Desktop PC do ±1200-1300 €

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Čmeliak
Amateur
Amateur
Používateľov profilový obrázok

Desktop PC do ±1200-1300 €

Príspevok od používateľa Čmeliak »

Zdravím,
veľmi pekne prosím, či bi mi niekto mohol poradiť s kúpou nového PC. Potrebujem poradiť s hardwarom pretože som amatér, mám len základné znalosti, čo sa týka PC zostáv a nemám moc prehľad o trhu alebo nových technológiách atď. Chcel by som gamerský desktop, ktorý bude zameraný hlavne na hranie najnovších hier a jednoduché domáce používanie (základný office, nejaké programy napr. na napaľovanie, kukanie filmov, hudbu, internet...). Cenovo si môžem dovoliť zostavu okolo 1000 € samozrejme, podľa kvality som ochotný ísť maximálne do 1200-1300 € ale to by som radšej chcel aj s príslušenstvom (monitor, klávesnica, myška, extra chladenie a pod.).
Najdôležitejšia je pre mňa samotná zostava takže tu sú moje otázky:
- je lepšie si kúpiť preddefinovanú zostavu z nejakého internetového obchodu, takú ktorá mi najviac vyhovuje, čo je ale dosť ťažké, pretože väčšinou mi nesadne cena, alebo nejaký hardware ktorý nepotrebujem (najčastejšie sú to čítačka kariet, blu-ray mechanika atď.)
alebo
si "poskladať" vlastnú zostavu, ktorá by mi presne vyhovovala ale musel by mi ju nejaký profesionál doslova poskladať aby vôbec fungovala. Čo je výhodnejšie (cenovo alebo dostupnosťou) ?
- chcel by som na tom hrať najnovšie hry, napr. ktoré vyjdú tento a ďalšie roky (viem že technológia a vývoj idú dopredu a každým rokom bude PC slabší, mám skôr na mysli, aby bol ten pc dostatočne kvalitný aby mi vystačil na povedzme 3 roky kvalitného hrania najnovších hier na čo najlepších detailoch) alebo majú najťažšie nároky (Crysis 3, Mass Effect 3 , Max payne 3, Far Cry 3 atď. proste najnovšie hry, neviem konkrétne aký hardware by som potreboval na tie hry aby som mohol hrať zo solídnym FPS).
- netuším, aké značky komponentov zvoliť, vzhľadom na cenu a kvalitu
- neviem či je lepšie 6 alebo 8 Gb ramky, či tam dať procesor intel alebo AMD a keď už povedzme intel, tak či sériu i5 alebo i7, aká veľká grafika tam bude stačiť vzhľadom na cenu či 1,5 Gb alebo 3. či Geforce alebo Radeon...
- aké chladenie, zdroj, skriňu... Vôbec o tom nemám prehľad a preto prosím či by mi niekto mohol pomôcť

Tu sú nejaké základné podmienky, ktoré potrebujem aby ten PC spĺňal:
- kvalitný zdroj, mám zlé skúsenosti zo zdrojmi, väčšina sa mi pokazila alebo nestačila čiže v tomto som skôr za "viac ako menej" napr. myslím že 1000W je lepší, aj keby povedzme že 700W stačí. Naozaj sa do tohoto moc nerozumie, takže ak píšem úplné hlúposti, prosím ospravedlňte ma :)
- musí byť kvalitné chladenie, netuším aké druhy chladenia existujú ale na mojom terajšom PC mam obrovské problémy s prehrievaním (hlavne zdroja, procesora a základnej dosky) čo mi spôsobuje neskutočné problémy či už pri hraní alebo práci. Zvyknem mať PC zapnutý veľmi dlho (aj 12-16 hodín, keď niečo sťahujem/uploadujem tak aj 20+) a preto chcem aby to ten PC nemal problém s chodom aj pri takej dlhej dobe.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Desktop PC do ±1200-1300 €

Príspevok od používateľa Michaelo »

Tak pár odpovedí:
Preddefinovaná zostava - nikdy. Vždy je v každej z týchto zostáv nejaká brzda. Buď CPU, GPU alebo RAM (väčšinou CPU alebo GPU = grafika).
Takže radšej poskladať. Na TichéPC alebo Alze ti za pár €UR poskladajú aj otestujú celú zostavu.

