Diskusia:Pravidlá slušného správania, bontón-ako na to.
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Diskusia:Pravidlá slušného správania, bontón-ako na to.
ospravedlnujem sa za pouzitie toho slova, pravdepodobne to nie je najpresnejsi vyjadrenie
myslienka vsak ostava 
pokial je dievca v spolocnosti rodicov a chcem ju poziadat o tanec, ziadam o povolenie rodicov? ak ano ako by som to mal asi podla vas formulovat?
-
RATZINGER666
Darca
neberieš si ju, iba ju pozývaš do tanca
leda že by si to chcel skombinovať, vtedy by sa dalo uvažovať 
zdravim mam otazku
ked sa rozpravaju 3 businessmani a ja sa k nim chcem pridat, komu podavam ako prvemu ruku ked neviem, kto je na akej priecke v kariere?? to bol len priklad
ked sa rozpravaju 3 businessmani a ja sa k nim chcem pridat, komu podavam ako prvemu ruku ked neviem, kto je na akej priecke v kariere?? to bol len priklad
Ak si si neni istý, tak by som sa riadil od najstaršieho. Či rieši sa to inak?
-
hojko
Site Admin
hd_: A nemali by tu ruku podat oni prave jemu, teda ten na vyssej pozici, resp. podla veku??? 
Asi áno, pokiaľ nie som v spoločnosti najstarší alebo najvyššie postavený, nemal by som podávať ruku ako prvý, kým som si neni istý. Ale keď náhodou ani ostatní nevedia, kto je v akej pozícii konkrétne, tak je to zas asi jedno.
No pokiaľ to nevie len Fexon, tak to môže byť menší trapas, ak to pokazí.
-
hojko
Site Admin
hd_: Vyssie si napisal, ze by si zacal od najstrarsieho a teraz pises, ze by mu mali podavat ruku??? Mas v tom zmatok, zda sa mi. Kedze pise, ze sa chce pridat do rozhovoru troch biznismenov, ludovo povedane sa chce privtriet do ich rozhovoru, tak z toho viacmenej plynie, ze on asi biznismenom v ich postaveni urcite nebude.
Ja by som šiel od najstaršie vyzerajúceho , pokiaľ by boli v rovnakom veku (približne) asi by som podával do radu
- ono je to otázne
- ono je to otázne
-
RATZINGER666
Darca
ani s jednou odpovedou nesuhlasim, takze takto:
ked sa niekolko ludi bavi v uzkom okruhu, treba to brat ako samostatnu jednotku, ako keby si prisiel na uplne nezavislu spolocensku udalost... je jedno, ci si biznismen alebo nie, v tomto momente si cudzinec, ktoreho este nemusia vo svojej spolocnosti uvitat... v tomto pripade nemas pravo nikomu ruku podavat, nech si aj generalny riaditel, pretoze netusis, co su ti ostatni zac... takze prides, predstavis sa, povies, co od nich vlastne chces a oni sa rozhodnu, ci Ta uvitaju podanim ruky a zoznamenim sa alebo Ta slusne upozornia, ze maju sukromnu debatu alebo ze mas prist neskor alebo skratka nieco podobne... ak Ta odbiju a ak Ti aj povedia, aby si dosiel neskor, uz druhy krat za nimi nechod... ak budu chciet, pridu za Tebou... ak Ta uvitaju, predstavia sa Ti tiez a okrem mena a titulu Ti povedia aj svoj "post"... ruku podavas tym, co Ti ju podavaju, urcite nejdes rad za radom... podavat ruky podla veku je tiez hlupost, ked sa uz takito ludia stretnu v takomto okruhu, je najpravdepodobnejsie, ze budu aj velmi podobneho veku... a ak keby bol jeden rovno vyrazne starsi, opat cakas, kym Ti ju poda on... takze tato starost Ti odpada...
ak sa chcem s niekym zoznamit, ja to robim tak, ze po svojom predstaveni menom, prip. titulom (to je dolezite kvoli osloveniam) si pred clovekom zopnem ruky (alebo ako to povedat
) a nenapadne si ich "madlim"... to upriami pozornost a clovek ma potom tendenciu tu ruku naozaj podat... s tymto mam naozaj stopercentnu uspesnost...
ked sa niekolko ludi bavi v uzkom okruhu, treba to brat ako samostatnu jednotku, ako keby si prisiel na uplne nezavislu spolocensku udalost... je jedno, ci si biznismen alebo nie, v tomto momente si cudzinec, ktoreho este nemusia vo svojej spolocnosti uvitat... v tomto pripade nemas pravo nikomu ruku podavat, nech si aj generalny riaditel, pretoze netusis, co su ti ostatni zac... takze prides, predstavis sa, povies, co od nich vlastne chces a oni sa rozhodnu, ci Ta uvitaju podanim ruky a zoznamenim sa alebo Ta slusne upozornia, ze maju sukromnu debatu alebo ze mas prist neskor alebo skratka nieco podobne... ak Ta odbiju a ak Ti aj povedia, aby si dosiel neskor, uz druhy krat za nimi nechod... ak budu chciet, pridu za Tebou... ak Ta uvitaju, predstavia sa Ti tiez a okrem mena a titulu Ti povedia aj svoj "post"... ruku podavas tym, co Ti ju podavaju, urcite nejdes rad za radom... podavat ruky podla veku je tiez hlupost, ked sa uz takito ludia stretnu v takomto okruhu, je najpravdepodobnejsie, ze budu aj velmi podobneho veku... a ak keby bol jeden rovno vyrazne starsi, opat cakas, kym Ti ju poda on... takze tato starost Ti odpada...
