Skola-Neospravedlnene hodiny

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Re: Skola-Neospravedlnene hodiny

Príspevok od používateľa Gothar »

Kamarata, ktory nemal dobre znamky a pritom bol inteligentny, ma asi kazdy, ale to rozhodne nie je vacsina ludi, ale jeden z mala. Ale pubertiakom sa to tazko vysvetluje, ved aj Einstein mal vraj zle znamky z fyziky a co z neho vyslo...
Ale podla mna je aj moralizovanie zbytocne, pubertiak si povie, ze taram(e) a aj tak si bude robit po svojom. Treba to riesit s rodicmi, ti si uz potom poriadok doma spravia, najlepsie je to tak ako pisal begbee, pretoze na ine ako na peniaze sa uz dnes nehladi.
Aj na 9gagu bol nedavno celkom vystizny obrazok, ktory teraz len prerozpravam:
minulost - ucitel ukazuje rodicom, ze ziak ma zle znamky a malo by sa to zlepsit
sucasnost - rodicia kricia na ucitela, ze ziak ma zle znamky a ucitel by to mal dat do poriadku
Presne tak je to teraz, ucitelia stratili autoritu a jej ziskanie bude narocne, no snad sa to v co najkratsej dobe podari, aj ked zatial tomu nic nenasvedcuje :-?
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

Goťo, priatelka je ucitelka a mozem ti povedat, ze uz teraz je to tak v srackach, ze si len tazko viem predstavit horsiu situaciu. V dnesnom skolstve ktore je zadarmo (co je kamen urazu), si studenti (ziaci) nevazia nic a boh ta chran, ak nahodou nezdielas ich nazor na ohodnotenie na vysveceni. Zaujem studenta je legenda o ktorej sa v kabinetoch hovori len s mystickym vyrazom na tvari. Student, ktory nevie po anglicky povedat zamestnanie svojich rodicov si vydupe zo 4ky trojku po navstiveni snad vsetkych autorit na skole kde kyda, prekruca, obvinuje a vyhyba sa akymkolvek formam skusania. Nakoniec vyssia autorita "doporuci" tej mojej - "daj mu tri a vyser sa na neho, nestoji ti za vrasky na mladej tvari".
Dnes je v skole panom sopliak a ucitel taha za kratsi koniec. Kde su casy Igora Hnizda :-) System v konecnom dosledku produkuje spolocensky neuzitocne individua, neschopne napisat vlastny ubohy zivotopis bez gramatickych chyb, ktore si navyse o sebe ktovie co myslia.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...závisí to LEN od toho, akú autoritu si učiteľ vybuduje...za čias, kedy som ja chodil na strednú (nebolo to dávno) sme mali učiteľky s nulovou autoritou, ale aj také, ktoré si dokázali spraviť poriadok aj so žiakmi, ktorí sa iným učiteľkám smiali do xichtu...a keď si učiteľ nechá od začiatku srať na hlavu, tak už je autorita v prdeli tak hlboko, že ju ani za celý rok už nezíska naspäť...a autoritou nemyslím diktátorské správanie...mnohí si to pletú...
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

Lenze pokial ti tu autoritu podkopavaju kolegyne, ktore su tam o 10 rokov dlhsie a pan riaditel, tak sa mozes rozculovat kolko chces. A nehovorim o schopnosti udrzat si poriadok a ticho na hodine.
//
len treba vedieť ako sa správať ku kolegom a k riaditeľovi, aby ti zobal z ruky...
No tak to si predstavujes dost jednoducho. V realite ide totiz o prax. Pokial si zacinajuci, tak nemas absolutne ziadne slovo a mozes mat neviemaky pristup k realite a styl komunikacie s riaditelom, ty nebudes mat nikdy pravdu, narozdiel od nich. A nech mas akukolvek autoritu na hodine, vzdy sa najde student ktory bude prilis mudry na to, aby plnil normy s tatinkom za chrbtom.

Nechcem viac rozoberat, co sa ma priamo netyka.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...ak vieš ako si vytvoriť autoritu, tak deckám bude u prdele, kto ti podkopáva autoritu, lebo ich ani nenapadne, že takej autoritatívnej osobnosti by niekto nezobal z ruky...len treba vedieť ako sa správať ku kolegom a k riaditeľovi, aby ti zobal z ruky...
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

matej: a to udelit trest svojim potomkom znamena bit ich? myslim, ze keby si dostal facku od fotra tak na nu do 30 sekund zabudnes, pokial by Ti nezlomil ruku myslim, ze by vychovne ucinky vyprchli enormne rychlo. v dnesnej dobe existuju ovela efektivnejsie metody ako dohnat svoje rozmazlene ratolesti az na hranicu sialenstva a truchu smutne musim podotknut, ze staci v podstate zatrhnut internet a facebucik.

