HDD namiesto CD mechaniky autoradio

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Peter007
Light Expert
Light Expert

HDD namiesto CD mechaniky autoradio

Príspevok od používateľa Peter007 »

Ahoj Profíci

V prvom rade sa ospravedlňujem ak som túto tému zaradil do zlého oddelenia ale nevedel som ani ja kde sa mam opýtať. pretože síce sa jedná o auto moto je to skôr otázka pre odborníkov na PC.

Takže môj problém.

Mám autoradio s GPS NEXUS - je to originálne rádio ktoré sa montovalo do škoda octavia 2. (na googli je veľa linkov prípadne pripnem manuál).

No dané autorádio používa pri navigovaní mapy uložené na CD. Ja sa teda chcem spýtať.

Nedalo by sa na konektor pre CD mechaniku napojiť klasický HDD z notebooku a tam nahrať mapy? Tým by som odbúral to, že navigácia seká pri navigovaní pretože dáta sa čítajú z CD. (nejako to poprepájať)

Neviem či to nie je blbosť moja otázka ale zdá sa mi to reálne pretože na niektorých notebookoch sa vyťahuje mechanika a dáva sa tam HDD a naopak.

Neriešim teraz umiestnenie HDD pretože ten by som dal mimo rádia a tak isto prepínanie medzi mechanikou (čo je v rádiu štandardne) a HDD by som asi riešil nejakým prepínačom, že raz jedno raz druhé.

Teraz by som vás chcel poprosiť o Vaše rady či by to šlo nejaká cena alebo čo k tomu treba zistiť alebo zabezpečiť.

PS nezavrhujte ma hneď som len obyčajný človek a ako sa hovorí lajk :-)
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: HDD namiesto CD mechaniky autoradio

Príspevok od používateľa hojko »

Mozno trepnem hlupost, ale uvediem priklad z navigacii Audi, tj. MMI a MMI 3G. Starsie MMI maju DVD mechaniku a mapy na DL DVD+R, tato mechanika ma svoje oznacenie, ako hardware, tak aj software, tj. kvazi riadiaca jednotka. Vsetko je to prepojene na hlavnu gateway a nakodovane. Ak vymenis mechaniku za mechaniku z ineho auta (predavaju sa mechaniky z kradnutych aut), tak to treba nakodovat a sparovat. Niektore mechaniky nefunguje s tvojim autom, vsetko zalezi od riadiacej jednotky atd..., pretoze spolupracuje iba s urcitymi typmi, v lepsom pripade pomoze update firmwaru MMI.

Myslim si, ze to co potrebujes nepojde a nebude to mozne, nakolko CD a HDD je rozdiel. Ked si vezmem, ze Audi prislo s novymi MMI 3G navigaciami, ktore maju mapy nie na DVD mediu, ale na pevnom disku, tak je to uplne nieco ine. Ine je to hlavne v tom, ze za tie dva roky ci kolko sa to pouziva, tak este nevedia nahrat mapy nelegalnou formou, teda stiahnut z netu a nahrat na disk. Jedina moznost je legalne si ich zakupit.

To co opisujes ty sa da vyriesit. V prvom rade by som skusil napalit CD/DVD, ale napalit to na kvalitne medium a pomalou rychlostu zapisu. Ak to nepomoze, tak treba vycistit laser, co ti spravi nejaky sikovnejsi clovek potrebnym pripravkom cca. za pol hodinu az hodinu, zaplatis za to mozno 10 eur. Ak nepomoze ani to, tak moze byt zle nastaveny laser, treba mu pridat alebo ubrat na sile, da sa to otestovat, pripadne niekto to vie odhadnut aj naslepo. Dalsia moznost je ta, ze laser, resp. nejaka elektrika bude poskodena, da sa vymenit aj cely laser, na eBayi idu zohnat lasere pre rozne mechaniky v cenach od cca. 20 do 50 dolarov, za vymenu zaplatis mozno 15 eur niekomu kto to robi. Hlavne tam nedavaj cistiace CD, pretoze tym akurat tak poskodis laser.

Vela stastia :)
ven0m
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa ven0m »

Zaujimavy prispevok, tie cistiace cd to mas z osobnej skusenosti, alebo mas nejake linky, podklady na to ? Ja som ho sice pouzil raz v zivote na cd mechanike, ale potom tie cdcka citala a odporucam to sem tam aj inym ludom, tak dufam ze nerobim zle :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Cistiace CD nemam zo svojej hlavy, ale mam to od cloveka, ktory opravuje a cisti mechaniky, veze, navigacie atd... Kludne sa spytaj v nejakom PC obchode na ich nazor, dozvies sa to iste.
Napísať odpoveď