Ste proti konzumacii mäsa?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Ste proti konzumacii mäsa?

Príspevok od používateľa Stoporko »

Mňa by zaujímalo, či je vegetariánstvo v našich končinách moderným zjavom alebo sa praktizuje už dlhšie (rádovo storočia dozadu)? Profák envirochémie nám pri jednej prednáške vravel práve o vegetariánstve a o tom, že vitamín B12 sa do ľudského tela dostáva IBA z mäsa (a v Japonsku teraz našli nejaký druh rias, čo ho tiež obsahuje).

Hughito - môžeš mi dať prosím link na články (čím viac odborné, tým lepšie) ohľadom škodlivosti mäsa a o tom, že my ako druh nie sme všežravci?

Jedni kamaráti sa teraz dali na nevarenú stravu a vegetariánstvo, vraj zo zdravotných dôvodov, tak čisto zo zvedavosti by som o tom rád niečo vedel.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Stoporko: Skús http://imcmedia.cz/?s=veg%C3%A1nstv%C3%AD alebo http://michalkolesar.net/ alebo veľmi aktívny je v poslednej dobe http://www.vegan-fighter.com. Recepty tu: http://veganka.cz/

Ak pogúgliš, tak toho nájdeš viac, hlavne u bratov Čechov.

S tým vitamínom máš pravdu, ten vegáni dodávajú z "externých" zdrojov.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Z externých zdrojov - tabletky? To radšej budú jesť chémiu než mäso???

Nemám čas rýpať sa v nejakých blogoch. Hoď mi prosím link na konkrétny článok (podľa možnosti vedecký). Lebo tvrdenie, že človek nie je všežravec sa prieči môjmu vzdelaniu a tomu, čo ma učili od základnej až po teraz na výške. Preto by som rád nejaký seriózny zdroj. Tak isto o tej škodlivosti mäsa - lebo ak mäso škodí organizmu, znamená to, že človek nie je všežravec, znamená to, že VEDCI prišli s niečim novým. A to by som rád vedieť (no mäso kvôli tomu jesť neprestanem).
hughito
Redeemer
Redeemer

No ani ja nemám čas teraz niečo konkrétne hľadať, len viem, že som podobné veci od vegánov či iných rôznych skupín čítal. Čo si pamätám, tak sa poukazuje na znaky ako naše zuby, potom čosi s črevami - ľudské sú moc dlhé a mäso v nich "hnije," a pod.

No áno, b12 žerú v tabletách.

Ešte k tej problematike b12 web, ktorý to rozširuje. https://vitaminb12bereteho.wordpress.com/

Rakovina: http://vegspol.cz/view.php?cisloclanku=2005110006
MeanSeriously
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa MeanSeriously »

hughito - ten tvoj druhý článok je z roku 2005 a teda, povedal by som zastaralý a nepresný. Ja som sa obrátil na novšie zdroje, keďže vedel som že neúdené mäso nezvyšuje percento vzniku rakoviny, ale len mäso údené. To znamená že až pri údení sa dostáva d mäsa dym za vzniku karcinogénov (teraz si nespomeniem presne ako sa volá). Napriek tomu sa neodporúča úplne vylúčiť údené mäso, len ho obmedziť (do 31kg ročne pre muža a do 20kg pre ženu). Karcinogény v údenom mäse spôsobujú zvýšený potenciál vzniku rakoviny najčastejšie hrubého čreva, pankreasu a konečníku). Úspešnosť liečenia rakoviny pankreasu je mizivá a len 3% sa dožijú viac než 5 rokov od diagnostiky.
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Podľa mňa ľudia všetko preháňajú. Jedna časť je za to že sme mäsožravci a druhá že sme pomaly bylinožravce :lol:

Sám na sebe cítim, že keď jem veľa mäsa (naozaj kvantum)... že za týždeň mám na raňajky párok/chleba, obed niečo grilované, večer klobáska a pod ...
tak sa cítim nesvoj, som oťapený, len by som spal. To isté som mal keď som diétu a jedol som len zeleninu-ovocie, prevažne všetko čerstvé. Vydať zo seba potom nejaký výkon? ..bez šance.

