Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa hughito »

MeanSeriously napísal:Nero dával značkovať ľudí?
Ešte by si musel vysvetliť spojenie medzi týmto: prijme znak na svoje čelo alebo na svoju ruku a nejakým trápnym čipom medzi palcom a ukazovákom. To je len dosť slabá konštrukcia. :wink:
uplink
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Tá vec so znamením šelmy je v exegéze jedného borca vysvetlená ako mysel, skutky. Proste tí ktorí zmýšľajú zle, majú na hlave [v mysli] a na rukách [skutok, s paprčami robíte veci - zlé skutky] znamenie šlemy. To len bokom na vhodenie inej myšlienky :)
hughito
Redeemer
Redeemer

To je vidieť, že z Biblie sa dá robiť tisíce výkladov, je to ohybná kniha. Ale teda čo sa týka tejto Šelmy a čísla 666, myslím si, že je to dosť jasné - ak sa pridŕžame čistých faktov a historických súvislostí.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Hughito - výklad zákonov Slovenskej Republiky sa líši právnik od právnika, paragrafy sa dajú ohýbať podľa potreby... je to ohybná kniha. :) A pritom neviem o tom, že by si napr. ty tvrdil, že je ten zákonník blud, že si ho ľudia prispôsobujú podľa toho ako potrebujú a tým pádom je ten zákonník neplatný a "poslúchanie tých zákonov" je farizejstvo a zločin na duchu :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Porovnávaš neporovnateľné.
MeanSeriously
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa MeanSeriously »

ale čo? už sa ti to nepáči? Je pravda, že Biblia je historická kniha a zákonník má iný účel, ale s tou ohybnosťou to stoporko pekne prirovnal. Prečo je to neporovnateľné?
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

stoporko by mohol byt konkretnejsi, kde a ktory paragraf?
hughito
Redeemer
Redeemer

MeanSeriously napísal:ale čo? už sa ti to nepáči? Je pravda, že Biblia je historická kniha a zákonník má iný účel, ale s tou ohybnosťou to stoporko pekne prirovnal. Prečo je to neporovnateľné?
Ty sa radšej vyjadri k tej Šelme a čipom. :D

Porovnávané subjekty sú zo svojej podstaty úplne neporovnateľné. Zatiaľ čo Biblia má prevažne náboženský a nadpozemský charakter, zákony v zmysle právnej normy sú jasné, existujú a mali by byť v prospech človeka.

Takisto si nemyslím úplne to, že nejaký paragraf sa dá ohýbať (samozrejme, nevylučujem nejaké výnimky, nejasnosti, zle napísané zákony), vo všeobecnosti ide skôr o to, aký dobrý je daný právnik, ako sa v zákonoch vyzná, aký ma prehľad = teda jeho schopnosti čo najviac z tých zákonov vykopať v prospech klienta.
MeanSeriously
Medium Star
Medium Star

k tej Šelme a čipom ;-) jo, neviem či som sa vyjadril, boli to len moje konšpiracie ;-) Nemal som právo vykladať budúcnosť z Biblie, keďže nie som prorok. Biblia neslúži na to, aby nám vyjavila budúcnosť, skôr, aby nás oboznámila s dôsledkami a logickými súvislosťami tesne pred alebo počas diania situácie. Po opätovnom preštudovaní Knihy Zjavení som prišiel na to, že je možný správny výklad aj ten tvoj hughito (aj keď to neznamená, že je správny. To by si musel byť prorok, o čom ja neviem). Väčšinu ostatných som musel zavrhnúť pre protirečenia.

//Hughito: jo. uznanie chyby je jednou zo základných podmienok otvorenej, serióznej a hlavne výsledky prinášajúcej diskusie :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Kali - Hughito by mohol byť konkrétnejší - kde a ktorý verš? Uspokojím tvoju túžbu po priamej odpovedi: napríklad zákon o zbraniach a strelive - problematika nosenia nabitej perkusnej zbrane po meste (samozrejme skryto). X právnikov, X výkladov - jedni tvrdia, že je to protiprávne, iní tvrdia, že to zákon priamo nezakazuje...vyber si :)

Nevraviac o tom, že zákony SR sa neustále upravujú, tvoria sa ďalšie...prečo by sa nemohla upravovať a dopĺňať Biblia?
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa metthal »

Lebo Biblia nie je zakon? Je to kniha pribehov, ktora sa stala zakladom pre nabozenstvo. Chapat ju ako zakonnik krestanstva, alebo inych nabozenstiev je viac ako chore. Je to dane tym ako su tie pribehy v Biblii pisane (ano, volam to pribehy lebo Biblia nie je historicky zdroj), ze sa daju reprezentovat 100 a 1 sposobom. Ked sa uz niekto chce dozvediet co sa dialo priblizne v obdobii o ktorom hovori Biblia, nech sa radsej pozrie po normalnych historickych zdrojoch. Videl som nespocetne dokumentov, kde sa porovnaval zaznam o niecom z Biblie a z nejake "oficialneho" zdroja. Do Biblie bola zapajana fantazia, az prilis.
hughito
Redeemer
Redeemer

MS: Ok, inak, dostaneš aj karmu odo mňa. :D

Stoporko: Pozri, čo chceš počuť ? A vôbec, keby sme aj pripustili, že slovenské zákony sú ohybné ako guma, tak čo ? K čomu vlastne dospejeme ? A aký to má súvis s Bibliou a jej ohybnosťou ? :)

Pozri, ja nie som právnik a nebudem obhajovať zákony/právo, to nech robí niekto iný, ja k tomu citový vzťah nemám. :D Pôvodne som napísal, že porovnávaš neporovnateľné. Z istého hľadiska to stále platí, z istého hľadisk môžme nájsť nejaké podobnosti - dobre, ale pýtam sa zas, čo z toho ? Aký je záver ? :)
noone
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa noone »