Aky je Tvoj nazor na nas edukacny system je mi uprimne jedno, ale maj na pamati, ze ked k nemu pristupujes benevolentne tak neskor aspon drz hubu o tom, ze Ta skola nic nenaucila ked ju budes mat vyuzit v buducnosti.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Mi-chau, aj moja sestra učí cudzie jazyky. A tiež jej riaditeľ "pekne odporučil", že horšiu ako 3 nesmie dať. A to sa jej stalo aj na inej škole. Proste asi aby mala škola dobré meno. Zaujímavé bolo, keď rodičia za ňou prišli s tým, že oni si nevedia poradiť s vlastným dieťaťom :roll:

A k tej snahe učiť sa.. tak tá sa prejavila dosť u detí, ktoré sú motivované tým, že majú napr. v Rakúsku, Nemecku... príbuzných. Potom sa aj oni chcú naučiť po nemecky, aby mohli prísť tam za nimi.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Grim napísal:...závisí to LEN od toho, akú autoritu si učiteľ vybuduje...za čias, kedy som ja chodil na strednú (nebolo to dávno) sme mali učiteľky s nulovou autoritou, ale aj také, ktoré si dokázali spraviť poriadok aj so žiakmi, ktorí sa iným učiteľkám smiali do xichtu...a keď si učiteľ nechá od začiatku srať na hlavu, tak už je autorita v prdeli tak hlboko, že ju ani za celý rok už nezíska naspäť...a autoritou nemyslím diktátorské správanie...mnohí si to pletú...
Toto platilo pred 5-10 rokmi, dnes su uz deti velmi premudrele, maju z internetu nastudovane postupy ako tlacit na ucitelov, ktori sa ani nemaju ako branit. Ak by boli povolene fyzicke tresty a zakon by stal za ucitelmi, tak by bola situacia ina. Dnes sa ucitel nemoze ziaka ani dotknut a to ani v pripade, ked sa ziak drzo vysmieva, hra sa na mobile alebo proste ucitela ignoruje. Ked sa k tomu prida uz spominany tlak riaditelov na lepsie znamky, tak je o problem postarane. Ucitel nemoze ziaka potrestat a zaroven mu nemoze dat ani horsiu znamku. Az prilis sa to podoba na problemy s nasimi romskymi spoluobcanmi, ti si tiez uvedomuju svoju beztrestnost a velmi drzo ju vyuzivaju v najroznejsich pripadoch.
Dalo by sa to vyriesit napriklad kamerami v triedach a hlavne zvacsenim prav ucitelov - slovna urazka = zhorsena znamka zo spravania, neuposluchnutie pokynov = napomenutie, x napomenuti = zhorsena znamka zo spravania, pri zlej znamke zo spravania vylucenie, atd.
Proste aby sa pubertaci naucili, ze skola nie je holubnik. Ja som tiez nebol nejaky super ziak, ale vedel som kde su hranice a viac som si nedovolil.
.:M4jco:.
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa .:M4jco:. »

Za čias ked som chodil za ZŠ (cca 5 rokov dozadu) boli na škole len dva typy učitelov. Tí ktorých sme každé ráno pozdravili a na hodinách bolo fakt kruté hrobové ticho kedže sme mali pred dotyčným neskutočný rešpekt. Takýto rešpekt si ale nedokázal vybudovať každý učitel, skôr by som povedal že aj ked sa snažili, správanie mojich spolužiakov ich po chvíli dohanlo k myšlienke, vykašlať sa na to cele lebo to nemá význam. Vačšinou prirodzený rešpekt mali učitelia ktorý učili ešte za bývalej éry (komunizmus)... a ešte k tomu fyzickému kontaktu žiaka s učitelom. Máte to rôzne, zoberte si že ste učitel, učíte si svoj predmet, a polka ludi to ma uplne v riti a tvari sa že počuva, a druhá polovica robi uplne blbosti, huka, hadže si predmety, pušťaju si pesničky na mobile (true story) a najdu sa tam aj taký ktorý su "ULTIMATE brainery" všetko vedia, všade boli a idu sa hadať s učitelom ktorý ma pomaly život za sebou. Samozrejme že mladý to nepretrpí že je menej než on a hadka sa stupňuje viac a viac až napokon možme počuť hanebné uražky na stranu učitela...čo budete robiť v takomto pripade? Samozrejme že ten učitel mu jednu pleskol hned z fleku, ale spolužiaka preplo a chcel mu to vratiť ale nepodarilo sa mu to. Povedzte mi teda kde je nejaký limit? A toto je len jedna z mnoha prihod, bol som dokonca svedkom ako jeden chalan dal zopár faciek učitelke kvoli tomu že ho nechala prepadnuť, ale to je už na inú diskusiu. Ten chalan už sedí teraz v base...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

