Ste proti konzumacii mäsa?
-
G0lDiER_
King
- Kontaktovať používateľa:
Re: Ste proti konzumacii mäsa?
Kybelvody...Pri odpovedi na takyto dementny prispevok uz len tazko udrzujem spolocensku etiketu..
pryja: vychova nieje o vtlkani do hlavy ze to maso nemoze jest. pri vychove ide o to, aby si decko vytvorilo vztah k zvieratam a aby si uvedomilo, ze ked ma to krasne masko na tanieri ze to zviera muselo aj zomriet...male decko si to totiz samo neuvedomi.
neverim tomu, ze potom este niekedy v dospelosti bude to maso jest.
pryja: vychova nieje o vtlkani do hlavy ze to maso nemoze jest. pri vychove ide o to, aby si decko vytvorilo vztah k zvieratam a aby si uvedomilo, ze ked ma to krasne masko na tanieri ze to zviera muselo aj zomriet...male decko si to totiz samo neuvedomi.
inac ja by som sa pozastavil na jednou vecou,.. velmi tu poniektori bojujete za prava zvierat, co je urcite ze velmi chvalihodny cin a v podstate vas v tom tiez podporujem, ale by ma zaujimalo ci aj
tak velmi zasadzujete napr za ludske prava?
Ked vam tak velmi zalezi na zivote zvierat, tak predpokladam ze celkom urcite aj este viac dennnodenne bojujete za napr.
1/dodrziavanie ludskych prav v Číne,
2/ tlacite na svoju vladu a poslancov aby sa zacala riesit na medzinarodnej urovni občianska vojna v Sýrii
3/ politickych vaznov v KLDR
4/ proti mučeniu ako bežneho praktika ukrajinskych silovych zloziek
5/ ludske prava v Bielorusku
6/ludske prava v Iráne
atd.
a asi dalsie tisice podobnych celosvetovych problemov.
Lebo tieto otazky su momentalne ovela dolezitejsie ako to, ci niekto žviacha kus masa alebo nie.
hughito
nieco ohladom toho umeleho masa je tu: http://veda.sme.sk/c/6042233/maso-budem ... toriu.html
dnes je to este velmi draha technologia, ale tak zacinala kazda novinka, verim tomu ze do par rokov
sa bude dat kupit take maso bezne v obchode, v tom pripade budem davat prednost takemu oproti
klasickemu.
tak velmi zasadzujete napr za ludske prava?
Ked vam tak velmi zalezi na zivote zvierat, tak predpokladam ze celkom urcite aj este viac dennnodenne bojujete za napr.
1/dodrziavanie ludskych prav v Číne,
2/ tlacite na svoju vladu a poslancov aby sa zacala riesit na medzinarodnej urovni občianska vojna v Sýrii
3/ politickych vaznov v KLDR
4/ proti mučeniu ako bežneho praktika ukrajinskych silovych zloziek
5/ ludske prava v Bielorusku
6/ludske prava v Iráne
atd.
a asi dalsie tisice podobnych celosvetovych problemov.
Lebo tieto otazky su momentalne ovela dolezitejsie ako to, ci niekto žviacha kus masa alebo nie.
hughito
nieco ohladom toho umeleho masa je tu: http://veda.sme.sk/c/6042233/maso-budem ... toriu.html
dnes je to este velmi draha technologia, ale tak zacinala kazda novinka, verim tomu ze do par rokov
sa bude dat kupit take maso bezne v obchode, v tom pripade budem davat prednost takemu oproti
klasickemu.
A co deti z dediny, ktore pomahaju pri zabijacke? Prirodzena vec. V dospelosti s tym nemaju ziaden problem.G0lDiER_ napísal: pryja: vychova nieje o vtlkani do hlavy ze to maso nemoze jest. pri vychove ide o to, aby si decko vytvorilo vztah k zvieratam a aby si uvedomilo, ze ked ma to krasne masko na tanieri ze to zviera muselo aj zomriet...male decko si to totiz samo neuvedomi.
Inak otazka pre veganov a vegetarianov. Nevadi vam, ze zvierata sa vrazdia a pozieraju medzi sebou?
-
TommyHot
Addict
gogo956 ludia si za svoje problemy mozu sami, tak nam treba, ked sme hlupi a chamtivi..
-
erytrocyt
VIP
Problém dnešnej doby, a je to problém aj konkrétne teba je ten, že mladý ľudia si svoj svetonázor robia z extrémnych videí odtrhnutých od reality. Hughito, realita, tá je dôležitejšia. Choď von, vyber sa do slovenských chovov, prezri si ich, pýtaj sa. Urob si názor na vec priamo na mieste a ver len tomu čo naozaj vidíš.hughito napísal:Pozri si tieto videá. To je realita.
http://www.vegan-fighter.com/cz-co-nechces-videt.html
Ja netvrdím, že tieto videá sú klamstvo. Viem, že na niektorých farmách sú takéto praktiky možné.
Ale čo ja som sa stretol s chovateľmi hospodárskych zvierat, realita je úplne iná.
