Výtvor z bakalarky-mozem predat?

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
soldier
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Výtvor z bakalarky-mozem predat?

Príspevok od používateľa soldier »

Zdravim vas, dopocul som od znameho nieco o "dakom" zakone a rad by som vedel ci je to pravda. Uvediem vas do situacie. Pisem bakalarsku pracu a jej sucastou je vyvoj aplikacie na smartfon. Vybral som si tuto temu z dovodu ked uz s tym budem stracat cas, spravim to poriadne a snad z toho nieco aj budem mat cize naprogramujem, obhajim v skole a nasledne predam. Tento znamy mi povedal ze tym ze to programujem ako sucast bakalarky tak koniec koncov vysledok tejto prace patri skole a ja to nemozem predat. Co myslite? Je to pravda? existuje na to daky zakon?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Výtvor z bakalarky-mozem predat?

Príspevok od používateľa uplink »

Afaik tak nie, lebo kamarát predal ako svoju diplomovku, tak svoju bakalárku, ale na architektúre, vizualizácie.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

ked som odovzdaval zaverecnu pracu som spisoval nieco, co bolo ako zmluva o diele, ze aku licenciu davam na ten software, co som vytvoril, ci bude patrit univerzite a tak...neviem, ci je to vsade tak
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

vysledok bakalarky, program, ci hocico ine, co sa da vyuzit v praxi, sa da predat (info TUKE)
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Tak... a v tej licencii, ktoru udelujes, mozes urcit, na aku dobu bude praca znepristupnena verejnosti (ak by si si napr. chcel nieco nechat patentovat, alebo nejako inak z toho nieco ziskat).
propernex
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa propernex »

My sme podpisovali licenciu, či prácu zverejníme všetkým, študentom alebo len do knižnice alebo nikomu. Ale vyšiel nový zákon a všetky záverečné práce od 1.9.2011 budú zverejnené na centrálnom registri záverečných prác. Je možnosť odklad zverejnenia max o 1 rok.
Prácu si vytvoril ty, nie škola, takže všetko čo vytvoríš patrí tebe, čo s tým spravíš je tvoja vec, ak nepodpíšeš zmluvu o vytvorení diela.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

nooo, nam tvrdili, ze ked to nedame zverejnit, tak nemozme obhajovat. mne to nevadilo, lebo moj navrh projektu je urceny len pre dany region, ktory som mal ako temu a dobre viem, ze nikto tam nic nespravi cim moj napad ukradne alebo nie...
sliaCan
Expert
Expert

Príspevok od používateľa sliaCan »

Pocitacovy program je zasadne autorske dielo (nie kazdy pocitacovy program je autorske dielo: musi splnat zakonnu podmienku - "vysledok tvorivej dusevnej cinnosti"); pokial by sa vsak jednalo o pocitacovy program, za ktory by bol niekto ochotny zaplatit a ktory by bol navyse vysledkom tvojej bakalarskej prace, tak pravdepodobne v tomto pripade pojde o autorske dielo.

Autorske pravo upravuje zakon c. 618/2003 Z. z. o autorskom prave a pravach suvisiacich s autorskym pravom (autorsky zakon). Autorske pravo vznika okamihom, ked je dielo vytvorene v podobe vnimatelnej zmyslami (§ 15). Dielo zhotovujes ako skolske dielo; a preto sa nan vztahuje pravny rezim podla § 51. Podstatne bude s kym uzavries licencnu zmluvu (pripadne zmluvy) a aky bude ich obsah (pozri § 40 a nasl. autorskeho zakona). Ak si chces byt uplne isty ako v tomto pripade postupovat, tak by som asi kontaktoval studijne oddelenie, pripadne niekoho s pravnickym vzdelanim.
Napísať odpoveď