RAM - 8GB (alebo až 16 GB ak nájdeš dobrú akciu) a k tomu samozrejme SSD disk. Ak chceš výkonný PC nad HDD neuvažuj (na dáta to áno ale nie na OS).
CPU - Intel, rozhodne. Teraz máš aj nový Ivy Brigde ktorý má menšiu spotrebu, o čosi menšie teploty a vyšší výkon (cca tých 20% pri cene o cca 10% vyššej).
GPU - záleží na rozlíšení. Ak chceš dva monitory tak rozhodne AMD. nVidie pri 2650x1600 strácajú dych. No teraz tie nové nVidie sú IMO trochu lepšie v pomere cena/výkon (aj tak som ale pri GPU zástancom ATi/AMD).
PSU - hmm bude ti v pohode stačiť 800W Cougar (ja mám Cougar G800 a som spokojný (je aj verzia GX tá je trochu lepšia), a to mám pc zaplé 24/7, max. tak reštart).
Chladenie? No treba dobrú skrinku kde bude zdroj dole a dáš si tam vodné chladenie (mne o pár minút donesie kuriér Corsair H100 a to ti musí stačiť dokonale ale bacha, nie do každej skrinky vojde keďže väčšinou medzi hornými fanmi dáva výrobca medzeru).

Zostavu ti tu ale teraz skladať nebudem. Som unavený keďže som už 14 hodín nespal.
Verím že sa niekto nájde kto ti poskladá. Ak by som mal pripomienky tak sa ozvem ;)

Ps.:
Moja zostava je TUTO.
Rozbehám na nej aj BF3 na maximálnych nastaveniach s 50 FPS až 60 FPS (tak nejak to kolíše od 50 k 60 a to tam mám už pomerne staré veci). To len aby si mal predstavu.
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MichalkoOo »

hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

ArAsHiD: To si uz zasluzi 24 palcove LCDcko, navyse si tam dal podla mna zbytocne drahu klavesnicu a podla mna aj drahu skrinku, takze tu by som stiahol a radsej doplatil za LCD.

MichalkoOo: Lepsia doska na zaklade coho??? Stoji o 48 eur viacej, ide o horsiu znacku (MSI), dosky maju rovnaky chipset, dostatocny pocet SATA 2 a 3 slotov, no a ze doska Asus nema mozno CF/SLI, tak to je pri tej grafike aj tak zbytocne. Preto si myslim, ze je to vyhodenych 48 eur za dosku MSI. Povedz mi 3 rozumne dovody, preco by mal investovat do tej MSI dosky, hmm???
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

OC, chladenie, SLI, lepšia zvukovka, lepšia sieťovka, lepšia podpora pamätí
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

OC je velmi vyhodne pre cloveka, ktory sam o sebe napise "poradiť s hardwarom pretože som amatér, mám len základné znalosti", o chladeni by sa dalo polemizovat, nakolko iny chladic na chipset sa da kupit za par eur, avsak ziadny problem v chladeni chipsetu nevidim. Pri grafike 670OC v cene takmer 400 eur je zbytocne hovorit o SLI, lepsia zvukovka je v podobe streamingu multikanaloveho Dolby HD a DTS HD, cize pre bezneho cloveka nepostriehnutelne. Male plus by som videl akurat mozno tak v sietovej karte, co vsak pre bezneho uzivatela na hranie ci stahovanie je opat len psychologicky efekt, nic viac, rovnako tak aj pamate. Stale si stojim za tym, ze je to vyhodenych 48 eur.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

MSi odporučí len chorá hlava. MicroStar sa hrá firmu, ktorá vyrába gamerské dosky, problém je že zabúdajú na to najpodstatnejšie a to je stabilita. Skraty, chybné kondíky, cievky, celkovo zlé PCB.