Toto sú extrémne videá.
Dám ti len príklad zo včerajšieho dňa.
Šiel som k chovateľovi z okresu Stropkov po hrubosrstého jazvečíka. Cestou som si všímal farmy, na ktorých sa pásli kravy. Krása. Krásne zdravé charloais-ky a nádherné slovenské strakaté pasúce sa po pasienkoch. Slnko, tráva, čistučký vzduch. Na jednej farme som si všimol elektrický ohradník. Bol čo sa týka rozlohy výbehu na daný počet kráv neskutočne veľký.
Takáto je realita väčšiny našich fariem.
Tie kravy boli zdravé, no mal som až dobrý pocit z toho.
Nesúď podľa nejakých pár videí na internete. Internet nie je realita a absolútne žiaden argument na to, aby som nejedol mäso.
Ja mam vztah k zvieratam, niekolko prvych rokov svojho zivota som vyrastal na dedine ale maso konzumujem. Nie je to o vztahu k zvieratam, skor mi to pride ako dnesny novy moderny styl zivota, videli sme nieco taketo pred 100 rokmi? Tazko.G0lDiER_ napísal:Kybelvody...Pri odpovedi na takyto dementny prispevok uz len tazko udrzujem spolocensku etiketu..
Ide tu len o to ze proste niektore zvierata sme si vychovali na chov. Sliepky, kacice, kralikov atd. Skuste "masozravcovi" povedat ze ste mu spravili rezen napriklad z macky, psa. Nebolo by mu to jedno. Povedzte mu ze to je kura a on vam povie ake dobre je to kura... Je to niekolko tisic rokov chovu a urcite vy vegetariani a specialne vegani nepresvedcite niekoho komu maso chuti aby ho nejedol.
gogo: No mám skôr obavu, či sa také čosi pretlačí, mäso, to je biznis. Hlavne v Amerike tieto korporácie patria k úplne tým top a majú priame prepojenie s kongresom a pod. Bol by to veľký škrt cez rozpočet.
Čo sa týka toho čo si naznačil predtým, ja tiež zastávam podobný názor. Samozrejme, nikomu nemožno diktovať, kam má smerovať svoje aktivity, boj za práva zviera či ochranu prírody je taktiež ušľachtilý a potrebný. Ale dokým nebude plne emancipovaný človek a nezmení sa tento systém a spoločnosť, tak to bude boj s veternými mlynmi. Ja si myslím, že pri oslobodení človeka by sa tieto ďalšie problémy vyriešili viac-menej sami, resp. by to už nebol žiaden veľký problém.
erytrocyt: Problém tvoj je ten, že od reality si odtrhnutý ty. Ak si myslíš, že to funguje tak, ako si videl kdesi vedľa cesty, tak si na omyle. Vôbec, selektívne si vyberáš len prípad kráv, ktoré musia byť kdesi vypustené aby sa napásli. Asi nebudú jesť z hrantov. Kde si nechal prasce ? Kde si nechal sliepky ? A vôbec, x ďalších zvierat, ktoré trpia, napr. pri testovaní cigariet (psi) a iných vecí, len preto, lebo je to lacnejšie (sú už moderné techniky testovanie rôznych výrobkov a produktov) a kapitalizmus ze založený na zisku a nehľadí pri tom na nič.
Takisto ti zjavne nič nehovorí systém bratia mlieka od kráv, ako to vlastne funguje. Skús si radšej niečo naštudovať predtým, ako prídeš dávať rozumy získane na základe tvojej jazdy po ceste a videní nejakých pasúcich sa kráv.
//autoeditácia príspevku (01 Máj 2012, 13:24)
karmista: Keď to je bežné tak, ako napísal erytrocyt, prečo vôbec vznikol koncept biochovov, kde sa zvieratá majú lepšie, žijú v lepších podmienkach a majú aj lepšiu stravu ? Načo to vzniklo, keď to tak vlastne vo väčšine prípadov podľa vás fungovalo a hento sú len nejaké extrémy ?
Čo sa týka toho čo si naznačil predtým, ja tiež zastávam podobný názor. Samozrejme, nikomu nemožno diktovať, kam má smerovať svoje aktivity, boj za práva zviera či ochranu prírody je taktiež ušľachtilý a potrebný. Ale dokým nebude plne emancipovaný človek a nezmení sa tento systém a spoločnosť, tak to bude boj s veternými mlynmi. Ja si myslím, že pri oslobodení človeka by sa tieto ďalšie problémy vyriešili viac-menej sami, resp. by to už nebol žiaden veľký problém.
erytrocyt: Problém tvoj je ten, že od reality si odtrhnutý ty. Ak si myslíš, že to funguje tak, ako si videl kdesi vedľa cesty, tak si na omyle. Vôbec, selektívne si vyberáš len prípad kráv, ktoré musia byť kdesi vypustené aby sa napásli. Asi nebudú jesť z hrantov. Kde si nechal prasce ? Kde si nechal sliepky ? A vôbec, x ďalších zvierat, ktoré trpia, napr. pri testovaní cigariet (psi) a iných vecí, len preto, lebo je to lacnejšie (sú už moderné techniky testovanie rôznych výrobkov a produktov) a kapitalizmus ze založený na zisku a nehľadí pri tom na nič.
