Maturita

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Maturita zo slovenciny 2012

Príspevok od používateľa mirak2 »

jo ale to bude postava typu harry potter, o ktorom musel pocut aj clovek, co ma klapky na ociach...nedaju vam tam popis toho chlapika z gulagu od solzenicyna, alebo niektoreho prasata zo zvieracej farmy, toho sa nebojte :D
tomikaco
Medium Expert
Medium Expert

Re: Maturita

Príspevok od používateľa tomikaco »

tento skolsky rok maturujem a chcel by som sa uz nejak zacat pripravovat. chodim na SPS Strojnicku odbor mechatronika, takze maturujem z nejakych odbornych predmetov (tusim elektrotechnika, mechatronika, strojnictvo) a ako nepovinnu som si dal matematiku + samozrejme SJ a anglictina. tie odborne ma nejak netrapia, spolieham sa na to, ze sa to naucim aspon na trojku nejak v skole, ide mi hlavne o tie ostatne, ktore sa radsej budem ucit hlavne individualne.

vedel by mi niekto povedat, kde by som nasiel okruh vsetkych moznych tem, z ktorych budu vyberane otazky z matematiky, slovenciny + literatury a anglictiny? proste nejake konkretne poziadavky na to, aby som tu maturitu zvladol na 1, ked si to vsetko preberiem. nepotrebujem teda odpourcit knihy ani ziadne poznamky, ide mi iba o ten okruh otazok pre tie 3 predmety.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

nedaju vam v skole okruh otazok?
tomikaco
Medium Expert
Medium Expert

tak asi daju, ale ktovie kedy, ja by som s tym chcel zacat cim skor. vsak ten okruh je pre vsetky skoly rovnaky, nie?
Shark_360
Star
Star

Príspevok od používateľa Shark_360 »

Kazda skola moze mat trosku odlisne temy, alebo obsah tem. Napriklad my sme mali v istej teme cisto anticku literaturu tykajucu sa europy a niekto mal aj orientalnu a podobne. Temy Vam bud daju v skole cele, alebo Vam okruh urcite povedia. Na anglinu Ti staci precitat si knizku "Yes!" tam su vsetky temy a aj priklad toho, ako by mal vypadat vyklad. Matematiku Ti neporadim. Z tej som nematuroval. Co sa tyka odbornych, tak by som ich nepodcenoval. Spoluziak to podcenil a tak maturuje az vo februari (nespravil ani v septembri).
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Temy vam daju v skole, a podla mna je este skoro. 2-3 tyzdne pred uplne stacia. Vsak to aj zabudnes dovtedy :)
Dinnamo13
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Dinnamo13 »

nám na SJ nedali nič, povedali, čo ste sa učili tie 4 roky, to tam bude. Ale nestresuj, ak máš dar reči, tak horšie ako s 3(2) neodídeš.
tomikaco
Medium Expert
Medium Expert

neviem teraz ci to chapem spravne, ale bol som v tom, ze maturita zo SJ, AJ a MAT ma aj externu aj internu cast. externa je formou testu a robi ju ministerstvo skolstva (nieco ako monitor), cize je na vsetkych skolach rovnaka a interna je formou ustnej odpovede a otazky robia ludia z danej skoly. je to tak?

ak ano, tak ja sa snazim dopatrat k okruhu tej externej casti pre tie 3 predmety. proste nejake poziadavky pre studenta, ktore ked bude vsetky do slova ovladat, dostane 1. to podla mna musi specifikovat samotne ministerstvo skolstva. ak by som sa naucil vsetko to, co sme brali za tie 4 roky, pravdepodobne by som spravil tu internu cast, ale na tu externu si proste chcem overit, ci sme prebrali naozaj vsetko co potrebujem, kedze ta moja skola je na takej urovni akej je.

inak ide mi hlavne o literaturu, slovinu a trochu aj matiku. z literatury neovladam absolutne nic, zo sj ovladam relativne dobre gramatiku, ale to je asi tak vsetko a matika sa celkom da, tam si chcem akurat prebehnut tie jednotlive temy a vypocitat zopar prikladov v kazdej z nich. angliny sa vobec nebojim, dal som si obtiaznost B1 len preto, aby som sa tomu nemusel uz vobec venovat, lebo gramatiku ovladam davno do predu. inak "Yes" pouzivame aj my, je to uplne primitivne, jedine co ma na tych temach sere je to, ze tam treba poznat nejake fakty a pribliznu osnovu o com kecat a to je asi aj jedine co sa budem ucit.
Shark_360
Star
Star

