Plniace perá, atrament, ...

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jojinkho
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Plniace perá, atrament, ...

Príspevok od používateľa jojinkho »

Čaute,
keďže tu ešte nie je takáto téma tak som ju založil. Určite veľa ľudí, hlavne školáci rozmýšľali, ako by dospeli k tomu, aby ich nebolela ruka pri dlhom písaní. Kúpte si plniace pero.
Chváľte sa tu svojimi kúskami, pýtajte sa, rád poradím keďže už mám nejaké tie skúsenosti!
Možno niektorí odcudzujú tieto skvosty a narážajú na "prváčikov", ale beda :) Vieme čo dávame do ruky maličkým.
Ešte raz - pýtajte sa ! Veľmi rád odpoviem!

P.S.: Ja šetrím na toto http://penshop.cz/DetailPage.asp?DPG=12931 :smt059

//Chlape keď nevieš zniesť, že má niekto na poriadné pero tak sa aspoň podpíš, ja nehryziem
hd_
King
King

Re: Plniace perá, atrament, ...

Príspevok od používateľa hd_ »

Prečo ich tak obhajuješ? :) Je to vec zvyku, pri plniacom pere netreba tak tlačiť, je to kvôli tomu tá výhoda? Myslím, že väčšina 18+ ročných, či už na VŠ alebo v práci používa PC/nb, čiže neviem, akú šancu majú plniace perá. :)

A to myslíš vážne, kúpiť jedno pero za také peniaze?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...a aký je rozdiel v plniacom pere oproti guličkovému?...Je s tým viac starostí a navyše tvar majú rovanaký, tak neviem, ako to môže niekomu pomôcť v tom, aby ho nebolela ruka...navyše vieme, že na mnohých predmetoch treba písať rýchlo a hento perečko vyzerá ako pre manažerov, ktorých vrcholom písania je ich podpis...takže si myslím, že atramentové pero by spravilo viac škody ako úžitku...
jojinkho
Medium Star
Medium Star

Len sa skús niekedy pozastaviť nad tým akou silou tlačíš na guličkové pero!
Na plniace sa vôbec netlačí! Iba posúva po papieri v rytme ruky .
Výhody: nebolí ruka, lebo naň netlačíš, môžeš si kúpiť hrot hocijakej hrúbky, máš na výber vyše 200 odtieňov farieb atramentu...

//autoeditácia príspevku (09 Jún 2012, 17:51)
A to, že je pero len na podpis :lol: Máme v hlave zakódované z médií .
Starať sa on až tak extra netreba. Drahšie vypadajú úplne perfektne. A napríklad z nudnej hodiny ti spravia celkom peknú zábavičku.
No a keď máš ešte k tomu dobrý papier, ani necítiš, že po ňom chodíš.

//autoeditácia príspevku (09 Jún 2012, 17:52)
Moja zbierka:
3509.jpg
3509.jpg (5.92 KiB) 3616 zobrazení
000000889.gif
(10.77 KiB) 2340 stiahnutí
650.jpg
$(KGrHqV,!iEE-noY4wwUBPqPLdb8Ig~~60_35.JPG
$(KGrHqV,!iEE-noY4wwUBPqPLdb8Ig~~60_35.JPG (6.7 KiB) 3616 zobrazení
//autoeditácia príspevku (09 Jún 2012, 17:55)
A to myslíš vážne, kúpiť jedno pero za také peniaze?
Tak toto má konkrétne 23K zlatý hrot porhodiovaný... Tak tá cena je vyššia, ale opodstatnená.
Napr. aj toto sa mi veľmi páči : http://www.samdex.sk/index.php?page=6&itm=5008
hd_
King
King

A čo keď to má taký a taký hrot? Bude písať lepšie? Veď za takú sumu kludne kúpiš poriadny mobil alebo nejaký notebook. Prípadne poriadnu televíziu. A radšej by som to mal vysoliť za pero? Je to vec priorít, no toto mi príde ako veľmi prehnaný luxus, ja mám guličkové perá za 2€ a ruky ma nebolia nikdy, niekedy píšem aj 2+ hodiny vkuse.
jojinkho
Medium Star
Medium Star