Takisto ti zjavne nič nehovorí systém bratia mlieka od kráv, ako to vlastne funguje. Skús si radšej niečo naštudovať predtým, ako prídeš dávať rozumy získane na základe tvojej jazdy po ceste a videní nejakých pasúcich sa kráv.
//autoeditácia príspevku (01 Máj 2012, 13:24)
karmista: Keď to je bežné tak, ako napísal erytrocyt, prečo vôbec vznikol koncept biochovov, kde sa zvieratá majú lepšie, žijú v lepších podmienkach a majú aj lepšiu stravu ? Načo to vzniklo, keď to tak vlastne vo väčšine prípadov podľa vás fungovalo a hento sú len nejaké extrémy ?
-
erytrocyt
VIP
Som chlapec z dediny. Polovicu svojho života som strávil na dedine, farmách, družstvách, pri chovateľoch, pri prasatách, sliepkach, kravách, pri hnoji a pri zabíjačkách. Mám prejdené takmer všetky farmy a družstvá v okrese a okolitých okresoch. Osobne poznám niekoľko desiatok chovateľov. Od psov cez sliepky po zajace. A to ty mne ideš povedať, že ja som odtrhnutý od reality ??????? N.EJEBE TI TAK TROCHU???
-
javatar
Hardcore addict
sice som ta neokarmoval (ja sa podpisujem) ale odpoviem ti zanho - kvoli rastovym hormonom a nekvalitnej strave ktore dobytok dostava - ludia neradi pocuvaju, ze pchaju do seba chemiu a tak vzniklo biopolnohospodarstvohughito napísal:karmista: Keď to je bežné tak, ako napísal erytrocyt, prečo vôbec vznikol koncept biochovov, kde sa zvieratá majú lepšie, žijú v lepších podmienkach a majú aj lepšiu stravu ? Načo to vzniklo, keď to tak vlastne vo väčšine prípadov podľa vás fungovalo a hento sú len nejaké extrémy ?
a samozrejme co je bio, to je drahsie ...javatar napísal:sice som ta neokarmoval (ja sa podpisujem) ale odpoviem ti zanho - kvoli rastovym hormonom a nekvalitnej strave ktore dobytok dostava - ludia neradi pocuvaju, ze pchaju do seba chemiu a tak vzniklo biopolnohospodarstvo
erytrocyt: A máš čosi aj k téme okrem duševného výlevu ? Čiže zvery na SK sa majú super, prežijú parádny život a potom ich čaká humánna smrť. To chceš napísať ?
-
pryja
Darca
Ja som sa ako dieta zabijaciek zucastnovala a ked som mala asi 8 rokov, tak som sa rozhodla, ze to prasa, ktore som pravidelne krmievala a hladkala cez mreze na chlieve, zachranim a ked ho vypustili a chceli do odstrelit, tak som v tom momente otvorila branu a prasa zdrhlo do dediny. Aspon malo to zviera moznost vyskusat si, na co mu narastly 4 nohy.Frikso napísal: A co deti z dediny, ktore pomahaju pri zabijacke? Prirodzena vec. V dospelosti s tym nemaju ziaden problem.
Inak otazka pre veganov a vegetarianov. Nevadi vam, ze zvierata sa vrazdia a pozieraju medzi sebou?
K tej otazke: Nie, nevadi, je to vyrovnany boj. Tie zvierata nemaju na vyber, je to zakon priridy. Kto si neulovi, ten neprezije.
-
erytrocyt
VIP
Ty mne ideš písať niečo o farmách ? Ty tu ideš robiť závery podľa nejakých internetových videí ktoré nie sú natočené ani v tomto štáte.
Duševné výlevy? Ja sa ťa znovu spýtam, n.ejebe ti tak trochu? Videl si v živote živú kravu? Dokážeš ju podojiť? Ty mne ideš písať niečo o dojení? O prasatách? Hráš sa tu na mudrlanta, pritom praktická skúsenosť u teba nie je absolútne žiadna, takže láskavo, buď taký dobrý, neirituj mňa a ostatných tvojimi dojmami. Zvieratá na slovensku sú chované podľa určitých noriem, ja netvrdím, že všetky sa majú ako v DoubleTree by Hilton, ale k týmto videám, ktoré ty tu uvádzaš ako nezvratný dôkaz a argument pre nežranie mäsa, sa to ani neblíži.
Teraz sa opýtam inak. Akú máš praktickú skúsenosť s chovom hospodárskych zvierat. Ktoré farmy, družstvá a ktorých chovateľov si navštívil osobne. Na ktorých farmách je porušovaný zákon a ako. Napíš mi reálne odpovede a argumenty na tvoje tvrdenia.
