Strata dokladov
Re: Strata dokoladov
V prvom rade nie si povinný nejakým policajtom OP ukazovať. A nejakým úradníkom to bude u prdele (a keby aj nie, tak z ich iniciatívy pokuta nebude).
A už konečne zmeňte ten názov modi, kole mi to oči !
Za akych podmienok to nie som povinny? Ak som schopny im podat moje udaje? teda meno, vek, bydlisko a rodne cislo?
-
Point
Professional
- Kontaktovať používateľa:
ach na toto nemam slov..hughito prosim ta, nesir tu take bludy... samozrejme, ze po vyzve policajta si povinny preukazat svoju totoznost..na preukazanie totoznosti sluzia doklady, ze? Ci ja sa naucim udaje kamarata a tym padom preberam jeho totoznost? Vsak trosku rozmyslam..to, ze nemas OP pri sebe je dovod na predvedenie ta na stanicu a zistenie totoznosti tam. Ak nie je nejako super poskodeny, teda papier pod tou umelou hmotou, je citatelny a neposkodeny tak neries..zacni to nosit tak aby sa ti to uz nekrcilo. Co sa tyka straty dokladov tak tu uz bolo asi vsetko povedane
-
Soviet
Darca
Keby si robil vodicak a prides tam s poskodenym/zlomenym obcianskym pred skuskou, tak ta posle domov. Aspon u nas bol taky policajt, ktory ludi za take veci poslal jedneho domov, lebo mal zlomeny obciansky. Taktiez na letisku by si z toho mohol mat problemy.
-
Point
Professional
preto som napisal, ze nesmie byt poskodena listina..bavime sa o tych starsich OP zaliatych v umelej hmote..nie o tych novych kartickach - tam je to jasne
Strata dokoladov
Presne tak ako pise Soviet, aj u nas na skuskach policajt jedneho frajera poslal domov za prehnuty OP. Treba si to dat do poriadku, hanbil by som sa to predlozit na urade :-/
hughito napísal:V prvom rade nie si povinný nejakým policajtom OP ukazovať. A nejakým úradníkom to bude u prdele (a keby aj nie, tak z ich iniciatívy pokuta nebude).
§ 18
Oprávnenie požadovať preukázanie totožnosti
(1) Policajt je oprávnený vyzvať osobu, ak je to potrebné na plnenie úloh podľa tohto zákona, aby preukázala svoju totožnosť dokladom totožnosti9).
(3) Ak vyzvaná osoba odmietne preukázať svoju totožnosť podľa odseku 1 alebo 2, policajt je oprávnený takúto osobu predviesť na útvar Policajného zboru za účelom zistenia jej totožnosti.
(4) Ak vyzvaná osoba nemôže preukázať svoju totožnosť podľa odseku 1 alebo 2 a ani po predchádzajúcom poskytnutí potrebnej súčinnosti nemôže hodnoverne preukázať svoje meno a priezvisko, dátum narodenia a adresu bydliska, policajt je oprávnený postupovať podľa odseku 3. Hodnovernosť preukázania mena a priezviska, dátumu narodenia a adresy bydliska posudzuje policajt podľa dôvodu zisťovania totožnosti osoby.
(5) Policajt je povinný odovzdať predvedenú osobu orgánom činným v trestnom konaní, inému príslušnému orgánu alebo príslušnému zariadeniu, ak zistí, že sú dôvody na jej odovzdanie, inak osobu ihneď prepustí.
(6) Ak ide o osobu vyhlásenú za nezvestnú, policajt o jej nájdení vyrozumie toho, kto nezvestnosť tejto osoby oznámil. Ak táto osoba nie je plnoletá, odovzdá ju zákonnému zástupcovi alebo príslušnému orgánu alebo príslušnému zariadeniu; ak ide o osobu pozbavenú spôsobilosti na právne úkony, odovzdá túto osobu jej zákonnému zástupcovi alebo príslušnému zariadeniu, a ak ide o osobu duševne chorú, odovzdá ju príslušnému zariadeniu.
(7) Ak policajt nezistí totožnosť osoby do 24 hodín od jej predvedenia, je povinný túto osobu prepustiť.
