Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
preto su plaste cirkevnych hodnostarov vysivane zlatou nitou, sochy svatych zlatene, krize vykladane drahymi kamenmi a po kostole sa beha s kasickou...mas pravdu skazena doba prisla na nas, treba nechat viat praporce s Kalichom, spojit vozy, chystat cepy a prijat pod obojim
Bobala: celá angelológia padá na tom, že svoju "vedu" stavia na nedokázaných bytostiach = je to čistá paveda.
Hodnoty ateistov sú peniaze ? Na to si prišiel ako ?
Hodnoty ateistov sú peniaze ? Na to si prišiel ako ?
MeanSeriously napísal:ODB: Možno ešte lepšie ako ty
Ateistickom svete v tom zmysle, že sú do popredia dávané ateistické hodnoty (a to dokonca aj u kresťanov)
Coldrain, bohuzial to neplati len pre ateistov, ale skoro vsadeBobala napísal:Peniaze.
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
hughito - hodnoty ateistov: vzťahy [povrchné, sexuálne], peniaze, kariéra, rodina [len pre image], vlastné hobby, zanechať tu nejakú capinu po sebe, chcieť aby mal život nejaký zmysel
hodnoty veriacich v hocičo: vzťahy [s Bohom, tie, kde Vás človek neopustí, keď Vám dojdú peniaze, alebo ochoriete, s inými živými bytosťami], spoznávanie samého seba, hľadanie hlbšej podstaty, rodina [preto, prečo ju majú mať radi], byť súčasťou spoločenstva, ktoré žijé pre nejakú ideu/božstvo.
hodnoty veriacich v hocičo: vzťahy [s Bohom, tie, kde Vás človek neopustí, keď Vám dojdú peniaze, alebo ochoriete, s inými živými bytosťami], spoznávanie samého seba, hľadanie hlbšej podstaty, rodina [preto, prečo ju majú mať radi], byť súčasťou spoločenstva, ktoré žijé pre nejakú ideu/božstvo.
To su kapitialistickeBobala napísal:Peniaze.
Uzivatelovi bobala odporucam vratit sa na stranu 300 a odtial si precitat diskusiu tam sa viera rozoberala trochu hlbsie, tu uz sa to znova zacina opakovat o tom istom a bolo to tu povedane niekolkokrat.
S javatarom sme v podstate dosli (teda minimalne ja) k zaveru o tom ze viera je len subjektivny pocit, isty druh fantazie a predstav toho daneho veriaceho. Neni na mieste hodnotit ci je to zle alebo dobre doleztie je ze je to pre cloveka uplne prirodzene. Typicke ludske vlasnoti ako davat si nadeje, verit v nieco, byt presvedceny o tom a tom a do toho pridat este strach pred smrtou a mas tu boha.ColdRain napísal:tak potom je ale akykolvek argument absolutne zbytocny, uz len tymto samotnym tvrdenim si absolutne degradoval akekolvek vase "argumenty"...uz zo samej podstaty tvojho tvrdenia vyplyva, ze to vobec nie je o argumentoch ale len o nejakom vnutornom presvedceni, co je v zasade pravda, ale nepouzitelny fakt v akejkolvek diskusii, lebo je to uplne absolutny argument, ktory sa sice ako jediny da v plnej hodnote prijat, ale stavia vas to na uroven hlupych nevzdelanych zvierat/nejakych praludi ktori boli vystraseni z burky tak bolo lahsie vytvorit nejakeho velkeho boha ktory tejto burke vladol ako ostat v nevedomosti a stym spojenom strachu...co je v konecnom dosledku pointou celeho nabozenstva, snaha pochopit to co clovek nechape spojena s lenivostou alebo neschopnostou prijat racionalne vysvetlenia korunovana precenovanim vlastnej existencie - preco maju vsetky nabozenstva spolocny "posmrtny zivot"? lebo clovek odmieta prijat fakt, ze je len zviera a po smrti je koniec a ma z nej strach, tak je lahsie verit, ze bude lepsie.
