Veľký biznis: Diplomovka na kľúč v akcii za pár stoviek eur

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Veľký biznis: Diplomovka na kľúč v akcii za pár stoviek

Príspevok od používateľa audiotrack »

no neviem neviem, je pravda že veľa vecí sa človek musí naučiť sám a naučí sa ich aj bez školy, ale tiež je pravda, že na škole som sa dostal k takým veciam, čo by som sa inak nemal ako. Knižka a samoštúdium je jedna vec, ale know-how ľudí čo pracujú v microsofte a prídu na univerzitu prednášať je vec druhá. Ja neľutujem jediný deň na univerzite, aj keď to bolo dosť hardcore
Numline1
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Numline1 »

axxis: s tym porovnavanim KU a VSMU si snad robis srandu
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

audiotrack napísal:no neviem neviem, je pravda že veľa vecí sa človek musí naučiť sám a naučí sa ich aj bez školy, ale tiež je pravda, že na škole som sa dostal k takým veciam, čo by som sa inak nemal ako. Knižka a samoštúdium je jedna vec, ale know-how ľudí čo pracujú v microsofte a prídu na univerzitu prednášať je vec druhá. Ja neľutujem jediný deň na univerzite, aj keď to bolo dosť hardcore
audio, cca 10 ľudí čo pracujú v MS na leading positions čo poznám nemajú, alebo nemali VŠ a spravili si ju len pre image, nechci vedieť akou cestou. Tí čo otročia v týchto firmách majú a "potrebujú" VŠ, tí čo to vedú potrebujú skúsenosti a tých 5-6 rokov čo zabijú druhí na VŠ sa oni prepracujú na vrchol...

Ale úprimne, som rád že sa Tebe páči Tvoja VŠ. Si tretí človek v mojom živote, ktorému sa páči jeho VŠ :)...
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Forsaken napísal:vobec to nieje diskutabilne... firma zaraba na vypracovani prac - uplne legalne... problem nastava ako je spomenute, ked student odovzdava podpisanu pracu, ktoru nespravil = podvod, interne aj legislativne...

ALE ja sa pytam

- spravi ma 40 stran lepsim clovekom ?
- spravi ma 40 stran mudrejsim - v zmysle ked sa problematike venujem, ale nenapisem z nej pracu ?
- budem vediet lepsie rozmyslat v praxi ked vytvorim 40stran textu?
- spravi ma naprogramovanie programu a 40stran debilin textu okolo neho lepsim programatorom ?

a odpoved je NIE...

podla mna je to iba byrokracia tejto doby... je to uplne zbytocne pisat zaverecne prace... pretoze realne nic nedokazu... ak niekto nieco objavi, a vymysli vobec tak je pekne si to zdokumentovat, ale tieto prace su uplne o niecom inom... iba to cloveku berie cas ktory by mohol vyuzit dalsim badanim o danej veci...

nech sa paci dalsia vec postavena na hlavu... tak preco nie... to ze ma niekto titul neznamena absolutne nic... poriadny zamestnavatel si vas preklepne na pohovore a titul vas nezachrani...
ci ta spravi lepsim clovek je uplne mimo misu, nestudujes aby si bol lepsi clovek hajzel bude vzdy hajzel a ko*ot vzdy ko*ot, mnohych ludi ani ta vysoka skola nepoznaci, bohuzial...
ale ano zaverecna praca ti skutocne nieco da, nauci ta nieco sformulovat, vyjadrit sa, spracovat problematiku, pracovat so zdrojmi atd...ako chces potom pisat odborne clanky, ked nie si schopny napisat jednu blbu bakalarku? (nemyslim konkretne teba)

