Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

metthal
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa metthal »

Ale ved som ti to niekolko prispevkov dozadu povedal, ze mne proste hlava neberie to ze veris v nieco co nie je, tak si to najdi. Z mojej strany tu vsak diskusia konci, pretoze uz to je len stale dokola o tom istom... Ty sa mne len snazis vysvetlit ze veris v nieco vyssie ale ja to proste nepochopim. Ako sa hovori, viera je dar, ja ten dar nemam. Nedokazem verit v nieco co nie je, takze ani ta neignorujem, tvoje prispevky citam, len ta raz nepochopim...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

OK :) Vsjo jasno.
MeanSeriously
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa MeanSeriously »

K Stoporkovmu obrázku (a wolfovým komentárom):
Dnes existuje veľa neveriacich vedcov. Niekedy existovalo viac veriacich vedcov. Avšak podľa mňa je ich úbytok taký istý ako pri "nevedcoch". Wolf, áno, viera je dar. Niekto ju dostane do vienka, niekto ju získa časom. Neviem či poznáš takého pána, volal sa Isaac Newton. Prišiel na gravitáciu, urobil veľké pokroky v oblasti optiky etc. A tento pán, "napriek tomu" že bol jedným z najväčších vedcov všetkých čias, veril v Boha (myslím že dokonca študoval teológiu), dokonca mal myslím vlastný výklad k Danielovi. Takže to len tak na okraj, že aj vedci môžu byť veriaci.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Dnes existuje veľa neveriacich vedcov. Niekedy ich existovalo viac.
Môžeš mi toto vysvetliť ? Nejak som to nepobral.

Newton žil v dobe, kedy slovo ateizmus hádam ani neexistovalo. Ale tak samozrejme, to že je niekto vedecká kapacita sa nevylučuje s tým, že môže byť pokojne veriaci. Aj dnes existujú veriaci vedci.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Stoporko - :slap:
MeanSeriously
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa MeanSeriously »

hughito - Mal som na mysli - Niekedy existovalo viac veriacich vedcov. (To už aj mne preskakuje :))
A čo sa týka Newtona, práve vtedy sa začal ateizmus rozmáhať.
Áno, aj dnes existujú veriaci vedci. Skôr som tým odpovedal na wolfovov príspevok o temnej energii.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

stoporko napísal:Kali - nemám chuť sa hádať ani hrať na slovíčka - na to si nájdi inú obeť. Vieme kto napísal mnohé knihy z Biblie a vieme v akej dobe boli písané. Ukáž mi, kde Biblia tvrdí, že je uzavretá a nič sa k nej nesmie pridávať, uberať, meniť... tvojimi slovami: vieme kto ju napísal (značnú časť), jej obsah je meniteľný (čo sa v histórii veľakrát udialo), slúži na udržiavanie slušného života ľudí. Ešte raz pripomeniem okrídlený výrok, ktorý zhŕňa celý obsah Biblie do jednej vety: "Nebuď ch*j! S láskou, tvoj Boh" - Don´t be a dick! Love, your God.
Cisto subjektivny vyklad a to je cely problem biblie, vy si tam vzdy najdete to co potrebujete.
stoporko napísal:Viera je "nádejanie sa," "dúfanie," že niečo je tak ako si myslíš, že to tak je, pričom na to nemáš jediný vedecky relevantný dôkaz.
Inymi slovami utesovanie a drzanie mysli v bezpeci a to co je v bezpeci to ochabuva a chradne.
hughito
Redeemer
Redeemer

MeanSeriously napísal:hughito - Mal som na mysli - Niekedy existovalo viac veriacich vedcov. (To už aj mne preskakuje :))
A čo sa týka Newtona, práve vtedy sa začal ateizmus rozmáhať.
Áno, aj dnes existujú veriaci vedci. Skôr som tým odpovedal na wolfovov príspevok o temnej energii.
Neviem čo si presne predstavuješ pod tým pojmom niekedy, ale niekedy existovalo oveľa viac veriacich, resp. sa to tá povedať tak, že nejakí neveriaci, ateisti boli totálne minoritnou skupinou.

