Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa javatar »

S.T.E.A.L.T.H napísal:Prečo je irelevantný. Akákoľvek zmena systému bude mať za následok jeho iný vývoj. Myslím si, že to nie je irelevantné.
Dam ti priklad. Ostriham si nechet a zahodim ho pred bytovku na travnik.
Efekt motylich kridel ako ho popisujes ty (bez urazky ale tak mi to pripada): Jeho rozklad bude mat za nasledok vacsie mnozstvo zivin pre potencionalne pritomne semienko stromu ktore vdaka vacsiemu prisunu zivin prekona hranicu potrebnu na zaciatok rastu a zacne rast. Co dokaze nasledne rastuci strom uz je kazdemu zname.
Pravdepodobnejsi scenar: V ramci kosenia travniku skonci moj nechet na skladke kde sa spali. Teplo o ktore bude ovzdusie obohatene nebude mat ziaden vplyv. A preco ziaden? Citaj dalej.

Butterfly efekt totiz nie je o tom, ze mala zmena sposobuje v buducnosti velku zmenu (ako v tom filme) ale, ze ma potencial vyvolat velku zmenu. A to je dost podstany rozdiel. A co mu dava tento potencial? Na to si definujme pojem - kriticky bod. Kritickym bodom budem v danom priklade oznacovat hodnotu ktorej dosiahnutie je potrebne aby doslo k zmene.

Priklad: Na stole lezi kladivo a okolo neho lieta motyl. Motyl kridlami sposobuje prud vzduchu ktory moze potencialne posunut kladivo. Posun kladiva (akykolvek maly) vsak sposobi az doda dostatok energie aby prekonal kriticky bod - v tomto pripade trenie. Na majoritnejsiu zmenu (zhodenie kladiva) je potrebne aby prekonal iny kriticky bod - posun taziska kladiva mimo plochu stola. Inak ho nezhodi.

Potencial butterfly efektu spociva prave v existencii moznosti prekonani vela kritickych bodov dodanim malej energie. To je vsak len za pripade ak energia uz dodana je blizko kritickeho bodu.
S.T.E.A.L.T.H napísal:Inak, nevšimol som si. Bolo to v tejto téme, alebo niekde inde. Bol by som rád, ak by si mi to mohol postnúť. Ďakujem
Tak este raz. Vezmime si priklad zdroju svetla a polopriepustneho zrkadla. Budes v istych intervaloch cez polopriepustne zrkadlo osvetlovat rastlinu a dodavat jej tym svetlo ktore potrebuje k zivotu. Polopriepustne zrkadlo statisticky 50% fotonov prepusti, zvysok odrazi. Co sa vsak stane s jednym fotonom nie sme schopni povedat (existuje na tom zalozeny aj jeden HW RNG). Kvet ma iste kriticke body, kedy prezije, kedy bude rast viac, kedy menej a kedy uhynie. To ako bude rast v zavislosti od dodaneho svetla - teda od nahody v danom case osvetlovania. No a v realnom svete nemas len fotony a zivot ale napr. aj prirodzenu radioaktivitu (kde sme tiez schopny zratat polcas rozpadu ale nie urcit ktora castica sa kedy rozpadne) ktora moze mat na zivot, rast a tym vplyv vo vacsej mierke (vacsi list zoberie svetlo inej rastline a podobne). Takisto ine castice ktore mi momentalne nenapadaju a bohvie ako nas ovplyvnuje a ako sa sprava temna hmota. V kazdom pripade tu Newton uz nestaci.
-=wolf=- napísal:Nastuduj si ako chapu kreacionisti druhy termodynamicky zakon a potom sa mozme bavit, jasne?
Ako citam tak uplne chybne :lol: Stoporko je vsak trosku vzdelanejsi ako priemerny kreacionista. A ako chapu entropiu ani citat nejdem.
-=wolf=- napísal:Akonahle pocujem tieto dve slova, predstavim si kreacionstu, ktory sa mi snazi vtlct do hlavy nazor ze Zem je uzavrety system. (A javatarovi zrejme v tom momente niekto stal na kabli)
To je tvoj problem a nie problem mojho kablu.
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