GothaR napísal: Aj na 9gagu bol nedavno celkom vystizny obrazok, ktory teraz len prerozpravam:
minulost - ucitel ukazuje rodicom, ze ziak ma zle znamky a malo by sa to zlepsit
sucasnost - rodicia kricia na ucitela, ze ziak ma zle znamky a ucitel by to mal dat do poriadku
Presne tak je to teraz, ucitelia stratili autoritu a jej ziskanie bude narocne, no snad sa to v co najkratsej dobe podari, aj ked zatial tomu nic nenasvedcuje :-?
9gag_school.jpg
ako tu uz bolo spoemnute: o nas v skole hovorili, ze sme zli, a teraz nam pri stretnutiach hovoria nasi ucitelia, ze sme boli anjeli v porovnani s tym co maju v triedach dnes...

ja priniest domov neospravedlnenu co i len jednu hodinu, tak by som bol pekne v prdeli a pri znizenej znamke zo spravania by mnou vyrazili dvere... a mam pocit, za takyto prisny druh vychovy vobec nebol na skodu
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

To o tej prirodzenej autorite je pravda, niektorí ju proste majú a niektorí nie. A neviem ako vy, ale na našej ZŠ (teraz mám čerstvých 20) sa bilo úplne normálne. Facky lietali jedna radosť a nikto sa nesťažoval a už vonkoncom nie my, ktorí sme ich inkasovali. :) Nevraviac o jednom starom učiteľovi, ktorí nám stískal trapézy a dával "koxáky" do hlavy. A toho sme mali najradšej. Samozrejme, napr. moji rodičia to vedeli, lebo som im to hovoril (ale nie v zmysle žalovania, ale v zmysle oznamovania, že akú ranu som dnes dostal) v podstate ako vtipný zážitok a ani ich nenapadlo, že by to nejak riešili. Išlo o to, že tiež mali to "staré zmýšľanie," že ak sa takéto niečo stane, tak chyba nie je v učiteľovi, ale vo mne.

Čiže, je to ten syndróm Hnízda. Tie kecy o tom, že fyzické tresty nejak a niekomu škodia, to je úplný výsmech. Dodnes na to s úsmevom spomíname. :)

Inak čo vlastne dnes hrozí učiteľovi, ak napr. dá facku dieťaťu ?

Ešte čo sa týka tých známok atď.: dvojku zo správania som nemal, ale tie pokarhania riaditeľom a pod. srandy pravidelne.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Súhlasím, že učiteľ má byť aj osobnosť. Na druhej strane, nech sa na to pozeráte akokoľvek, stačí sa mrknúť na zakladateľa témy a je vám jasné, že jeho by nezaujala ani autorita na úrovni Terminátora, nehovoriac o tom, že väčšinou už vďaka platom učia len ženy. Práve preto som za jemné spoplatnenie, t.j. spoplatniť (citeľne, nie symbolicky 2€) administratívne poplatky t.j. nadprácu učiteľa a školy - komisionálky, individuálne plány, výpisy atď.

Teraz sa zastanem mi-chaovej priateľky. Je to isto inteligentná žena, vyštudoval nejakú VŠ, je isto na úrovni vo svojom obore. Práca ju baví a vie zodpovedne odučiť a naučiť to čo je v osnovách, po čase možno aj viac. Príde do práce a miesto toho musí budovať autoritu na "lepších" školách u nejaké pologramotného gangu. To jej kto zaplatí, kto jej povie ako sa buduje autorita? Ona chodí len do zamestnania, prezentuje nejaké učivo, pripravuje cvičenia a zhodnotí výsledky. Školu si vyberá žiak, je tam na to aby sa niečo naučil a ak si myslí, že škola mu nič nedokáže dať, nech sa páči, SŠ už nie je povinná...