Čo sa týka tej humánnej smrti. Ako si predstavuješ humánne zabitie prasaťa? Tak napríklad prasatá sa zabíjajú elektrickým šokom. Zviera je v momente mŕtve. Ešte ako viac to chceš zhumánniť? Trošku iné kategórie ľudí vymýšľajú tieto systémy, a že kur*a drahé systémy na čo najbezbolestnejší odchod z tohto sveta, ako si ty s tvojimi internetovými dojmami.
Sliepky vysia na páse, pred samotnou dekapitáciou hlavy sú najprv omráčené elektrickým šokom, samotný proces necítia. Ako inak lepšie by si ich zabíjal ty? Smrtiacou injekciou? Prestaň trepaň pí*oviny, len mi dvíhaš tlak.
Duševné výlevy? Ja sa ťa znovu spýtam, n.ejebe ti tak trochu? Videl si v živote živú kravu? Dokážeš ju podojiť? Ty mne ideš písať niečo o dojení? O prasatách? Hráš sa tu na mudrlanta, pritom praktická skúsenosť u teba nie je absolútne žiadna, takže láskavo, buď taký dobrý, neirituj mňa a ostatných tvojimi dojmami. Zvieratá na slovensku sú chované podľa určitých noriem, ja netvrdím, že všetky sa majú ako v DoubleTree by Hilton, ale k týmto videám, ktoré ty tu uvádzaš ako nezvratný dôkaz a argument pre nežranie mäsa, sa to ani neblíži.
Teraz sa opýtam inak. Akú máš praktickú skúsenosť s chovom hospodárskych zvierat. Ktoré farmy, družstvá a ktorých chovateľov si navštívil osobne. Na ktorých farmách je porušovaný zákon a ako. Napíš mi reálne odpovede a argumenty na tvoje tvrdenia.
Čo sa týka tej humánnej smrti. Ako si predstavuješ humánne zabitie prasaťa? Tak napríklad prasatá sa zabíjajú elektrickým šokom. Zviera je v momente mŕtve. Ešte ako viac to chceš zhumánniť? Trošku iné kategórie ľudí vymýšľajú tieto systémy, a že kur*a drahé systémy na čo najbezbolestnejší odchod z tohto sveta, ako si ty s tvojimi internetovými dojmami.
Sliepky vysia na páse, pred samotnou dekapitáciou hlavy sú najprv omráčené elektrickým šokom, samotný proces necítia. Ako inak lepšie by si ich zabíjal ty? Smrtiacou injekciou? Prestaň trepaň pí*oviny, len mi dvíhaš tlak.
-
mirak2
Hardcore addict
pod humannou smrtou si asi predstavuje, ze nechame prasa dozit dostojny zivot a na smrtelnej posteli nechame spisat zavet...zvierata nemaju co mat pravo na humannu smrt, su tu na to, aby sluzili ostatnym na vyssej urovni potravoveho retazca...
//karma-edit:
do pi*i hned na rano ma vie nasrat nejaky vytrety qoqot
//karma-edit:
cely text karmy hovori o iq karmistu a o jeho komplexoch z vychodu...a neviem ako si dosiel k tomu, ze chodim na tuke, chodim na upjs (mam to aj v profile, ty slepy a skulavy potrat) a budem magister a nie inziniiiiiiir a neboj, do tvojej poyebanej bratislavy ani nepachnem, mam na viac ako na tu tvojou blavu, kde zviera videli akurat na agitacnom videu...no jo dobry nazor vraj nemaju mat narok na humannu smrt.co cakat od potratu z vyhodu.sedlac vyhodnarska to sa len roztahuje po europe a nevie sa to ani spravat. no a este to chodi na tuke. moj boze vyhodnarsky inziniiiir ktory po skole aj tak dojde do blavy a bude sa tvarit ako majster sveta. slak ce trafil vyhodnar skulavy vranarsky
do pi*i hned na rano ma vie nasrat nejaky vytrety qoqot
Prepáč Erytrocyt, ale tvoj výstup mi robí úsmev na tvári. To akože musí mať človek najprv praktickú skúsenosť na to, aby mohol komentovať videá týkajúce sa chovu zvierat? Teraz sa tváriš, ako keby si nikdy nič také nevidel, ako keby sa to vôbec nedialo, pritom sú toho plné médiá a ver tomu, že ani Slovensko nie je výnimka. Nechápem, čo ťa na tom tak nahnevalo, keď je to pravda.
erytrocyt: Diskusia s tebou nemá žiaden zmysel, keďže nedokážeš chápať textu. Absolútne neviem na základe čoho si vydedukoval, že robím závery z videí, čo som sem poslal. Nebudem strácať čas s človekom, ktorý si choro a domnelo vytvorí bod svojej argumentácie, nabalí na to vatu a opakuje to dokola.
Tak napr. k tomu mlieku, ku ktorému sa ma erytrocyt tak vehementne dotazoval, či dokážem podojiť kravu, ako keby to bolo podstatné.