Bobala napísal:Hned je porusene 1. Bozie prikazanie- "Nebudes mat inych bohov okrem mna aby si sa im klanial".
aha, a preto sa kresťania modlia k Ježižovi, Panne Márii, pápežovi a rôznym svätým? :roll: kresťanstvo vôbec nie je monoteistické náboženstvo - má celý panteón svätcov, ktorí neustále pribúdajú. okrem božej rodiny a svätých sa modlia aj ku rôznym predmetom, čož sa dá nazvať modlárstvom.
takí gréci mali vo svojej mytológii len jedného patróna vinárov (Dionýza), kresťania až 5 patrónov vinárstva, a to len na našom území. kto je väčší polyteista?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

silmaril - prosím nedávať rovnítko medzi kresťanstvo a RKC :) Prečo sa katolíci modlia k nejakým mŕtvym ľuďom a nie k Bohu mi jeden katolík vysvetľoval, no akosi mi to nejde samému do hlavy. Rovnako môžme začať debatu, či je správne mať v kostoloch obrazy, sochy, nosiť na krku krížik :)
silmarill
King
King

takže len katolíci uctievajú Ježiša, Matku Božiu či rôznych svätých? len katolíci sa klaňajú krížu či modlia na miestach, kde sa ľuďom prisnilaeeehhhmm zjavila Panna Mária? :shock:
to som nevedel, ďakujem ti že si mi to vysvetlil. môj pohľad na kresťanstvo je odteraz úplne odlišný.
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bobala »

Hughito, ODB, vyssie som pisal ze to neplati len u ateistov ale VSADE. A ako som nato prisiel ? Staci zapojit zdravy sedliacky rozum a mozno ti to dojde aj samo. Dam ti malu pomocku - korupcia.
Hughito len ty presne vies co znamena 1. prikazanie.
TommyHot napísal:Akoze mi chces povedat, ze knazi nevedia o zverstvach, ktore robia dalsi knazi na detoch? Nemyslim osobne, ale vseobecne. A ak aj napriek tomu ostavaju v jednej organizacii s takymito ludmi, tak sa s ich cinmi asi stotoznuju nemyslis? A teda o co su lepsi ako oni? Teraz som zachytil v mediach, ze sa nejaka sestra voci tomuto ohradila a mam pocit, ze cirkev velmi rychlo zacala s honom na carodejnicu...
Cize ked sefom najvyssieho sudu je Harabin, tak sa s jeho uslachtilimi cinmi tiez vsetci sudcovia zhoduju ?

A na angelologiu sme uz zabudli? http://www.sophia.sk/ tu vam posielam vedecky dokaz, ze nieco sa tu "deje"..

Tehla ty si reagoval na tu prednasku co som tu postol ? KDE HĽADAŤ NOVÉ PRAMENE ETICKÝCH HODNÔT V POSTMODERNOM VEKU RELATIVIZMU http://www.sophia.sk/audiozaznamy , ale to s vierom nema nic spolocne, takze neviem co.. preco mam ist na stranu 300..
silmarill
King
King

Bobala napísal:A na angelologiu sme uz zabudli? http://www.sophia.sk/ tu vam posielam vedecky dokaz, ze nieco sa tu "deje"..
áno, je to solídny dôkaz že sa s logikou, objektivitou a hlavne príčetnosťou ľudí NAOZAJ niečo deje :roll:
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

však tá angelol(olol)ógia vykráda zas len grécku mytológiu - múzy :D
"niečo" sa tu na tej zemi "deje" no.. to nebudem popierať.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Bobala nechaj si tie trápne narážky a píš vecne. Takisto neviem načo tu omieľaš ten link, keď som sa tu ja aj iný k tomu už jasne vyjadrili.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

kresťania (skutoční veriaci a oddaní svojej viere a Bohu) vs. kresťania (ateisti - oportunisti, ktorí zneužívajú vieru tých skutočne veriacich a cucajú z nich peniaze) vs. ateisti (kydajú na ateistov - oportunistov, ktorý zneužívajú vieru tých skutočne veriacich)

krásna vzťahová rovnica, skutočnosti.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

silmaril - nepoznám všetky kresťanské cirkvi na Zemi, no pokiaľ mi je známe, z tých majoritných rôznych svätcov a spol. uctievajú katolíci a pravoslávni (aj keď u nich tiež tak celkom neviem).
hughito
Redeemer
Redeemer

uplink napísal:kresťania (skutoční veriaci a oddaní svojej viere a Bohu) vs. kresťania (ateisti - oportunisti, ktorí zneužívajú vieru tých skutočne veriacich a cucajú z nich peniaze) vs. ateisti (kydajú na ateistov - oportunistov, ktorý zneužívajú vieru tých skutočne veriacich)