(8) O predvedení a odovzdaní osoby napíše policajt úradný záznam.
(9) Ak osoba pri plnení služobných úloh alebo v súvislosti s nimi preukáže podľa osobitného predpisu svoju príslušnosť k Slovenskej informačnej službe alebo k Vojenskému spravodajstvu, policajt preverí túto príslušnosť v evidencii Slovenskej informačnej služby alebo Vojenského spravodajstva. Ak sa preverením potvrdí príslušnosť osoby k Slovenskej informačnej službe alebo k Vojenskému spravodajstvu, policajt ďalej totožnosť nepreveruje.
//autoeditácia príspevku (25 Máj 2012, 9:21)
ešte k poplatkom - oficiálne zo stránky prezídia PZ - odbor dokladov a evidencií:
- vydanie prvého dokladu OP 0.00 eur
- zmena zapísaných údajov OP 4,50 eur
- strata, zničenie, poškodenie, odcudzenie 16,50 eur
- strata, zničenie, poškodenie, odcudzenie (v priebehu 2 rokov) 33.00 eur
zle, zle, zle...Point napísal:ach na toto nemam slov..hughito prosim ta, nesir tu take bludy... samozrejme, ze po vyzve policajta si povinny preukazat svoju totoznost..na preukazanie totoznosti sluzia doklady, ze? Ci ja sa naucim udaje kamarata a tym padom preberam jeho totoznost? Vsak trosku rozmyslam..to, ze nemas OP pri sebe je dovod na predvedenie ta na stanicu a zistenie totoznosti tam.
este doplnim ku Komisarovmu postu odsek 2:
(2) Namiesto dokladu totožnosti podľa odseku 1 môže osoba predložiť
a) preukaz poslanca Národnej rady Slovenskej republiky,
b) preukaz člena vlády,
c) služobný preukaz sudcu,
d) služobný preukaz prokurátora,
e) služobný preukaz príslušníka ozbrojeného zboru,
f) služobný preukaz príslušníka Národného bezpečnostného úradu,
g) potvrdenie o odovzdaní, strate alebo odcudzení občianskeho preukazu.
-
Point
Professional
ach jaj..to, ze ti niekto povie, nejake udaje..meno babky za slobodna napr..este neznamena, ze hodnoverne preukazal svoju totoznost..predstav si pripad dvoch bratov..jeden by mal nastupit na vykon trestu..nenosil by OP a vydaval by sa za svojho brata..dokonca by vedel aj meno babky za slobodna - co je podla beardiho dokaz o spravnej totoznosti...
predstav si, ze presne taky pripad sa stal asi rok dozadu
http://www.sme.sk/c/5984258/vazen-sedel ... menom.html
http://www.sme.sk/c/5984258/vazen-sedel ... menom.html
-
Point
Professional
to, ze sa taky pripad stal je mi jasne..viem o viacerych takych pripadoch..len by som bol zvedavy ako by si tych bratov rozoznal podla nadiktovanych udajov..
mas nejake realne skusenosti, ktorymi by si mohol moje tvrdenia vyvratit? ja sa tu opieram o zakon, ty o nic
-
Point
Professional
ano mam realne skusenosti..poznam tie pripady z praxe a nie z rozpravania od kamaratov...a ked uz sa opieras o tie zakony..poriadne si pozri 4ty odsek v tej postnutej 18ke..a mozno pochopis, ze co znamena nedokazat hodnoverne preukazat svoju totoznost aj po predchadzajucej sucinnosti zo strany policajta ..stale si mi nevysvetlil ako by si tych dvoch bratov rozoznal na zaklade nadiktovanych udajov
Sam si sem doplnil doklady ktoré nahrádzajú doklad totožnosti..nadiktovanie údajov tam ale nejako nevidím..preco asi? To, ze si nejaký policajt vypýtal tvoje údaje a stačili mu, to je uplne niečo iné. Nevieš o com hovoríš, len nechápem preco sa hadas.