Dojnice a získávání mléka
Zdroje:
1/ D´Silva, J.: Adverse impact of industrial animal agriculture on the health and welfare of farmed animals, Integrative Zoology 2006, 1: 53 – 58
2/Marchant-Forde, J.N., Marchant-Forde, R.M., Weary, D.M.: Responses of dairy cows and calves to each other´s vocalisations after early separation. Applied Animal Behaviour Science 78 (2002) 19-28
3/ Menke, Ch., Waiblinger, S. Studnitz, M., Bestman, M.:Mutilitations in Organic Animal Husbandry: Dilemmas Involving Animal Welfare, Humans and Environmental Protection. In: Animal Health an Welfare in Organic Agriculture. CAB International, 2004, eds Vaarst, M., Roderick, S., Lund, V., Lockeretz, W.:
4/ Waiblinger, S..: Applied Ethology in Organic Farming: the Basis for Improved Animal Welfare in Organic Farming In: Animal Health an Welfare in Organic Agriculture. CAB International, 2004, eds Vaarst, M., Roderick, S., Lund, V., Lockeretz, W.
Vyjádření AVMA k odrohování skotu zde http://www.avma.org/reference/backgroun ... e_bgnd.asp
Tak napr. k tomu mlieku, ku ktorému sa ma erytrocyt tak vehementne dotazoval, či dokážem podojiť kravu, ako keby to bolo podstatné.
Dojnice a získávání mléka
Kód: Vybrať všetko
Jak bylo uvedeno na začátku, mléko se ani v případě skotu nevytváří v těle samic samovolně, ale vlivem hormonálních změn souvisejících s narozením mláděte – princip je tedy stejný jako u člověka.
V systémech intenzivního zemědělství bývají dojnice dnes oplodňovány téměř výhradně inseminací – umělým oplodněním. Tele se rodí většinou jedno a běhěm prvních 24 hodin je matkám odebráno. Tato praxe byla zavedena z více důvodů. Vedle maximálního využití dojnice je jedním z těch hlavních i zabránění vytváření vazby mezi mládětem a matkou. Ta je specielně u skotu velmi silná a reakce matky i telete na separaci také – i v době do 24 hodin po porodu už matka své mládě aktivně brání a odebrání telete je pak pochopitelně náročnější, o to více v chovech s tisíci jedinci. V mnoha studiích, které na toto téma byly provedeny, byly zjištěny behaviorální i fyziologické změny ukazující na silně prožívaný stres během a bezprostředně po separaci, a to jak u matky, tak u mláděte. Vazba mezi matkou a mládětem je podle některých studií pevně ustanovena už po prvních pěti minutách, kdy je novorozené tele s matkou /2/.
V přirozených podmínkách se samice skotu před porodem oddělují od stáda a tráví s mládětem 2 až 10 dní o samotě; až po té ho přivádí zpět. Zde se tele začíná ve věku asi 10 týdnů pomalu od matky vzdalovat ve skupinkách podobně starých členů stáda, nicméně matka je stále v dohledu a mládě kojí většinou až do doby, než se tvorba mléka spontánně zastaví.
V intenzivním zemědělství jsou krávy po odebrání mláďat dojeny pro potřeby mléčného průmyslu – dnes již většinou na umělých dojících automatech, kam jsou denně odváděny. Současná plemena dojnic jsou geneticky šlechtěna pro co největší výnosy – průměrně se jedná o dvacetkrát větší množství, než by se vytvořilo v organismu krávy v přirozených podmínkách /4/. Díky tomu trpívají dojnice často bolestivým onemocněním vemene – mastitidou.
Ustájení skotu je, stejně jako ustájení ostatních hospodářských zvířat v intenzivním zemědělství, navrženo s ohledem na maximalizaci výnosů a minimalizaci nákladů. To se i v tomto případě projevuje zejména v omezení prostoru, který mají jednotlivá zvířata k dispozici – pro jednu dojnici je ve většině chovů vyčleněn prostor několika málo m2. Na tomto prostoru jsou zvířata schopná pouze ulehnutí a postavení se – pro zajímavost: skot potřebuje jen pro vstávání plochu 1,5 m, protože vstávání provádí pohybem hlavou dopředu. Výkaly propadávají na zadní, většinou perforovanou část podlahy s odvodem, podlaha je betonová a zvířata často musí stát na vlhké ploše. Tak výrazné omezení prostoru a často i potřebné úrovně hygieny s sebou přináší vedle fyziologických obtíží jako např. záněty škáry na paznehtech (tzv. laminitidy) i problémy spojené s nemožností uspokojovat přirozené etologické potřeby – tedy potřeby daného druhu, které jsou prožívány většinou velmi intenzivně. U dojnic se jedná vedle znemožnění péče o potomstvo i o další rozmanité aspekty sociálního chování. Skot je přirozeně velmi sociální druh, ve stádech vytváří pevnou hierarchii a vykazuje velký repertoár mnoha druhů chování, ke kterému je silně vnitřně motivován. V chovech, kde jsou pohromadě pouze jedinci jednoho pohlaví a přibližně stejného věku, kteří jsou navíc odděleni, není pochopitelně možné takové potřeby naplňovat. Stejně jako není možné v takových podmínkách naplnit tak základní potřeby jako je potřeba pohybu a přítomnosti určitého množství podnětů zabraňujících prožívání nudy. To platí pochopitelně i pro skot chovaný pro maso.
