hmlovky v noci
-
PAuLi3
Darca
- Kontaktovať používateľa:
hmlovky v noci
Nazdar hosi, chcem sa spytat ci je pouzivanie hmloviek v noci "kóšer" so zákonom, mam na mysli pouzivanie nie za hmly. Ono to totiz pekne osvetli krajnicu vozovky a tym sa zlepsi viditelnost.
-
RATZINGER666
Darca
Re: hmlovky v noci
nie, je to zakazane...
-
Traktorista
Guru
a ani tu krajnicu vidiet nepotrebujes pokial nejdes po dakej ceste "9tej" triedy na smetisku
takze ich laskavo nepouzivaj, budeme ti vdacni
takze ich laskavo nepouzivaj, budeme ti vdacni
K hmlovkam ma napada teraz jedna otazka. Ked zaviedli denne svietenie, tak sa tvrdilo, ze moze svietit len denne svietenie a ked v noci pustim svetla, denne svietenie musim mat vypnute. Preto sa pouzivali rozne sady na prepinanie a ine kusky, ktore boli dostupne na trhu. Pred asi rokom dosiel zakon z dielne EU o celodennom svieteni v EU a nutnosti mat auto vybavene automatickym zapinanim svetiel, takze auta vyrobene od maja (alebo az od tohto maja 2012) musia mat daylighty automaticky.
Tu ma napada taka otazka, pretoze si kamarat niekedy pocas tohto roku kupil auto, je to mensia Mazda, neviem presne aky model. Ma tam uz automaticke denne svietenie v LED pasikoch, ktore krasne svieti aj za jasneho pocasia, ale po zotmeni mu zapina automaticky svetla a nechava svieti aj LED pasiky. V minulosti to bolo teda zakazane, ale teraz je to u neho priamo od vyrobcu auta. Co v takomto pripade? Alebo prislo k novelizacii zakona?
Tu ma napada taka otazka, pretoze si kamarat niekedy pocas tohto roku kupil auto, je to mensia Mazda, neviem presne aky model. Ma tam uz automaticke denne svietenie v LED pasikoch, ktore krasne svieti aj za jasneho pocasia, ale po zotmeni mu zapina automaticky svetla a nechava svieti aj LED pasiky. V minulosti to bolo teda zakazane, ale teraz je to u neho priamo od vyrobcu auta. Co v takomto pripade? Alebo prislo k novelizacii zakona?
-
RATZINGER666
Darca
co bolo v minulosti zakazane?
// jaj, tie zapnute daylighty? no pokial su homologizovane aj na nocne svietenie v kombinacii so stretavacimi svetlami, co su urcite, tak v tom problem nevidim...
// jaj, tie zapnute daylighty? no pokial su homologizovane aj na nocne svietenie v kombinacii so stretavacimi svetlami, co su urcite, tak v tom problem nevidim...
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
ja uz mesiac hmlovkami v noci svietim
pac mi nesvieti vodicova stretavacka, nedokazem to vymenit, lebo nemam miesto ruky pinzetu a cakam este 5000km na servis, kde to vykonaju vsetko zaraz
... dakujem ze vzniknutu situaciu respektujete 
ale je to samozrejme nezmysel a obtazuje to, takze by som sice najradsej sam sebe a ostatnym hmlovkarom urazil paprce u samej prdele, ale chcem videt a byt videny
ale je to samozrejme nezmysel a obtazuje to, takze by som sice najradsej sam sebe a ostatnym hmlovkarom urazil paprce u samej prdele, ale chcem videt a byt videny
tak pokial ja viem, tak hmlovky sa smu pouzivat len za znizenej viditelnosti (hmla, huste snezenie) nejdem to rozpitvavat, lebo aj znizena viditelnost je diskutabilny pojem ale jedna sa povacsine hlavne o hmlu. policajti pokutuju za jazdu so zapnutymi hmlovkami pocas neznizenej viditelnosti. zapinanie svetiel mozes mat automaticke, za to policajt nic nepovie. ale hmlovky si zapina sam vodic a to VEDOME! a pri pokutovani stale vytiahnu podobny argument. ja som pisal o hmlovkach do viacerych topicov a pisal som to, ze by som porozbijal hmlovky takymto ludom. lebo v noci po dazdi je vozovka ako zrkadlo a protiiducich vodicov to oslnuje a je to dost neprijemne.
dalsia vec je to, ze na niektorych autach sa daju zadne hmlovky zapnut len, ak su uz zapnute predne, zalezi od typu vypinacov svetiel a hmloviek (napr. VW T4 ma tak) ale tieto vynimky su zahrnute v zakone. no stale to neospravedlnuje ked mas zapnute hmlovky pocas neznizenej viditelnosti.
dalsia vec je to, ze na niektorych autach sa daju zadne hmlovky zapnut len, ak su uz zapnute predne, zalezi od typu vypinacov svetiel a hmloviek (napr. VW T4 ma tak) ale tieto vynimky su zahrnute v zakone. no stale to neospravedlnuje ked mas zapnute hmlovky pocas neznizenej viditelnosti.
Mne osobne hmlovky oproti nijako zvlast nevadia (hoc ta leskla cesta vie by neprijemna). Ovela horsie su vsak v kufri nalozene formany. Ja neviem, co tam vozia, ale uz mi to pripada ako pravidlo.
Myslim, ze je aj docela slusna pravdepodobnost, ze v nutri bude sediet pociernejsi a znacka bude zacinat DS
Myslim, ze je aj docela slusna pravdepodobnost, ze v nutri bude sediet pociernejsi a znacka bude zacinat DS
Hmlovky vadia v zavislosti od toho na akom su aute, niektore su silnejsie, niektore slabsie...