inac ta nadradenost ing nad mgr mi uz ako studentovi prava celkom pije krv, kedysi sa tu hadzali nejake velke statistiky o tom ako tazke je skoncit ktory odbor a na druhom mieste hned za medinou bolo pravo, v druhom stupni studia, takze uz by vazne stacilo, mi to pride fakt trapne, nedavno som cital rozhovor s rektorom technickej univerzity v BA a ta arogancia a nadradenost z neho tak strasne srsala, ze koniec...tiez mam v rodine par inzinierov, jeden robil v CERNe, druhy si nechal napisat doktorat od jeho byvaleho studenta, tak sa zasa netvarme, ze ste lepsi
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

uplink napísal: Ale úprimne, som rád že sa Tebe páči Tvoja VŠ. Si tretí človek v mojom živote, ktorému sa páči jeho VŠ :)...
tak to asi nepoznáš veľa ľudí z prestížnych univerzít :) Ja mám kopec známich, čo na svoju školu nedajú dopustiť. Ale nikto z nich neštudoval na SVK. Tým chcem len povedať, že to kupovanie prác ma vôbec neprekvapuje. Každý o tom vedel, len nikto doteraz neotvoril takú tému a nepovedal to verejne. Na slovensku je v školstve bordel. Investujeme do vzdelania a výskumu najmenej zo všetkých krajín EU. Niekde to bolo aj presne vyčíslené, nechce sa mi to teraz hladať, ale Slovensko investuje do výskumu a školstva takmer 10x menej ako naši český susedia. Už to hovorí o úrovni školstva na slovensku.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Prečo si tak veľa ľudí robí vysokú školu? Pretože ich k tomu štát a zamestnávatelia dohnali.

Chceš vyšší plat v štátnej sfére? Treba VŠ.
Chceš toto miesto? A nemáš VŠ? ..hm, tak to mi je ľúto potom.. (To je jedno, že by ho zvládol človek so strednou..)
Teraz zamestnávatelia pozerajú na to aj takto: no všetci majú VŠ, tak aj ja chcem takého zamestnanca, veď kto si to nespraví za tejto doby je už úplný mamľas.

Mnohým sa preto nečudujem. Ja som si tiež dorábal výšku popri práci. Jednoducho sa na mňa všetci pozerali cez prsty, aj keď som merateľne podal lepší výkon ako moja predchodkyňa s VŠ. Všetko sa zázrakom zmenilo, aj plat mi hneď zvýšili. Podotýkam, že nešlo o štátnu službu.

Že možno budú absolventi robiť nezodpovedajúcu prácu? Možno áno, ale bez VŠ im beriete šancu na zmenu.
EDIT: Zoberte si to tak, práca na nejakom úseku, kde pracuje niekoľko seberovných, 1 má VŠ. Myslíte, že koho z nich povýšia trebárs na vedúceho pri zachovaní ostatných podmienok - ceteris paribus. Je to proste difference maker.

Ďalej si myslím, hon na humanitné vedy prerastá do obludných rozmerov. Jasné, je ich veľa. Jasné, väčšinou sú to tie "zlé". Jasné, hmatateľný prínos nie je niekedy hneď viditeľný, ale to neznamená, že sú nepotrebné alebo menej užitočné.

Takže maslo na hlave nemajú len absolventi, ale aj tí, ktorí ich k tomu nútia. Všetko so všetkým súvisí.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Snáď len big B to tu vidí rozumne...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

axxis: Mňa o opaku presvedčili desiatky známych. A chceš sa naozaj presvedčiť? Prosím, zožeň si zoznam 3000 životopisov, ktoré žiadali o prácu v Pente a uvidíš krásny rozbor slovenských VŠ absolventov. Budeš nesmierne prekvapený, koľkí inžinieri tam pracovali v skladoch v UK, na farmách a v Tescu (nie počas štúdia, ale po ňom), rozoberali sme to na istom IRC kanáli a hoci je pravdou, že najviac žiadateľov bolo z EUBA, inžinierov tam bolo požehnane veľa.