Tyto nedostatky vedou, stejně jako by vedly v podobných případech u člověka, k výskytu určitých abnormalit v chování – nejčastěji stereotypnímu chování. Tak se organismus zvířat „snaží“ tyto nedostatky kompenzovat. Dochází pak např. ke stereotypnímu žvýkání naprázdno, stereotypním pohybům – nekonečnému přešlapování apod. a někdy také k agresivním potyčkám.
Intenzivní zemědělství se nesnaží odstraňovat příčiny takových druhů chování, ale pouze předcházet ztrátám – z tohoto důvodu jsou např. skotu odstraňovány rohy, jimiž si zvířata způsobují v takových případech zranění, a které jsou v přirozených podmínkách mj. i velmi důležité pro sociální hierarchii ve stádu. Odstraňování rohů je jednou z procedur, která je velmi bolestivá a zahrnuje otevření lebky /3/. Provádí se buď upálením nebo odříznutím, a to již v raném věku a ve většině evropských zemích není podle platné legislativy nutné do určitého věku používat anestezii. Během těchto procedur projevují telata i dospělá zvířata zřetelně bolest a obranné chování; rány se také velmi špatně hojí – v jedné studii bylo např. zjištěno u 46 % zvířat zjištěno následné hnisání a poukazováno je u mnoha jedinců i na chronickou bolest /3/. Tato procedura je mimo jiné prováděna i v tzv. ekologických chovech.
Dojnice většinou nebývají oproti např. skotu chovanému pro maso většinou vypouštěny na pastvu – z hlediska „kvality“ života jsou to tedy právě dojnice, které ze všech typů chovů skotu trpí nejvíce – odebíráním mláďat, ke kterým mají velice silný vztah a zároveň i výrazným omezením jejich dalších etologických potřeb.
Po odebrání telat jsou dojnice dojeny asi 8 měsíců, v té době jsou ale pro větší efektivitu již znovu inseminovány.
Celý cyklus se opakuje 2–3x, pak je dojnice převezena na jatka, přestože by se jinak dožila více jak 20 let.1/ D´Silva, J.: Adverse impact of industrial animal agriculture on the health and welfare of farmed animals, Integrative Zoology 2006, 1: 53 – 58
2/Marchant-Forde, J.N., Marchant-Forde, R.M., Weary, D.M.: Responses of dairy cows and calves to each other´s vocalisations after early separation. Applied Animal Behaviour Science 78 (2002) 19-28
3/ Menke, Ch., Waiblinger, S. Studnitz, M., Bestman, M.:Mutilitations in Organic Animal Husbandry: Dilemmas Involving Animal Welfare, Humans and Environmental Protection. In: Animal Health an Welfare in Organic Agriculture. CAB International, 2004, eds Vaarst, M., Roderick, S., Lund, V., Lockeretz, W.:
4/ Waiblinger, S..: Applied Ethology in Organic Farming: the Basis for Improved Animal Welfare in Organic Farming In: Animal Health an Welfare in Organic Agriculture. CAB International, 2004, eds Vaarst, M., Roderick, S., Lund, V., Lockeretz, W.
Vyjádření AVMA k odrohování skotu zde http://www.avma.org/reference/backgroun ... e_bgnd.asp
-
erytrocyt
VIP
Týmto príspevkom si len potvrdil moje tvrdenie. A preto ti poradím jednu vec. Choď von, ušetri matke za elektriku a na chvíľu vypni počítač, a choď sa pozrieť, ako vyzerá krava, ako vyzerá klasický kravín, a porozprávaj sa so zootechnikom a ukáž mu text, ktorý si tu dal. Vysmeje ťa. Ale že strašne ťa vysmeje.
Ustájení skotu je, stejně jako ustájení ostatních hospodářských zvířat v intenzivním zemědělství, navrženo s ohledem na maximalizaci výnosů a minimalizaci nákladů. To se i v tomto případě projevuje zejména v omezení prostoru, který mají jednotlivá zvířata k dispozici – pro jednu dojnici je ve většině chovů vyčleněn prostor několika málo m2. Na tomto prostoru jsou zvířata schopná pouze ulehnutí a postavení se – pro zajímavost: skot potřebuje jen pro vstávání plochu 1,5 m, protože vstávání provádí pohybem hlavou dopředu. Výkaly propadávají na zadní, většinou perforovanou část podlahy s odvodem, podlaha je betonová a zvířata často musí stát na vlhké plošeBuď taký dobrý, choď do prvého družstva v okolí a pozri sa ako vyzerá kravín. Pozri sa ako žijú zvieratá počas letnej a zimnej sezóny. Buď taký láskavý, nedávaj mi tu pí*oviny z internetu, ale vlastné poznatky dobre?
