Tribus - skupina ľudí, ktorí cestujú „načierno“ MHD

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...

Myslite si, ze neplatenie za sluzbu vo forme Tribusu je moralne spravne?

áno
23
25%
nie
70
75%

Celkom hlasov: 93

Waagbistritz69
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Tribus - skupina ľudí, ktorí cestujú „načierno“ MHD

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

mailová konverzácia na základe ktorej vznikol článok na smetiach
http://tribusba.blogspot.com/2012/05/od ... nikol.html
Ivan napísal:"... chcem na úvod upozorniť, že odpovede vyjadrujú moje osobné názory a pohnútky, keďže sme ich pre krátkosť času nemohli prediskutovať všetci. Ako to už býva, sme rôznorodá skupina ľudí, spája nás však cestovanie MHD zadarmo."
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hughito napísal:Už sú to dva dni a nie sú schopní odpísať na mail.
asi im pise o clenstvo vela pokrivenych moralistov a nestihaju odpisovat :smt042
Či je niečo politický akt alebo iný spôsob boja - to rozhoduje tá omáčka okolo.
nejak tak to zacal aj isty maliar z Horneho Rakuska, ktoremu sa nepacila ista bohata mensina, pripadne jeden neuspesny pravnik zo Sajuzu, ktoremu nevyhovovali intelektuali
Uvediem to ešte raz na tom Tribuse - pokiaľ im ide čisto iba o organizovanie chodenie zadarmo MHD bez presahu, tak u mňa osobne to dosť stráca na atraktivite. Ak ide o aktívnu formu boja (teda, nie taký, že chceme MHD zadarmo a spravíme nejaký protest alebo petíciu, ale vybudujeme organizovanú skupinu ľudí, ktorá bude jazdiť zadarmo, deliť sa o skúsenosti a ďalej sa rozrastať, čím získa istú váhu a pozornosť a už ju "bude počuť"), tak to plne akceptujem.
ale stale to bude zlodejina :)
pozor, aby sa nestalo, ze vas bude tolko, ze ziadna MHD nebude, tych 40 % prijmov spolocnosti z predaja listkov a mesacnikov sa potom asi prejavi
A celkovo, porovnávať MHD s holičom a pod. (napr. ja som nebol u holiča už 4 roky) nie je celkom kóšer. Aj holiča využíva veľa ľudí, ale zďaleka nie v takej frekvencii a zďaleka nie je taký potrebný ako MHD vo veľkom meste.
podla mna je ten primer vhodny:
  • nepojdes holicovi, ostrihas sa sam alebo ta ostriha niekto iny
  • nepojdes MHD, pojdes peso, na biku alebo s niekym inym autom
Celkovo v týchto bojoch (aj to talianske hnutie autoriduzione) ide o životné potreby a dopady na život (sem možno zaradiť aj to MHD, ďalej dane, platba nájomného, ceny elektriny či ceny potravín). Holič ani napr. pedikúra sem určite nepatria a preto nikto také nezmysly nerieši.
zacneme s neplatenim MHD, potom to prenesieme na dane a potom zacneme kradnut vo velkom priamo a budeme to ospravedlnovat "dopadmi na zivot", chces neskor zacat aj s perzekvovanim zbytku spolocnosti alebo vrazdenim tych, ktori nesuhlasia?
Ak niekto bude chcieť vystrielať 30 cigánov, tak to spraví bez toho, čo tu ja alebo ty píšem. A áno, bude to akt niečoho. Možno len zúfalstva (Harman), nejakej odvety alebo aj spomínaný politický akt (keď napr. o minulé roky cielene strieľali cigánov maďarskí náckovia a neofašisti).
je vrazdenie spravne, ak sa to zaobali do politickeho pozlatka?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Myslím, že debata je u konca, nemáme sa kam pohnúť. Postoje sú vyjasnené, zdôvodnení je dosť z každej strany, nech si už každý urobí názor.

