Vymena LED na front paneli
Vymena LED na front paneli
Nazdar, nejako neviem zistit co za ledky su na frontpaneli CoolerMaster Elite 330u. Chcel by som modru vymenit za cervenu (alebo bielu) ale s nejakou malou svietivostou a neviem ake parametre mam pozerat. Poradi niekto?
Re: Vymena LED na front paneli
Presné parametre tej LED nezistíš. Ak máš multimeter, môžeš odmerať prúd, ktorý ňou preteká, čo je v podstate jediný podstatný údaj a podľa toho sa potom zariadiť. Ak to nemáš ako odmerať, tak potom:
Ak nie je LED súčasť tlačidla:
1. zisti si, akého tvaru a veľkosti je tá, ktorá tam je teraz, v ideálnom prípade odfoť - na nete podľa mňa žiadny popis nebude
2. buď si takú kúpiš v potrebnej farbe, alebo ti pošlem (mám doma milión červených LEDiek s nízkym jasom)
3. kúpiš si rezistory, keďže obyčajné LED s nízkym jasom a červené detto potrebujú menší prúd pre prácu
Ak je použité podsvietené tlačidlo ako celok - vtedy je lepšie a hlavne jednoduchšie kúpiť nové tlačidlo a len ich vymeniť
Ak nie je LED súčasť tlačidla:
1. zisti si, akého tvaru a veľkosti je tá, ktorá tam je teraz, v ideálnom prípade odfoť - na nete podľa mňa žiadny popis nebude
2. buď si takú kúpiš v potrebnej farbe, alebo ti pošlem (mám doma milión červených LEDiek s nízkym jasom)
3. kúpiš si rezistory, keďže obyčajné LED s nízkym jasom a červené detto potrebujú menší prúd pre prácu
Ak je použité podsvietené tlačidlo ako celok - vtedy je lepšie a hlavne jednoduchšie kúpiť nové tlačidlo a len ich vymeniť
Nie je to riesene ako cele tlacidlo, akurat som sa na to pozeral. Ledky by som aj vybral, ale su zaliate v silikone a teraz sa mi s tym babrat urcite nechce.
Vravis ze cervena svieti ostrejsie na rovnakom prude ako modra "akurat"? To budem musiet nejako otestovat, multimeter som nechal brachovi.
Skoda ze na skrinky nerobia datasheety
by mi to dost ulahcilo tu vymenu.
Vravis ze cervena svieti ostrejsie na rovnakom prude ako modra "akurat"? To budem musiet nejako otestovat, multimeter som nechal brachovi.
Datasheet na skrinku nepotrebuješ, stačí ti len k dióde, ktorú tam dáš namiesto existujúcej. Tej novej totiž potrebuješ správne nastaviť pracovný prúd.
Štandardne platí, že rovnaký typ LED diódy líšiaci sa iba farbou má rozdiely v úbytku napätia na dióde približne takéto:
Red: 1.8 V to 2.1 V / 20 mA
Orange: 2.2 V / 20 mA
Yellow: 2.4 V / 25 mA
Green: 2.6 V / 20 mA
Blue: 3.0 V to 3.5 V / 30 mA
White: 3.0 V to 3.5 V / 35 mA
Potrebný rezistor v kOhm potom vypočítaš ako (Uzdroja - Udióda) / Idióda. Kľúčová hodnota je ten prúd (z datasheetu), ak máš multimeter, tak odpor jednoducho nastavíš podľa tejto hodnoty.
Štandardne platí, že rovnaký typ LED diódy líšiaci sa iba farbou má rozdiely v úbytku napätia na dióde približne takéto:
Red: 1.8 V to 2.1 V / 20 mA
Orange: 2.2 V / 20 mA
Yellow: 2.4 V / 25 mA
Green: 2.6 V / 20 mA
Blue: 3.0 V to 3.5 V / 30 mA
White: 3.0 V to 3.5 V / 35 mA
Potrebný rezistor v kOhm potom vypočítaš ako (Uzdroja - Udióda) / Idióda. Kľúčová hodnota je ten prúd (z datasheetu), ak máš multimeter, tak odpor jednoducho nastavíš podľa tejto hodnoty.