krásna vzťahová rovnica, skutočnosti.
Toto je tiež dobrá taktika, urobiť zo všetkých tých nedokonalých kresťanov ateistov. :D Dosť sa na tom zabávam. Vlastne za všetko zlo, čo bolo kedy napáchaná v rámci kresťanstva a v kresťanskej viere - to boli ateisti. :smt033
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

hughito - keď sa raz niekto nazve kresťanom, mal by minimálne dodržiavať 10toro. Ja nepoznám ani jedného. Bolo by vhodné dodržiavať ostatné odporúčania v Biblii. Ditto. Nazývať sa kresťanom ešte z človeka nerobí kresťana.
Nie každý, kto mi hovorí: "Pane, Pane," vojde do nebeského kráľovstva, ale iba ten, kto plní vôľu môjho Otca, ktorý je na nebesiach.
that's how the deal sounds, that's how it is, I'm sorry.

A keď si už taký uštipačný. Hitler chcel mať svoju "uber" rasu z modrookých blonďákov. Robí to z každého modrookého blonďáka teraz nacistu? :smt006
hughito
Redeemer
Redeemer

hughito - keď sa raz niekto nazve kresťanom, mal by minimálne dodržiavať 10toro. Ja nepoznám ani jedného. Bolo by vhodné dodržiavať ostatné odporúčania v Biblii. Ditto. Nazývať sa kresťanom ešte z človeka nerobí kresťana.
Môžeš to tak brať, aj keď to by asi zostal len jediný kresťan a to Boh sám vo svojej čudnej trojjedinej forme, ale prečo teda nazývaš týchto falošných kresťanov ateistami ? Veď oni v boha veria, akurát kašlú na Desatoro a Bibliu, ale ateisti nemôžu byť.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

pretoze by to robilo zle meno krestanstvu ofc...ateista je ten kto neveri v boha, krestan je ten ktory veri v krestanskeho boha, tu to konci, to, ze podla tvojej definicie uplink, je vacsina krestanov pokrytcov je v podstate smutna pravda
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bobala »

Posudok na knihu
„Angelológia dejín. Synchronicita a periodicita v dejinách“ od Emila Páleša

Historici 20. storočia sa napospol vzdali myšlienky, že by v dejinách mohol pôsobiť nejaký me­ta­fy­zic­ký zákon, s výnimkou niektorých populárnych filozofií dejín ako u Oswalda Spenglera, ktoré sa však nikdy nepodarilo dokázať rigídnymi vedeckými postupmi. Hoci táto myšlienka bola všeobecne pri­jímaná v minulosti až do 19. storočia, a rytmy v dejinnom dianí pozoroval tiež Arnold Toynbee a zdôraznil ich tiež švajčiarsky filozof Karl Jaspers.

Páleš sa zameral na jednu z najstarších tradícií západnej náboženskej filozofie: že existuje sedem archan­jelov, ktorí sa cyklicky striedajú každých 354 aj každých 72 rokov ako duchovia času. Každý z nich vládne počas určitého časového obdobia a inšpiruje duchovnú atmosféru Zeme. Takáto viera bola známa stredovekej cirkvi (opát Trithemius) a dá sa vystopovať nazad až ku staro­ba­by­lon­ským kňazom, ktorí na základe týchto rytmov zostavili posvätný kalendár.

Pálešova “Angelológia dejín” zhŕňa výsledky dlhého výskumu na 660 bohato ilustrovaných stra­nách. Cieľom knihy je na empirickej báze potvrdiť alebo vyvrátiť hypotézu, že existuje sedem princí­pov (kedysi personifikovaných ako bohovia alebo archanjeli), ktoré sa v priebehu svetovej histórie pra­videlne vracajú. Táto monografia je pokus o syntézu všetkých nám známych udalostí histórie aj pre­histórie od kamennej doby až podnes. Pokúša sa zhrnúť dejiny umenia, vedy, filozofie, sociálneho a politického vývoja počas tisícročí z vtáčej perspektívy.

Páleš sa sústredil najmä na dva druhy javov:
1) paralelizmy alebo synchronicity:keď podobné javy – napr. umelecké štýly, nové objavy alebo myšlienky, náboženské kulty, politické štruktúry alebo sociálne hnutia – sa objavia na dvoch, troch alebo viacerých miestach na svete v rovnakom čase nezávisle od seba; na tento druh javov upozornil už C. G. Jung.
2) periodicity:keď sa podobné dejinné javy periodicky vracajú v pravidelných časových vzorcoch alebo rytmoch.

Pálešovu prácu možno preto chápať aj ako príručku alebo atlas paralelných (synchronistických) a pe­riodických (rytmických) javov v dejinách.