Mas pravdu. Robi sa aj externa cast z tychto predmetov. Tusim, ze matematika sa robi len externa, ale to si niesom isty. Inac, tie externe casti su vzdy po maturitach zverejnene na webovej stranke spolocnosti, co ich vypracuvava. (http://www.nucem.sk/sk/). Tam su nahravky, priklady, spravne odpovede. Presny okruh Ti nikto neda, lebo sa to meni kazdy rok. Skus tam popozerat a k tomu si pozri na matiku tuto stranku. http://zmaturuj.zones.sk/vypracovane-ma ... -priklady/
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

zaujimalo by ma co tym skola sleduje, ze vam neda aspon okruh tem na ustnu skusku, s tym som sa este nestretol a to mam kamosov na roznych "skolach" :D
tomikaco
Medium Expert
Medium Expert

no nam skola tie temy da, len neviem ci to bude stacit na to, aby som zvladol aj tu externu cast...

inak nasiel som presne to co som hladal.

http://www.nucem.sk/documents//25/cielo ... a_2009.pdf
http://www.nucem.sk/documents//25/cielo ... _b1_cp.pdf
http://www.nucem.sk/documents//25/cielo ... zyk_cp.pdf
Famine
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Famine »

ešte je pre vás skoro učiť sa na maturitu,... ešte si užívajte party, večierky. Celkom stačí keď sa budete týždeň dva učiť na maturity,... a keď máš niečo v zošite napísane tak aj to postačí alebo si dať prefotiť od spolužiaka nejaké tie stránky alebo si stačí z internetu stiahnuť referáty,... je zbytočnosť si kupovať knižky to je iba pre biflošou,...
Shark_360
Star
Star

Tym "biflošou" si svoj prispevok zhodila a dokazala, co si tym neucenim dokazala.

Ja osobne som sa zacal tak riadne ucit kdesi v marci. Dovtedy som si zbezne opakoval ucivo, ale to skor preto, aby som bol nauceny do skoly. Maturita nie je nic tazke, ale ak chces lepsiu znamku, tak sa treba aj trosku ucit.
Fordos851
Star
Star

AKO JE TO S TOU MATURITOU ?

Príspevok od používateľa Fordos851 »

ahojte,
Na zmaturuj.zones.sk pisu:

Slovenský jazyk a literátura a cudzí jazyk

(teda predmetov, ktoré majú externú časť maturitnej skúšky a písomnú formu internej časti), ak hodnotenie z ústnej formy internej časti MŠ:

a) nie je horšie ako stupeň prospechu 3 – dobrý (bez ohľadu na hodnotenie písomnej formy internej časti a externej časti) alebo
b) je stupeň prospechu 4 – dostatočný a v písomnej forme internej časti získate viac ako 25% z celkového počtu bodov a súčasne v externej časti získate viac ako 33% z celkového počtu bodov.

TO znamená že ak dám písomnú časť na viac ako 25%, musím na ustnej časti v máji dať na 33% a viac aby som zmaturoval ? :?
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: AKO JE TO S TOU MATURITOU ?

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Ak budeš mať z externej pod 25%, pri ústnej musíš mať z toho predmetu najhoršie trojku.

Ale to sa neboj :) nad 25% mal každý blb, čo bol v škole 5x za rok :) a taktiež by privreli oči pri ústnej ...
jefty
Star
Star

Re: AKO JE TO S TOU MATURITOU ?

Príspevok od používateľa jefty »

Ale spoliehat na na tvoju statistiku Lubenecko by asi nebolo moc dobre :D Takze radsej by som si nieco pozrel, lebo nikdy nevies koho dostanes do komisie a ako sa v ten den vyspi.
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Tak samozrejme že tam neprídeš vytretý a budeš civieť jak blb :D

Ale pokiaľ spackáš písomnú a uvidia aspoň tvoju snahu, že si sa učil na ústnu, tak to oko prižmúria.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

nedas na prvy pokus, das na druhy
Korag
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Korag »

No neviem ako to ma on, ale mne matka povedala ak nezmaturujem teraz, tak ma vyhodi z domu, prvy pokus musi byt 100% ach :/
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Maturita je primitivizmus.
Napísať odpoveď