Záležitosť pre niekoho z medicíny
Záležitosť pre niekoho z medicíny
Nedávno mi jeden doktor rozpraval o urcitej poruche. Pri zaspavani sa cloveku spomali dych aj tep a pri tejto poruche mozog nevie rozoznat ci telo zaspava alebo umiera, preto mozog "posle signal" svalstvu v dolnej koncatine (alebo velmi zriedkavo do hornej netusim preco) a nohou trhne, tym sa clovek zobudi. Cize nieco ako "posmrtny krc" tak mi to on vysvetloval. Hovoril o tom ze klasicke strhavanie zo spanku je odlisne kedze toto nastava iba pri zaspavani a iba dolne koncatiny a je nasledkom stresu a bla bla. V neskorsich stadiach tejto "mojej" (nemyslim tym ze nou trpim ale zaoberam sa nou) poruchy clovek trpi insomniou kedze zaspat vobec nemoze. Vie niekto ako sa tato porucha nazyva? nemozem to nikde najst.. vdaka
-
zuzkazuzka
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Hypnagogic myoclonus... moze byt?
podla toho co som cital tak taketo trhanie koncatinami uz zazilo 70% ludi... vacsina z nich si to ale ani nevsimla a u niektorych sa s toho naozaj vyvinula nespavost
// edit:
zuzkazuzka: pravdepodobnejsia verzia bude ta ze: clovek je v takej polohe ze mozog si mysli ze telo pada na zem a snazi sa tomu zabranit preto vysiela signaly do tela aby sa clovek "uvedomil a nepadal"
//edit:
mi-chau: v slovencine nic nemam, ale v anglictine je toho kopec
podla toho co som cital tak taketo trhanie koncatinami uz zazilo 70% ludi... vacsina z nich si to ale ani nevsimla a u niektorych sa s toho naozaj vyvinula nespavost
// edit:
zuzkazuzka: pravdepodobnejsia verzia bude ta ze: clovek je v takej polohe ze mozog si mysli ze telo pada na zem a snazi sa tomu zabranit preto vysiela signaly do tela aby sa clovek "uvedomil a nepadal"
//edit:
mi-chau: v slovencine nic nemam, ale v anglictine je toho kopec
A bojim? to nieje smrtelneShark NX napísal:mi-chau ale ona to myslela vazne ... A nemyslim si zeby si sa mal bat o svoj zivot ...
no len ja prave neviem ci hovorime o tom istom, lebo ten doktor s kt. som hovoril vravel ze touto poruchou trpi len zlomok ludi ktorych zo spanku strhava tak preto som zvedavyShark NX napísal:Je to dost casty jav u ludi ...
2 kupo a nemas o tom nejaky clanok v slovencine? nejako neviem ci je to ono, chapes, v latine mam medzery
//diagnoza jasna: napi*u rozostaveny nabytok
-
muffy69
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
no tak konecne viem co je toto, stava sa mi to dost casto a u mna to teda je hnusny pocit
to ze ma niekedy trhne v dolnej koncatine sa este da ale raz sa mi stalo ze som hlboko spal a zrazu mi trhlo ako keby krkom a hlavou som napalil do skrine 
mi-chau mozes mi prist rozostavat nabytok podla Feng Shui 
pravda jemi-chau napísal: //diagnoza jasna: napi*u rozostaveny nabytok
Viem ze je to OT ale nechcem zakladat novu temu o nespavosti.Proste dajme tomu ze idem o 22:00 spat a lahnem si do postele.Ked som unaveny zaspim bez problemov.Ale problem je ked si v mozgu uvedomim ze "kedy vlastne zaspim".Kedy prejdem do toho stadia ze spim.Ked si to uvedomim tak casto nemozem zaspat aj 2-3 hodiny 
no asi aj preto som este stale hore...Dieg0 napísal:Viem ze je to OT ale nechcem zakladat novu temu o nespavosti.Proste dajme tomu ze idem o 22:00 spat a lahnem si do postele.Ked som unaveny zaspim bez problemov.Ale problem je ked si v mozgu uvedomim ze "kedy vlastne zaspim".Kedy prejdem do toho stadia ze spim.Ked si to uvedomim tak casto nemozem zaspat aj 2-3 hodiny
mne sa to obcas stava tiez... a v 90% pripadov ked sa mi zda/sniva ze padam alebo ze som chcel stupit na spodny schod a on tam ziadny nebol...
... btw: k nespavosti... ani ja kolkokrat nemozem zaspat ale urcite je prijemnejsie si lezat v posteli ako cakat kym pride unava za PC... takze radsej osobne hodku lezim v teplej posteli a potom zaspim ani neviem ako...
no ja som dnes lezal v postielke 4 hodinyMaki napísal:mne sa to obcas stava tiez... a v 90% pripadov ked sa mi zda/sniva ze padam alebo ze som chcel stupit na spodny schod a on tam ziadny nebol...... btw: k nespavosti... ani ja kolkokrat nemozem zaspat ale urcite je prijemnejsie si lezat v posteli ako cakat kym pride unava za PC... takze radsej osobne hodku lezim v teplej posteli a potom zaspim ani neviem ako...
Re: Záležitosť pre niekoho z medicíny
Sice tema je velmi stara ale chcem napisat ze presne tento problem mam ja.ale nejde o tie pripady kedy vas iba trhne zo spanku alebo si myslite ze padate alebo zakopnete o schod trhne vas a zobudite sa...to sa mi tiez obcas stane ale je to uplne nieco ine.toto je presne ten problem kedy clovek nemoze prejst do stadia spanku.vo faze kedy zaspavam tak mi trhne nohou alebo niekedy aj celym telom.proste mi to fakt nedovoli zaspat a mam s tym velke problemy.mozem si lahnut aj okolo 22:00 a podari sa mi zaspat az o 04:00.doktor mi na to zatial predpisal iba lexaurin po ktorom sa mi ako tak podari zaspat a mam ist na neuroligicke vysetrenie tak som zvedavy.fakt je blby pocit.uz sa bojim aj zaspavat