Angličtinu :)

Všetko čo hľadáte a doteraz sa vám to nepodarilo zohnať smerujte sem...
JoJ0
Medium Expert
Medium Expert

Angličtinu :)

Príspevok od používateľa JoJ0 »

Ahoj dnes som sa tak zamyslel mam 15rokov a z angličtiny neviem skoro nič ... :shock:
Chcem sa zdokonaliť a tak sa vas chcem spitať či niesu nejake lekcie na mp3, a či sa nedaju niekde stiahnuť ? :wink:
Ak mate nejake tipy ako sa čo najrychlejšie zdoknaliť tak pište :)
Vopred ďakujem za odpovede :smt006
yoggy

Re: Angličtinu :)

Príspevok od používateľa yoggy »

prax, prax, prax
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

JoJ0 napísal:Ahoj dnes som sa tak zamyslel mam 15rokov a z angličtiny neviem skoro nič ... :shock:
Chcem sa zdokonaliť a tak sa vas chcem spitať či niesu nejake lekcie na mp3, a či sa nedaju niekde stiahnuť ? :wink:
Ak mate nejake tipy ako sa čo najrychlejšie zdoknaliť tak pište :)
Vopred ďakujem za odpovede :smt006
ty ani z tej slovenčiny toho veľa nevieš. A mp3 existujú, aj stiahnúť sa dajú. Ale keby si si prečítal pravidlá, tak by si vedel, že my tu warez nepodporujeme a musíš si ich nájsť sám niekde inde
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Veľmi dobré stránky na počúvanie angličtiny, gramatiku, ...sú napr. tieto (a to nie je warez, to sem hádam môžem dať):

http://sk.talkenglish.com/Speaking/listbasics.aspx

http://www.helpforenglish.cz/

http://www.usingenglish.com/
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Tieto počúvacie veci sú iMO p*čovina. Čo doučujem angličtinu viac ako 10 rokov aktívne, tak sa z toho nikdo nikdy nič nenaučil. Zato moja metóda už "vyrobila" pár "almost native speaker"-ov.

Pozeraj seriály s anglickými titulkami. Zo začiatku budeš úplne nechápať, kukni vždy slovník a pod. sprostosti. Po pár dňoch si už budeš vedieť "domýšľať" slová, celé frázy, spojenia. Pozeraj niečo čo Ťa baví, doslova. Zapamätáš si hrozne veľa slovíčok, pochopíš veľmi schopne gramatiku a základnú tvorbu vety, slovosled, základné, aj pokročilé časy, frázy, idiomy, veľmi veľa. Používam túto metódu už pár mesiacov a je fakt fantastická.

Človek ani nevie ako a vie bez problémov použiť present perfect, past perfect, pasívne časy. Na základe "vyučovania" z mp3jek má z toho jeden akurát tak veľký guláš, lebo tie príklady sú úvádzané len na pár vetách, zatiaľ čo v seriály/filme/najlepšie hre s veľa textom! [baldurs gate, infinity engine RPGčka] sú to tony textu. Si zoberte že baldurs gate mal 14 MB textu, to sú skoro 3 Biblie. Ak to prečítate a preložíte si, musíte vedieť po anglicky aspoň základy.

Angličtina je niečo ako chcelo byť esperanto. Je jednoduchá, ľahko sa dostane do krvi aj tým najväčším tupcom a na dobrú komunikáciu Ti stačí ovládať pár fráz a cca 300 slov, čo nie je "no big deal".

Ku Zuzke [vtip].
Prílohy
warez.jpg
rochedo
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa rochedo »

uplink: toto je tvoja metoda na vyrobu almost native speakerov ? :)
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

rochedo - popíšem Ti celý proces, pre lepší obraz. Prvých pár hodín teória a základy [vetná skladba, zámená, číslovky, radové číslovky, present simple, continous, past simple, continous, future simple]. Predprítomný, passive voice a ostatné časy si nechávam už do praxe. Natlačím pár slovíčok do bedne [cca 100 základných, dôležitých na pochopenie základnej komunikácie]. Doučujem známych zadarmo, ak sa neučia, resp. nevedia teóriu [základy] z predošlej hodiny, zoberiem si 5 evri na hodinu [sú to väčšinou dvojhodinové cykly], ak vedia idú ďalej for free. Ak sa ani na druhý krát nenaučia, je to 10 evri za hodinu. Tu si to veľa už rozmyslelo, ale tak našli sa aj výnimky :smt059

A potom to začne. Pustím ukážky seriálov, ktorý najviac zaujme, hodím 2-3 sezóny na USBčko, musí pozerať každý deň 2-3 diely, najlepšie aj viackrát. Po týždni sa stretneme a kecáme po anglicky o seriály. Ak o ňom nič nevie, well, You know the drill, platí a opakuje sa to, ak vie, ide na ďalšiu sezónu. Takýto režim trvá cca mesiac a človek vie viac ako od "profi" doučovania na školách.