Centrálnym tvrdením autora je, že sedemnásobný rytmus v dejinách skutočne existuje. Navyše dá­tu­my a obsah jednotlivých časových období zodpovedajú mytologickým charakteristikám siedmych archanjelov a dátumom pochádzajúcim z babylonskej tradície. Toto podľa autora platí v prvom rade ako empirický fakt. Z toho vyplýva, že náuka babylonských kňazov nemohla byť založená len na špekulácii, ale na starostlivom pozorovaní skutočnosti.

Ďalej autor navrhuje interpretovať možné príčinné pozadie tohto javu. Pretože mnohé synchrónne javy sa nedajú vysvetliť len vzájomným fyzickým kontaktom medzi kultúrami, navrhuje uznať, že v kolektívnom nevedomí sa prejavuje podstaná cyklická zákonitosť, ktorá je zodpovedná za očividnú psychickú jednotu ľudstva. Každý zo siedmich archetypov (zodpovedajúci siedmym hlavným bož­stvám staroveku) je aktívny pravidelne každých 354 a tiež každých 72 rokov, čo možno navonok pozo­rovať na posunoch v hodnotovom systéme kultúr po celom svete.

V tomto smere sa Pálešova práca podobá na “Kultúrnu dynamiku” amerického sociológa Pitrima So­rokina, ktorý zistil opakované striedanie tzv. ideačnej a senzitívnej sústavy pravdy v dejinách zá­pad­nej civilizácie.

Pálešova Angelológia je napísaná zároveň pre odborníkov aj pre laikov. Popri svojom vedeckom roz­mere obsahuje aj poetický a náboženský rozmer. Všetky tri autor úmyselne rozvíja jeden vedľa dru­hého. Pretože náboženské a estetické konotácie, akokoľvek sú zaujímavé, spadajú mimo rámec čisto objektívneho vedeckého posúdenia, sústredíme sa v tomto posudku len na centrálne tvrdenie knihy. Dôležité je, že autor sformuloval hlavnú hypotézu takým spôsobom, že sa dá verifikovať alebo falzifikovať racionálnymi prostriedkami, a preto patrí do rámca vedy.

Predovšetkým si musíme uvedomiť, že Páleš si nenárokuje iba samotný objav nového empirického javu, ale ašpiruje aj na predchodcu novej, modifikovanej a rozšírenej vedeckej metódy. Nebolo by na mieste autorovi vyčítať, že prekročil niektoré zaužívané postupy súčasnej vedeckej metodológie a na­ru­šil niektoré doterajšie vo vede rozšírené predstavy. Je si toho dobre vedomý. Máme tu totiž do činenia s meta-vedeckým sporom dvoch vedeckých paradigiem (alebo epistém) v zmysle Kuhna.

Pálešovým filozofickým pozadím a zdrojom inšpirácie je platónsky idealizmus, namiesto materia­lis­tického atomizmu. V takom prípade nie je možné brať jednu z paradigiem za sudcu tej druhej. Čo sa dá spraviť pre posúdenie relatívnej hodnoty odlišnej paradigmy, je skúmať, do akej miery súhlasí s faktami, aká veľká je jej vysvetľujúca sila, vnútorná konzistencia a praktická užitočnosť. Alebo skú­mať, či je nový prístup schopný systematicky vysvetliť nejaký druh javov, ktorý je v starej perspektíve nepochopiteľný. S touto obozretnosťou sa teraz pozrime na obsah Angelológie samotnej.

Čo sa týka faktografie, nedá sa veľa namietať. Predovšetkým preto, lebo autor nemá vôbec v úmys­le protirečiť archeológom a historikom v tom, či sa nejaké historické udalosti odohrali alebo nie a aká je ich chronológia. V tomto smere sa autor spolieha na odborníkov a cieľavedome sa snaží vybudovať svo­ju filozofiu dejín len na tom druhu základných faktov, ktoré sú zhruba prijímané väčšinou vedeckej obce.

Pôvodný príspevok autora spočíva v novom spôsobe, akým vysvetľuje význam a príčiny udalostí, ktoré sú už známe. Jeho vysvetlenie obsahuje tiež pojem nefyzickej synchronistickej príčinnosti, ktorú možno systematicky demonštrovať na horeuvedených dvoch typoch paralelných a periodických javov.