, v tom sa zhodneme, uvahu o spravnosti takychto postojov ponecham mimo, kedze nespada do tejto temy...ale pride mi pomylene hladat "utek" od ateistickych hodnot ktorymi su podla teba hlavne peniaze v obrovskom kostole s drahou vyzdobou, pocuvat kazanie od farara ktory jazdi nove audi (aj keby nie ok, nehovorim ze vsetci su zli, ber to ako metaforu nie doslovne) a na zaver s plechovym xichtom prejde s kasickou...rozumej hladat utek od materialnych hodnot u institucie ktora je na ich zberani zalozena a to je katolicka cirkevBobala napísal: Coldrain, bohuzial to neplati len pre ateistov, ale skoro vsade
edit: pridana citacia pre prehladnost kedze nado mna pribudlo niekolko postov kym som dopisal
uplink: toto biedne škatuľkovanie si tu už raz propagoval, zostáva len skonštatovať, že je to úplne mimo reality. Hodnoty človeka, ich hĺbka, ich dobro sa neodvíja od trápnej nálepky ateista/veriaci.
Opäť sme pri tom, že veriaci, ktorí by mali presadzovať tie biblické hodnoty o vzájomnosti a láske k blížnemu prisudzujú miliónom ľudí len na základe toho, že si dovolili neveriť na imaginárne bytosti, akési prízemné hodnoty.
Toto mi hlava neberie.
Opäť sme pri tom, že veriaci, ktorí by mali presadzovať tie biblické hodnoty o vzájomnosti a láske k blížnemu prisudzujú miliónom ľudí len na základe toho, že si dovolili neveriť na imaginárne bytosti, akési prízemné hodnoty.
Toto mi hlava neberie.
Preco hughito len tak repes do vetra ? Zeby som trafil do cierneho ??
EDIT/ to je k tomu prispevku vyssie, nie k tomu co je hned nadomnou, kym som napisal spravu tak tu zopar prispevkov pribudlo
Neviem, to len mne sa zda ze svetu vladnu peniaze ? Hned je porusene 1. Bozie prikazanie- "Nebudes mat inych bohov okrem mna aby si sa im klanial". Je smutne, ze drviva vacsina populacie vyznava peniaze, a nie lasku(Boha), a tak to tu potom aj vyzera, vojny, krizy, hladomory, civilizacne choroby,..
EDIT/ to je k tomu prispevku vyssie, nie k tomu co je hned nadomnou, kym som napisal spravu tak tu zopar prispevkov pribudlo
Neviem, to len mne sa zda ze svetu vladnu peniaze ? Hned je porusene 1. Bozie prikazanie- "Nebudes mat inych bohov okrem mna aby si sa im klanial". Je smutne, ze drviva vacsina populacie vyznava peniaze, a nie lasku(Boha), a tak to tu potom aj vyzera, vojny, krizy, hladomory, civilizacne choroby,..
-
Stoporko
VIP
Ohľadom zlatých rúch, pozlatených kalichov... tomuto nerozumiem ani ja.
Platiť cirkvi, aby dávala platy svojim "zamestnancom" mi príde rovnako zvrátené, ako platiť dane, aby štát dával výplatu poslancom a štátnym úradníkom. Buď raz niečo robím "pre blaho veci" a tak to robím dobrovoľne, alebo držím hubu, šúpem v kúte nohami a na veci verejné nešahám. Spraviť v kostole/celoštátne zbierku na konkrétny účel (ideme postaviť národné divadlo, ideme postaviť nový kostol, dáme ich deckám na tábor...), plne som za. A rád tiež prispejem.
No v tomto plne súhlasím s tým, že zlato v cirkvi (predmety, rúcha...) nemá čo robiť - čo spraví viac dobra: dať tie prachy na dobrý účel, kedy pomôžu ľuďom (na to bola cirkev stvorená) alebo za ne nakúpiť zlatý poldecák, z ktorého si budeme v kostole popíjať požehnané vínko? Keby aspoň to víno pri večeri pánovej bolo kvalitné, dobrý tokaj alebo kagor...