Defacto robím callanovu metódu na filmoch/seriáloch/hrách. Problém je že hry nikoho nebavia, filmy ditto, seriály skoro každého.
rochedo
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa rochedo »

Nevravim ze to je zla metoda. Na mna sa to tiez nalepilo takymto sposobom ale ze by som o sebe mohol tvrdit ze "native" speaker tak to urcite nie :) Mam este dost velke medzery a to sa tymto sposobom ucim v podstate od detstva. Ale ako metoda je sama o sebe velmi efektivna. Hlavne ked sa to zacne v detstve. Potom prides na to ze ani nevies ako ale vies po anligcky. Ja som tomu vzdycky vravel intuicia.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Niekde tu o uceni En uz je tema, lebo som tam pisal nieco podobne ako teraz uplink. Native speaker z toho ale nebude, iba bude vyborne rozumiet hovorenej a pisanej anglictine, no rozpravanie bude tazsie. Na naucenie rozpravania treba tvorit vlastne vety, to bude jednoduchsie ako po uceni z ucebnice (pretoze clovek pozna rozne frazy), ale native to urcite nebude. To len tak na uvedenie do reality :)
//ten almost native potom vychadza z toho, ze chodi na doucovanie, kde sa rozprava
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ro - do[m]učujem angličtinu aj translatológov z NR/Ba, angličtinárov z NR/Ba, pomáham im písať bacilovské a diplomové práce. Ich úroveň angličtiny je mnohokrát na zaplakanie.

Preto som napísal almost-native. Od profesora angličtiny z UK s ktorým som kecal, keď som sa hádal o korektnosti prekladu textov pre jeden portál [ja vs. jedna renomovaná docentka z translatológie] mi po hodinu a pol dlho rozhovore na skype povedal že moja angličtina je exquisite a keby som si doťukol grammar, tak som beyond native speaker.

Fakt je taký, že tona native speakerov je fakt hlúpučkých, tak isto ako u nás na svk nevedia ľudia po slovensky, v UK/US nevedia ľudia po anglicky. Takže sa mnohokrát stane že slovák vie lepšie po anglicky ako native speaker.

A ku tým čo doučujem, tak to ber s rezervou, preto "almost". Každopádne vedia viac ako zo školy a doučovaní, kde je stará teta čo má ruskú výslovnosť a ho*no ich naučí.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

uplink napísal:moja angličtina je exquisite a keby som si doťukol grammar, tak som beyond native speaker.
no, no, no...to uz trochu hrotis, nezda sa Ti?
uplink napísal: Fakt je taký, že tona native speakerov je fakt hlúpučkých, tak isto ako u nás na svk nevedia ľudia po slovensky
ktory Slovak nevie po slovensky? v pisanom texte spoznas blba, ale pochybujem, ze native speaker je schopny robit chyby v hovorenom texte
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

axxis - by si sa čudoval koľko. Zatiaľ čo ja si robím srandu z I r, a I is, tak natívci to používajú "bežne". Tak isto 3 os. jednotného čísla im je ukradnutá. Povedia bezproblémov He want, She take, It do etc. A to nehovorím o spotvorenej výslovnosti a slovoslede a'lá horná dolná.

Tak isto shall si používajú ako chcú, nie len v 1 os. jedn. a množ. císla. Namiesto it will be done povedia, it shall be done. Ja viem, je to archaická angličtina, ale im je to ukradnuté. Proste sa dá uviesť 10 vecí, kde robia stále gramatické chyby aj v hovorenom slove.

A ku tomu, ktorý slovák nevie po slovensky, to myslíš vážne, alebo zlý vtip? :D si pozri prejavy našich politikov. Však oni sú radi že hovoria a mnohí moji klienti rozprávajú ako keby mali dawnov syndróm. Sa nevedia vykoktať :D slovná zásoba, slovosled, štylistika, všetko údejné do ľava úplne :)...si ma pobavil.