Teraz sa ale (podľa môjho názoru) stravujem zdravo. prijímam všetky zložky potravy ... od zeleniny po mäso a sladké. Ale hlavne vo vyvážených pomeroch. Nič nepreháňam.
Som "plný" energie ... cítim sa ako iný človek. Preto nie som ani za vegánstvo a dodatočné prijímanie tabliet vitamínových no zároveň nepotrebujem každý deň skonzumovať niečo mäsové.

PS: stolica dobrá a pravidelná :lol: :lol: :D
MeanSeriously
Medium Star
Medium Star

Jasné, človek je všežravec a mal by príjmať všetky druhy potravy. Tiež nie som za extrémy. Človek sa stravuje podľa potravinovej pyramídy (viď dole) a možností už celé stáročia a organizmus sa tomu prispôsobil. Preto je zbytočné, nelogické a priam nebezepečné meniť to, hlavne radikálne. Najlepšie je nemeniť to vôbec a stravovať sa tým, na čo je organizmus zvyknutý.
Prílohy
potravinova_pyramida.jpg
potravinova_pyramida.jpg (30.57 KiB) 950 zobrazení
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

jedavam maso, ale nie prilis casto a ked uz tak davam jednoznacne prednost hydine.
Ryby su fajn, losos a pod.

Clovek moze byt vegetarian a v pohode fungovat, ale vyzaduje si to premysleny jedalnicek.
hughito
Redeemer
Redeemer

Argument obrázku potravinovej pyramídy rozbil úplne všetko, myslím, že netreba ďalej diskutovať.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Gogo - napíš mi prosím viac o tvojom jedálničku. Odkiaľ berieš B12 - myslím to v dobrom, nie ako rýpanie, fakt ma to zaujíma, či si vedel o tejto nevýhode vegetariánstva a ako ju riešiš.

Hughito - To je ako citovať wiki vo vedeckých článkoch :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Stoporko

o tom ze vegetariani mozu mat problem s dostatkom prijmu vitaminu B12 je vseobecne znama vec.
Ja jedavam maso ale iba tak 2-3x do tyzdna maximalne, ale je to z toho dovodu ze neviem si castejsie zariadit obed tak aby som mohol mat kvalitne kuracie maso v dostatocnom mnozstve. Lebo clovek ked ide do restiky na obedne menu tak tie porcie su male a castokrat z nekvalitneho masa.

Okrem toho jedavam aj naozaj znacne mnozstvo mliecnych vyrobkov a tam by myslim tiez mohol byt nejaky ten vit B12 /syry,mlieko,susene mlieko, tvarohy/.
Ale nakolko dost sportujem, tak si myslim ze je vhodne aby clovek pri takom aktivnom zivotnom style doplnal vitaminy aj cez suplementy, takze minimalne raz rocne spotrebujem jednu pixlu B12 v tabletach.

Vegetarianom by som odporucal viacej konzumovat mliecne vyrobky a nebat sa prilis vajec. A tiez nie je na zahodenie porozmyslat nad pravidelnym prijmom nejakeho multivitaminu, je sice opravda ze taketo latky nemaju az taku vyuzitelnost v tele ako prirodne, ale je to vzdy lepsie ako nic, pretoze dnesna strava obsahuje menej vyzivnych latok ako pred 30-40 rokmi. /je to dosledok intenzivneho polnohospodarstva/ :) Ja celkovo dost fungujem cez "tablety" lebo potom clovek nemusi prilis riesit jedalnicek.
A este vysvetlim preco sa snazim vyhybat, resp ho jest co najmenej, bravcovemu a hovädziemu masu:
nechuti mi a ma viacej tuku ako hydina
MeanSeriously
Medium Star
Medium Star

gogo956 - ak jedávaš mäso 2-3x do týždňa ako obed, tak je to v pohode. Ešte je to v pohode. No ak sa tvoje mäso skladá len z hydiny (resp. z prevažnej časti len hydiny) tak to je už na zamyslenie. Je pravda, že hydina patrí medzi chudé mäsá a preto ju aj ješ, ako som pochopil z poslednej vety, ale treba si uvedomiť hneď niekoľko vecí.
Škandálov s hydinou je o dosť viac ako pri iných druhoch mias (aspoň mne sa to tak zdá a takisto aj známym)
Hydina je oveľa častejšie v nedostatočných podmienkach ako iné mäsá. Niekedy je vedľa seba natlačených v jednej "miestnosti" niekoľko sto kusov kurčiat. Tie kurence akonáhle trochu povyrastú, zakliesnia sa a odvtedy až do smrti neurobia ani jeden krok. Špinia pod seba, tam znášajú aj vajíčka atď. Nohy majú také vyslabnuté, že keby neboli také natlačené, tak by popadali. Samozrejme, to je už extrém, ale stále sa nájdu takí, čo to praktizujú. (Čím chudšie mäso, tým väčšia pravdepodobnosť, že hydina bola chovaná týmto alebo podobným spôsobom)
A posledná vec, hydinové mäso neobsahuje napr. želatínu, ktorá je potrebná na dobré fungovanie kĺbov, ďalej "biela hydina" neobsahuje napr. železo, ktoré síce môže spôsobiť údajne rakovinu (aj keď mne sa to nezdá, ale dajme tomu) ale v menšom množstve je samozrejme potrebné.
gogo956
Redeemer
Redeemer