No v tomto plne súhlasím s tým, že zlato v cirkvi (predmety, rúcha...) nemá čo robiť - čo spraví viac dobra: dať tie prachy na dobrý účel, kedy pomôžu ľuďom (na to bola cirkev stvorená) alebo za ne nakúpiť zlatý poldecák, z ktorého si budeme v kostole popíjať požehnané vínko? Keby aspoň to víno pri večeri pánovej bolo kvalitné, dobrý tokaj alebo kagor...
uplink tak to som rad, ze tak malo staci k tomu aby bol niekto dobry clovek, verit v boha, som si isty, ze vsetci farari ktori roky znasilnovali a zneuzivali malych chlapcov vyznavali presne tie hodnoty ktore pises a boli teda prikladnou a vzornou sucastou spolocenstva v ktorom zili v duchu vznesenych myslienok a idey ... toto je problem vas bigotnych zaslepenych fanatikov (stale s usmevom spominam na tvoje vylevy ktore si predviedol pred svojim odchodom z fora), ste povrchni, jedine co ma pre vas vyznam je bezvyznamna nalepka veriaci/ateista, svet je pre vas ciernobiely
bobala, stale cakam reakciu
bobala, stale cakam reakciu
Nastuduj si ako chapu kreacionisti druhy termodynamicky zakon a potom sa mozme bavit, jasne?javatar napísal:entropia a termodynamika su kreacionisticke pojmy?ide ti, daj este jeden... Ktory je v naozaj drtivej vacsine pripadov irrelevantny. Navyse pokojne rusitelny dalsimi "nahodnymi" vplyvmi.
Neviem ci si postrehol ale iste vyvratenie determinizmu vyplyvajuceho z Newtonovskej fyziky som tu uz postol. Bez pouzitia pojmu Boh.
-
Stoporko
VIP
Wolf - čo nás po kreacionistoch a ich ponímaní termodynamiky? Ty si tu začal operovať s nejakým efektom motýlích krídel a z toho si vyvodzoval nejaké bludné závery. Znova sa ťa pýtam, keď teda ten "efekt motýlích krídel" dávaš ako vedecký fakt, prosím si vedecké zdôvodnenie, ideálne z karentovaného zdroja.
To si ma s niekym mylis. Ja som sa kompletne nestotoznil so stealthom, avsak viac sa priklanam k jeho nazoru ako k tvojmu. A k termodynamike, ty si ju tu prvy krat spomenul, nejdem to citovat ale urcite si spomenies ako si napisal ze zacnes ty o entropii a termodynamike. Akonahle pocujem tieto dve slova, predstavim si kreacionstu, ktory sa mi snazi vtlct do hlavy nazor ze Zem je uzavrety system. (A javatarovi zrejme v tom momente niekto stal na kabli)
Dovolím si tvrdiť, že prvé prikázanie o iných bohoch bolo pôvodne myslené inak a keď už sme pri tom, ani dnes (aspoň oficiálne) sa peniazom vo všeobecnosti neklania, akurát sú prostriedkom buď k moci alebo k materiálnym hodnotám.Bobala napísal:Preco hughito len tak repes do vetra ? Zeby som trafil do cierneho ??
Vráťme sa ale k pôvodnému: hodil si do pľacu blud, že ateisti majú ako hodnotu peniaze. Túto hodnotu asi považuješ za primárne, lebo si napísal len tú. Pýtam sa, ako si k tomu došiel ? Keď som zoberiem len príklad seba, som ateista a anarchokomunista, čo je trocha v rozpore s tvojim hodnotením mojich hodnôt.
Vôbec, ja si nepamätám, že by si tu niekto z ateistov dovolil hodnotiť veriacich a ich hodnoty ako celku. Naopak, často tu pri písaní príspevkov vytvárame rôzny skupiny a typy veriacich (kresťanov). Ale miestnym kresťanom (Bobala, uplink) nevadí hádzať všetkých ateistov do jedného vreca a prisudzovať im prízemné hodnoty, čo je ešte úsmevnejšie preto, že ateizmus nie je nijaká názorová platforma, zatiaľ čo kresťanstva do istej miery je, čo však samozrejme nevylučuje, že aj tak sú rôzni kresťania s rôznym chápaním ich viery a rôznymi názormi. To len dokazuje, že tieto škatuľky a akési sväté knihy nikdy neobsiahnu zložitosť a rozdielnosť človeka ako takého.