If You want to question my level of expertise in english language, You can, I won't mind. We can chat a bit on skype, or through phone if You want to hear some proof of my qualities on Your own, I'll gladly sacrifice those few minutes of my time :) You're welcome, anytime.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

uplink napísal:axxis - by si sa čudoval koľko. Zatiaľ čo ja si robím srandu s I r, a I is, tak natívci to používajú "bežne". Tak isto 3 os. jednotného čísla im je ukradnutá. Povedia bezproblémov He want, She take, It do etc. A to nehovorím o spotvorenej výslovnosti a slovoslede a'lá horná dolná.

Tak isto shall si používajú ako chcú, nie len v 1 os. jedn. a množ. císla. Namiesto it will be done povedia, it shall be done. Ja viem, je to archaická angličtina, ale im je to ukradnuté. Proste sa dá uviesť 10 vecí, kde robia stále gramatické chyby aj v hovorenom slove.
grammar nácy ultimate win :lol:

inac toto co si popisal, rozpravam sa s native speakermi denno denne a nikdy som hentake faily nepocul. ( hlavne I is alebo I are, to je fakt prilis silne kafe )
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

axxis - plno ludi, aj na svk to bezne vidim, aj ludia zijuci v zahranici to tvrdia

uplinkovu metodu schvalujem - tiez mojej anglictine viac pomohlo hranie hier ako skola - aj ked ja ju bohvieako dobru nemam
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Akurát som to fixol :)...ešte pred tým ako si sa stihol vysmiať :)...no vidíš, ja to počúvam bežne :)
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

uplink napísal: If You want to question my level of expertise in english language, You can, I won't mind. We can chat a bit on skype, or through phone if You want to hear some proof of my qualities on Your own, I'll gladly sacrifice those few minutes of my time :) You're welcome, anytime.
I am not questioning your english, I am just simply saying that you are not better than native english speaker. If you want to continue this send me your skype contact via PM.

P.S. inac aj ja sa pripajam k tomu, ze treba pozeraz filmy s anglickymi titulkami. natlcie to do hlavy frazy, ktore budes schopny hovorit plynule bez nutnosti premyslat nad tym o aky gramaticky jav sa vlastne jedna
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Ze "beyond native speaker". Pobavil som sa kvalitne. Ked nam robili v praci testy hovorenej anglictiny (vyziadal si to zakaznik), tak nikto okrem native speakera (Cech narodeny v US) nemal hodnotenie ani A- (horsi native speaker) a to mame poniektori skutocne vybornu anglictinu, vratane prizvuku - pracujeme prevazne s americkymi zakaznikmi (pracujeme = rozpravame). Zvladnuta gramatika != native speaker

Ale takisto samozrejme schvalujem metodu filmov/serialov, v podstate cohokolvek co ta donuti kazdodenne citat/rozpravat/premyslat po anglicky. A samozrejme to chce cas, nikto sa to nenauci za dva tyzdne
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

t0m4s3 napísal:skutocne vybornu anglictinu, vratane prizvuku
tomuto mam este vacsi problem uverit ako "beyond native speaker"
kto vyrastol na slovensku ma extremne specificky prizvuk v anglictine na mile vzdialeny od americkeho ci britskeho. ked zacne rozpravat po anglicky slovak tak trci z davu ako Trnavak v Ziline.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Rovnako ako vsetky ine narodnosti, kazda ma specificky prizvuk. Ako som pisal vyssie, kazdy den rozpravam s Americanmi, nieco sa uz za tu dobu na mna nalepilo. A ako velke plus mam k dispozicii rodeneho Americana, ktory ochotne pomoze ohladom gramatiky a aj vyslovnosti.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

t0m4s3 napísal:Rovnako ako vsetky ine narodnosti, kazda ma specificky prizvuk. Ako som pisal vyssie, kazdy den rozpravam s Americanmi, nieco sa uz za tu dobu na mna nalepilo. A ako velke plus mam k dispozicii rodeneho Americana, ktory ochotne pomoze ohladom gramatiky a aj vyslovnosti.
Rovnako ako pri uplinkovi, neberiem Ti Tvoju znalost anglictiny a verim, ze mas aj skvelu vyslovnost. prizvuk je vsak nieco co sa neda ziskat po 20-tich rokoch alebo sa toho len tak zbavit :)
ja sa tiez denne bavim s ludmi priamo z USA a aj tak mam stale svoj specificky prizvuk, ktory oni volaju "accent of wherever you are from"
Napísať odpoveď