Je pravda, že poznáme celý rad paralelných historických udalostí. Jedným z najznámejších ta­kých­to javov je axiálna epocha Karla Jaspersa. V poslednom čase venovala paralelnému vývoju v rôznych častiach sveta pozornosť francúzska historická škola pod vedením Fernanda Braudela. Páleš sa pokúsil ukázať, že synchronicity nie sú zriedkavým a zanedbateľným, ale systematickým javom, a že ich mož­no v dejinách nájsť desiatky ak nie stovky.

Bolo zvykom tento druh javov prehliadať a brať ich ako náhodnú kuriozitu. Zostávali spravidla ne­vy­svetlené, pretože materialistická paradigma vedy neumožňuje pracovať s nimi žiadnym racionálnym spôsobom. Historici zväčša vysvetľovali takéto javy po častiach, t.j. v každej jednotlivej oblasti sveta miestnymi príčinami. Páleš poukazuje na to, že to necháva otázku ich synchronicity nezodpovedanú. Z toho ďalej vyplýva, ako hovorí autor, že zvyčajné vysvetlenia historikov sú neúplné, a že tu musí účin­kovať ešte nejaký ďalší faktor, ktorý zasahuje svetovú psyché ako celok a pôsobí v pravidelných rytmoch. I keď je nefyzický a neviditeľný, jeho prítomnosť je zrejmá nepriamo z jeho účinkov.

Pálešova hypotéza už spôsobila určitú kontraverziu medzi slovenskými vedcami. Hlavná námietka bola, či sa Páleš nedopustil subjektívneho predvýberu historických údajov, vyberajúc len tie, ktoré zapadajú do jeho schémy, a zanedbávajúc ostatné. Určité časti Pálešovej práce sa však zdajú byť nespochybniteľné.

Ide predovšetkým o rozsiahlu štúdiu revolučných indexov v dejinách Európy od Sorokina a podobnú štúdiu pre revolúcie v Číne od Leeho. Sorokinovu štúdiu navrhol Dr. Krupa, vedúci Kabinetu orientalistiky SAV, ako kontrolnú štúdiu. Potvrdila v mnohých ohľadoch Pálešove hypotézy.

Ďalšiu časť Pálešovej práce analyzoval nezávisle pomocou počítačovej analýzy Prof. Mikulecký, vedúci slovenský odborník na chronobiológiu. Týkala sa 500-ročného rytmu v dejinách gréckej, indickej a čínskej medicíny; grécko-rímskeho a čínskeho dejepisectva; arabskej, perzskej, čínskej a japonskej poézie. Údaje boli prevzaté od popredného amerického antropológa Kroebera.

Angelológia ako celok je pôsobivý pokus o syntézu prírodných a spoločenských vied, umenia a ná­bo­ženstva. Hľadá ich najvyššie zjednocujúce princípy a syntetizuje čiastkové výsledky rôznych špe­ciál­nych disciplín. V tomto zmysle sa dá najlepšie charakterizovať ako pokračovanie sofiológie ruského mysliteľa Vladimira Soloviova. Netýka sa len spoločenských vied ako je archeológia, dejiny, psy­chológia, filozofia, ale aj exaktných vied ako biológia, chémia, astronómia a pátra po ich spo­loč­nom menovateli s najstaršími mýtmi a duchovnými tradíciami ľudstva.

Presahuje možnosti jediného experta aby posúdil takúto prácu vcelku. Napokon, sychronistické javy sú prijímané ako vec faktu v kvantovej fyzike od čias Einsteina. Nie je vylúčené, že by mohli existovať aj v histórii. V posledných desaťročiach výskum v chronobiológii potvrdil, že jedným z naj­dô­ležitejších časových zákoniotostí v živých systémoch sú rytmy založené na čísle sedem.

Definitívne prijatie alebo odmietnutie Pálešovej hypotézy je otázkou budúcnosti. No za pred­po­kla­du, že ďalší a ďalší odborníci ju budú môcť naozaj potvrdiť, alebo aspoň niektoré jej časti, budeme môcť hovoriť naozaj o významnom diele. Diskusie o tejto knihe by mohli byť stimulujúce pre al­ter­na­tív­ne spôsoby myslenia vo vede. Pretože slovenčina nie je svetový jazyk, je potrebné doporučiť pre­kla­dy; pokiaľ viem, žiadna porovnateľná práca vo svete nebola napísaná.

Praha, 29. apríla 2002

Prof. Dr. Jan Bouzek, DrSc.
Ústav klasickej archeológie, Karlova Univerzita, Praha
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

stale sa tu riesi, ci je niekto veriaci a nieckto ateista- beria sa to ako podstata problemu.
Ja si ale myslim , ze pokial Boh naozaj existuje, tak mu bude dost jedno k comu sa clovek na Zemi
hlasil, ale co CINIL, ako sa spraval ku svojim bliznym.

