zaujimal by ma nazor ludu na sposob, akym najst osobu opacneho pohlavia na dlhodobe spoluzitie (vztah ktori neni na 3 dni
Asi kazdy vie, ze "velka laska"/"laska na prvy pohlad", pripadne pocit po prvom rande nie je nic ine ako vysledok zdrogovaneho mozgu (akurat droga nie je opiat/LSD/...) ale "naturalne" vylucena zmes oxytocinu, endorfinov, dopaminu, serotoninu a dalsich neuro(inhibitorov/transmitterov/...)
Zrejme je, ze na long-term vztah je nutna neaka kompatibilita ina ako opticka (po prvom rande/bozku blazeny stav nie je vysledok poznania druheho, ale primitivnej prirodnej reakcie). Ale, na to aby clovek spoznal druheho, treba kolko ? Mozno niekolko mesiacov, mozno rokov. A teraz zisti, ze mu neaka (psycho/dusevno/povahova) crta coveka nevyhovuje, po investovanom case, moze hladat odznovu. A vysledok? Ziaden, lebo neusetri tym cas (ze by automaticky predvidal), ale zasek na sponzanie bude treba mesiace, a sanca, ze osoba bude "kompatibilna" je taka ista, ako pri prvej (google "gambler fallacy")
Existuje efektivny sposob najst osobu podla takychto kriterii inak, ako cez dating sites? - Ktore nie su masiaren (=vek,fotka,fotka v bikinach ala azet & spol.) ale na mysli mam tie vseliake match-making, ktore okrem toho, ze si od vas vypytaju batovsky poplatok 29.99 od vas vyzeru aspon 2 hodiny casu na odpoved na desiatky-stovky otazok, ktore sa imho dost podobaju na tie, ktore som tisic krat robil u psychologa. Proste vytvori to profil (zaluby, povaha, charakter, nabozenstvo, orientovaosti na racionalnost/empirickost, miera tolerancie urcitych veci, patterny v spravani, nazorovost a pod) a potom hlada v DB ostatnych "kandidatov", ktorych psychoprofil sa podoba najviac tomu vasmu.
Nebolo by idealne, keby sa vztahy vytvarali exkluzivne na zaklade neakeho (idealne open-source) algoritmu ? Samozrejme, kazdy ma prirodzene vetovacie pravo, nie sme v indii. Alebo si niekto mysli, ze na zaklade vzhladu sa da vybat partner na dlhodoby vztah efektivnejsie ?
howgh