...,,Najväčším problém citátov na internete je, že nikdy neviete či sú naozaj pravé"
Thomas Jefferson
Týmto ti prajem dobrú noc.
Ustájení skotu je, stejně jako ustájení ostatních hospodářských zvířat v intenzivním zemědělství, navrženo s ohledem na maximalizaci výnosů a minimalizaci nákladů. To se i v tomto případě projevuje zejména v omezení prostoru, který mají jednotlivá zvířata k dispozici – pro jednu dojnici je ve většině chovů vyčleněn prostor několika málo m2. Na tomto prostoru jsou zvířata schopná pouze ulehnutí a postavení se – pro zajímavost: skot potřebuje jen pro vstávání plochu 1,5 m, protože vstávání provádí pohybem hlavou dopředu. Výkaly propadávají na zadní, většinou perforovanou část podlahy s odvodem, podlaha je betonová a zvířata často musí stát na vlhké plošeBuď taký dobrý, choď do prvého družstva v okolí a pozri sa ako vyzerá kravín. Pozri sa ako žijú zvieratá počas letnej a zimnej sezóny. Buď taký láskavý, nedávaj mi tu pí*oviny z internetu, ale vlastné poznatky dobre?
...,,Najväčším problém citátov na internete je, že nikdy neviete či sú naozaj pravé"
Thomas Jefferson
Týmto ti prajem dobrú noc.
Hovorí ti niečo elementárna logika ? Ako sa vylučuje tvoja skúsenosť s nejakého kravína s tým, čo som sem dal ? Použil som niekde absolutizáciu ? Použil niekto v tom texte absolutizáciu ? Načo je mne či tebe osobná skúsenosť, keď sa bavíme o globálnom probléme ? Uvedomuješ si, aké zbytočné je tvoje stavania sa do pozície kravológa, ktorý, citujem:
Máš problémy so zrakom a nevidel si pri danom zdroje citované zdroje ? Načo sa tu oháňaš svojím okresom, keď mäso, ktoré sa nachádza na pultoch našich obchodoch, môže byť pokojne zo zahraničia ?
__
Ďalej, zo susedných Čiech, k mlieku: http://michalkolesar.net/?p=3702
Je to fotošop ? Alebo nejaká halucinácia ? Odporúčam aj ďalšie reportáže.
Kód: Vybrať všetko
Polovicu svojho života som strávil na dedine, farmách, družstvách, pri chovateľoch, pri prasatách, sliepkach, kravách, pri hnoji a pri zabíjačkách. Mám prejdené takmer všetky farmy a družstvá v okrese a okolitých okresoch. Osobne poznám niekoľko desiatok chovateľov.__
da sa odoberat od malochovatelov ktory to maju hlavne pre vlastnu potrebu, kurcata, vajicka, mlieko, bravcovina. Pochybujem ze clovek na dedine co na dvore ma sliepky, v chlieve prasiatka, v mastali kravku, tak ich bude dopovat nejakymi hormonmi.
A ze zvierata su nakoniec zabite? vo volnej prirode by tiez nakoniec skor ci neskor skoncili v zuboch nejakeho predatora, alebo rovno umreli od hladu v pripade nejakeho problematickeho obdobia z hladiska stravy. Priroda nie je milosrdna, nepozera sa na utrpenie jednotlivca.
A ze zvierata su nakoniec zabite? vo volnej prirode by tiez nakoniec skor ci neskor skoncili v zuboch nejakeho predatora, alebo rovno umreli od hladu v pripade nejakeho problematickeho obdobia z hladiska stravy. Priroda nie je milosrdna, nepozera sa na utrpenie jednotlivca.
-
erytrocyt
VIP
Ja sa tu nehrám na kravológa ako si ma tu nazval. Zato ty sa tu hráš na odborníka na týranie hospodárskych zvierat. Každý, ale že každý človek z tohoto prostredia by ťa z tvojimi ctrl-c ctrl-v textami v reálnej diskusii vysmial. Si len internetový písalek. Nič viac. Neodpovedal si na moje otázky, vždy tu kopíruješ texty, pretože k téme nemáš čo povedať.hughito napísal:Hovorí ti niečo elementárna logika ? Ako sa vylučuje tvoja skúsenosť s nejakého kravína s tým, čo som sem dal ? Použil som niekde absolutizáciu ? Použil niekto v tom texte absolutizáciu ? Načo je mne či tebe osobná skúsenosť, keď sa bavíme o globálnom probléme ? Uvedomuješ si, aké zbytočné je tvoje stavania sa do pozície kravológa, ktorý, citujem:Máš problémy so zrakom a nevidel si pri danom zdroje citované zdroje ? Načo sa tu oháňaš svojím okresom, keď mäso, ktoré sa nachádza na pultoch našich obchodoch, môže byť pokojne zo zahraničia ?Kód: Vybrať všetko
Polovicu svojho života som strávil na dedine, farmách, družstvách, pri chovateľoch, pri prasatách, sliepkach, kravách, pri hnoji a pri zabíjačkách. Mám prejdené takmer všetky farmy a družstvá v okrese a okolitých okresoch. Osobne poznám niekoľko desiatok chovateľov.