Keď dosku za veľa peňazí, tak buď ASUS Sabertooth, alebo EVGA.

A s tým OC choďte do péčka, však je to na smiech. Reálne to aj tak na frekvenciách, ktoré spravia reálny rozdiel vo výkone nemôžete držať nejakú dlhú dobu a už sme dávno von z éry, kedy hral každý megahertz rozdiel v fps pri hrách. Teraz je OC len vecou prestíže a zábavy. Či máš 100, alebo 150 fps Ti je jedno. A pri 20 vs 25 Ťa to nespasí. A pokiaľ máš Kčkový procesor, tak je pretaktovateľnosť na EVGA/Asus doskách v tej cenovej ako je tá MSi rovnaká, alebo lepšia.

Aj tak je to celé len zbytočná onania. Keď chce mať človek dobrý pocit z kvalitného PC, tak si tam kúpi Geil/Mushkin/Crucial pamäte, EVGA/Asus dosku, EVGA/Asus grafiku, Intel disk a nejaký Core i7 procesor a má dobrý pocit. Ak na to nemá nevymýšľa a ani netaktuje. Taktujú obvykle len zúfalci, ktorí majú PC z roku pána a chcú si nahoniť v CSku viac FPS, aby mohli lepšie strielať do hláv, to je tak všetko. Normálny gamer, ani HC gamer netaktuje a nikdy nebude. Nie je to potrebné.
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

MSI je už celkom kvalitná značka..
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Ano, celkom kvalitna vzhladom na ASRock ale uz neexistujuce Matsonic a pod. V dnesnej dobe patri k tym horsim znackam, napokon uz toho na trhu vela neostalo.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

MichalkoOo napísal:MSI je už celkom kvalitná značka..
kedysi dávno, ešte za čias Geforce 256, Geforce II vyrábali dobré grafické karty. Ale od vtedy veľa vody v Dunaji pretieklo a kvalita MSi dosiek šla riadne dole. Treba sa spýtať borcov čo pre nich navrhujú chladenie, mali sme jedného aj na fóre kedysi dávnejšie.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

hojko napísal:ArAsHiD: To si uz zasluzi 24 palcove LCDcko, navyse si tam dal podla mna zbytocne drahu klavesnicu a podla mna aj drahu skrinku, takze tu by som stiahol a radsej doplatil za LCD.
Tú skrinku by som rozhodne nechal.
Dal by som tam ale inú klávesnicu (lacnejšiu a rozhodne nie ENG verziu) a poriadnu myšku (myš je podstatnejšia, poriadna klávesnica stojí 80€ a viac).
Display by som tam dal 24" LED.
A chladenie by som tiež dal iné. Do Corsairackej skrinky aspoň Corsair H80.
ArAsHiD
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ArAsHiD »

hojko napísal:ArAsHiD: To si uz zasluzi 24 palcove LCDcko, navyse si tam dal podla mna zbytocne drahu klavesnicu a podla mna aj drahu skrinku, takze tu by som stiahol a radsej doplatil za LCD.