Apropo k tomu, ze "nieco sa deje"> na Zemi sa "nieco" deje uz cca 5miliard rokov. :wink:

Ja sice som pokrsteny katolik aj som bol v mladosti vychovavany v tomto duchu, ale nepraktizujem
a mam na ten cely cirkus s nazvom nabozenstvo svoj nazor. Ale ked uz, tak su mi sympatickejsie evanjelicke vetvy, ktore
su oproti rigidnemu katolicizmu ovela liberalnejsie /myslim europske smery, nie americke/
a snazia sa aspon trochu drzat krok s dobou.
A zo vsetkych nabozenstiev mi je najsympatickejsi buddhizmus, asi preto, ze to vlastne ani
nabozenstvo nie je, ale skor filozoficky system.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

Uz Nietzsche povedal ze existoval len jeden krestan a ten umrel na krizi.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

pre odlahcenie temy:

"Takmer všetky národy si vytvorili vlastný mýtus o stvorení, a príbeh knihy Genesis je len jeden nich, ktorý si zhodou okolností prisvojil istý kmeň pastierov na Strednom východe. Nie je o nič významnejší ako presvedčenie istého západoafrického kmeňa, že svet bol stvorený z exkrementov mravcov. "– Richard Dawkins, biológ

http://zivotvesmir.wordpress.com/2011/1 ... k-titulky/
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

Dam ti priklad. Ostriham si nechet a zahodim ho pred bytovku na travnik.
Efekt motylich kridel ako ho popisujes ty (bez urazky ale tak mi to pripada): Jeho rozklad bude mat za nasledok vacsie mnozstvo zivin pre potencionalne pritomne semienko stromu ktore vdaka vacsiemu prisunu zivin prekona hranicu potrebnu na zaciatok rastu a zacne rast. Co dokaze nasledne rastuci strom uz je kazdemu zname.
Pravdepodobnejsi scenar: V ramci kosenia travniku skonci moj nechet na skladke kde sa spali. Teplo o ktore bude ovzdusie obohatene nebude mat ziaden vplyv. A preco ziaden? Citaj dalej.
Bez urážky teraz ty, už raz som tu tvrdil, že sa na to nepozerajme jak deti v škôlke. Tak neviem, prečo máš pocit, že to takto opisujem ako si to priblížil. Efekt motýlích krídel ako taký (pojem vedeckého sveta) je ireleventný, pointa je to čo tým chcem povedať a tento pojem to dobre približuje. Podľa mňa totiž zabitie istého počtu ľudí nerovná sa odstrihnutie a zahodenie nechtu a je dosť veľká zmena v systéme.
Butterfly efekt totiz nie je o tom, ze mala zmena sposobuje v buducnosti velku zmenu...
Definícia na wikipedií (môžeš as ohradiť, že je to nedôveryhodný zdroj, no momentálne neviem, kde by som hľadal definíciu tohto pojmu) popisuje efekt motýľa ako závislosť systému na počiatočných podmienkach. Položme za čas t = 0, keď Boh zabil Egypťanov v červenom mori ako počiatok vývoja systému. Neriešme akúkoľvek defíníciu efektu motýľa (lebo sa už potom nebavíme o podstate toho, čo chcem povedať ale odbočuješ od témy), potom mi chceš tvrdiť, že to nemalo globálny vplyv? Žiadny s odstupom času napr deltat = 2000y ?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Nie, zabitie hoci milióna Egypťanov, nech je pre teba akokoľvek hrozné, z dlhodobého hľadiska nemalo prakticky žiadny efekt - ak ti niečo vraví pojem rovnováha, resp. dynamická rovnováha, tak by si to mohol pochopiť. Zjednodušene - Keby strýko fúzikatý Dolfi nevyhladil pár miliónov ľudí, ale pár miliárd, tak z dlhodobého hľadiska je to úplne jedno, lebo ľudia Zem znova zaľudnia (čo sa už viac krát stalo - viď morové epidémie...). Pre dnešný pseudohumanistický svet sa to môže zdať kruté, nehumánne, beriem. No tento princíp neobabreš, fungoval tu odnepamäti a bude fungovať aj naďalej - môžme sa snažiť dostať svet mimo rovnováhy, no z dlhodobého hľadiska sa do nej znova vráti, nerovnováha bude len "krátkodobá."
Napísať odpoveď