Ďalej - študoval som na Slovensku a nezažil som, aby humanitné odbory robili skúšku vo veľkej sieni, furt sme boli rozdelení, aby na nás mohli "profesori" civieť celý čas. To platí aj o mojom bratovi a sestre. VŠETKO závisí na škole a na študentovi. Aj ak niekto študuje sociálnu prácu a vie, že v tom plánuje spraviť kariéru (nech už je hocijaká, netuším, čo tam študujú), ak je v tom dobrý, tak je minimálne tak dobrý, ako študent z technickej VŠ. Študent so školou si vytvárajú bariéry a práve absolvent sa pohybuje v ich hraniciach, aké sú tie hranice, to už závisí na spomínaných dvoch faktorov. Môžem napísať aj to, že poznám ľudí z technických fakúlt, ktorí diplomovku ako zázrakom napísali za 2 týždne, pričom o meraniach tiež pomlčím. A vzali im to, pretože ich chceli mať konečne "z krku" a sú z nich inžinieri. Samozrejme, že to neplatí pre všetkých, ale to sa dá povedať o všetkých fakultách.

Nereagoval by som, ale už ma súložia tie vyvyšovania sa Ing nad Mgr v diskusiách nie len tu, ale aj na SME a inde. Je to jednoducho trápne, hlavne vzhľadom na úroveň nášho školstva (nájdu sa aj výnimky, ale to asi všade, že), ktoré je rovnako biedne na všetkých školách (a dovolím si tvrdiť, že aj tie najlepšie technické majú lepšiu povesť iba vďaka snaživosti študentov, nie vďaka fakulte samotnej). A áno, myslím si, že špičkový chemik, biológ majú rovnaký prínos (ak sú fakt špičkoví) ako absolvent techniky. Považovať niekoho vzdelanie za zbytočné je v mojich očiach dosť nízky prístup, ja nepovažujem nikoho prácu za zbytočnú, ak si niekto myslí, že sa s niečím uplatní, tak je to jeho vec a ja nevidím dôvod, prečo by som jeho vzdelanie považoval za zbytočné alebo menej hodnotné iba preto, lebo je v mojich očiach bizarné.

---

A je to presne ako spomenul Audio a ty - kto CHCE študovať, na podvody sa vykašle. Kto nie, kúpi si to. Problém je znovu ten, ktorý som uviedol vyššie - škola a študent. Ak by škola nastavila tresty za svinstvo dostatočne vysoko, študenti by si určite rozmysleli, či takéto ťahy používať budú alebo nie. A ja neverím, že skúsený pedagóg nedokáže zistiť, či je študent autorom danej práce, alebo nie. Bohužiaľ, u nás má každý všetko na háku, ak by to tak nebolo, titul by už nemal napríklad ani taký Matovič a kopa ďalších, ktorých práca na diplomovkách, dizertačkách atď bola nekalá. Lenže pokiaľ sa s tým nezačne, tak školy u nás budú iba fabriky na tituly.

Na záver celkom súhlasím s begbeeho príspevkom. Celkom slušne to opisuje.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

No termín "klobáskový inžinier" nevznikol len tak, že...
Koniec koncov jeden z mojich najlepších priateľov vyštudoval techniku tak, že otec dekanovi posielal 5 rokov divinu.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ergo, za režimu mala na Slovensku a v okolitých krajinách VŠ obrovský zmysel a opodstatnenie, nie v oblasti vzdelania, ale v oblasti života. Človek s VŠ dostal prácu, byt a zabezpečenie.

Problém je ako spomenul BigB a seth, že dnes má človek vysokú školu, trebárs aj renomovanú, avšak neznamená to že dostane prácu, byt a zabezpečenie. Z renomovanej VŠ máte samozrejme väčšie šance na dobrý job, hlavne z oblasti iT, avšak faktom ostáva damoklov meč, ktorý visí nad takmer každým absolventom, a otázka: "stálo mi tých 5-6 rokov za to?"

Osobne poznám desiatky absolventov FEi a FiiT, ktorí schytali oveľa horšie joby ako tí "tupci" bez vzdelania s učňovkou, alebo gymkom a to len preto, že neboli k dispozícii v pravý čas na pravom mieste. So mnou na čele.