ak sa chcem s niekym zoznamit, ja to robim tak, ze po svojom predstaveni menom, prip. titulom (to je dolezite kvoli osloveniam) si pred clovekom zopnem ruky (alebo ako to povedat
Ratzinger , keď si to vzal takto z priama , tak v podstate s tebou súhlasím , no keď sa chceš privtierať tak to podanie ruky nie je zlá vec
kým to nie je až nasilu a neprídu ti na to
ale plne s tebou súhlasím
o tom madlení rúk som už niekde čítal , musím skúsiť
ale plne s tebou súhlasím
o tom madlení rúk som už niekde čítal , musím skúsiť
-
RATZINGER666
Darca
tak samozrejme zalezi na urovni a formalnosti akcie, ale nie je moc slusne za niekym bezat s vystrcenou pravicou
...no, este mozno pred vojnou to slusne bolo
...no, este mozno pred vojnou to slusne bolo
-
theBliZZard
Star
Mna vzdy na strednej skole zaujimalo, ked som stretol ucitela na chodbe, vzdy som pozdravil "dobry den". Ale casto sa mi stavalo, ked som zo skoly odchadzal skor a v dverach, alebo uz niekde na schodoch pri vychode som stretol ucitela (ktoreho som v den stretol prvy krat), ci sa mu mam pozdravit dobry den, alebo dovidenia? Ked to bol niekto s kym som mal uz hodinu, alebo som ho stretol uz pred tym, tak som zdravil dovidenia. Ale ked to bol niekto koho som v ten den stretol prvy krat, nikdy som nevedel ci s mam pozdravit, ci "rozlucit" ...
Toto som dávnejšie riešil aj ja , ale dospel som k názoru , ktorý v praxi využívam.theBliZZard napísal:Mna vzdy na strednej skole zaujimalo, ked som stretol ucitela na chodbe, vzdy som pozdravil "dobry den". Ale casto sa mi stavalo, ked som zo skoly odchadzal skor a v dverach, alebo uz niekde na schodoch pri vychode som stretol ucitela (ktoreho som v den stretol prvy krat), ci sa mu mam pozdravit dobry den, alebo dovidenia? Ked to bol niekto s kym som mal uz hodinu, alebo som ho stretol uz pred tym, tak som zdravil dovidenia. Ale ked to bol niekto koho som v ten den stretol prvy krat, nikdy som nevedel ci s mam pozdravit, ci "rozlucit" ...
-Keď stretnem profesora na chodbe a vidím , že odchádza zdravím sa mu dovidenia (aj pokiaľ som ja ešte stále v škole a vidíme sa v ten deň prvý krát)
-Keď stretnem profesora , ktorého vidím v deň prvý krát a ja sa ešte chystám v škole pobudnúť , tak dobrý deň.
- Pokiaľ ja odchádzam zo školy a v tedy ho stretnem "na našej 200m chodbe
Nie je to nič zložité , pokiaľ som niečo vynechal kľudne napíš
Ak si profesora stretol, zdrav sa dovidenia. Ak si profesora nestretol, určite dobrý alebo dobrý deň. Aj keď ideš von z vchodu a akurát vstupuje suseda tak jej nepovieš dovidenia, ale dobrý deň.
Ja v škole nemám problém, máme fakt hnusných učiteľov čo sa niekedy ani neuráčia odzdraviť, tak sa proste zdravím len normálnym učiteľom.
Ja v škole nemám problém, máme fakt hnusných učiteľov čo sa niekedy ani neuráčia odzdraviť, tak sa proste zdravím len normálnym učiteľom.
Ja dávam aj do pozdravu kúsok humoru a pri tejto situácie to robím nasledovne " Dobrý... Dovi " s úsmevom a učitelia to berú s úsmevom taktiež 
Pred dvoma týždňami som sa išiel zapísať na strednú a u sekretárky som vypĺňal nejaký formulár a prišiel tam riaditeľ a môj pozdrav bol : Dobrý... Myslíte že je to neslušný pozdrav riaditeľovi ktorého som videl prvý krát v živote?lukano napísal:Ja dávam aj do pozdravu kúsok humoru a pri tejto situácie to robím nasledovne " Dobrý... Dovi " s úsmevom a učitelia to berú s úsmevom taktiež
Prečo by to malo byť neslušné? Normálne si sa pozdravilDonAndres napísal:
Pred dvoma týždňami som sa išiel zapísať na strednú a u sekretárky som vypĺňal nejaký formulár a prišiel tam riaditeľ a môj pozdrav bol : Dobrý... Myslíte že je to neslušný pozdrav riaditeľovi ktorého som videl prvý krát v živote?
Starsi ludia si vacsinou potrpia na cely pozdrav. Ale to je uz ich problem...