riziko pri napájaní viac voltami a ampermi?
-
stealth8mirage
Amateur
riziko pri napájaní viac voltami a ampermi?
Zdravím,
mám takú osobnú váhu, ktorá mi za prvý mesiac použivania zožrala 4 gombíkové batérie (idioti z boschu nemohli použiť tužkové keď priestoru je dosť?), asi je vadná. No aké je riziko že sa pokazí ak teraz ide na 12 Voltov namiesto 6V ? alebo čo sa jej môže stať pri vyššom napätí a prúdu ako je určené ?
Ďakujem
mám takú osobnú váhu, ktorá mi za prvý mesiac použivania zožrala 4 gombíkové batérie (idioti z boschu nemohli použiť tužkové keď priestoru je dosť?), asi je vadná. No aké je riziko že sa pokazí ak teraz ide na 12 Voltov namiesto 6V ? alebo čo sa jej môže stať pri vyššom napätí a prúdu ako je určené ?
Ďakujem
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: riziko pri napájaní viac voltami a ampermi?
Vyssie napatie (viac voltov) uskodi, vyssi prud (viac amperov) nie.
No to nie je tak celkom pravda...
Pokial obvodom bude pretekat vacsi prud,tak moze dojst k posdkodeniu nejakej sucasti.
Ake je riziko,je tazke povedat-chce to zistit o aky ovod ide,pozriet datasheet...
Pokial obvodom bude pretekat vacsi prud,tak moze dojst k posdkodeniu nejakej sucasti.
Ake je riziko,je tazke povedat-chce to zistit o aky ovod ide,pozriet datasheet...
Hojko ma pravdu. Laicky povedane, "spotrebic zozerie tolko prudu, kolko potrebuje". Nedonutis 100W ziarovku aby zrala 2000W, ked ju pripojis na 10A istic. Nadmerny prud pretekajuci obvodom byva zvacsa vysledkom poruchy/necakaneho stavu.
vyreklamuj to ze ti to nejde .... a kup si inu neni mozne ze budes do toho kupovat dvoje baterky.....
Ty pises o pripade pokial je spotrebic v neporuchovom stave.Ale autor opisuje rychle vybijane baterie,cize tam nieco nebude v poriadku...k6 napísal:Hojko ma pravdu. Laicky povedane, "spotrebic zozerie tolko prudu, kolko potrebuje". Nedonutis 100W ziarovku aby zrala 2000W, ked ju pripojis na 10A istic. Nadmerny prud pretekajuci obvodom byva zvacsa vysledkom poruchy/necakaneho stavu.
Napr. :
Ak je v spotrebici nejaka porucha,napr.zvod,tak dochadza k tomu,ze v mieste zvodu zacne pretekat prud,ktory zaroven tecie cez elektricky obvod.Cize pokial je suciastka dimenzovana na 1A,tak prud vznikajuci na zvode sa pripocita ku prudu,ktory tecie obvodom aj pri neporuchovom stave.Ak hodnota prekroci 1A dojde ku zniceniu suciastky.
Cize ak mam bateriu ktora mi doda do obvodu max 0,1A ,tak v pripade napr.zvodu iba zistim ze bateria sa rychlo vybija,avsak jej prud nie je dostatocny na poskodenie samotneho obvodu.Ak namiesto baterie pripojim zdroj,ktory je schopny dodat natolko velky prud,ktory obvod poskodi,tak sa stane presne to,ze sa nieco poskodi.
Trosku sa pletes lebo ani napatie ta nemoze zabit ani keby bolo v MegaVoltov pokial v obvode neni prud. Ked je prud mensi ako v sa vyzaduje tak nemusi 100% fungovat obvod ale ked sa preteazi obvod vacsim prudom mozu sa poskodit suciastky alebo vodice (kable v obvode) nemusia uniest vecsie mnozstvo prudu.k6 napísal:Hojko ma pravdu. Laicky povedane, "spotrebic zozerie tolko prudu, kolko potrebuje". Nedonutis 100W ziarovku aby zrala 2000W, ked ju pripojis na 10A istic. Nadmerny prud pretekajuci obvodom byva zvacsa vysledkom poruchy/necakaneho stavu.
v zasuvke je prudu teoreticky nekonecne..... a nic mi nehori....
daj si tam redukciu
Tak skus prekrocit hranicu 16A a uvidis,ze az tak nekonecne vela prudu tam nemas.Vyhodi ti jednoducho istic.Ak by si mal napad nejako istice obist,tak uvidis,ci bude,alebo nebude nieco horiet-len davaj bacha,lebo ti moze zhoriet barakstrapaty napísal:v zasuvke je prudu teoreticky nekonecne..... a nic mi nehori....
Inac tato tema nema ziadny zmysel,lebo tu pletiete hrusky a jablka dohromady...
A vyjadruju sa tu ludia ktorym chybaju elementarne znalosti fyziky-elektroniky.No offense.
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Ono na to väčšinou narazia zvedavci ktorí sa pýtajú, koľko vlastne tých ampérov je v zásuvke.
Tí mladší to niekedy skúšajú ampérmetrom a skúsenosť ich poučí na celý život
Tí mladší to niekedy skúšajú ampérmetrom a skúsenosť ich poučí na celý život