to jednoducho pripíše bohu a je koniec. A v histórii ľudstva to náboženstvám v dosť veľa prípadoch nevyšlo, preto nevidím dôvod veriť v nejakého boha, ktorý to tu ovláda.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ramaya:
ale fyzika to tvrdi - totiz energia sa nestraca, iba meni svoju formu no a ujo albert nam kedysi dokazal ze hmota a energia je vlastne to iste...

no a rozdiel medzi hmotou a Bohom je asi taky ze kym hmotu empiricky zakusas kazdy den, prejavy Boha v zivote cloveka je (udajne) vzdy mozne vysvetlit aj bez nutnosti jeho existencie...
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

ramaya napísal:aby niečo vzniklo z ničoho.
Až na to, že celková energia vesmíru je možno nulová :smt059
http://en.wikipedia.org/wiki/Zero-energy_universe
http://www.astrosociety.org/pubs/mercur ... thing.html

Takže vesmír môže pozostávať len z rôzne rozloženého "nič"
senator8008
Light Star
Light Star

Ja si myslím, že seth82 sa vyjadril perfektne. Náboženstvo(nepíšem nič o viere v boha) väčšinou ľudí obmedzuje v tom, že povedia si boh to tak chcel a hotovo. Správny veriaci by si mal pokladať(aspoň podľa mňa) takéto otázky ako napísal seth82. Nemyslím tým že by mal upustiť od svojej viery, no mal by aspoň pripustiť možnosť, že niekto iný má pravdu. Tak isto ako môže (čo sa týka viery) mať pravdu každý z vás, tak ju nemusí mať nikto.

P.S. ak mi niekto chce znížiť karmu za môj (neagresívny) názor, tak by som ho chcel poprosiť aby sa aj podpísal.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Áno, už tu bolo vyvrátené to, že ak je hmota večná, tak aj Boh môže byť večný a je to rovnaké (dnes sú všetci akýsi promptní :) ), ale rád by som sa vrátil ešte k tomu, že z ničoho nemôže vzniknúť niečo.

ramaya, ak chceš nejaké relevantné informácie k tejto téme, tak je len na tvoju škodu, ako to je aj vidieť, že si zostala na úrovni učiva zo SŠ, resp. toho, čo ti tam povedala učiteľka.

Aj toho sa už kolega MIRV dotkol, gravitačná energia má opačné znamienko ako energia hmoty, čiže celková energia Vesmíru môže byť nulová. Lawrence Krauss povedal, že na našom Vesmíre je úžasné to, že ako jediný mohol vzniknúť z ničoho a to preto, lebo nič je nestabilné. Je to celé zložitejšie, pozri si tie linky.
ramaya
Guru wannabe
Guru wannabe

A ako mi vysvetlíte takú jednoduchú vec ako priestor ( miesto ) ? Pozor nemyslím teraz vesmír ( aj tá gulička musela byť v nejakom priestore :) )

Priestor je vec alebo ako to nazvať , ktorá nezapadá do teórie večnej hmoty. Nedá sa ani chytiť nemá žiadne zloženie a čo je pre ateistov , ktorý by chceli všetko vysvetliť najväčšou nočnou morou - Nemá koniec je nekonečný ...

A k tomu ostatnému:
Veriaci si to aspoň priznávajú , že nevedia vysvetliť kto je to Boh a považujú to za normálne , že to nevedia vysvetliť.
Priznám sa , že som nevedel , že existujú ľudia , ktorý hlásajú teóriu večnej hmoty. Mne to pripadá , že to už asi vzdali a zbalili krám, keď pripúšťajú existenciu niečoho večného a nevedomky a nepriamo tým priznávajú existenciu Boha.
senator8008
Light Star
Light Star

ramaya napísal:Priestor je vec alebo ako to nazvať , ktorá nezapadá do teórie večnej hmoty. Nedá sa ani chytiť nemá žiadne zloženie a čo je pre ateistov , ktorý by chceli všetko vysvetliť najväčšou nočnou morou - Nemá koniec je nekonečný ...
Tu je to o čom som písal. Si si na 100% istá že je nekonečný?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