Osobne mi bol ponúknutý plat 35K SKK v 2003ťom [vtedy to bol "pán peniaz"], keď som nastúpil na výšku, od jednej nemenovanej firmy, ktorá sa rozrástla na pomaly najväčšiu vo svojom obore na Slovensku. Ale nie, uplink povedal že on "chce" ísť na výšku a tak sa na túto možnosť vy*ral...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

a kúpil by si si za tých 35 litrov kamarátstva ktoré si našiel na výške? Niekedy práve tam spoznáš človeka čo ti vie po rokoch ponúknuť ešte lepší flek. Práve preto, že sa tam stretnú ľudia rovnakých záujmov z celého slovenska
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Aha, ja som zabudol. V pracovnom kolektíve nenájdeš nových ľudí a všetky dvere na lepší flek sú automaticky zavreté, vrátane kariérneho rastu. Moja chyba audio, VŠ treba na kamarátov!

To si snáď ani vážne myslieť nemohol takú vec čo si napísal...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

A presne o tom to je... Ja dám ešte prozaickejší príklad. Svokrovi som robil cez víkend faktúru za jeho mesačné služby - robí zvárača, nemá ani maturitu. Mesačný príjem: 3507 €.
Ja si jeho prácu vážim, lebo je fakt dobrý robotník, ktorý spraví všetko. Ale ako k tomu príde lekár alebo učiteľ, ktorého nástupný plat je 500€ či už v štátnej nemocnici alebo škole. Ako prídu pracovníci recepcie od ktorých vyžadujú ovládať 2 cudzie jazyky na komunikatívnej úrovni, že majú 500€ a baba čo robí na benzínke má tiež 500 € a jediné, čo musí vedieť je ťukať do kasy. Ako k tomu prídu absolventi ekonomiky, keď jeden s vysokou robí za priehradkou a druhý mu šéfuje a skončili rovnaký ročník, len jeden má lepšie známosti.

Ako vidno z niektorých príspevkov aj v tejto téme, závidíme si platy a robotu jeden druhému. Keď lekári chceli viac, dobreže nedošlo k občianskej vojne. Ale ja si myslím, že si zaslúžia. Zaslúžia si aj učitelia, aj tam sú dobrí aj zlí, a ak sú zlí, tak ak to bude za pjetset, tak dobrí aj tak neprídu. Zaslúžia si aj tí, čo robia v továrni na 4 smeny a rodinu vidia možno na Vianoce... Ale my si tu budeme závidieť a hrať sa na to, kto aký prd v tomto slovakistane vyštudoval.

//autoeditácia príspevku (menej ako pred minútou)
audiotrack: Nie si prvý od ktorého počujem, že išiel na VŠ aby získal známosti.

Programové nastavenie na klientelizmus a korupciu?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

axxis:
A samozrejme si uvedomujem, ze zli studenti a podvodnici su vsade po svete a na vsetkych skolach a dobry student humanitiek moze byt samozrejme lepsi ako slaby student techniky. Ale. Ak vezmes elitu technickych skol a elitu skol s huanitnym zameranim tak si myslim, ze technici maju daleko vacsi prinos. Ale ak si myslis, ze spickovy chemik ma rovnaku hodnotu ako spickovy filozof alebo odbornik na literaturu 13-teho storocia tak prosim.

A posledna vec, narocnost skoly nehovori nic o tom aky je student uplatnitelny alebo aka je realna hodnota jeho vzdelania. Ked niekto studuje polsku kulturu alebo japanologiu je mi uplne jedno, ze sa musia na skusky ucit 5 a pre mna za mna aj 10x dlhsie ako ja a popri tom vsetkom robit tisicky projektov. Ich vzdelanie je zbyotcne a nikoho z biedy nevytrhne.
AK mi chces nieco viac tak prosim do PM, tato tema je o inom.
Toto je veľmi zlý prístup, prínos je taký istý, ale ak ho ty meriaš cez nejaké materiálne či nebodaj finančné pohľady, tak to je chyba.
Celkovo sa v našej spoločnosti vytvára taký názor, že načo hento a načo toto, veď to nemá žiadny reálny prínos. Neviem neviem kde by boli vyspelé krajiny ohľadom školstva, keby razili takúto teóriu a nejako slepo by uprednostňovali absolventov technických smerov.

