toto rozbiehanie je vhodne na cvicisku, pri parkovani a skusani osmicky, ked sa naucis, kde ma spojka zaber, budes sa vediet rozbehnut aj s plynom a nezdochne ti to, je to len o praxiHensym napísal:Ak je toto spôsob pohnutia sa, prečo ma inštruktor učil absolútne bez plynu, keď je to očividne nepraktickejšie a zrejme aj stresujúcejšie?
Autoškola - zážitky, skúšky, policajti a všeličo
Re: Autoškola - zážitky, skúšky, policajti a všeličo
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
niektori bez plynu takto aj na parkoviskach parkuju, no mne osobne to nepride vhodne nikde... ale zacal by som si na to zvykat uz teraz... pozdlzne parkovanie a kuzele taktiez spravis v pohode pod plynom...
-
WiZard
Star
s plynom, bez plynu... kazdemu ako vyhovuje podla situacie, auta atd... rob to tak, ako ti napisali pani vyssie, skusaj, casom to pojde uz podvedome 
Ratzi, double clutch + rev matching --> medziplyn (aspon ja to poznam pod tym nazvom...)
Ratzi, double clutch + rev matching --> medziplyn (aspon ja to poznam pod tym nazvom...)
no ak sa rozbehne prudsie na vyssich otackach, potom musi aj rychlo preradit do dvojky lebo mu to ochvilu trhne, za co ho instruktor asi nepochvali, kazde auto je ine, kazda spojka je ina, ak zistis kde ma spojka zaber, na tom mieste mozes pridavat plyn, tu ti teoria nepomoze, cele je to o treningu 
-
RATZINGER666
Darca
wizard: o com hovoris? 
chezter: na kazdy motor aj spojku funguje ten isty princip, takze sa to da povedat aj teoreticky a da sa to preniest aj do praxe... v praxi to uz je len o rychlosti a pohotovosti...
chezter: na kazdy motor aj spojku funguje ten isty princip, takze sa to da povedat aj teoreticky a da sa to preniest aj do praxe... v praxi to uz je len o rychlosti a pohotovosti...
Mne pomohlo keď som si naštudoval ako také prevody vyzerajú.Ako vyzerá keď používam plyn, spojku + radiacu páku dokopy.Tiež som s tým mal problém (nie dlho).Základ - nájsť kde má spojka záber (toť miesto kde sa taniere spojky spájajú).Čím viac sú taniere bližšie pri sebe tým majú väčšie trenie, tým aj väčší odpor takže na rozbehnutie musí motor vynaložiť viac sily.Takže keď si začiatočník nie je hanba ani keď vykrútiš motor na 3000-3500 a potom v rozumnej rýchlosti púštaš spojku a keď ťa začne ťahať dopredu tak začneš spojku púšťať pomalšie.Ale ratzi myslím si, že skúsený šoféer nemá problém rozbehnúť sa na otáčkach takmer rovných voľnobehu
Ja pri skoro každom semafore, držím brzdu a keď tam skočí oranžová, tak dám spojku do záberu a potom dám plyn. Robím to správne?
naco drzat brzdu na rovinke?
Zatiaľ mám málo najazdených a keď si vyhodím pri semafore rýchlosť, tak mám taký zlý pocit, že sa to môže pohnúť.
-
Grim
Darca
...ja tiež ešte stále stávam na brzde...viac menej zvyk z križovatiek so zošúľaným asfaltom, kde aj keď stojím, schádzanie z kopčeka spôsobí značný posun auta...áno, je to pár cm, ale mám vo zvyku sa lepiť na autá, lebo tie odbočovacie pruhy niesú nejak extra dlhé a strašne ma vytáča, keď je pruh dlhý, že sa doňho vojde 10 áut, ale nejaký trtko sa postaví tak, že si nechá na celé auto rezervu (nepreháňam, aj takého som videl), aby náhodou neťukol...na chvoste potom autá, ktoré by mohli stáť už v odbočovacom pruhu stoja v inom, ktorý brzdia, lebo má akurát zelenú, ktorá potom svieti naprázdno a žiadne autá neprechádzajú, lebo ich blokuje niekto, kto už mohol byť zaradený...
-
RATZINGER666
Darca
ja tiez odjakziva stojim na brzde... ten vzadu ma vobec nezaujima 
-
Grim
Darca
...zas také hrozné tie brzdové svetlá niesú...a mňa ten vzadu zaujíma, preto sa tak tlačím na toho predomnou, aby sa ten vzadu zmestil... 
jj, to je uplne najlepsie ked mi niekto v noci vypaluje oci 
-
RATZINGER666
Darca
syfon: ak budes niekedy stat za mnou, vopred sa Ti ospravedlnujem 
Zaujíma ma jedna vec, nie som veľký technik, tak preto...
Viacero ľudí cúva a pritom ešte v pohybe smerom vzad preradí a pustí jednotku do záberu. Je to zlé alebo nie?