K tomu ateizmu ako takému - áno, tento pojem používali už aj starí Gréci, ale ako nejaký širší smer a názor vznikol až v tom 18. storočí a áno, Newton zomrel 1727, samozrejme, som to trochu nadsadil.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

:psssst:
Prílohy
263639_213703558666826_153320_n.jpg
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ephramko - jedla je dosť, len ľudia čo ovládajú svet sú hovädá. Kuchynským nožom pripravíš fantastickú večeru pre dvoch, alebo zabiješ svoju milenku. Nástroj je nástroj, Boh stvoril zem ako samostatne fungujúci celok, nie ako demiurg, ktorý tu chce "vládnuť". V Starej Zmluve nás ľudí nazýva Boh bohmi...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

uplink - aj v Novej Zmluve nám to Ježiš pripomína :) Holt, na Boží obraz sme boli stvorení :)
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

stoporko - we are the Tanith, most loyal servants of the Emperor, we are the first and the only! :|
hughito
Redeemer
Redeemer

No dobre dobre, ale prečo je boha taký masový vrah ? Veď ten týpek má na svedomí milióny ľudí - takisto sa o tom dočítate v Biblii. Čo k tomu poviete ?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Hughito - prečo sú ľudia takí masoví vrahovia? Kuk do učebníc psychológie, prípadne zapoj sedliacky rozum.

Boh prikázal vyhladiť napr. Kannáncov - a mal k tomu dôvod (to je na dlhšie aký, no nateraz stačí, že mal). Boh nezakazuje zabitie!!! Zakazuje vraždu! Kukni si hebrejský text 10tora, je v ňom nezavraždíš.

Zabiť niekoho z dobrého dôvodu (sebaobrana, zabrániš tým väčšiemu zlu...) je OK. A ak vezmeme, že sa 10 rán skutočne stalo...tak ako by si sa na Jeho mieste zachoval ty? Tvoj národ (tvoje dieťa) má v rukách nejaký nenásytný hajzel, čo ho zotročuje, vyvraždí všetky bábätká mužského pohlavia...tak ja otvorene priznávam, že použijem "all means possible" aby som ho z toho vysekal a nebudem si pri tom brať servítky a pozerať na vedľajšie škody.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

klasicky argument nabozensky zalozenych ludi: "boh stvoril vsetko okolo nas a nechce zasahovat"...tak na co potom verite v roznych svatych muzov a v zazraky? preco neustale omielate nieco o hriechoch, neby a pekle, ked nam dal boh slobodnu volu a nezaujima sa o nas...miliony ludi sa kazdy jeden den modlia a nieco ziadaju...na co hovorite k niekomu, koho nezaujima a netrapi, ci nebudete tyzden skapinat od hladu...ved to je hrozne, je to rovnake ako keby vas otec maximalne zvladol vytr*kat nejaku slapku ("stvorit"), vy by ste skoncili v decaku a za to by ste ho cely svoj mizerny zivot zboznovali...

no mohli ste reagovat este druhym argumentom: "bozie plany su nevyspytatelne, clovek ich pochopit nemoze"...na to odpovedam, ze aj clovek, ktory vypije denne flasu vodky ma realistickejsi pohlad na to, co sa deje a nedeje okolo neho ako mate vy...
Prílohy
270750_213020708735111_8343998_n.jpg
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Takze boh ma fungovat tak, ze ludia nieco poseru a on to ma napravat lebo to v par oblastiach posrali dost hodne?
hughito
Redeemer
Redeemer

Africké deti žili nahovno minulý život, aj s tým som sa stretol. To už považujem za choré takéto definície. A čo africké deti - väčšina sveta je v sračkách, my sme úplne v top bohatstva už len preto, že tu môžeme takto komunikovať. A prečo by boh nemal zasahovať ? To mi tiež nie je jasné - veď boh zasahoval jedna radosť, dával príkazy na genocídy a pod. To mohol zasiahnuť. Teraz už nemôže, lebo predsa nebude naprávať chyby ľudí, ale trestať ich za zlo, ako sa to úplne zúfalo snažil ospravedlniť Stoporko, už mohol. Sa uvedomte trochu čo za bludy tu šírite.