Sam si sem doplnil doklady ktoré nahrádzajú doklad totožnosti..nadiktovanie údajov tam ale nejako nevidím..preco asi? To, ze si nejaký policajt vypýtal tvoje údaje a stačili mu, to je uplne niečo iné. Nevieš o com hovoríš, len nechápem preco sa hadas.
no ja mam bohuzial ten novy, plastovy.. takze zrejme vymenit? 
-
Point
Professional
ano, plastovy je na vymenu bohuzial
/// beardie ..neviem vobec o co ti ide..ale je mi to uz smiesne
(4) Ak vyzvaná osoba nemôže preukázať svoju totožnosť podľa odseku 1 alebo 2 a ani po predchádzajúcom poskytnutí potrebnej súčinnosti nemôže hodnoverne preukázať svoje meno a priezvisko, dátum narodenia a adresu bydliska, policajt je oprávnený postupovať podľa odseku 3. Hodnovernosť preukázania mena a priezviska, dátumu narodenia a adresy bydliska posudzuje policajt podľa dôvodu zisťovania totožnosti osoby.
asi by si si to mal precitat este raz .. a stale si mi neodpovedal ako by si rozoznal tych dvoch bratov na zaklade nadiktovanych udajov
/// beardie .. toto co si teraz napisal je podla teba akoze v pohode? vyydavat sa za niekoho ineho? to je u teba bezne a normalne .. on si nesplnil svoju povinnost ..lebo jeho povinnost je preukazat svoju totoznost..ked uz sme pri takychto blbych argumentoch..ale dalej sa s tebou nebudem hadat lebo vidim, ze to nema zmysel..
/// beardie ..neviem vobec o co ti ide..ale je mi to uz smiesne
asi by si si to mal precitat este raz .. a stale si mi neodpovedal ako by si rozoznal tych dvoch bratov na zaklade nadiktovanych udajov
/// beardie .. toto co si teraz napisal je podla teba akoze v pohode? vyydavat sa za niekoho ineho? to je u teba bezne a normalne .. on si nesplnil svoju povinnost ..lebo jeho povinnost je preukazat svoju totoznost..ked uz sme pri takychto blbych argumentoch..ale dalej sa s tebou nebudem hadat lebo vidim, ze to nema zmysel..
odsek 4 hovori, ze ak nechces preukazat svoju totoznost alebo ti neveria, mozu ta zobrat na stanicu a tam v zistovani tvojej totoznosti pokracovatPoint napísal:poriadne si pozri 4ty odsek v tej postnutej 18ke..a mozno pochopis, ze co znamena nedokazat hodnoverne preukazat svoju totoznost aj po predchadzajucej sucinnosti zo strany policajta
nic ine tam nevidim napisane
//ohladom tych bratov, on si svoju povinnost splnil, to, ze tie udaje policia zobrala ako pravdive a neskumali to dalej, to je uz ich problem
Point: Nedávno som zakladal tému, tak keď tak tam, nech tu nie sme OT.
http://www.hojko.com/op-je-nutne-ho-mat ... 70579.html
http://www.hojko.com/op-je-nutne-ho-mat ... 70579.html
-
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Point, bludy siris ty, nie hughito...
OP je povinny mat kazdy obcan SR, ktory dovrsil 15 rokov...
ale ziadny zakon ti ho neprikazuje mat stale pri sebe...
bludy su aj napr 50m od domu, po 22:00 a podobne....
si povinny im len nadiktovat len svoje udaje a az ked nieco nesedi tak vtedy
mozes byt predvedeny...
ani prislusnikom sa to asi nepaci, par krat som zazil, z odomna pytali obciansky a
na odpoved "mam doma" mi povedali, ze som povinny ho mat pri sebe...
ale ked som im povedal, ze som povinny im len nadiktovat udaje, tak zmenili nazor
a stacili im udaje...
//autoeditácia príspevku (25 Máj 2012, 15:08)
point, k tym dvom bratom...
sam tu pises:
"Hodnovernosť preukázania mena a priezviska, dátumu narodenia a adresy bydliska posudzuje policajt podľa dôvodu zisťovania totožnosti osoby."
konkretne "dovodu zistovania totoznosti"...
ked nic nespravis a len ta kontroluju tak nema dovod ti neverit...
ked ho tak vzali do basy tak to sa niekde stala chyba...
uz len ked si chces vybavit navstevy k odsudenemu tak potrebujes tolko veci
ze ta z toho vybavovania hlava rozboli...