Viacero ľudí cúva a pritom ešte v pohybe smerom vzad preradí a pustí jednotku do záberu. Je to zlé alebo nie?
-
RATZINGER666
Darca
ja to robim tiez, z cuvania zasadne nebrzdim, ale rovno sa rozbieham... vadit to nevadi, nema comu, akurat sa nepatrne viac derie lamela... ale to je naozaj minimalne, spominam to iba preto, lebo to je jedina vec, ktora sa pri tom opotrebuva...
-
Nadeo
Guru wannabe
Ja to robim tiez, nezabrzdim uplne ale sa pohnem dopredu pri pohybe dozadu... A na brdze stojim na krizovatkach tiez, ale len cez den. V noci vytahujem rucku 
-
WiZard
Star
Ratzinger, reagoval som na tuto cast Tvojho prispevku: "treba vediet ako, a da sa to docielit iba manualnou synchronizaciou prevodovky pouzitim double clutch techniky a zaroven techniky rev matching (naozaj neviem slovenske vyrazy, double clutch je radenie s dvojitym vyslapnutim spojky a rev matching je synchronizacia otacok hriadeli v prevodovke, resp. motora a prevodovky..."
Moja prva jazda
Tak podelim sa aj ja ale uplne s prvou jazdou 
Siel som k autoskole,tam som sa stretol s instruktorom boli sme dohodnuty na 8 rano. Je to byvali policajt,stary pohodak
. Od autoskoly k cvicisku soferoval on,je to auto opel astra classic. Ked sme prisli na to parkovisko,tam sme zastavili a on mi zacal vsetko vysvetlovat. Prv nastavenie sedadla,nastavenie zrkadiel. Potom ma ucil jeho styl preradovania a ze ked davam do jednotky,nikdy nemam mat ruku na prevodovke ale z jej pravej strany a tak pritalcit k sebe,ze mam davat 2 sekundove pauzy ked idem dat napr z 2 do 3 tak na neutralu to mam nechat aspon 2 s a tak preradit. Troska nezvyk ale tak som si povedal ze budis nech bude po jeho
. Naucil ma ako sa na tom aute cuva bez plynu a ako sa tam riadi spatecka. Trocha inak ako som bol zvyknuty,to znamena ze dvihnut paku a dat ju do jendotky a potom len spojkou regulovat rychlost. No a potom povedal ze nech si to vsetko vyskusam. SIel som,na to ze som bol uplne zaciatocnik tak mi to slo celkom dobre,na parkovisku mi to vobec nezhaslo
No a vtedy povedal ze pojdeme hned do premavky
Troska ma chitila trema,ale tak nejak som vysiel z parkoviska on mi furt zasahoval do volantu az som mal chut mu povedat ci sa nahodou nechce vymenit
Tak som siel uzkou ulickou na rychlostnu cestu. VObec nekrical,len trocha zvysoval hlas ze velmi tlacim na volant,ze nemoze snim hybat a ze odomna dostava krce do ruky
Ale bol som v treme takze som si ani neuvedomoval ze ten volant tak pevne drzim
Potom som nejak presiel krizovatkou a siel som na kruhovy objazd. On uz nieco vravel ze stoj preboha musis dat prednost v jazde,tak ja som zabrzdil (alebo on ani neviem
) Vtedy som uplne poplietol spojku-plyn a priamo na kruhovom objazde mi to zdochlo
Bol som vystaveny takemu napetiu a treme ze som sa na to vykaslal a on nastartoval a vysiel z neho
. Pri zatackach napr. z hlavnej na vedlajsiu vzdy nieco komentoval ze nemam pridavat plyn ale az ked sa vyrovnam atd... Po dlhej hodine jazdenia po frekventovanej ceste konecne povedal ze zajdeme k autoskole a tak som zas daval prednost protiiducim vozidlam ale vzdy ked som chcel ist do predu tak asi som moc pridal plyn alebo rychle spustal spojku. Proste ked som zaradoval rychlosti musel som sa pozerat na paku ze ci dobre zaradujem. Raz sa mi podarilo dat z 2 na 4 a chcel som na 3
Tak pred autoskolou uz radsej parkoval on asi sa bal ze naburam do steny pred nami
tak povedal pust to. Ked to mam ohodnotit,tak na zaciatocnika mi zdochol motor len 1x ale tak prave na kruhaci
Co sa tyka instruktora,vadilo mi ze mi vkuse zasahoval do riadenia aj ked bolo ocividne ze to netrebalo v niektorych usekach. Brzdu som nepouzil ani raz kedze cely cas brzdil on
. Tak sme zastavili,zacal mi tam nieco hovorit ale ja som ani nevnimal premyslal som ako som jazdil no a dohodli sme dalsiu jazdu. Z auta som vysiel cely mokry a spoteny z tej stresovej situacii. Dufam ze to bude uz len lepsie. Takze takto vyzerala moja prva jazda,uvidim ako to bude nabuduce