Len tak mimochodom, s tým Hitlerom a tou poslednou vetou si totálne mimo. Tomu hovorím naozaj už len mlátenie prázdnej slamy. :wink:
goten
VIP
VIP

Príspevok od používateľa goten »

Na požiadanie pridané hlasovanie na otázku: "Myslite si, ze neplatenie za sluzbu vo forme Tribusu je moralne spravne?"
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Goten napísal:Na požiadanie pridané hlasovanie na otázku: "Myslite si, ze neplatenie za sluzbu vo forme Tribusu je moralne spravne?"
a) kradnúť je zlé
b) spoločnosť nás núti kradnúť (viď príklad učiteľa, ktorý si vďaka platu nemôže dovoliť ani MHD)
c) to, že spoločnosť nás k niečomu núti, ešte neznamená, že to aj musím robiť

áno/nie zďaleka nepostihuje všetky odtiene otázky
hughito
Redeemer
Redeemer

Hlasoval som za Áno, ale to len tak z povinnosti vzhľadom na to, čo som sa tu snažil prezentovať. Tiež si myslím, že je to proste nezmyselná otázka a debatovať tu o nejakej morálke mi príde mimo. To potom môžme nastaviť aj otázku, či je morálny 400 € plat pre učiteľa s VŠ diplomom a pod. a nikam to nebude viesť.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

ok, moj prvy plnohodnotny prispevok k tejto teme.
za prve. ucitel s platom 400,-E ? Nie. Sesternica (podotykam pomerne mlada) uci na zakladnej skole niekde v hornej dolnej, riti palovej na strednom slovensku a mesacne ma cisteho 650-700, podla jej vlastnych slov. To podla mojho nazoru tiez nie je adekvatne ohodnotenie ceny cloveka s VS diplomom, ale urcite to tak nebije do oci ako 400,-E. Takze tvrdenie o 400,-E zarabajucom ucitelovi v Bratislave je populizmus najhrubsieho zrna. Nie, je to proste a jednoducho klamstvo, dobre sa to pocuva a je to univerzalny argument.

za druhe. Kde sa vobec berie ta myslienka cestovat zadarmo? Ak zvazime prvy pohlad na cestovanie ako nejaku sluzbu, ktoru vyuzivam, takje to uplne mimo misu. Ked pride opravar lebo mi tecie kohutik nepoviem mu, ze ja som ucitel a zasluzim si zit slusne a teda nech mi to opravi zadarmo. A pri tom taky vodovod je omnoho esencialnejsia potreba ako nejake MHD. Ak berieme cestovanie ako take. Kedy v historii sa cestovalo zadarmo? Uplne pritiahnute za vlasy kto mal kona (rozumej auto) chodil si ako chcel, ale musel ho krmit a udrziavat. Kto nemal, chodil pesky, alebo si prisadol k susedovi na voz (za co sa mu nejak odmenil) alebo isiel dostavnikom a zaplatil si listok. Ale furt v celej historii bolo cestovanie spojene s uhradou nakladov s tym spojenych, takze to nie je nejaky kapitalisticky vymysel. Proste je to hodnota istej sluzby, ktoru ten kto ju chcel vyuzit musi uhradit. Nejaky kategoricky postoj v tomto smere pokladam za absolutne zcestny. Pretoze je absolutne neopodstatneny. Nezaklada sa na nicom, len na hlupom napade a snahe prekabatit system.
hughito
Redeemer
Redeemer

CR: Sesternica má pred dôchodkom ? Nástupný plat učiteľa na gymnázium je 404 €, mám to z dôveryhodného zdroja. Potom tam ide nejaký postup na základe odpracovaných rokov. Samozrejme, mám na mysli 400 € čistého. 700 evry učiteľka v hornej dolnej ?

K tej úvahe o cestovaní. Tu dosť zaváži, že ide o MHD, je to niečo iné ako keď ideš lietadlom na Krétu alebo autobusom do Tatier (v podstate individuálne). Toto je hromadná doprava, ktorá má nejaký účel a v tom ideálnom prípade je ten účel "zelený," takže tu mi tie úvahy o zadarmo neprídu odveci.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

ColdRain napísal:ok, moj prvy plnohodnotny prispevok k tejto teme.
za prve. ucitel s platom 400,-E ? Nie. Sesternica (podotykam pomerne mlada) uci na zakladnej skole niekde v hornej dolnej, riti palovej na strednom slovensku a mesacne ma cisteho 650-700, podla jej vlastnych slov. To podla mojho nazoru tiez nie je adekvatne ohodnotenie ceny cloveka s VS diplomom, ale urcite to tak nebije do oci ako 400,-E. Takze tvrdenie o 400,-E zarabajucom ucitelovi v Bratislave je populizmus najhrubsieho zrna. Nie, je to proste a jednoducho klamstvo, dobre sa to pocuva a je to univerzalny argument.
Buď sa hanbí za to aký má plat alebo je taká blbá, že ani nevie aký má plat alebo si privyrába, čo robí väčšina učiteľov.

