Túžba po večnom živote, nahováranie si, že niečo predsa musí ešte byť a smrťou to nekončí, je iba obyčajný pud sebazáchovy, teda v tomto prestrojení strach zo smrti. Každý sa prirodzene smrti bojí, každý sa tomu prirodzene bráni (napr., ak ťa niekto bude tlačiť z útesy, tak sa budeš brániť, ak sa budeš topiť, chytíš sa aj slamky, to isté platí pre zver, máme v sebe pud sebazáchovy a vôľu žiť takmer za každých okolností - odporúčam ti si prečítať niečo od Schopenhauera, ktorý sa venuje práve aj tejto v podstate často iracionálnej vôle prežiť, resp. žiť).
Áno, takže si rovno ušetrím písanie.Ale ako som povedal , ty mi môžeš napísať to isté čo som napísal ja , len z opačného pohľadu.
tehla: No niektorí zrejme svedomie ani nemajú, ale to je na inú tému, skôr do sekcie Politika.
Ako píšem stále: morálka, svedomie a tieto rôzne pod. atribúty sú v nás prirodzene, dajú sa vysvetliť aj evolučne, nikto nám ich nemusel nijak dávať, ani JK, ani neviem kto iný (konieckoncov, pred JK tiež žili morálni ľudia so svedomím).
Ešte k tej múdrosti: áno, samozrejme, že existuje aj tá prirodzená múdrosť často aj u prostých, jednoduchých ľudí. Ale tak či chceme, či nechceme, to štúdium je asi predsa len viac, pozrime sa na predstaviteľov filozofických smerov, ktorí ovplyvňovali celé generácie (nie babička z lesov). Zrejme ani JK nebol nejaký obyčajný chlap z lazov, ale vzdelanejší človek, ktorý vedel čo a prečo hovorí. Takisto neviem prečo vzdelancov od kníh ako-keby zamurovávaš medzi nejaké štyri steny s ich knihami. Veď oni tiež žijú aj reálny život, zbierajú aj tú prirodzenú múdrosť, chodia medzi ľudí a pod.
Už sa nebudem opakovať, každý má svoje dôvody prečo "tu je" viac, prečo menej, do značnej miery je to aj subjektívny pohľad, čo je už málo a čo dosť, ale inak hlavne s tou poslednou vetou úplne súhlasím. Poznáme aj ten termín kaviarenskí intelektuáli (dnes už možno intelektuáli za počítačom) a pod., takže to platí.Tak v taky čas asi nič, prajem skore vyliečenie. Mne osobne je jedno, kolko času tu traviš, neber to ako nejaky utok, len myslim, že niektorym by fakt neuškodilo tu hlavu prečistiť a hlavne začať trocha žiť aj mimo netu a utvrdzovať sa v kadejakých pochybnych teóriách a život uteká pomedzi prsty. Berte to ako dobrú radu, nič viac a nič menej. Činy sú dôležitejšie ako slová a kopec "premudrelych" dristov.