s tym zelezom mas pravdu, hydinove maso obsahuje iba velmi malo zeleza, ale to mi je jedno,
lebo ho prijimam denne vo vitaminoch./minuly rok som bol na prehliadke a lekarka povedala ze mam vyborne krvne testy/
To s tou zelatinou je nezmysel, zelatina sa sklada pokial si pamatam z neesencialnych aminokyselin
takze je to iba marketingovych vymysel, clovek nemusi cely zivot zjest ani gram zelatiny a klby moze mat uplne v pohode. :wink:
A to ze kurence maju v chovoch malo miesta je asi pravda, ale prave teraz nedavno nariadili aby im minimalny priestor zvecsili, resp. to urcite nie je pre mna dovod aby som prestal jedst hydinu.
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa G0lDiER_ »

Som vegetarian a robim to z 95% koli tomu, ze mi je luto tych zvierat. Ende.
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Tak buď ti ich je ľúto alebo nie. To je čo, že na 95%?
Prioritas
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Prioritas »

pinco napísal:Tak buď ti ich je ľúto alebo nie. To je čo, že na 95%?
95% dôvod kvôli zvieratám
5% iné dôvody (zdravotné, etc...)
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

pinco napísal:Tak buď ti ich je ľúto alebo nie. To je čo, že na 95%?
no napriklad mne je ich luto tiez, ale vegetarian nie som, som prilis velky pragmatik a mam sa prilis rad nato, aby som nejedol maso, maso mam rad a pokladam ho za prirodzenu zlozku svojej stravy, keby to tak nebolo, ludia v praveku by nelovili mamuty, ale uspokojili sa s oberanim krickov. ale hlavne mi proste chuti. to ale nevylucuje to, ze mi je tych zvierat luto, ale nic stym neurobim a momentalna situacia to tak vyzaduje, nie je mozne chovat kazdu sliepku na obrovskom zelenom dvore ako z irskeho plagatu, je treba nakrmit viac ludi a preto treba odchovat viac zvierat.

ale vegetarianstvo neodsudzujem, ked sa tak niekto rozhodne, je to jeho slobodna volba, pokial sa nesnazi mna silou mocou tlacit do toho aby som nasledoval jeho priklad. ale na druhu stranu nepochybujem, ze aj tak sa da viest plnohodnotny zivot, dokonca napr so sportom na top urovni, vid napr http://www.vegan-fighter.com/cz-vegan-fighters.html (ale na druhu stranu, jake shields odkedy presiel z vegetarianstva na veganstvo, islo to snim dolu vodou :D)
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Tie percentá sa mi v každom prípade nezdajú pri tomto vhodné. Buď som o tom presvedčený, alebo nie. Tých zvyšných 5% mi tam pripadá, ako nejaká rezerva, že čo ak sa jedného dňa zobudím a...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

... a trpenie zvierat mi bude ukradnute, lebo si dam tatarak a medium-rare steak? :)

k teme: ako s nabozenstvom, nech si kazdy robi, co chce, ak mi to nebude vnucovat
gogo956
Redeemer
Redeemer

inac k tym vegan-fighter> ti chlapici mozu byt uplne v pohode vegani, pretoze vsetky ostatne zlozky
ktore v cisto veganskej strave chybaju alebo su malo zastupene tak si doplnaju zo suplementov.
info napr tu http://www.vegan-fighter.com/cz-supplementy.html

to ja by som napr mohol vyhlasit ze sa zivim iba vodou a vsetko ostatne prijimat v tabletkach a praskoch.
Napísať odpoveď