Vymena LED na front paneli

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
mi-chau
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Vymena LED na front paneli

Príspevok od používateľa mi-chau »

Nazdar, nejako neviem zistit co za ledky su na frontpaneli CoolerMaster Elite 330u. Chcel by som modru vymenit za cervenu (alebo bielu) ale s nejakou malou svietivostou a neviem ake parametre mam pozerat. Poradi niekto?
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Vymena LED na front paneli

Príspevok od používateľa Jungle »

Presné parametre tej LED nezistíš. Ak máš multimeter, môžeš odmerať prúd, ktorý ňou preteká, čo je v podstate jediný podstatný údaj a podľa toho sa potom zariadiť. Ak to nemáš ako odmerať, tak potom:

Ak nie je LED súčasť tlačidla:
1. zisti si, akého tvaru a veľkosti je tá, ktorá tam je teraz, v ideálnom prípade odfoť - na nete podľa mňa žiadny popis nebude
2. buď si takú kúpiš v potrebnej farbe, alebo ti pošlem (mám doma milión červených LEDiek s nízkym jasom)
3. kúpiš si rezistory, keďže obyčajné LED s nízkym jasom a červené detto potrebujú menší prúd pre prácu

Ak je použité podsvietené tlačidlo ako celok - vtedy je lepšie a hlavne jednoduchšie kúpiť nové tlačidlo a len ich vymeniť
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

Nie je to riesene ako cele tlacidlo, akurat som sa na to pozeral. Ledky by som aj vybral, ale su zaliate v silikone a teraz sa mi s tym babrat urcite nechce.
Vravis ze cervena svieti ostrejsie na rovnakom prude ako modra "akurat"? To budem musiet nejako otestovat, multimeter som nechal brachovi. :? Skoda ze na skrinky nerobia datasheety :D by mi to dost ulahcilo tu vymenu.
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Jungle »

Datasheet na skrinku nepotrebuješ, stačí ti len k dióde, ktorú tam dáš namiesto existujúcej. Tej novej totiž potrebuješ správne nastaviť pracovný prúd.

Štandardne platí, že rovnaký typ LED diódy líšiaci sa iba farbou má rozdiely v úbytku napätia na dióde približne takéto:

Red: 1.8 V to 2.1 V / 20 mA
Orange: 2.2 V / 20 mA
Yellow: 2.4 V / 25 mA
Green: 2.6 V / 20 mA
Blue: 3.0 V to 3.5 V / 30 mA
White: 3.0 V to 3.5 V / 35 mA

Potrebný rezistor v kOhm potom vypočítaš ako (Uzdroja - Udióda) / Idióda. Kľúčová hodnota je ten prúd (z datasheetu), ak máš multimeter, tak odpor jednoducho nastavíš podľa tejto hodnoty.
Napísať odpoveď