S tym co si sa bavili s hughitom som aj suhlasil s tebou, ale ja som upozornoval na jednu podstatnu vec a to je aby sme dokazali nieco neexistujuce tak musime mat nejaku definiciu a vediet co to neexitujuce ma predstavovat, byt trochu konkretnejsi rovnako ako v tej tvojej rovnici piateho stupna, kde si dokazal neexistneciu jedneho konkretneho vzorca a nie vzorcov vseboecne ako takych.javatar napísal:Nic, len tolko, ze sa da dokazat ze nieco neexistujuce neexistuje. O tom sme sa s hugom hadali. On tvrdil, ze dokazovane tvrdenie musi byt vzdy pozitivne. S dokazovanim akehokolvek boha to nema nic.
Ak teda za boha oznacime vsetko nevysvetlitelne neni mozne boha vyvratit, lebo v tomto pripade boh je strasne siroky pojem ktory nema pevnu definiciu a moze predstavovat obrovsky sled udalosti. Inak povedane jak mame dokazovat neexistenciu niecoho co 1. prostistrana sama nevie dokazat jeho existenciu, 2. sama protistrana v tom nema jasno o co vlastne ide a jej nazory su rozstirestene na subjektivne pocity danych jednotlivcov.
S tym suhlasim a to je presne to naco cely cas narazam.javatar napísal:No nemam pocit ze veriaci ma prevahu. Prave kvoli objektivnej empirickosti mam pocit ze tu prevahu maju ateisti. A uz som tu niekde prave vdaka tomu, ze pojem boh nesplna predpoklady pre vedecku hypotezu dokazoval, ze veda nema prostriedky aby ho potvrdila ci vyvratila. Konkretne jeho prejavy na zaklade tvrdeni uz ano (zem stara 6000 rokov a podobne).
A prave preto som sa pytal ci tvoja viera je naozaj viera vo svojom pravom slova zmysle alebo ci je to skor len obycajny nazor.javatar napísal:Prepac ale ja nedokazem povedat, ze moje presvedcenie je jedine spravne a inak to byt nemoze. Uz som sa v zivote mylil v mnohych veciach a viem, ze som obmedzeny. Moja viera Boziu existenciu neposobuje (aj ked je aj teoria, ze Boh zacal existovat v momente ked v neho zacal verit Chuck Norris ).
Co sa tyka mojej otazky, odpoved, nie, len dokazla vasu neeistotu a pud sebazachovy. Ak skalopevne verim v boha, v nebo a vecny zivot a bola by mi ponuknuta moznost aj potvrdenia mojej vieri za cenu straty zivota, nevidim dovod preoc odmietnut ked ma bude cakat este krajisi zivot v kralovstve nebeskom.
Ta otazka je na teba az velmi prosta takze si zasluzi velmi prostu odpoved a to je aby sa nam tu zjavil, aby sa celemu svetu zjavil v celej svojej krase a pompeznosti so slovami ja som vas boh atd atd.javatar napísal:Ak(!) Boh existuje, zaroven nechava slobodu vo vybere, zaroven ale chce pozitivne ovplyvnovat zivoty ludi co mu to dovolia - ake metody/prostriedky by mal na to volit?