ramaya: Zaujímavou záhadou stonajúcej jaskyne je to, že veriaci si síce vedia priznať, že nevedia vysvetliť kto je boh, ale úsmevné je, že sú si skalopevne istí, že ten boh existuje - ten dôvod ja asi nikdy nepochopím. A to je zároveň to, čo ma fascinuje, pýtal som sa to už predtým - prečo nejaký boh? Prečo tam MUSÍ alebo za všetkým MUSÍ byť nejaký boh? Prečo akurát nejaká postava s nadprirodzenými silami? Veriaci nevie vysvetliť, že v čo vlastne verí, ale stopercentne vie, že v TO verí...Postrádam akúkoľvek logiku.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príde mi to, ako keby si nevedel o čom rozprávaš.
Tak trochu nechápem, čo chceš tou vetou o priestore povedať. Nebodaj boh je vysvetlenie toho, že priestor sa nedá chytiť?
Vesmír vôbec nemusí byť nekonečný, vieme o tom príliš málo na to aby sme mohli robiť nejaké závery.

IMHO priestor vesmíru je ohraničený sám sebou. Pre ľudí s minimálnou znalosťou astrofyziky a časticovej fyziky (čo sme asi všetci tu na fóre. Ak si niekto myslí, že je dosť vzdelaný v tomto obore nech prispeje nejakým "múdrom".) je to ťažko predstaviteľné. Ale to hneď neznamená, že je to nereálne a vesmír musela stvoriť vyššia inteligencia.
ramaya napísal:Veriaci si to aspoň priznávajú , že nevedia vysvetliť kto je to Boh a považujú to za normálne , že to nevedia vysvetliť.
Možno, no vzdelaný človek to určite za normálne nepovažuje. Skôr mi to príde tak, že veriaci radšej nechcú skúmať a vysvetliť Boha lebo by to mohlo poukazovať na to, že neexistuje.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Seth:Nemyslim si, ze vacsina veriacich si si tak skalopevne isti, ze boh existuje. Na otazku preco ti odpoviem - preco nie? ;-) A verit a nevediet presne vsetky detaily je vcelku bezna zalezitost.
ramaya
Guru wannabe
Guru wannabe

senator8008 - a ty si si na 100% istý , že hmota je večná ? Lebo ak len na 99% , tak si vpodstate 1% kresťan :)
Ale ja som nemyslel vesmír ale priestor. Aj veľký tresk začal v priestore. A aj vesmír sa rozpína do priestoru ...

94jakub - ateisti zas nechcú skúmať Boha a snažia sa dokázať , že neexistuje. Na toto sa dá pozerať z oboch strán. Kresťania zase ľutujú ateistov , že o čo sa to vlastne snažia , keď je to všetko také jasné :)

seth82 - nerieš to. Viera v Boha sa nedá vysvetliť. Proste buď ju máš alebo nemáš. Prečo ju niekto má a niekto nemá to ja neviem.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

ramaya - neberiem ti tvoju vieru (odomna by to bolo dost divne :D ) ale mas si v danej oblasti co-to dostudovat

priestor ako taky je ohraniceny sam sebou - a mimochodom nie je to priestor ale casopriestor (nakolko nie je priestor bez casu a cas bez priestoru)
a pytat sa "co bolo pred velkym treskom?" je vlastne nezmysel lebo cas na urovni tohto vesmiru zacal existovat prave velkym treskom
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

ramaya napísal:senator8008 - a ty si si na 100% istý , že hmota je večná ? Lebo ak len na 99% , tak si vpodstate 1% kresťan :)
Trošku zabrdnem ale prečo zrovna kresťan?
ramaya napísal:Ale ja som nemyslel vesmír ale priestor. Aj veľký tresk začal v priestore. A aj vesmír sa rozpína do priestoru ...
Trošku si ujasni pojmy. V čase Veľkého tresku bol (ako už javatar pripomenul) časopriestor ohraničený singularitou.
Po Veľkom tresku sa začal zväčšovať tento priestor až na dnešnú veľkosť.
Klasický príklad s povrchom gule. Kde má hranice?
Napísať odpoveď