Zahoďte vaše biblie korány a nezmysly, zahoďte vašich teistických bohov, lebo neexistujú žiadne racionálne argumenty na ich existenciu a na to, že by nás počúvali a pozerali na nás (otázka vyšších síl a neviem čoho mne osobne príde menej nezmyselná, ale v podstate to ide ruka v ruke). My sme tu totálne hovná v celom univerze, ktoré vznikli lebo na to boli vhodné podmienky. Zachviľu aj zanikneme a nezostane po nás ani prt. :) Človek si odjakživa myslel, že je nejak dôležitý a ústredný, preto aj bohovia, preto aj Zem stred vesmíru, lenže pravda je totálne inde. My sme nič, bodka v nekonečnej úsečke.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Hughito a ephramko - doteraz sa to zaobišlo bez nadávok, čo tak zrazu?

Tie "vtipné obrázky" sú patetické, teraz sem mám začať dávať "vtipné" obrázky zosmiešňujúce ateizmus a tým "dokazovať," že nemáte pravdu? C´mon.

Hughito - čo som sa snažil ospravedlniť??? V Biblii máš jasne napísané, že vraždiť sa nesmie. Máš tam X príkladov zabitia, ktoré sa Bohu nepáči a X príkladov zabitia, ktoré nie sú zlé. Čo je na tom nepochopiteľné? Nemusí sa ti to páčiť, nemusíš to akceptovať, no je to tak a je to fakt (jeden z mála "vedeckých" faktov).

Prečo by Boh MUSEL zasiahnuť do našich sračiek? Kedy do nich všeobecne zasahoval? V Biblii máš "opis" toho ako sa Boh staral o svoj vyvolený národ, ostatných nechal, nech si robia podľa svojho svedomia (židia mali byť niečo ako vzorový národ - holt, troška mu to nevyšlo). Nikde v Biblii nemáš, že by Boh riešil hladomor v Južnej Ugande alebo genocídu v Hornej Dolnej. Dostali sme "návod na pokojný život?" Dostali. Riadime sa ním? Zvysoka naň serieme. Je to náš problém? Je. Prečo naše prúsery hádžeme na Boha? Lebo sa snažíme ospravedlniť si svoj debilizmus.

A aby som nebol taký oný, čo napr. chlapík menom Sam Childers? Rozbehol v Južnom Sudáne sirotčince, lebo "mu to Boh povedal." A už zachránil stovky detí. Lekári bez hraníc chodia do Afriky na dovolenku, nie?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito, ephramko a ostatní antiteisti - svet je "sandbox", v ktorom má každý slobodu. Strýko dolfi si vybral genocídu, tak isto Gingischan. Matka Tereza dobročinnosť, Bill Gates PC firmu a potom Gates foundation. Keď príde človek, ktorý je pokorný pred ako to vy voláte "virtuálnym priateľom", tak mu tento "virtuálny priateľ" môže a nemusí preukázať dobrú vôlu.

Keby som vyšiel teraz do ulíc a povedal som že v mene Ježiša Krista zabíjam tehotnú mamičku [2 in 1, viac bodov], tak to neznamená že to zavinil Boh, ale moja chorá mysel. Na takúto hovadinu človek Boha nepotrebuje.

Keby som vyšiel do ulíc a povedal chromému v mene Ježiša Krista vstaň a choď, a on by naozaj vstal. Well, who gives. Buď som superman, alebo ten Boh naozaj existuje a nie je až taký zlý.

Je to celé easy. Cesta s Bohom je jedna z miliardy, zvyšok je na Vás. Môžete ísť s kým chcete. Ako nacisti, hedonisti [teraz asi bohémovia?], nihilisti, ateisti, kto len chcete. Každý má slobodu sa rozhodnúť.