Schválne som si dal námahu vytiahnuť platové tarify učiteľov, sú v prílohe. Takže nastupujúci učiteľ je platová trieda 9, v hrubom 508,50. Takže sesternica má za sebou adaptačné vzdelávanie, 2 atestácie, špeciálnu pedagogiku a 32 rokov praxe.
Prílohy
stupnicePT_januar_2012.pdf
(49.38 KiB) 94 stiahnutí
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

S tym 650-700 € ste pobavili mladenci. Chodim s ucitelkou na gymnaziu. 450€ :wink:
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

sesternica uci na ZS v dedine viac ako 10km od Kosic a v lete, ak nemusi byt v skole o osmej, tak chodi do prace na bicykli...takze neviem, kde je problem
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Až bude cestovné dostupné pre všetky sociálne vrstvy, ktoré cestujú, tak žiadny tribus nebude potrebný. Ako nech sa nehnevajú, ale cestovné ma stojí evri, a ak by som bol debil, tak taxík 3. Je nemysliteľné aby cestovné bolo 33% taxíku. Tuším tam bolo kedysi nepísané pravidlo že minimálne jazdné by malo byť 10 násobok ceny v taxíku, takže buď nech taxi služby zvýšia minimálne jazdné na 10 eur, alebo nech MHDčka stojí 20-30 centov, ako by ku*va mala [6-10 korún pre pripomenutie starých čias] a nie 30, však to je nemysliteľné, aby som spláchol 1 euro za pár zástaviek.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Point napísal:ja som sa tam nieco docital, ze ked dostanes pokutu tak musis dat 12e akoze do banku ci co.. takze predpokladam, ze jednoducho vystupuju pred revizorom ..
Ano das 12eur do banku, ktorymi si predplatis dalsie 4 mesiace. A ked ma chytia v tom mesiaci 2x? Alebo v dalsom zas? Tak zas zaplatim 12eur? Vsak budem mat rok predplateny ani sa nenazdam.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Je prirodzené, že sa snažíš vyhnúť chyteniu. Podľa mňa nikto, kto si to platí, nesedí v kľude v buse a čaká na revízora. Je to prirodzené ľudské správanie.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ano snazi. Ale zober si, ze nastupis do busu, kde uz su revizri a nestihnes sa ani spamatovat a uz ta maju. To sa stava bezne, ze po skontrolovani este stale ostanu v buse a tych, co nastupia dodatocne na dalsej zastavke kontroluju samostatne. Cize vravim o tom nahodnom chyteni, ktore sa moze bezne stat 1-2x za mesiac pri dennom cestovani.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Tak za prvé, hentí borci majú údajne fotky revízorov, tak sa to píše? S dlhým i? Okay, ďalej. Revízori nastupujú vždy do predu, lebo sa musia ohlásiť. V momente ako vidíš stepovať macatého tupca v predu na zastávke, a máš rozum, vystúpiš. A je tam ešte zopár pravidiel. Ďalšie je že sú aj takí tupci, čo idú do stredu, narvú sa tam ako telce a potom jeden beží k predným dverám. Tak isto, captain obvious. Ďalší "tip" je keď ste na konečnej, tam je to skoro zabité, lebo revízor ide dopredu za borcom [šoférom] a dohodnú sa, tam neriskujte.

Revízori sú obvykle holohlaví, chodia traja, dvaja revízori a jeden sbskár, najčastejšia je klasická triáda. Menej častý je výpad zo stredu. Niekedy sa narvú všetci traja dopredu.

Nikdy sa nenechajte zadržať, pred tým než nie sú zablokované automaty na označovanie lístkov a nie sú legitimovaní a minimálne dvaja pri Vás, nemajú Vás ako skontrolovať, lebo nemajú ako dokázať Vašu "vinu".

Kamaráta čo šiel v trolejbuse chytili, aj napriek tomu že neoprávnene, chcel vystúpiť a dement revízor ešte pred tým ako vôbec nastúpil ho doslova "dobil" späť do trolejbusu, kamarát je trulo a svojský, tak chcel ísť von aj nasilu. Celé to skončilo na polícii, revízori si zavolali políciu, sami na seba. Nelegitimovali sa, nedovolili mu vystúpiť keď boli otvorené dvere, nezablokovali automaty, neupozornili vodiča, aj napriek tomu ho fyzicky napadli.

Výsledok: kamarát z toho vyšiel ako hrdina, revízori si hľadajú nový job.

