Školské domáce úlohy na fóre
Re: Školské domáce úlohy na fóre
Pomôžte mi prosím s týmto pr. Čo stojí prevádzka 5 žiaroviek na 120 V. s príkonom15w, zapojených do série, na 120 V. 1 kwh je za 0,10eur. Neviem poridane dosadiť vzorec. Vďaka, čafte.
-
w00dy
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
Diky ti mocExperience napísal:
No pokúsim sa dačo dať dokopy
Pr.1
J=I/S ,... z toho dostaneme S-> prierez tj. S=I/J , 0.57/3, výjde ti S v mm2, tj. 0,19mm2
keď už poznáme prierez, vieme dosadiť do ďalšieho vzorca, konkrétne na výpočet odporu z geometrických rozmerov:
R=Ró x (l/S) , kde l je dĺžka vodiča, to potrebujeme zistiť, S poznáme,R máme zadané, Ró musíme nájsť na nete / v tabulkách-> merný el. odpor konštantánu , ktorý je podľa wikipedie 50 x 10-8 Ohm.m.
Zo vzorca si vyjadríme l -> to potrebujeme zistiť, dosadíme čo sa dá, resp. všetko poznáme:
l= R x S / Ró l= 4 x 0.19 x 10-6 / 50 x 10 - 8 ---- > vyšlo mi to 1.52mzaujimave
Noo a priemer získaš jednoducho z prierezu, ktorý sme vypočitali že je 0.19mm2
a S=pí x r2 -> r2 = S/ pí => priemer = 2 x r = > d (priemer) = 0,4918mm
Pr. 2
Tu využiješ vzorec na výpočet odporu v závislosti od teploty, no najprv treba zistiť Alfa medi, tj. teplotný odporový súčinitel, ktorý je pre meď podľa netu Alfa= 0,0068 K-1.
Vzorec je R=R8 (1+Alfa x Delta t) -> pokial sa nemýlimlebo to píšem celé z hlavy.
A do tohto vzorca jednoducho dosadíme všetko čo poznáme, a neznámou bude Delta t , ktorú keď zistíme, tak vieme vypočítať tú teplotu. Za R dosadíme 1,55, za R8 dosadíme 1,8, za Alfa 0,0068, fúha Delta t mi vyšlo -20,425, to znamená že taký odpor bude mať pri teplote 8-20.425 =>-12,425 stupňa.
Tak to vyšlo aspoň mne
-
Experience
Light Expert
mmarexm napísal:Pomôžte mi prosím s týmto pr. Čo stojí prevádzka 5 žiaroviek na 120 V. s príkonom15w, zapojených do série, na 120 V. 1 kwh je za 0,10eur. Neviem poridane dosadiť vzorec. Vďaka, čafte.
Máš dajako veľa toho zadaného, nato čo máš vypočítať, v princípe by ti malo stačiť Príkon a počet žiaroviek, resp. ak 1 žiarovka má príkon 15W, 5 žiaroviek má príkon 5x15 = 75W, = 0,075kW = > a tolko to berie aj za hodinu, lebo spotreba má tuším vzorec U.I.počet h, takže teraz už len stačí obyčajnou priamou úmerou vypočítať trojčlenku
1kWh...........0,1€
0,075kWh.....x
x= 0,0075€ .......> tolkoto stojí prevádzka 5 žiaroviek na hodinu, ak má každá príkon 15W.
ano je toho vela zadaneho.takto mi je to jasne, ale ucka je sekera, neviem ako to uzna, vdaka ti, maj sa.
problem nemusi mat vzdy jedno riesenie, ak to pani ucitelka nechape tak by ucit nemala.mmarexm napísal:ano je toho vela zadaneho.takto mi je to jasne, ale ucka je sekera, neviem ako to uzna, vdaka ti, maj sa.
-
mihalswk
Medium Professional
mihalswk napísal:ja tu mam nieco taketo .,..,prosim vas napiste mi aj postup ako ste to vypocitali ,..,lebo nejako som zblnuty z tych u-ciek a v-ciek
je to normalna uprava vyrazu ,.,..s ostatnymi nemam problem len tu som sa nejako pomylil ,,.,.vypocitate mi to niekto pls ?