Asi chcel povedat, ze on sa riadi Bibliou, ktorej vycitate ohybnost a vy sa riadite zakonom, ktory je tiez ohybny.
MeanSeriously
Medium Star
Medium Star

wolf: aj bájka je len príbeh, avšak prinášajúci obohatenie resp. poučenie. Prečo keď to robí Biblia (aj keď mierne inakším spôsobom), už sú to len rozprávky? Okrem toho, niektorí ľudia berú Bibliu ako najdôveryhodnejší historický zdroj. Prosím ťa, môžeš sem hodiť nejaký príklad, kde sa Biblia rozchádza so skutočnosťou resp. ešte presnejšie, kde bola zapájaná fantázia?
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

Ja nevravim ze v Biblii sa neda najst nic pouzitelne. Urcite moralne hodnoty su tam skryte v roznych inotajoch, tak isto ako v tvojich spominanych bajkach a ked niekto Bibliu berie takto, tak s tym nemam problem. Skor mam problem s tym ak ju niekto berie, ako si ty spomenul, ako historicky zdroj, ktory je bezchybny a presny.

Tie dokumenty som sledoval na Viasatoch a History Channel, takze nazvy odomna nechci, ale urcite ked mi das chvilu, tak ti minimalne 1 z nich najdem.
MeanSeriously
Medium Star
Medium Star

ok, np. Lebo ja som sa s fantáziou v Biblii ešte nestretol, preto sa čudujem :)

P.S. Nie všetko čo nám média tlčú do hlavy, musí byť pravda ;-)
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

Fantazia? Co takto Exodus? Ci veris ze tie biblicke rany boli sposoben tak ako sa pise (resp. ze to boli naozaj nejake myticke rany)? Prave ten dokument sa ti snazim najst. Boli tam krasne porovnane citacie z Exodusu a citacie jedneho egyptskeho dejinopisca, ktory tieto morove rany opisoval z realneho hladiska, tak ako ich videl. (Jeho meno uz neviem). Ja fakt dufam ze sa mi ten dokument podari najst, lebo ten bol podla mna najlepsie spracovany a najzaujimavejsi z tych vsetkch co som videl.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

stoporko napísal:Kali - Hughito by mohol byť konkrétnejší - kde a ktorý verš?
Uz sme boli velakrat, snad sa nebudeme opakovat.
stoporko napísal:Uspokojím tvoju túžbu po priamej odpovedi: napríklad zákon o zbraniach a strelive - problematika nosenia nabitej perkusnej zbrane po meste (samozrejme skryto). X právnikov, X výkladov - jedni tvrdia, že je to protiprávne, iní tvrdia, že to zákon priamo nezakazuje...vyber si
Nemyl si diery v zakonch s ohybnostou, dost rozdiel

Dalsia vec, ty ides porovnavat zakony ktore vieme kto napisal, nezahrnuju ziadne pribehy, su menitelne od daneho rezimu, sluzia na udrziavanie pravneho poriadku s bibliou ktoru nevieme kto napisal, su tam rozpravkove pribehy o meneni vody na vino, ma silno nejasny a metaforicky charakter, je prilis duchovna.
MeanSeriously napísal:Lebo ja som sa s fantáziou v Biblii ešte nestretol, preto sa čudujem
Uz len uvod je jedna velka fantazia, Adam a Eva, stvorenie zeme za 7 dni atd atd. Ten tvoj vyklad na predoslej strane je nic len nejake tvoje vykonstruovane vysvetlenie na zaklade nicoho. V biblii je jasne napisane kto, kedy, kde, ako dlho a preco.

Zopakujem znovu stare slova, cim je vacsi vedecky pokrok, tym viac je potrebne dolsednejsie vysvetlenie biblii.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Hughito - čo má spoločné ohybnosť zákonov a Biblie? To, že mi je čudné, že tak kritizuješ kresťanov za to, že sa snažia svoju vieru upraviť v zmysle súčasných vedeckých poznatkov a pritom nenadávaš právnikom za to, že si dovolia mať toľko výkladov zákonom, resp. sú právnici ešte chválení za to, že zákony ohýbajú v prospech klienta (" vo všeobecnosti ide skôr o to, aký dobrý je daný právnik, ako sa v zákonoch vyzná, aký ma prehľad = teda jeho schopnosti čo najviac z tých zákonov vykopať v prospech klienta."). No keď si ja dovolím "ohnúť" svoju vieru podľa toho, čo ma učia na škole, už som pranierovaný ako zlosyn, nepravý kresťan (pričom toto tvrdíš ty ako ateista :D )...c´mon, kde je chyba?

Kali - nemám chuť sa hádať ani hrať na slovíčka - na to si nájdi inú obeť. Vieme kto napísal mnohé knihy z Biblie a vieme v akej dobe boli písané. Ukáž mi, kde Biblia tvrdí, že je uzavretá a nič sa k nej nesmie pridávať, uberať, meniť... tvojimi slovami: vieme kto ju napísal (značnú časť), jej obsah je meniteľný (čo sa v histórii veľakrát udialo), slúži na udržiavanie slušného života ľudí. Ešte raz pripomeniem okrídlený výrok, ktorý zhŕňa celý obsah Biblie do jednej vety: "Nebuď ch*j! S láskou, tvoj Boh" - Don´t be a dick! Love, your God.
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

Lenze ako moze potom niekto tvrdit, ze Boh existuje, Jezis Kristus naozaj robil zazraky a narodil sa panne (atd) ak sa Biblia moze teda podla teba menit? Tym straca krestanstvo vsetku svoju vaznost a len dokazuje to, ze je to vymysel ludstva, ked ludstvo to ma pravo aj menit.
Napísať odpoveď