Ja pocas noci s dobrou viditelnostou odmenujem hmlovkarov dlhym zapnutim dialkovych svetiel, ale nemam pocit, ze by to pomahalo.
Ja pocas noci s dobrou viditelnostou odmenujem hmlovkarov dlhym zapnutim dialkovych svetiel, ale nemam pocit, ze by to pomahalo.
GothaR: ja to robím tak, že zapnem a vypnem moje hmlovky. Asi 2x zo 184925 ich dotyčný naozaj vypol.
Všetkých hmlovkárov zavesiť za gule... včera šiel jeden za mnou, tak som mu zapol zadné hmlovky a on mi ešte pridal diaľkové svetlá, som myslel, že ma porazí...... ešteže po pár metroch odbočoval! Inak ja hmlovky využívam iba na jednu vec... na hmlovkárov.
PAuLi3, hmlovky pekne nechaj vypnuté, síce Ti to osvetlí krajnicu, ale je to tak blízko auta, že keby sa tam niečo objavilo, aj tak by si nestihol zareagovať. Radšej pozeraj viac dopredu.... a ak už potrebuješ hmlovky, zapínaj ich jedine, ak pred Tebou alebo oproti Tebe nikto nejde. Ďakujem za pochopenie.
PAuLi3, hmlovky pekne nechaj vypnuté, síce Ti to osvetlí krajnicu, ale je to tak blízko auta, že keby sa tam niečo objavilo, aj tak by si nestihol zareagovať. Radšej pozeraj viac dopredu.... a ak už potrebuješ hmlovky, zapínaj ich jedine, ak pred Tebou alebo oproti Tebe nikto nejde. Ďakujem za pochopenie.
-
Traktorista
Guru
hh, to som minule isiel po BA asi o 9tej vecer, viditelnost uplne super, ani naznak hmly a oproti hmlovkar, tak som mu zapol dialkove a nechal zapnute (nikto iny naokolo nebol) a po par sekundach on zapol dialkove tiez, ale hmlovky zapnute staleGothaR napísal:Hmlovky vadia v zavislosti od toho na akom su aute, niektore su silnejsie, niektore slabsie...
a jak som ho minal tak kuknem do spetaku a zadnou svietil taktiez...
takze to uz bol pripad...
v meste, uplne bez hmly, ale sak naco by mu ich asi montovali keby mali ostat nevyuzite,...
Ved prave...kedysi som blikal aj ked bola len slabucka hmla (hmlovky vtedy oslepuju skoro rovnako ako ked je jasno), ale potom ma to prestalo bavit a teraz im svietim iba ked je fakt dobra viditelnost. A ano, aj mne dost casto zasvietia naspat.
PS: neviem ci je to nahoda, ale vo vacsine pripadov takto hmlovkami svietia Golfisti a majitelia starsich BMW.
PS: neviem ci je to nahoda, ale vo vacsine pripadov takto hmlovkami svietia Golfisti a majitelia starsich BMW.
-
Traktorista
Guru
este ma napadlo ako som videl mestsku policiu na fabii combi s "dennym" svietenim 
samozrejme parkovacky+hmlovky..
fajn ze chceli mestu usetrit tie nehorazne eura za H4ky...
samozrejme parkovacky+hmlovky..
fajn ze chceli mestu usetrit tie nehorazne eura za H4ky...
Asi si povedali ze ked to mozu mat nove Octavky, tak mozu aj oni na starej Fabii
Ved hmlovka ako hmlovka, nie? 
-
p4ra
Redeemer
Suhlasim s drvivou vacsinou. Hmlovky nemaju co byt zapnute za jasneho pocasia. Bodka.
-
twardykamen
Medium Professional
tychto expertov tiez nemam rad.niekedy mi vadi aj zadna hmlovka.nedavno tymto isty panko iduci po okreske 60tkou samozrejme hmlovky zapnute pekne vytocil.Aj to zadne svetlo dokaze byt pekne neprijemne. A a z vlastnej skusenosti viem ze na tychto blikanie ani podobne taktiky neplatia,oni si myslia ze napomahaju bezpecnosti premavky
-
Traktorista
Guru
no tak zadna hmlovka je ovela otravnejsia ako tie predne..
taha to oci hlavne v tme
taha to oci hlavne v tme
A hlavne pri ledkovych svetlach ako Audi.
-
Suffel
Guru
tak podla anglickych studii "hmlovkari" zavinia az 300 000 nehod rocne -> http://www.autoweb.cz/mlhovkari-zavini- ... 000-nehod/
mam aj jednu cerstvu prihodu z nedele (aj ked sa nejedna o hmlovky) isiel som v smere od NZ do NR a oproti vodic so zapatymi dialkovymi auta pred nim aj za nim este aj oproti takze nemal nejmensi dovod ich pouzivat... neviem ci si to nejako neuvedomoval alebo co ale bolo to dost oslepujuce proste tak ako ked vidite oproti auto s dialkovymi.. niektori ludia asi nevedia rozoznat ako im svietia svetla pripadne sa nepozeraju na tachometer a teda nevedia ze im svieti kontrolka dialkovych..
mam aj jednu cerstvu prihodu z nedele (aj ked sa nejedna o hmlovky) isiel som v smere od NZ do NR a oproti vodic so zapatymi dialkovymi auta pred nim aj za nim este aj oproti takze nemal nejmensi dovod ich pouzivat... neviem ci si to nejako neuvedomoval alebo co ale bolo to dost oslepujuce proste tak ako ked vidite oproti auto s dialkovymi.. niektori ludia asi nevedia rozoznat ako im svietia svetla pripadne sa nepozeraju na tachometer a teda nevedia ze im svieti kontrolka dialkovych..