__
Teraz ti dám fakty, čísla a mapy. Dobre?
A potom ťa pozývam do Košíc, prediskutujeme tento problém. Ale bez notebooku pred sebou. Tam by ale diskusia s tebou zrejme skončila, ujo Google by nepomohol.
Farma Margecany. Vedená ako tebou obhajovaná EKO farma.
http://maps.google.sk/?ll=48.893072,20. ... 8&t=h&z=17
Zvieratá sú chované v najdlhšej budove na mape.
Pri poslednej návšteve:
Spodné podlažie
Isa Brown - 17 000 kusov, klasika brojler biely - cca 3000 kusov . Pre predstavu - je to súvislé more sliepok. Jedna na druhej.
Horné podlažie
Lohman Brown - 14 000 kusov, kalimero 4000 kusov.
Zvieratá za celý svoj život neuvidia denné svetlo a čerstvý vzduch. Majú na gramy presne nastavené denné kŕmne dávky. EKO chov.
http://www.hydinamargecany.ozm.sk/kontakt/
Takže, ešte raz mi tu dáš nejakú okopírovanú ...čovinu z internetu, aj s tými tvojimi zdrojmi ukončím s tebou diskusiu.
Mňa zaujímajú fakty a čísla, nie preložené texty. Takýchto textov a tých tvojích zdrojov po internete sú miliardy.
Správne tu načrtol diskutujúci nadomnou. Ak ti vadí mäso z obchodov, choď na dedinu a kúp si od miestnych chovateľov z dvora vajcia, sliepočky, kurčatá, zajace alebo prasiatko. Aj na Bazoši sú inzerenti z dvorov. Sám som svojho času predával kačice a husi. Ak by ťa zaujímalo - nevykrmené, vykrmovanie považujem za týranie.
Tak ešte raz mi napíš o EKO a BIO pošlem ťa priamo do prdele. Klasické farmy majú mnohokrát lepšie podmienky ako EKO a BIO. Bio možno ani nie, bol som na Bio farme, sliepky mali rovnaké podmienky pre život ako na dvore pri nejakej dedinskej babke.
Čo sa týka tých dier v kravách. Áno je to smutné.
Čo sa týka vierohodnosti tých tvojich internetových odkazov. Dám ti jeden jednoduchý príklad ..čovín z internetu.
Prečo nepiť mlieko http://www.metoo.sk/855/skodliva-biela- ... ime-mlieko
Prečo piť mlieko http://metabolizmus.sk/zdrave-potraviny ... it-mlieko/
Čo som tým chcel povedať? Na každý ten tvoj text dokážem nájsť opozitum. Na každý. Tak s tým prestaň a poď diskutovať ako človek, nie ako internetový písalek.
Ešte sa vrátim k tým kravám. Ak by si vedel prečo sa zvieratá umelo inseminujú, hanbil by si sa za to čo si tu nalepil. Preštuduj si lepšie túto tématiku a neirituj ma týmito výplodmi.
//autoeditácia príspevku (02 Máj 2012, 11:33)
Je zaujímavé, môj starý otec má krásnych 77 rokov. Dodnes ŠOFÉRUJE. Človek ktorý ho nepozná mu typuje, že je to taký dobre vyzerajúci šestdesiatnik. Mal tvrdý život. Celý život ťažko makal. Vychoval 4 deti. A celý život jedol tú zlú zlú slaninu, mäso, klobásy, halušky, ovocie a vlastne úplne všetko bez obmedzenia. Dodnes sa teší na svoj vek krásnemu zdraviu.Old Dirty Bastard napísal:a čo taký banník? myslíš, že tie otruby a sója by ho udržali na nohách 12hod? vegánstvo je len taký "trend".. tí ľudia čo takto žijú dlhodobo sa určite nemôžu cítiť dobre.
Mám ďalšie úplne rovnaké príklady z môjho okolia. Banník či drevorubač, alebo iný ťažko pracujúci človek by ho s tými jeho klíčkami a rastlinkami poslal priamo do ....
Tieto nezmysly, trendy ako vegetariánstvo, vegánstvo, frutariánstvo a iné .....iny mi pripadajú smiešne až hlúpe.
Hughito, nikto ťa nenúti žrať mäso ak nechceš, ale neurážaj ľudí. Pretože ak má niekto iný názor, začínaš urážať, ako si urážal mňa a iných. Tvoj obranný mechanizmus spočíva v tom, že sa hráš sa na inteligenta, používaš odborné výrazy, ktorými len zakrývaš svoje vlastnú obmedzenosť. Prešiel som si tvoje príspevky aj v iných diskusiách. Strašne by som ťa chcel vidieť, či sa hráš na takého inteligenta a hrdinu aj v reálnom živote, alebo toto hrdinstvo existuje len na klávesnici tvojho notebooku. Odpoveď je samozrejme jasná.