A takto nejako vyzeral hodinu po tom ako ho prepustili z polície.
Prílohy
zlincovany-dudu.jpg
zlincovany-dudu.jpg (6.67 KiB) 889 zobrazení
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Uplink, ked mas v BA bezne prehustenu MHD, tak nie vzdy mozes pozerat a vidiet kto do predu nastupil a kto nie. Chapem, ze oni tam maju nejake to skolenie, co sa tyka revizorov atd, ale neviem si to v praxi predstavit ako rychlo vystupujem. To by bolo cestovanie pod stresom bez moznosti si na dlhsej trase coilen knihu citat. A ako vravim, mozes nastupit uz do busu, kde revizor je pred tebou nastupeny z predoslej zastavky. A kym sa zorientujes, dvere budu zavrete a mozes si piskat.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

begbeee napísal:Buď sa hanbí za to aký má plat alebo je taká blbá, že ani nevie aký má plat alebo si privyrába, čo robí väčšina učiteľov.

Schválne som si dal námahu vytiahnuť platové tarify učiteľov, sú v prílohe. Takže nastupujúci učiteľ je platová trieda 9, v hrubom 508,50. Takže sesternica má za sebou adaptačné vzdelávanie, 2 atestácie, špeciálnu pedagogiku a 32 rokov praxe.
ok, berem, ja som jej tvrdenie dalej neskumal, ani nepodroboval nejakej dalsej vysetrovacej cinnosti. kazdopadne okrem tabuliek je sucast uciteleskeho platu aj osobne ohodnotenie ;)

k hughitovi: nemyslim, ze primarny ucel MHD je byt zelena. vsetky "zelene" bullshity su az vynalezom poslednych 10 rokov. hlavnym ucelom MHD je podla mna byt prakticka, lebo keby kazdy z tych ludi co ide MHD isiel autom nikam by sme sa nedostali a byt dostupna. Tym sa mysli lacnejsia ako auto. Je pochopitelne, ze nie kazdy ma auto, ja tiez nie, ale necitim sa preto nejak opravneny chodit zadarmo MHD.

uplink- kde ta prosimta stoji taxik 3e? za prve hovoris o minimalnom jazdnom(ktore sa aj tak lisi podla taxisluzby, ja mozem chodit MB taxi za 15e, ty si zober nejake jozko taxi za 3,5) a zato sa dostanes akurat po najblizsi semafor. za druhe ak chodis casto MHD kupis si elektricenku a potom ta vychadza jazda autobusom na nejake symbolicke centy a vozis sa po celej BA. Keby som chcel byt debil tak poviem, za cesta z Noveho mesta v BA do petrzalky za frajerkou ma taxikom stala 5e, nikdy menej, niekedy viac. Ked som bol u nej 5x za mesiac, je to na taxik 50e a za elektricenku som este chodil do prace do skoly atd. Akoze bolo tu vela argumentov, ale toto je jednoznacne najdebilnejsi.

Takyto pristup vazne nikam nevedie. Ja som student, musim studovat, nemam peniaze, tak nebudem platit. Ucitel nema peniaze, tak nebude platit...atd tak nakoniec ostane MHD len pre tych ktori maju 1000+ mesacne, ach pardon ti sa vozia autami *clap clap*

//autoeditácia príspevku (28 Máj 2012, 10:56)
este doplnim, ze takyto sposob cestovania by bol fakt o nicom, aby som kontroloval kazdu zastavku ako na ihlach, no nie dakujem, zato mi ta elektricenka fakt stoji a nie vzdy nastupuje "macaty tupec" casto krat je tato "silova" zlozka schovana v dave a objavi sa az ked niekto zacne robit problem.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

ColdRain napísal:kde ta prosimta stoji taxik 3e?
v kosiciach pausalne taxiky, zaplatis 3 eura, ci ides 1 alebo 10km...a cely vikend som podobne taxiky vyuzival v nitre, akurat za 2,50
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

mirak2 napísal:v kosiciach pausalne taxiky, zaplatis 3 eura, ci ides 1 alebo 10km...a cely vikend som podobne taxiky vyuzival v nitre, akurat za 2,50
Tieto poplatky platia väčšinou v menších mestách alebo centre. Trasa ťa vyjde do 3€. Neverím však, že vo veľkých mestách zaplatíš 3€ a zoberie ťa do Tesca a späť z jedného konca na druhý.
Zas nepreháňajme.
Napísať odpoveď