No áno, píše lepšie, ale treba byť zvyknutý. Je to vec každého, ja som to tiež vravieval, ale skúsil som plniace pero a hľa :) už ma to nepustilo.
Nikdy som nevyslovil, že treba mať plniace pero za 1k €, ale každé plniace pero je lepšie ako guličkové.
Napr. toto je úplne v pohode a aj vypadá dobre : http://www.samdex.sk/index.php?page=6&itm=933
Trošku modifikované motto mojej obľúbenej firmy : Dobré pero pohladí dušu.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Ja som si na plniace pero navykol a je to super, príjemne sa s ním píše. Mojou odvekou túžbou je pero, ktoré sa namáča do atramentu (kalamára) a ide z neho brko, prípadne dlhšia drevená rúčka (ideál olivové drevo a podobne). Niečo ako http://fantasyshop.sk/predaj/ostatne/brko-na-pisanie/ ale v troška serióznejšom podaní, krásne kúsky majú v Da Vincim, ale tá cena :(
hd_
King
King

Ja si pamätám, že ako malý som sa plniaceho pera chcel zbaviť na ZŠ čím skôr, ale to bolo asi preto, že guličkové perá mali vtedy frajeri a čím mladší ste boli a čím skôr ste mali guličkové pero, tým viac in ste boli. :D
V súčasnosti 90% textov píšem na nb, ale môže to byť zaujímavá záľuba zbierať plniace perá. :mrgreen:
jojinkho
Medium Star
Medium Star

Hej veľmi zaujímavá, ale má jeden háčik : Začneš a nikdy neprestaneš :smt043

//autoeditácia príspevku (09 Jún 2012, 18:22)
Stoporko: aké perá používaš, tvoja obľúbená značka...?
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

riesite tu vtakoviny podla mna...cena akychkolvek veci od isteho momentu presahuje nutnost, tak isto ako sa da kupit notas za 200e da sa aj Mac za 1500, tka isto ako mozem mat hodinky za 5 e od cinana, alebo nejake relativne kvalitne G-shocky za 100e, mozem mat Breitlingy za 6500,-e...taktiez plnieca pero za 500e je o tom istom, je to styl, je to komfort...mne sa plniace pera pacia, ale nemozem si ho kupit, lebo by som ho stratil, ale dostal som k roznym sviatkom nejake "lepsie" pera Parker a dobre sa snimi pise
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Ja keď píšem alebo kreslím pre súkromné účely, tak som si obľúbil taký ten CD-pen. Resp. fixka s 0.3mm hrotom.
Ide to ľahučko a dobre to celkom vyzerá.
V škole keď raz za čas treba niečo načmárať, tak prepiskou.

Inak som si píšúci nástroj nekúpil už mnoho rokov, všetky moje písatka som získal ako reklamný materiál na veľtrhoch alebo výstavách. :oops:
Návšteva brnenského výstaviska mi vystačí na jeden semester. :D
kafiatko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kafiatko »

celý život píšem plniacim perom...Asi od šiestej triedy na ZŠ som mala krásne Parker pero, ale s príchodom na VŠ kedy mi ukradli komplet peračník , som si kúpila jedno pero na bombičky v Tescu a hotovo.. ak budem mať prácu kde pero využijem, určite do toho zainvestujem. Píše sa s ním ľahko, nebolí ma z toho tak ruka.
Príhoda zo skúšky z minulého mesiaca. Profák stál nadomnou a pozera sa ako rýchlo píšem a potom si všimol že je to plniace pero. Pri vyhodnotení mi povedal, že kľudne by mi za skúšku dal áčko, lebo je to "rarita" vidieť niekoho v mojom veku písať takým perom :D To pero , ktoré som mala od základky jednoducho patrilo ku mne. Bola to súčasť môjho " ja " . Tak ako niekto má napr. manžetový gombík pre image, to isté pre mňa znamenalo toto pero..škoda ho :?
jojinkho
Medium Star
Medium Star

Jop, ešte ma napadlo, že atrament si môžeš kúpiť hocijakej farby, čiže aj úplne nádherný:)
A atrament vypadá taký "živý" nie ako ta pasta v guličkovom...