Človek nie je stroj a nemá len hodnoty vyplývajúce priamo z nejakej matérie. Ja študujem históriu, ale nie preto uvádzam tento príklad. Choď sa pozrieť do akéhokoľvek novinového stánku a zrátaj si počet historických časopisov. Tak isto zrátaj počet časopisov venujúcich sa technike - nevraviac o množstve rôznych filmov a hlavne historických dokumentov, ktoré si pozrie rád takmer každý.

Takisto do kopanie do filozofie. Áno, tá stojí mimo, nachádza sa v undergrounde, ale ako taká stála na počiatku všetkej vedy a dodnes stojí kdesi "nad." Všetko má svoju filozofiu. A keď už sme pri tej náročnosti, tak vytvoriť unikátny filozofický systém či zásadné dielo, ktoré vytvorí nejaký zlom - to je úloha tak náročná, že počas dejín človečenstva sa podarila ľuďom, ktorých by si spočítal na prstoch dvoch rúk (ak s mierou preženiem).

Na záver: je smiešne toto nadraďovanie, ako tu ktosi spomenul - odborník v odbore x nie je o nič menej "platnejší" ako odborník v odbore y.

Inak kvitujem to, čo tu píše seth.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

tiez suhlasim s bigbeem a tym, ze spolocnost v podstate degradovala vysokoskolsky diplom na nejake absolutne minimum co budu pomaly vyzadovat aj od upratovaciek a potom sa niet comu cudovat ze to konci takto
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

Numline1 napísal:axxis: s tym porovnavanim KU a VSMU si snad robis srandu
OMG, mea culpa mea culpa

nie VSMU ale VSE

//autoeditácia príspevku (10 Apr 2012, 11:20)
seth82 napísal:axxis: Mňa o opaku presvedčili desiatky známych......
citovat nejdem lebo to bolo dlhe, sorry. vyjadrim sa len takto:

neviem kolko inzinierov si poziadalo o pracu v pente, ale ked uz ich spominas rad by som vedel odkial mali titul :) moja byvala skola vyprodukuje majorutu inzinierov rocne z ekonomickej fakulty a plati, ze takych inzinierov je stale najviac aj ked ich nikto nechce a rok od roka svoj nadbytok iba zvacsuju. (vdaka bohu, ze v najblizsej dobe ich titul menia na mgr. zo zakona )

co sa tyka obskurnych veci na studium tak mne osobne nemoze byt viac ukradnute cim si niekto zabija roky. o co ide, ze sa takto produkuju ludia plateni z dani ostatnych, ktorych ulohov je jedine vyskolit dalsich pre svoj uzavrety reprodukcny cyklus pretoze jedine schopne uplatnenie vo svojich ob kurnostiach si najdu len ak sa zamestnaju ako ucitelia.
A áno, myslím si, že špičkový chemik, biológ majú rovnaký prínos (ak sú fakt špičkoví) ako absolvent techniky.
heh wut? chemici a technici su absolventi technickych alebo prirodovedeckych fakult. of kors, ze su prinosni. dokonca som to niekolkokrat sam napisal.

a co sa tyka toho, ze ludia s titulom ing. bashuju magistrov. chcete vediet preco? pretoze hodnota inzinierskeho titulu aj zasluzeneho klesa kazdym rokom koli tomu, ze sa produkuje nesmierne mnozstvo magistrov a ako tu uz niekolkokrat padlo - kazdy chce mat titul, lebo je to moderne. a spolu s touto kategoriou ludi, co si titulom honia ego alebo si ho spravili nutene koli smerniciam EU klesa aj hodnota ludi, ktori robia co sa im paci a vynalozili tomu nemale usilie.