-
TommyHot
Addict
Tu nejde o to kto je bez viny a kto nie. Ide o to, ze ten co kaze o vine/nevine je sam vinny a cele to posobi komicky. A to, ze nema nic spolocne s hriechmi jeho nadriadeneho je alibizmus. Ked vidis kamarata ako vykrada obchod, teba sa to netyka? No nie, si rovnako vinny lebo si mu v tom nezabranil.MeanSeriously napísal: Nehodnoť. Nemáš právo. Existujú síce aj kňazi, ktorí urobili veľké prešľapy, ale kto je bez viny? Okrem toho, je to smiešne. Lebo tamten je zlý, ta je aj tamten. To je blbosť. Ten kňaz nemá nič spoločné s hriechmi svojho nadriadeného.
-
MeanSeriously
Medium Star
Ten vie o tych hriechoch nadriadeneho tolko co ty ;-) cize holu prdel. Maloktorí radoví knazi maju nejake specialne vztahy s papezom ci s kardinalmi.Tu nejde o to kto je bez viny a kto nie. Ide o to, ze ten co kaze o vine/nevine je sam vinny a cele to posobi komicky. A to, ze nema nic spolocne s hriechmi jeho nadriadeneho je alibizmus. Ked vidis kamarata ako vykrada obchod, teba sa to netyka? No nie, si rovnako vinny lebo si mu v tom nezabranil.
-
TommyHot
Addict
Akoze mi chces povedat, ze knazi nevedia o zverstvach, ktore robia dalsi knazi na detoch? Nemyslim osobne, ale vseobecne. A ak aj napriek tomu ostavaju v jednej organizacii s takymito ludmi, tak sa s ich cinmi asi stotoznuju nemyslis? A teda o co su lepsi ako oni? Teraz som zachytil v mediach, ze sa nejaka sestra voci tomuto ohradila a mam pocit, ze cirkev velmi rychlo zacala s honom na carodejnicu...
-
Old Dirty Bastard
Guru
áno a ježiš sám povedal "ľahšie prejde ťava cez oko ihly ako bohatý do kráľovstva nebeského", takže ako si vysvetľuješ to mamonárstvo cirkvi samotnej? veď to sa prie logike. oni môžu? veď ľudia ani nedokážu odhadnúť hodnotu majetku vo vatikánskej banke.. myslíš, že si to niekto len z prstu vycucal, že je tam nesmierne bohatstvo? pritom cirkev to samozrejme nepoprela (lebo to by bola evidentne lož), ale samozrejme ani nepotvrdila. načo im je disponovať takým bohatstvom?Bobala napísal:Neviem, to len mne sa zda ze svetu vladnu peniaze ? Hned je porusene 1. Bozie prikazanie- "Nebudes mat inych bohov okrem mna aby si sa im klanial". Je smutne, ze drviva vacsina populacie vyznava peniaze, a nie lasku(Boha)
-
MeanSeriously
Medium Star
lenže kňaz v spoločenstve nie je pre tých spolupracovníkov, ale pre plnenie svojich povinností, ktoré z jeho povolanie vyplývajú. Samozrejme, Cirkev je spoločenstvo veriacich, ale čo teraz, len preto že sa v Trenčíne sa stalo to a to odídem stadiaľ? Ľudia sú všelijakí, ale min. z Cirkvii mám taký pocit, že ešte stále prevládajú takí, ktorí nerobia také veľké prešľapy.
BTW. To mam rozumiet tomu tak, že keď zostávaš v SR, stotžňuješ sa s korupciou? Trochu mi to nejde do hlavy.
BTW. To mam rozumiet tomu tak, že keď zostávaš v SR, stotžňuješ sa s korupciou? Trochu mi to nejde do hlavy.
-
TommyHot
Addict
Ako to spolu suvisi? Ludia s korupcnym spravanim nie su ani moja rodina, ani moji kolegovia, ani moji nadriadeni. Za to knaz knazovi je kolega, biskup knazovi je nadriadeny, alebo sa mylim?
A na margo toho, ze zostavam v SR, nie nezostavam do konca roka mam v plane odist aj kvoli tomu co sa tu deje
A na margo toho, ze zostavam v SR, nie nezostavam do konca roka mam v plane odist aj kvoli tomu co sa tu deje