Záležitosť pre niekoho z medicíny

Všetko čo hľadáte a doteraz sa vám to nepodarilo zohnať smerujte sem...
mi-chau
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Záležitosť pre niekoho z medicíny

Príspevok od používateľa mi-chau »

Nedávno mi jeden doktor rozpraval o urcitej poruche. Pri zaspavani sa cloveku spomali dych aj tep a pri tejto poruche mozog nevie rozoznat ci telo zaspava alebo umiera, preto mozog "posle signal" svalstvu v dolnej koncatine (alebo velmi zriedkavo do hornej netusim preco) a nohou trhne, tym sa clovek zobudi. Cize nieco ako "posmrtny krc" tak mi to on vysvetloval. Hovoril o tom ze klasicke strhavanie zo spanku je odlisne kedze toto nastava iba pri zaspavani a iba dolne koncatiny a je nasledkom stresu a bla bla. V neskorsich stadiach tejto "mojej" (nemyslim tym ze nou trpim ale zaoberam sa nou) poruchy clovek trpi insomniou kedze zaspat vobec nemoze. Vie niekto ako sa tato porucha nazyva? nemozem to nikde najst.. vdaka
zuzkazuzka
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zuzkazuzka »

Fúha, nestraš, občas sa mi to stáva a pripisujem to tomu, že telo sa uvoľňuje.... Necítim sa vtedy byť blízko smrti... Asi to bude len nejaká haluz... :shock:
mi-chau
Darca
Darca

Toto nieje linka dovery ale otazka na ludi z mediny..
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

mi-chau ale ona to myslela vazne ... A nemyslim si zeby si sa mal bat o svoj zivot ...
Je to dost casty jav u ludi ... a stres je len "pomocny" cinitel a zaspat mozes ... otec to mava asi od svojej 40. a zaspi vzdy ako poleno ...
bell
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa bell »

o takejto poruche pocujem po 1x, neviem ti poradit

edit : kupo - asi vies o tom viac ako ja :lol:
kupo
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kupo »

Hypnagogic myoclonus... moze byt? :)
podla toho co som cital tak taketo trhanie koncatinami uz zazilo 70% ludi... vacsina z nich si to ale ani nevsimla a u niektorych sa s toho naozaj vyvinula nespavost

// edit:
zuzkazuzka: pravdepodobnejsia verzia bude ta ze: clovek je v takej polohe ze mozog si mysli ze telo pada na zem a snazi sa tomu zabranit preto vysiela signaly do tela aby sa clovek "uvedomil a nepadal" :)

//edit:
mi-chau: v slovencine nic nemam, ale v anglictine je toho kopec
mi-chau
Darca
Darca

Shark NX napísal:mi-chau ale ona to myslela vazne ... A nemyslim si zeby si sa mal bat o svoj zivot ...
A bojim? to nieje smrtelne
Shark NX napísal:Je to dost casty jav u ludi ...
no len ja prave neviem ci hovorime o tom istom, lebo ten doktor s kt. som hovoril vravel ze touto poruchou trpi len zlomok ludi ktorych zo spanku strhava tak preto som zvedavy
2 kupo a nemas o tom nejaky clanok v slovencine? nejako neviem ci je to ono, chapes, v latine mam medzery :wink:
//diagnoza jasna: napi*u rozostaveny nabytok
muffy69
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa muffy69 »

no tak konecne viem co je toto, stava sa mi to dost casto a u mna to teda je hnusny pocit :( to ze ma niekedy trhne v dolnej koncatine sa este da ale raz sa mi stalo ze som hlboko spal a zrazu mi trhlo ako keby krkom a hlavou som napalil do skrine :(
mi-chau napísal: //diagnoza jasna: napi*u rozostaveny nabytok
pravda je :lol: mi-chau mozes mi prist rozostavat nabytok podla Feng Shui :D
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dieg0 »

Viem ze je to OT ale nechcem zakladat novu temu o nespavosti.Proste dajme tomu ze idem o 22:00 spat a lahnem si do postele.Ked som unaveny zaspim bez problemov.Ale problem je ked si v mozgu uvedomim ze "kedy vlastne zaspim".Kedy prejdem do toho stadia ze spim.Ked si to uvedomim tak casto nemozem zaspat aj 2-3 hodiny :(
mi-chau
Darca
Darca

Dieg0 napísal:Viem ze je to OT ale nechcem zakladat novu temu o nespavosti.Proste dajme tomu ze idem o 22:00 spat a lahnem si do postele.Ked som unaveny zaspim bez problemov.Ale problem je ked si v mozgu uvedomim ze "kedy vlastne zaspim".Kedy prejdem do toho stadia ze spim.Ked si to uvedomim tak casto nemozem zaspat aj 2-3 hodiny :(
no asi aj preto som este stale hore... :? uvedomim si ze aj ked teraz zaspim bude to 5 hodin spanku a nie a nie zaspat, nastupi nervozita su to 4 hodiny, tri...
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dieg0 »

Ako este by som nejak mozno prekusol ze nespim aj ked som momentalne dost unaveny ale teraz cas uteka strasne pomaly ci za pocitam ci v posteli.Cokolvek robim :(.Ach jaj na toto asi liek nenajdeme mi-chau
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

mne sa to obcas stava tiez... a v 90% pripadov ked sa mi zda/sniva ze padam alebo ze som chcel stupit na spodny schod a on tam ziadny nebol... :D ... btw: k nespavosti... ani ja kolkokrat nemozem zaspat ale urcite je prijemnejsie si lezat v posteli ako cakat kym pride unava za PC... takze radsej osobne hodku lezim v teplej posteli a potom zaspim ani neviem ako...
mi-chau
Darca
Darca

Maki napísal:mne sa to obcas stava tiez... a v 90% pripadov ked sa mi zda/sniva ze padam alebo ze som chcel stupit na spodny schod a on tam ziadny nebol... :D ... btw: k nespavosti... ani ja kolkokrat nemozem zaspat ale urcite je prijemnejsie si lezat v posteli ako cakat kym pride unava za PC... takze radsej osobne hodku lezim v teplej posteli a potom zaspim ani neviem ako...
no ja som dnes lezal v postielke 4 hodiny :? aspon som si spravil volno
Aiden
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Aiden »

mi-chau ak by ta to este zaujimalo tak si vygoogli

"Hypnagogické záškuby"
"Myoklonické záškuby"

...a zrejme najdes co hladas ;)
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

sice neviem, ako sa to odborne vola, ale viem, ze to existuje a viem, ze som si tak raz rozbil nos o nocny stolik. ´mate pravdu, je to akoby obranna reakcia mozgu, na "necinnost"
supo88
Novice
Novice

Re: Záležitosť pre niekoho z medicíny

Príspevok od používateľa supo88 »

Sice tema je velmi stara ale chcem napisat ze presne tento problem mam ja.ale nejde o tie pripady kedy vas iba trhne zo spanku alebo si myslite ze padate alebo zakopnete o schod trhne vas a zobudite sa...to sa mi tiez obcas stane ale je to uplne nieco ine.toto je presne ten problem kedy clovek nemoze prejst do stadia spanku.vo faze kedy zaspavam tak mi trhne nohou alebo niekedy aj celym telom.proste mi to fakt nedovoli zaspat a mam s tym velke problemy.mozem si lahnut aj okolo 22:00 a podari sa mi zaspat az o 04:00.doktor mi na to zatial predpisal iba lexaurin po ktorom sa mi ako tak podari zaspat a mam ist na neuroligicke vysetrenie tak som zvedavy.fakt je blby pocit.uz sa bojim aj zaspavat :-(
Napísať odpoveď