A navyse nie je pravda, ze ja hubujem na magistrov. Ja mam tento nazor iba vacsinu humanitnych smerov, proti magistrom z prirodovedeckych faklut (matfyz, UPJS....) nepoviem ani slovo.

P.S. pre pokoj Vasej duse. ja si plne uvedomujem, ze absolvent techniky neznamena, ze je sa zazrakom stane skvelym clovekom a vzdelancom na pohladanie.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

Keď na VŠ budú chodiť ľudia za účelom sa niečomu naučiť a stať sa odborníkom vo svojom odbore potom tu ani takéto debaty nebudú potrebné a firmy na tvorbu BP a DP skrachujú.
Odbory by som náročnosťou nedával do jednej roviny ale prínosnosťou by som tiež rozhodne neargumentoval pretože je to odbor.... je to vec ktorej sa ten človek dobre rozumie a aj niekto taký musí existovať a ručím vám že ak je expert tak je na to hrdí a mali by sme byť aj ostatní že takého človeka na tejto planéte máme.
Niekto si myslí že asyrilógia alebo sumerológia je nezmysel? Povedzte to tým čo riešili ich klinové písmo a rozlúštili ho až niekoľké generácie... asi to nebolo ľahké ale prínos obrovský.
Niekto píše že humanitné vedy sú nanič? Niektoré obľúbené knihy od mojich obľúbených autorov by som bez váhania uprednostnil pred telefónom, počítačom....

Keď budú ľudia oddaní tomu čo študujú tak to proste má zmysel obrovský, niekto povie že archeológia je nanič ale pozrite sa trebárs na ruiny pustého hradu pri zvolene. Pred pár rokmi zomrel človek ktorý sa odkrývaniu jeho tajov s radosťou venoval a zrazu sa to tam zbrzdilo o 100%, myslím si že daľší človek kto by v tom pokračoval s takým úsilím a odhodlaním je pre túto krajinu užitočnejší ako celý ročník na FEI STU kde ja študujem...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

axxis napísal:a co sa tyka toho, ze ludia s titulom ing. bashuju magistrov. chcete vediet preco? pretoze hodnota inzinierskeho titulu aj zasluzeneho klesa kazdym rokom koli tomu, ze sa produkuje nesmierne mnozstvo magistrov a ako tu uz niekolkokrat padlo - kazdy chce mat titul, lebo je to moderne. a spolu s touto kategoriou ludi, co si titulom honia ego alebo si ho spravili nutene koli smerniciam EU klesa aj hodnota ludi, ktori robia co sa im paci a vynalozili tomu nemale usilie.

A navyse nie je pravda, ze ja hubujem na magistrov. Ja mam tento nazor iba vacsinu humanitnych smerov, proti magistrom z prirodovedeckych faklut (matfyz, UPJS....) nepoviem ani slovo.
1. Hodnota auta neklesá preto, lebo je veľa kníh.
2. Vysvetlil som, že s tou modernosťou to až tak nesúvisí. Skôr s duchom doby a tým ako je nastavený pracovný trh. Jednoducho ak titul nemáš, tvoje šancu aspoň ako tak sa zamestnať sa rádovo znižijú.
3. Vedel by som ti rozpísať, kde všade sa stretávaš s humanitnými vedami a ako ich využívaš (áno, aj keď to možno ani netušíš), ale vyzerá to byť márna snaha.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

axxis: Samozrejme, že netreba citovať, ja to ani nevyžadujem :) Čo sa týka odkiaľ mali titul: Strojárina v ZA, Hutnícka v KE, STU BA, traja alebo štyria ďalší z TUKE ktorých fakulty neviem, klamal by som, jedna z nich bola s určitosťou Stavebná, poznám aj dvoch zo stavebnej v ZA. Ide o to, že ty mi tu budeš teraz kontrovať niečo v zmysle "jaaaj, ale tak tá moja produkuje lepších inžinierov" - mne je to jedno a to úprimne, ide mi o tú hlúpu kategorizáciu medzi inžiniermi a "neinžiniermi". Plevel je v oboch skupinách, kto chce, prerazí aj s vysokou zbojníckou.

