Hypotetické ekonomické otázky

Diskusie na politické témy...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Hypotetické ekonomické otázky

Príspevok od používateľa begbeee »

Kúp pozemok.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Ak nechces ist ani do zlata, odporucam kupit pozemok (pozor, platia sa z neho dane podla typu), alebo v krajnom pripade nakupit nejaku menu. Ja mam nejake svajciarske franky, ktore zamenim za eura hned ako to zacne padat na hubu (a potom dufajme lacno nakupim bud tovar, pozemky, alebo si zoberiem hypo a vyuzijem to na byvanie), a potom mam este australske dolare, ale tie si necham. Planujem ist v buducnosti na Novy Zeland, tak sa urcite zidu. Ostatne mam v eurach, teraz cakam na vacsi obnos penazi, tak to asi do niecoho vrazim, kedze tiez nechcem mat na ruke vela eur.
semhamforas
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa semhamforas »

prípadne tiež za danú sumu môžeš nakúpiť nejaké stabilné akcie, ktoré si svoju cenu stále držia. Na Slovensku to príliš rozšírené nie je, no v zahraničí to tak veľa ľudí rieši. Napríklad vo Švajčiarsku to tak robí hádam aj každý druhý
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Je to aktuálne aj pre mňa. Od mala mám stavebné sporenie, kde je už nejaká tá suma. S € to vyzerá veľmi zle, tak to musím sledovať a potom adekvátne reagovať.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Semhamforas ist na akciovy trh bez adekvatnych vedomosti je jednak nemozne (nedostanes sa tam) a jednak by si sa velmi rychlo popalil. A broker ta samozrejme osklbe co najviac to bude mozne. Pre obycajneho cloveka su podla mna lepsie podielove fondy, kde sice az tolko nezarobis, ale aj riziko je podstatne nizsie a likvidita je relativne vysoka a hlavne brokeri tam nie su taki hajzlici ako na akciovych trhoch.

Alebo ak chces zariskovat, tak chod spekulovat s komoditami. Psenica, kukurica, cukor mozu byt za par rokov nedostatkove komodity. Myslim, ze par rokov dozadu psenica na jedno obdobie vzrastla o cca 100% ked boli masivne dazde a slaba uroda. Akurat je problem, ze s komoditami sa obchoduje na futures kontratky a do nich by som sa bez adekvatnych vedomosti nepustal.

V zasade by som sa do investovania bez vedomosti nepustal vobec a najst dobru spravcovsku spolocnost, ktorej mozes doverovat moze byt tiez velky problem.

Tie pozemky su asi najlepsie riesenie. Ci uz stavebne, ktore maju vyssiu hodnotu, alebo polnohospodarske, kde by som si ja osobne pestoval zeleninu a ovocie, pripadne ak by bol vacsi pozemok tak aj spominanu psenicu/kukuricu.. Investicia do potravin je v tejto dobe terno a vie to aj George Szoros, ktory momentalne vo velkom skupuje polnohospodarske pozemky :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Inak aká je vlastne nevýhoda alebo nebezpečie proste tie prachy premeniť na zlato ?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Podľa mňa žiadna. Možno relatívna nedostupnosť investičného zlata, ale rovnako môžeš kúpiť aj zlatú reťaz za 3000 a máš tú hodnotu uchovanú rovnako. Nehovoríme o veľkých sumách. Rady čo sa týka investovania sú podľa úplne mimo...ísť na burzu? wtf?
@hughito: ty by si mal najlepšie vedieť, že v celých dejinách ľudstva od neolitickej revolúcie išlo len o pôdu. Pôda ťa dokáže uživiť, keď už nič iné. Cena pôdy neklesá.
Nie je zlé investovať do umenia, ktoré dokáže hodnotu nielen v čase zachovať ale aj zväčšiť. Tak ale za 3000 tiež nič veľký priestor nie je.
hughito
Redeemer
Redeemer

Samozrejme, pôda je top. Okrem hodnoty má aj praktické využitie, úžitkovosť. Avšak nakúpiť odliatok zlata je jednoduchšie a rýchlejšie ako riešiť pozemok.
semhamforas
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa semhamforas »

tommyhot
preto mu ani neradím ani žiadne vymýšlanie s akciami a neviem aké skupovanie. No sú akcie ktoré si svoju hodnotu stále držia a síce nijako extra nestúpajú, no ani neklesajú.
I keď, podielové fondy budú možno aj lepšie riešenie.