Za gramatiku sa ospravedlnujem
Siel som k autoskole,tam som sa stretol s instruktorom boli sme dohodnuty na 8 rano. Je to byvali policajt,stary pohodak
Re: Moja prva jazda
Tak to prevodovky by som ani ja neodporúčal strkať ruku, najlepšie by to nedopadlo. Osobne nechápem zmysel tých 2-sekundoových prestávok medzi rýchlostnými stupňami, po prvé auto môže medzičasom stratiť otáčky na ten vyšší stupeň (v miernom kopci) a po druhé spojka by mi tiež nepoďakovala keby pri každom preradení ju stláčam 2x. Ako sa ti podarilo namiesto trojky hodiť štvorku tiež nechápem, treba sa doučiť ktorým smerom je ktorý prevod. A to že si brzdu nepoužil za hodinovú jazdu ani raz ti dáva veľký potenciál rozlúčiť sa na skúškach s vodičákom... A z toho čo píšeš aj celkom chápem inštruktora že ti do toho zasahoval, predsalen asi nie je samovrah.puma19944 napísal:Tak podelim sa aj ja ale uplne s prvou jazdou
Siel som k autoskole,tam som sa stretol s instruktorom boli sme dohodnuty na 8 rano. Je to byvali policajt,stary pohodak. Od autoskoly k cvicisku soferoval on,je to auto opel astra classic. Ked sme prisli na to parkovisko,tam sme zastavili a on mi zacal vsetko vysvetlovat. Prv nastavenie sedadla,nastavenie zrkadiel. Potom ma ucil jeho styl preradovania a ze ked davam do jednotky,nikdy nemam mat ruku na prevodovke ale z jej pravej strany a tak pritalcit k sebe,ze mam davat 2 sekundove pauzy ked idem dat napr z 2 do 3 tak na neutralu to mam nechat aspon 2 s a tak preradit. Troska nezvyk ale tak som si povedal ze budis nech bude po jeho
. Naucil ma ako sa na tom aute cuva bez plynu a ako sa tam riadi spatecka. Trocha inak ako som bol zvyknuty,to znamena ze dvihnut paku a dat ju do jendotky a potom len spojkou regulovat rychlost. No a potom povedal ze nech si to vsetko vyskusam. SIel som,na to ze som bol uplne zaciatocnik tak mi to slo celkom dobre,na parkovisku mi to vobec nezhaslo
No a vtedy povedal ze pojdeme hned do premavky
Troska ma chitila trema,ale tak nejak som vysiel z parkoviska on mi furt zasahoval do volantu az som mal chut mu povedat ci sa nahodou nechce vymenit
Tak som siel uzkou ulickou na rychlostnu cestu. VObec nekrical,len trocha zvysoval hlas ze velmi tlacim na volant,ze nemoze snim hybat a ze odomna dostava krce do ruky
Ale bol som v treme takze som si ani neuvedomoval ze ten volant tak pevne drzim
Potom som nejak presiel krizovatkou a siel som na kruhovy objazd. On uz nieco vravel ze stoj preboha musis dat prednost v jazde,tak ja som zabrzdil (alebo on ani neviem
) Vtedy som uplne poplietol spojku-plyn a priamo na kruhovom objazde mi to zdochlo
Bol som vystaveny takemu napetiu a treme ze som sa na to vykaslal a on nastartoval a vysiel z neho
. Pri zatackach napr. z hlavnej na vedlajsiu vzdy nieco komentoval ze nemam pridavat plyn ale az ked sa vyrovnam atd... Po dlhej hodine jazdenia po frekventovanej ceste konecne povedal ze zajdeme k autoskole a tak som zas daval prednost protiiducim vozidlam ale vzdy ked som chcel ist do predu tak asi som moc pridal plyn alebo rychle spustal spojku. Proste ked som zaradoval rychlosti musel som sa pozerat na paku ze ci dobre zaradujem. Raz sa mi podarilo dat z 2 na 4 a chcel som na 3
Tak pred autoskolou uz radsej parkoval on asi sa bal ze naburam do steny pred nami
tak povedal pust to. Ked to mam ohodnotit,tak na zaciatocnika mi zdochol motor len 1x ale tak prave na kruhaci
Co sa tyka instruktora,vadilo mi ze mi vkuse zasahoval do riadenia aj ked bolo ocividne ze to netrebalo v niektorych usekach. Brzdu som nepouzil ani raz kedze cely cas brzdil on
. Tak sme zastavili,zacal mi tam nieco hovorit ale ja som ani nevnimal premyslal som ako som jazdil no a dohodli sme dalsiu jazdu. Z auta som vysiel cely mokry a spoteny z tej stresovej situacii. Dufam ze to bude uz len lepsie. Takze takto vyzerala moja prva jazda,uvidim ako to bude nabuduce
Za gramatiku sa ospravedlnujem