To že ti ho ukradli... Súcitím ... No preto ja mám moje pero vždy vo vrecku
TUCERO_SVK
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TUCERO_SVK »

Tiež som si nedávno kúpil jedno plniace pero a druhé na bombičky. Dá sa s tým písať oveľa krajšie (samozrejme pokiaľ netreba písať tak rýchlo ako niekto diktuje ) pretože nekĺže toľko čo guličkové a pokiaľ máte kvalitný kus tak aj hrot vydrží veľmi dlho. Nevýhoda je že proti guličkovému sa treba babrať s napĺňaním ktoré je značne častejšie ako pri guličkovom 1 prednáška a bolo po bombičke (1 štandardná bobmička cca 15 strán A4) alebo náplni v plniacom. V tomto smere ostáva plniace pero maximálne tak pre ľudí čo píšu menej alebo na dôležité veci ktoré sú ručne písané a treba aby nejak vyzerali.
Inak nosenie pera vo vrecku by som neriskoval. Ľahko sa ohne alebo zlomí čo nemusí dopadnúť pekne. Už som tak dosť ceruziek polámal :D .
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Ja mam reklamne bombickove pero z Erste Group a sice sa do toho vobec nevyznam vyzera dost kvalitne. Cele je z nejakeho kovu a hrot je "iridium point germany". Neviem sice co to znamena ale posobi to celkom dobre :D
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ja som dostal také "obyčajné," žiadny Parker, no som s ním spokojný. Dobre píše, dobre sa drží. Tucero_svk: to máte nejaké divné prednášky alebo neviem kde je problém, mne jedna bombička vydrží tak mesiac a to je značne viac, než 15 A4 textu.
TUCERO_SVK
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TUCERO_SVK »

http://static1.jetpens.com/images/a/000/018/18840.jpg mám toto pero a naozaj mi viac ako cca 15 strán A4 nevydrží. Možno viac púšťa ako treba. (ešte raz overím)
TommyHot napísal:Ja mam reklamne bombickove pero z Erste Group a sice sa do toho vobec nevyznam vyzera dost kvalitne. Cele je z nejakeho kovu a hrot je "iridium point germany". Neviem sice co to znamena ale posobi to celkom dobre :D
Kedysi sa na výrobu hrotov pier používalo iridium vo veľmi malých množstvách 4,6 % spolu s ruténiom a dalšími kovmi. Postupom času sa ale prestalo používať kedže je to veľmi drahý kov. Dnes to ostalo už iba ako meno a dobrý marketingový ťah. Do väčšiny pier sa používa 400 oceľ. Samozrejme Parker a tomu podobný majú vlastné oveľa lepšie zliatiny.
zdroj: http://www.nibs.com/article5.html

Btw. Aj Vám sa niekomu stáva že keď dlhšie nepoužívate pero "zmizne" vám všetok atrament, pričom vo vrchnáku ani v okolí nieje. Či iba moje plniace pero je také zázračné.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

To "záhadné zmiznutie" pozorujem aj ja. No vždy ostane nejaký bordel na stenách bombičky (farbivo?), teda odparí sa len rozpúšťadlo, ostane tuhá fáza (ktorej stačí málo na vytvorenie farebného roztoku).
jojinkho
Medium Star
Medium Star

TommyHot: Ako povedal kolega áno Iridium point Germay svedčí o tom, že tam je náznak kovu podobného iridiu. Pre teba to však znamená, že tieto hroty vyrába EDISON.
http://edisonpen.com/page.cfm/Fountain-Nibs
Sú to lacné hroty. Dávajú sa do pier, kde si firma vyrobí "obal" a nedokáže vyrobiť hrot, lebo to chce skúsenosti.

K tomu, že iridium je naj : nie je. Rebríček je 1. Platina 2. Paladium 3. Zlato . Iridium je za nimi. Ale ide HLAVNE o to aký majster to vyrába!

TUCERO_SVK: Tá bombička ti vydrží tak málo, hoci máš tenký hrot, lebo tie centropen bombičky sú MALÉ majú niečo okolo 0.5ml. Pričom Parker bombičky majú okolo 1.5ml :) Takže sa tu kľudne môžete hádať komu vydrží dlhšie!

MIZNUTIE ATRAMENTU: Chlapi, keď nepoužívate pero tak ho opláchnite pod vodou, pokým ide atrament a vyberte bombičku . Ten atrament sa netratí! Ostáva vnútri a zasychá a potom robí galibu! Pero vám píše tmavšie - spotrebováva viac atramentu, môže vynechávať, ...
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

atramentove pera maju jednu nevyhodu, lavaci su pri nich v prdeli. a kedze perom uz pisem minimalne, tak mi to moze byt aj jedno. inak raz v meste, uz taky potrundzeny som skusal napisat vsetky pismena abecedy, ale nevedel som uz mozno polovicu. holt, doba je zla.
Napísať odpoveď