Ale keď už teraz tak premýšľam, tá pôda je tiež dobrý nápad. Len sa mu to potom bude ťažšie predávať keď bude chcieť rýchlo peniaze späť. To si však už musí vybraťť on čo chce. V každom prípade za tých 3000€ si veľa pozemku nekúpi. Sa bojím aby mu vôbec taký kúsok zeme predali
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

hughito podla toho ci chces fyzicke zlato, alebo chces radsej obchodovat so zlatom na burze cez ETF, cez podielove fondy, futures kontrakty, alebo chces kupit akcie tazobnych spolocnosti.

Investovat do fyzickeho zlata je najistejsie, pretoze mas k nemu pristup. Problem je so skladovanim. Ak je ho viac, trezor je must have. Likvidita je relativne vysoka, ale su s nou spojene problemy. Ak aj mas k zlatu certifikat, pri predaji zlata musis dat zlato overit, co su naklady navyse. A samozrejme ani nahodou sa ti ho nepodari predat za spotovu cenu.

ETF a podielove fondy su najlikvidnejsie, no k zlatu pristup nemas. Mas len papier s ktorym si pri krachu spravcovskej spolocnosti mozes vytriet zadok. Uz neraz sa stalo, ze tisice ludom ostali oci pre plac, ked krachujuca spravcovska spolocnost uspokojila len najvacsich veritelov. Futures uz ako som spominal su dost zlozite pre zaciatocnika a akcie tazobnych spolocnosti detto.

begbeee mat zlatu retiazku za 3000 nic neriesi. Ty ju v zlatnictve kupis za 3000, ale jednak to nie je zlato o rydzosti 999/1000 a jednak nema ani polovicnu hodnotu. Castokrat je tam aj 500% marza. Likvidita je sice vysoka, ale prerobis na tom.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

To je dobrá poznámka, znova som o trošku múdrejší prečo bežné zlato teda nie. Na druhú stranu...

Poviem to na rovinu - asi som debil - ale ja celej tej burze nerozumiem a myslím, že väčšina ľudí tiež nie. A preto nepovažujem za vhodné radiť im to. I keby sa do toho obuli tak to stojí značné úsilie dostať sa do toho. Bežný človek kúpi nehnuteľnosť (nie najlepšie riešenie), pozemok, nejaké umenie alebo aj to bežné zlato...predsa len šperky vždy išli :)
hughito
Redeemer
Redeemer

TH: V mojom prípade neprichádzajú do úvahy žiadne burzy alebo pod. srandy, o tom nič neviem. Proste kúpiť si tehlu a byť rád, že hodnota je zachovaná, nemusí sa zvyšovať. A trezor ? Trezor by bol hlboký les a aspoň 1,5 jama. :)
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

V prvom rade nepojde o tehlu, ale mini tehlicku :) ibaze by si kupil zlato za milion eur.

S uchovanim hodnoty zlata je to trochu zlozitejsie. V 80 rokoch zlato padlo a spamatalo sa az v roku 2004. Hlavne spekulanti na tom riadne prerobili. Toto sa moze stat kedykolvek, kedze je zlato momentalne vysoko nadhodnotene. Ja osobne by som pockal na najblizsiu vacsiu korekciu, ktora podla mna nastane este tento rok. Potom pekne nakupit trochu zlata, pockat kym to zas vystreli a ak nebude inflacia nejak rapidne rast, bude sa dat na tom aj pekne zarobit.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