K tej produkcii ľudí - sorry, ale ak budem uvažovať logicky, tak možno prídem na to, že tí "lepší" inžinieri jednoducho vypadnú z krajiny (a vôbec im to nezazlievam), pričom taktiež boli platení z daní ako tí ostatní. Sú na rovnakej lodi, tak ako každý iný, akurát že niekto bude na Slovensku prispievať menej, pretože ako magister pôjde makať za pokladňu do Lidlu a taký Ing. sa vyparí a štát je na tom z tohto pohľadu ešte horšie, ako keby bol z neho mgr.

Na všetko sa dá nájsť úplne opačný pohľad, takže netreba vidieť všetko úplne tak tendenčne a prospechársky voči "technickým smerom".

Čo sa týka chemikov a biológov (technikov si tam vplietol už ty sám, ako sám vidíš), nevšimol som si, že by moja sestra študovala biochémiu na technike :) Takže pozor na vec.

Namiesto toho "bashovania" by mali byť ľudia s titulom ing úplne spokojní, veď predsa na Slovensku školy produkujú veľa mgr, ktorí sú podľa nich samotných na "nižšom stupni", tak čoho sa majú obávať? Vôbec netuším, že ako môže hodnota ing titulu klesať kvôli tomu, že je na Slovensku veľa mgr, nevidím v tom súvislosť hlavne vzhľadom na predchádzajúci fakt. Mgr predsa nemôže pracovať na poste ing, ktorý je predsa viac ako mgr a vie viac ako mgr.

A áno, každý chce mať titul, lebo je to moderné. Ale niektorí neštudujú kvôli titulu, ale kvôli tomu, aby sa vedeli lepšie uplatniť v obore, ktorý sa im páči. A to platí tak pre inžinierov, ako aj pre magistrov. Len to netreba vidieť čierno-bielo. Samozrejme, toto "titulochcenie" je výsledkom našej spoločnosti a to sa týka aj kupovania titulov, dá sa ale predpokladať, že čoskoro táto móda pominie a zamestnávatelia si uvedomia, že človek s titulom nie je hneď niekým špeciálnym. Pevne verím, že čoskoro dôjde k nejakej radikálnej zmene v školstve, ktorá by to napravila...

P.S. Pokoj v duši mám, mňa neovplyvňujú ani magistri a ani inžinieri :)

//boha, začínam si do príspevkov nasierať čím ďalej, tým viac smajlov. I R SRY.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Nemam nic proti humanitnym vedam a ich studentom aj ked je pravda, ze je ich trosku viac nez si trh ziada a ze samotni studenti neako nevedia svoje vzdelanie uplatnit (cest vynimkam).

Kupa diplomky je individualna zalezitost. Poznam cloveka ktoremu 7 rokov trvalo ukoncenie bakalara a prakticky hned ako dostal zadanie, zacal hladat cloveka ktory by mu to vypracoval. On jednoducho nemal na to cas - pracoval vo svojom obore uz ako student a skola sla bokom. Na Ing. stupen uz nesiel. Ja som vystudoval Ing. v riadnom case a netrufam sa mu rovnat. Su teda pripady kedy je fakt "kupa titulu" aspon trochu ospravedlnitelna.

Ako Ing. vidim, ze ziadnemu mojmu (potencionalnemu) zamestnavatelovi na tom titule nezalezalo. Na kazdom pohovore boli odborne otazky, zaludnosti, chytaky a podobne.

Ked si pozriem inzeraty tak velmi casto vidim, ze prace sikovnych remeselnikov su naozaj ziadane. Tam tiez na titul nik nepozera.

Cim dalej je jednoducho titul vnimany ako standard a zbytocnost zaroven.
Napísať odpoveď