-
mirak2
Hardcore addict
^mihal: daj si to do wolframalpha.com
Mohol by si rozpisat ako si sa dostal k tomu pomeru prosim taExperience napísal: a S=pí x r2 -> r2 = S/ pí => priemer = 2 x r = > d (priemer) = 0,4918mm![]()
-
BookEditor
Light Professional
Ahojte, potrebujem napísať čo najviac prístrojov/strojov, jednoducho kde sa nachádza elektromotor (min. 8-10) . Veľká vďaka, K+ istá!
električka, trolejbus, rušeň, práčka, vŕtačka, cd/dvd mechanika, výťah a ďalšie ťa už možno napadnú aj saméhoBookEditor napísal:jednoducho kde sa nachádza elektromotor
-
BookEditor
Light Professional
No veľmi pekne ďakujem, robíme projekt na fyziku o el. motoroch, tak som tam nechcel trepnúť nejakú hovadinu, jednoducho všetko, kde sa mení el. (môže byť aj z batérií, že?
na rotačný a lin. pohyb?
Inak, ako by si vysvetlil ten lineárny pohyb? Ďakujem, K+
Btw, môže byť aj elektrická kosačka, brúska, tyčový mixér...?
A kde v aute sa nachádzajú - to by sa mi zišlo...
Btw, môže byť aj elektrická kosačka, brúska, tyčový mixér...?
-
Experience
Light Expert
Ano elektromotor sa nachadza aj v kosačke, bruske, vrtačke, proste vo všetkých zariadeniach čo idu na elektriku a niečo sa tam toči
Aj napr. v CD mechanike máš jednosmerný motorček
Čo sa týka aut, tak el.motor je skôr v elektromobiloch, ale aj v hybridných autách máš el. motor 
aj v aute je ich dosť. čerpadlá všetkého možného, stierače, ventilátory...
-
Stoporko
VIP
Nikto ste tu nespomenuli vibrátor! Čo by bez neho slobodné a nezadané ženy a dievčatá robili?
Aj v ňom je elektromotor!
A ele. motor je napr. aj v airsoftových zbraniach...
A ele. motor je napr. aj v airsoftových zbraniach...
-
BookEditor
Light Professional
Mám ďalšiu otázku, resp. úlohu: vymenuj aspoň 2 prístroje, v ktorých sa nachádza krokový motor. Na internete som moc toho nenašiel 
-
RATZINGER666
Darca
BookEditor: najvijak, ovladanie skrtiacej klapky benzinoveho motora...
-
BookEditor
Light Professional
Ratzinger, veľmi pekne ďakujem, akurát som však naďabil na nejasnosť, je rozdelenie elektromotorov správne?
• Elektromotory na jednosmerný prúd
o S permanentnými magnetmi
o S elektromagnetmi
o Sériový motor
o Derivačný motor (paralelný)
o Sériovo-paralelný motor
• Elektromotory na striedavý prúd
o Synchrónny
Krokový motor
o Asynchrónny
Jednofázový
Trojfázový
Ďakujem, K+
• Elektromotory na jednosmerný prúd
o S permanentnými magnetmi
o S elektromagnetmi
o Sériový motor
o Derivačný motor (paralelný)
o Sériovo-paralelný motor
• Elektromotory na striedavý prúd
o Synchrónny
Krokový motor
o Asynchrónny
Jednofázový
Trojfázový
Ďakujem, K+
-
RATZINGER666
Darca
ja na toto nie som odbornik, ale nevidim tam ziadnu chybu... a aj podla viacerych zdrojov na internete je toto rozdelenie spravne...
-
BookEditor
Light Professional
Ďakujem 
-
mihalswk
Medium Professional
prosim vas date mi postup ako vyriesit tuto rovnicu ? nejako mi to nevychadza ach
- Prílohy
-
- Bez názvu.png (1.2 KiB) 1061 zobrazení