MichalkoOo: Lepsia doska na zaklade coho??? Stoji o 48 eur viacej, ide o horsiu znacku (MSI), dosky maju rovnaky chipset, dostatocny pocet SATA 2 a 3 slotov, no a ze doska Asus nema mozno CF/SLI, tak to je pri tej grafike aj tak zbytocne. Preto si myslim, ze je to vyhodenych 48 eur za dosku MSI. Povedz mi 3 rozumne dovody, preco by mal investovat do tej MSI dosky, hmm???
24ku si to zaslúži, lenže mi nevošla do rozpočtu, klavesnica uznávam je trochu drahšia, ale je skvelá(sám ju mám), to, že to je ENG verzia som si nevšimol, ospravedlňujem sa.Skrinku by som nechal, je to dobrá skrinka a na dobrej skrinke záleží...Myš nie je zlá, chvílu som ju používal...na to kolko stojí je slušná.Chladenie je myslím dobré, pre amatéra, ktorý taktovať nebude je postačujúce(tiché a účinnejšie ako BOX).Corsair H80?To už radšj nejaku poriadnu Noctuu, tieto polovodníky sú mi absolútne nesympatické...Keď človek chce vodníka, má na to peniaze a chuť sa o to starať, nech si kúpi radšej poriadneho :smt006
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ArAsHiD napísal:Chladenie je myslím dobré, pre amatéra, ktorý taktovať nebude je postačujúce(tiché a účinnejšie ako BOX).Corsair H80?To už radšj nejaku poriadnu Noctuu, tieto polovodníky sú mi absolútne nesympatické...Keď človek chce vodníka, má na to peniaze a chuť sa o to starať, nech si kúpi radšej poriadneho :smt006
:D Noctuy vyzerajú designom ešte horšie a sú obrovské. Videl som testy kde porovnávali najvýkonnejšie noctuy s týmto a prehrali ;)
Pri nízkych taktoch sú teploty podobné ale tam kde noctua už nezvládala toto len začalo zaberať ;)

Tuto máš napr porovnanie H100vky ktorá mi dnes prišla:
http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/p ... ghz-9.html
Samozrejme treba tam vymeniť ventilátory ak to chce mať na najvyšších otáčkach ale jemu by stačili aj nízke resp. stredné.

Klávesnicu mu naozaj zbytočne takú keď bude mať nejakú blbú myšku. Ja mám G15 a G5 (zajtra príde Cyborg M.M.O. 7) a keby že sa musím rozhodnúť tak si radšej nechám myšku.
ArAsHiD
Professional
Professional

Funkčnosť a dizajn sú dve veci.Noctua je jedno z najlepších vzduchových chladení(možno aj najlepšie)...to, že nevyzerá dobre je vec názoru, mne sa páčii viac ako ten polovodník :smt006
Moj názor na polovodníky som písal už vyššie ;)
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

No hovor si čo chceš ale sú výkonnejšie ;) o pomerne dosť.
ArAsHiD
Professional
Professional

Veď dobre, hádať sa nebudem...Ale snáď uznáš, že pre amatéra čo netaktuje je také chladenie absolutne zbytočné :)
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Michaelo - už to neber prosím Ťa a neprispievaj na fórum keď si pod vplyvom omamných látok. Píšeš úplne z cesty. Noctua je state-of-art ako značka, tak aj výrobca vzduchového chladenia. A porovnávať nejaké chabé pokusy "akože" vodného chladenia nemáš so vzduchom ako. Ten vodník vydrží rok, dva, potom rupne. Noctua ide 4-ever. A písať niečo o ich designe. Ako fakt radšej do diskusií o HW neprispievaj, prosím Ťa. Ušetríš mi tým nervy a zlé rady druhým ľuďom.
ArAsHiD
Professional
Professional

Tentokrát súhlasím s uplinkom (nič v zlom) :)
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Veľa ľudí ti potvrdí že majú toto chladenie viac ako 2 roky a funguje stále no problema ;) To že ty si nejaký zastaralý a nevieš že polovodníky už nie sú také šmejdy ako kedysi nie je moja chyba.
Nekupoval by som ho keby viem že je to šmejd. A u Noctuy hovorím o ich farbách. Vyzerajú ako hovno a ja mám čisto čiernu skrinku aj komponenty (dokonca aj terajší chladič na CPU je celý čierny). Vyberám si to najlepšie v danej farbe. Nebudem mať čiernu skrinku a v strede banánovo hnedé ventilátory s váhou viac ako kilo.

Ale vďaka za K- uplink. Aspoň niekto sa podpíše.
Napísať odpoveď