Problem z Raidom

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
zvukarmiso
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Problem z Raidom

Príspevok od používateľa zvukarmiso »

Ahojte

Kúpil som si novy PC a mám tam problém z riadom

Základná doska je ASUS P8P67-M PRO
mám tam osadene 4 disky 2TB a 3 disky 1TB
z tých 2 TB by som chcel vytvorit RAID 5 na týchto bude systém a na dalsich 2 diskoch 1TB bude RAID1, kde budem mat nejaké dalsie veci a pod..

Moj problém je nasledovný ak dam RAID 1 alebo RAID0 bez problémov nainštalujem win, ale ak dám RAID5, RAID10 tak som hotový, v tedy neviem ani disky zformatnut, a aj ked nahrám driver z orig. cd. Disky vidím v pohode vo WIN v linuxe ich nevidim.

Skusil som aj rozne najnovšie distribucie linuxu, ale som v koncoch.

Viete mi niekto poradit nejaké riesenie čo by sa stýmto dalo spraviť ?

Dakujem za každú radu
KoCi
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Problem z Raidom

Príspevok od používateľa KoCi »

S riadom ti pomoze napr mama :)
Imho je blbost davat system na RAID5 - citanie je sice rychle, ale zvysi sa odozva a rapidne spomali zapis. Tiez nevidim zmysel popri RAID5 vydrziavat si aj RAID1 (raid5 je jeho plnohodnotnou efektivnejsou alternativou).

Z toho co pises mi nie je tak uplne jasne - pri instalacii Winu je vsetko bez problemov, len v pripade instalacie linuxu, sa ti neda pristupovat k tym diskom?
zvukarmiso
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zvukarmiso »

Ak instalujem win bez RAIDU tak to ide na hoci jaký disk

Ak spustím Hoci jaký raid, tak pri inštalácii win vidím dané pole, ale win hlásy chybu "na daný oddiel sa nedá inštalovať, nie je známy format súborového systému."

Disk viem rozdeli ako potrebujem ale inštalovať a ani formátovať neviem.

V linuxe disky nevidím vôbec. Akurát Gparted vidi pole, ale tam je pod. to iste ako win, rozdelím aj nastavím NTFS alebo EXT3 ale ani tak to nejde.
Skusal som všetko možné.

2x sa mi nejak podarilo spraviť instalaciu na raid1 a to tak ze som disky dal dokopy a potom som jeden odpojil a po instalaci win som ho pripojil do pola, ale pri raid5 mi táto možnosť nepomohla
Thommas
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Thommas »

Skús to s MiniPE, tam programom Paragon Partition Master (alebo podobne sa volá).
Napísať odpoveď