Proste chcem len naznačiť, že zas sa vyžaduje len niečo "navyše" od učiteľov, ktorý majú platy pomaly na úrovni minimálnej mzdy a žiak má len práva ale povinnosti nie. A vztah práva-povinnosti je vzťahom na ktorom je založená aj demokracia. Časť občanov má už len práva a žiaci do nej začínajú patriť tiež.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

To je chyba rodicov, ked si nechaju doma skakat po hlave, potom si oni myslia ze mozu vsetko.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...mali sme rôzne typy učiteľov...pamätám si na jedného, ktorému bolo úplne jedno, či dávame pozor, ale potom striktne kontroloval domáce úlohy v podobe technických výkresov...odučil si svoje a odcupital z triedy bez toho, že by ho zaujímalo, kto čo robil alebo koľko ľudí dávalo pozor...zhodnotil to potom na úlohe...ďaľšia učiteľka sa tiež nekašľala..."Nebaví ťa to tu? Nikto ti nekáže, aby si sem chodil, chodíš sem dobrovoľne. Môžeš odísť, kedy chceš."
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

nj, tiez som mal taku profku...a zakazdym ked som tam nebol askusala tak mi dala patku
110mat110
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 110mat110 »

Niektori ucitelia maju prirodzenu autoritu, niektori si ju vedia vydubkat. Ale najhorsie je, ked sa ucitel chce so ziakmi skamaratit. Skoro vzdy to ziaci vyuziju.
Inak podla mna to dost zalezi aj od predmetu. Som na matematickom gympli a najvacsiu autoritu vseobecne maju matikari a fyzikari. Lebo to nas casto krat zaujima. A na takej biole dava pozor len malokto.
A jeden nas fyzikar, je mu jedno co a ako. On si hovori, poznamky si mame robit doma, na pisomkach mame opisovat, ved je to nas zivot. Ale koho nacape dostane 5 za pisomku a 5 za to ze nevie opisovat :D
Laster
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Laster »

Ja vidím hlavne problém v celom školskom systéme. Proste nie je možné, aby niekto ustrážil 30 ľudí. Tam stačí keď je tak 5-6 žiakov takých, ktorí sa bavia na hodine a už len sťahujú ďalej ďalších a ďalších. Kebyže je v triedach okolo 15 žiakov tak si myslím, že za prvé, by mal učiteľ oveľa ľahšie ich ustrážiť a za druhé by v tých triedach boli 2-3 tí "zlí" a ten zvyšok by sa k nim nepridal. Vždy keď sme na nejaké hodiny rozdelení na skupine v škole, tak tam je oveľa väčšie ticho.

A k tým neospravedlneným hodinám, keď si to niekto nevie ospravedlniť to sú jeho sračky, ale tiež nevidím dôvod, tam byť na niektorých hodinách, kde sa nič nedeje a to som v maturitnom ročníku.

S tým, že by niekto udrel učiteľa alebo mu nadával do očí som sa ešte nestretol.
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Hlavne nič nefalšuj :) ! ... polročné je možno len výpis na papieri, ale určite by to zbadali na koncoročnom, kde sú oba polroky.
Najlepšie spravíš, ak im to povieš čo najskôr. Isto bude chvíľku dusno, ... ale to prejde.

A keď si taký tupoň a nevieš sa z toho v škole vykecať, spraviť si ospravedlnenku ... tak radšej ani neblicuj.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...ja som si teraz spomenul, že som za celú svoju školskú kariéru mal tiež jednu neospravedlnenú hodinu na strednej škole...výsledok bol taký, že som našim ukázal vysvedčenie a oni si to ani nevšimli...a ja pako pripravený na najhoršie...až keď sa moja mama prehrabávala vysvedčeniami tak ju zbadala...čo bolo niekoľko rokov po strednej...takže to prešlo so slovami "a to nebudem teraz riešiť"... :-D
Matej18
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Matej18 »

ty zas nepoznáš dĺžne a mäkčene mne ty niečo vrav o čiarke nie každý má strojopis a pokial ide o nejaké tie diktáty tak to mi nešlo to je pravda. nebudem sa s tebou vadiť pretože určite si aj ty niečo vykonil v škole ale nevieš si to priznať alebo si sedel ako mrkva v lavici :-) pokial ide o svet áno každý ho má iný každý ho vníma inak. Proste prečo by som si niečo nepriznal ked viem aký som bol.

pokial ide o karmu ďakujem všetkým čo mi ju dali dole to som nečakal že je tu toľko ludí čo boli dobrí v škole ako cumeľ
Napísať odpoveď