OP je povinny mat kazdy obcan SR, ktory dovrsil 15 rokov...
ale ziadny zakon ti ho neprikazuje mat stale pri sebe...
bludy su aj napr 50m od domu, po 22:00 a podobne....
si povinny im len nadiktovat len svoje udaje a az ked nieco nesedi tak vtedy
mozes byt predvedeny...
ani prislusnikom sa to asi nepaci, par krat som zazil, z odomna pytali obciansky a
na odpoved "mam doma" mi povedali, ze som povinny ho mat pri sebe...
ale ked som im povedal, ze som povinny im len nadiktovat udaje, tak zmenili nazor
a stacili im udaje...
//autoeditácia príspevku (25 Máj 2012, 15:08)
point, k tym dvom bratom...
sam tu pises:
"Hodnovernosť preukázania mena a priezviska, dátumu narodenia a adresy bydliska posudzuje policajt podľa dôvodu zisťovania totožnosti osoby."
konkretne "dovodu zistovania totoznosti"...
ked nic nespravis a len ta kontroluju tak nema dovod ti neverit...
ked ho tak vzali do basy tak to sa niekde stala chyba...
uz len ked si chces vybavit navstevy k odsudenemu tak potrebujes tolko veci
ze ta z toho vybavovania hlava rozboli...
-
Point
Professional
arkan ja som nikde nenapisal, ze zakon ti uklada povinnost nosit OP.. si povinny preukazat svoju totoznost..hodnoverne nepreukazes svoju totoznost inak ako dokladom totoznosti alebo dokladom ktory ho zo zakona nahradza..to, ze ste 2-3x nadiktovali udaje a to bolo vsetko je pekne..ale vidim, ze to ovladate lepsie...som zvedavy ako by si totoznost bratov overil ty.. Viac sa o tejto teme nehadam.. Uz ma to ani trosku nebavi..hadzanie hrachu o stenu..
-
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
zhrnme si to:
ak nemozem preukazat svoju totoznost podla odseku 1 alebo dva,
co je:
(1) Policajt je oprávnený vyzvať osobu, ak je to potrebné na plnenie úloh podľa tohto zákona, aby preukázala svoju totožnosť dokladom totožnosti9).
b) preukaz člena vlády,
a ani po predchádzajúcom poskytnutí potrebnej súčinnosti nemôže hodnoverne preukázať svoje meno a priezvisko, dátum narodenia a adresu bydliska
ak nevies co je sucinnost tak je to spolupraca (v tomto pripade s policajtom) hodnoverne (policajt cez vysielacku)
tak moze nasledovat podotykam NEMUSI
(3) Ak vyzvaná osoba odmietne preukázať svoju totožnosť podľa odseku 1 alebo 2, policajt je oprávnený takúto osobu predviesť na útvar Policajného zboru za účelom zistenia jej totožnosti.
a este taky bonus
bod 1, policajt je OPRAVNENY... aj ja som opravneny si od teba vypytat cigaretu...
bod 3, ak vyzvana osoba ODMIETNE...
nebudem sa tu hadat o kravinach, OP pri sebe mat nemusis a tak to je...
zhrnme si to:
ak nemozem preukazat svoju totoznost podla odseku 1 alebo dva,
co je:
b) preukaz člena vlády,
a ani po predchádzajúcom poskytnutí potrebnej súčinnosti nemôže hodnoverne preukázať svoje meno a priezvisko, dátum narodenia a adresu bydliska
ak nevies co je sucinnost tak je to spolupraca (v tomto pripade s policajtom) hodnoverne (policajt cez vysielacku)
tak moze nasledovat podotykam NEMUSI
a este taky bonus
bod 1, policajt je OPRAVNENY... aj ja som opravneny si od teba vypytat cigaretu...
bod 3, ak vyzvana osoba ODMIETNE...
nebudem sa tu hadat o kravinach, OP pri sebe mat nemusis a tak to je...