Výtvor z bakalarky-mozem predat?
-
soldier
Expert
- Kontaktovať používateľa:
Výtvor z bakalarky-mozem predat?
Zdravim vas, dopocul som od znameho nieco o "dakom" zakone a rad by som vedel ci je to pravda. Uvediem vas do situacie. Pisem bakalarsku pracu a jej sucastou je vyvoj aplikacie na smartfon. Vybral som si tuto temu z dovodu ked uz s tym budem stracat cas, spravim to poriadne a snad z toho nieco aj budem mat cize naprogramujem, obhajim v skole a nasledne predam. Tento znamy mi povedal ze tym ze to programujem ako sucast bakalarky tak koniec koncov vysledok tejto prace patri skole a ja to nemozem predat. Co myslite? Je to pravda? existuje na to daky zakon?
-
uplink
VIP
Re: Výtvor z bakalarky-mozem predat?
Afaik tak nie, lebo kamarát predal ako svoju diplomovku, tak svoju bakalárku, ale na architektúre, vizualizácie.
-
mirak2
Hardcore addict
ked som odovzdaval zaverecnu pracu som spisoval nieco, co bolo ako zmluva o diele, ze aku licenciu davam na ten software, co som vytvoril, ci bude patrit univerzite a tak...neviem, ci je to vsade tak
vysledok bakalarky, program, ci hocico ine, co sa da vyuzit v praxi, sa da predat (info TUKE)
-
Mek
Addict
Tak... a v tej licencii, ktoru udelujes, mozes urcit, na aku dobu bude praca znepristupnena verejnosti (ak by si si napr. chcel nieco nechat patentovat, alebo nejako inak z toho nieco ziskat).
My sme podpisovali licenciu, či prácu zverejníme všetkým, študentom alebo len do knižnice alebo nikomu. Ale vyšiel nový zákon a všetky záverečné práce od 1.9.2011 budú zverejnené na centrálnom registri záverečných prác. Je možnosť odklad zverejnenia max o 1 rok.
Prácu si vytvoril ty, nie škola, takže všetko čo vytvoríš patrí tebe, čo s tým spravíš je tvoja vec, ak nepodpíšeš zmluvu o vytvorení diela.
Prácu si vytvoril ty, nie škola, takže všetko čo vytvoríš patrí tebe, čo s tým spravíš je tvoja vec, ak nepodpíšeš zmluvu o vytvorení diela.
nooo, nam tvrdili, ze ked to nedame zverejnit, tak nemozme obhajovat. mne to nevadilo, lebo moj navrh projektu je urceny len pre dany region, ktory som mal ako temu a dobre viem, ze nikto tam nic nespravi cim moj napad ukradne alebo nie...
Pocitacovy program je zasadne autorske dielo (nie kazdy pocitacovy program je autorske dielo: musi splnat zakonnu podmienku - "vysledok tvorivej dusevnej cinnosti"); pokial by sa vsak jednalo o pocitacovy program, za ktory by bol niekto ochotny zaplatit a ktory by bol navyse vysledkom tvojej bakalarskej prace, tak pravdepodobne v tomto pripade pojde o autorske dielo.
Autorske pravo upravuje zakon c. 618/2003 Z. z. o autorskom prave a pravach suvisiacich s autorskym pravom (autorsky zakon). Autorske pravo vznika okamihom, ked je dielo vytvorene v podobe vnimatelnej zmyslami (§ 15). Dielo zhotovujes ako skolske dielo; a preto sa nan vztahuje pravny rezim podla § 51. Podstatne bude s kym uzavries licencnu zmluvu (pripadne zmluvy) a aky bude ich obsah (pozri § 40 a nasl. autorskeho zakona). Ak si chces byt uplne isty ako v tomto pripade postupovat, tak by som asi kontaktoval studijne oddelenie, pripadne niekoho s pravnickym vzdelanim.
Autorske pravo upravuje zakon c. 618/2003 Z. z. o autorskom prave a pravach suvisiacich s autorskym pravom (autorsky zakon). Autorske pravo vznika okamihom, ked je dielo vytvorene v podobe vnimatelnej zmyslami (§ 15). Dielo zhotovujes ako skolske dielo; a preto sa nan vztahuje pravny rezim podla § 51. Podstatne bude s kym uzavries licencnu zmluvu (pripadne zmluvy) a aky bude ich obsah (pozri § 40 a nasl. autorskeho zakona). Ak si chces byt uplne isty ako v tomto pripade postupovat, tak by som asi kontaktoval studijne oddelenie, pripadne niekoho s pravnickym vzdelanim.