zelovoc napísal:nazdar lidi, nechcem vas rusit vo vasej bohulubej cinnosti, ale nechcem ani zakladat novu temu. mam jednu otazku: kedze euro ide do sraciek, chcem sa spytat co urobit s usporami, niesu nejake velke (3000E) ale nerad by som o nich prisiel ak by euro krachlo. nechcem investovat ani do nejakych zlatych minci a ta ciastka nedovoluje ani kupu nehnutelnosti. ak mate nejake normalne napady tak vopred vdaka.
-vykasli sa na investovanie a tie peniaze si uzi: chod s priatelkou na peknu dovolenku,alebo si za ne kup nejaku slusnu hifi zostavu, alebo obmen nabytok v byte.. Je to totiz priliz nizka suma na nejake
velke spekulovanie, stavebny pozemok za to nekupis a mat kus ornej pody niekde kde davaju lisky
spat je uplna zbytocnost ktora nema vyznam.
Proste nic extra nevymyslis, mozno by si ale mohol zvazit kupu napr zlatych, striebornych ale hlavne
starozitnych minci- ak mas k tomu vztah.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Skor by som kupoval tehlicky ako mince. Cena minci je vyssia na jeden gram.

btw kupovat spotrebnu elektroniku len preto aby si niekde minul peniaze je ten najvacsi nezmysel, aky clovek moze spravit.. skor by som to investoval do zazitkov (napr poznavaci zajazd niekde na koniec sveta) a za inej situacie aj do kvalitneho vzdelania.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

TommyHot

kazdy ma ine sny: pre jedneho je to super dovolenka, druhy si radsej obnovy byt a treti to da do vzdelania.
Starozitne mince maju aj historicku hodnotu a nie su tak priamo zavisle od pohybu
ceny zlata- plus je tam esteticky aspekt.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

To mas pravdu, ale obnovit si byt a kupit si spotrebnu elektriku, ktorej cena za mesiac klesne o 1/3 je dost velky rozdiel :)

Starozitne mince su fajn, ale investicne su imho nezmysel. Kupit jednu/dve na pamiatku je ok, ale ako investicia, resp uchovanie hodnoty majetku to nie je najlepsi napad hlavne koli tomu vyssiemu pomeru cena/gram.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

no pravdou je ze si setrim na hypo, ale bojim sa, ze kym nasetrim euro bude v <> (nehovoriac o tom, ze ked to bude v <> hypoteky budu tiez niekde tam a neviem ako to banky budu riesit)

problem so zlatom je ten, ze je dost drahe, ak uz tak by som asi kupil striebro. nejake tie 10oz zliatky, jednak je to lacnejsie, a jednak sa to lahsie preda, pripadne mince.
https://www.silverum.sk/strieborne-zlia ... hjl5kso5o4
ale opat, ak by som to o rok chcel zmenit na papierove peniaze, mohol by som prerobit hoc len na poplatkoch.

cize ak by som chcel uchranit si peniaze na dlhsiu dobu (5 a viac rokov) tak by som to striebro nakupil, ale takto asi nie.
na spotrebu a konzum tie peniaze nechcem minut, na to mam ine :)
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

zelovoc nepreda sa to lahsie.. likvidita je pri oboch kovoch rovnaka, ak sa nahodou nejakym sposobom zacnu peniaze znova kryt zlatom, likvidita zlata bude vyssia.. ale ano, aj striebro je zaujimava komodita, len si treba davat pozor na periodicke korekcie.. so striebrom by som skor isiel spekulovat na short/long (predaj pri poklese/nakup pri raste), nez uchovavat hodnotu majetku.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

TommyHot napísal:zelovoc nepreda sa to lahsie.. likvidita je pri oboch kovoch rovnaka, ak sa nahodou nejakym sposobom zacnu peniaze znova kryt zlatom, likvidita zlata bude vyssia.. ale ano, aj striebro je zaujimava komodita, len si treba davat pozor na periodicke korekcie.. so striebrom by som skor isiel spekulovat na short/long (predaj pri poklese/nakup pri raste), nez uchovavat hodnotu majetku.
problem je, ze neviem velmi ako funguje spatny vykup, na tej stranke to je sice napisane, ale predsalen by som bol radsej pri nejakej slovenskej firme.

ja nechcem tie peniaze investovat ale uchovat, nechcem ist ani na burzu, lebo tam je miniaturny investor vzdy oje***. cize ak tak jedine takto -> nakupit fyzicke striebro.

na HNkach kazdy den vychadzaju taketo clanky:
http://finweb.hnonline.sk/c1-55799000-g ... uje-brusel cize ten hovnopad sa moze spustit hocikedy... :?
Napísať odpoveď