A verte že ak Boh stvoril zem a nie "náhoda", tak ju určite nestvoril preto, aby sa tu mohol hrať "live" nejakú RTS s národmi.

Navyše vy v Boha aj tak neveríte, tak prečo Ho z niečoho obviňujete? :) Obviňujte chorých ľudí, ktorí sú definovaní ako patologickí psychopati, ľudia s neurózami, manio-depresívni idioti a nie kresťania...

:smt006
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

z tych poslednych piatich stran co tu padlo.. teraz trocha na inu notu. dobre, koncept vesmiru sa vam zda az prilis dokonaly, aby to bol len chaos. nasa planeta zem je prilis prekrasna a usporiadana na to, aby to vsetko vzniklo "len tak" bez nejakej veducej ruky. cize to logicky musela stvorit nejaka omnipotentna bytost, ktora dane procesy riadila. teraz sa spytam.. je ta bytost sadista? co vsetko to zlo, co sa tu deje? a budem teraz narazat len na nevinnych. napr. co vsetky tie potraty, narodenia mrtvych deti, umrtia uz narodenych ratolesti, malych deti. ich vrazdy, znasilnenia, rozne destruktivne choroby. to je vsetko bozim zamerom a jeho planom? cim si to zasluzili, co "za zivota" vykonali? kara ich za hriechy predkov alebo o co v takomto pripade ide? ako si vysvetlujete toto? evanjelici veria, ze pokial clovek neuzna jezisa za svojho spasitela, je zatrateny.. nech by to bolo aj 5 rocne decko, ktore to "nestihlo", to sa vam zda normalne? ako to, ze sa zdegenerovanym hulvatom narodi tucet deti a usporiadanym ludom, ci uz veriacim alebo nie, nenarodi ziadne, aj ked je to jedina vec, po ktorej v zivote tuzia? toto vsetko sa tyka bozieho planu, ktory je tak prezieravy, len my, stale prilis jednoduchi nevyvinuti ludia, to nedokazeme zatial pochopit?
cakam, ze to niekto zhrnie tym, ze "boh to tak proste chcel", preco by mal mat kazdy narok na rovnako stastny a bezbolestny zivot, aj ked sme si vsetci rovni.
ti, ktori verite v inteligentny dizajn, stotoznujete sa aj s touto determizovanostou zivota? berie boh zivot ako experiment, do ktoreho nezasahuje? je taky kruty? je tu pri tomto procese s nami vobec?
ak sa stotoznujete aj s konceptom o posmrtnom zivote, co sa tam s takymi ludmi, ktori nemali sancu poriadne zit, stane? toto ma byt ich "kompenzacia za nepravosti", odmena v posmrtnom zivote v podobe vecneho stastia?

uplink napísal:ephramko - jedla je dosť, len ľudia čo ovládajú svet sú hovädá. Kuchynským nožom pripravíš fantastickú večeru pre dvoch, alebo zabiješ svoju milenku. Nástroj je nástroj, Boh stvoril zem ako samostatne fungujúci celok, nie ako demiurg, ktorý tu chce "vládnuť". V Starej Zmluve nás ľudí nazýva Boh bohmi...
Stoporko napísal:uplink - aj v Novej Zmluve nám to Ježiš pripomína :) Holt, na Boží obraz sme boli stvorení :)
čiže ľudia si za to môžu sami, že si to takto zariadili? preco ziadne usmernenie od boha, aj ked to v minulosti robil casto, prestala ho ta ludska hlupost bavit? treba opat zredukovat stavy, uz sa na to neda pozerat?

uplink napísal:Keby som vyšiel teraz do ulíc a povedal som že v mene Ježiša Krista zabíjam tehotnú mamičku [2 in 1, viac bodov], tak to neznamená že to zavinil Boh, ale moja chorá mysel. Na takúto hovadinu človek Boha nepotrebuje.
a keby si to isté spravil pred 2000 rokmi? čo som tymto chcel povedať? že progres. očividne len v určitych smeroch a nie všeobecne. (pišem moc v inotajoch?)
Napísať odpoveď