Dovod preco Vas disk vydava zvuky ako "ťuk" | ťukanie disku

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
uplink
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Dovod preco Vas disk vydava zvuky ako "ťuk" | ťukanie disku

Príspevok od používateľa uplink »

Ahojte :)

Uz dlhsiu dobu [niekolko mesiacov ak nie rok a viac] si lamem hlavu s tym preco mi tukaju a odchadzaju disky. Menil som dosky, zdroj[2x], bydlisko, znacky diskov. Takze som vylucil takmer vsetky faktory. Az teraz [dnes] mi doslo, koli comu sa to vlastne deje. Ked casto zapajate a odpajate disky/dvd/cd-ra/omky, zdrojove kabliky sa roztiahnu a vytvori sa labilny kontakt. Ono by to az tak nevadilo, keby zdrojovy kabel nedodal stavu pri starte, tam viete kde je problem. Lenze ked sa to deje chvilu po starte pc a v uplne nepravidelnych intervaloch, cloveka to moze doviest do sialenosti [az zurivosti :?]. No dovod je ten, ze ak ficite na airflow chladeni[chladenie vzduchom/vetracikmi], cely pocitac vibruje [ako telefon napriklad] a tieto kontakty sa mozu na milisekundu odpojit a zase vratit do povodneho stavu, v tom momente disk nema stavu, hlavica spadne a narazi o platnicku a vyda to to povestne "tuk". Cize je to len kratky vypadok elektrickeho prudu, ktory zavini zamrznutie celeho systemu. Dufam ze tento moj [mozno davno znamny] objav pomoze aspon niekomu. Povazoval som ho za dost dolezity, preto som ho sem napisal :)...

P.S.: Docasne riesenie je take, ze stlacite spoje na zdrojovych kablikoch.
P.S.2.: Nevyberajte moc casto veci z Vasho zdroja, hlavne ked je znackovy. Radsej zainvestujte do suflikov.
Lucianoo
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Lucianoo »

Tak toto by ma asi nenapadlo. Btw, aspon si na to prisiel, takze zbohom zniceny disk dobuducna. :)
POiNTER
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa POiNTER »

JJ...tiez som tak uz jeden disk poslal do kosa...tak uz aspon viem preco som chvilu predtym zapocul tuk :lol:
Hippiek
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hippiek »

a ja ze su to taky panacikovia na disku ktory krompacmi tlcu do disku a tak do neho davaju data :D
s10®
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa s10® »

mno je to malo pravdepodobne pratoze mam sata disk. ten ma sata napajaci konektor(sanza ze je zle upevneny ja takmer nulova ak nie nulova) a cas od casu vyda ten zvuk hlavne pri ukrutnej cinnosti.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

treba rozlisit medzi uchulahodnym zvukom ked disk zapisuje data na kotuciqy a medzi dost vyraznym "tuk" ktore sa prelieva az do "tong!"...:). A ano SATA disky maju lepsie vyriesene napajanie ;)
mraverik
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mraverik »

Aj mne to robi. ze TUK, a za par sekud zamrzne system a som v p*** :) Koli tomu som som aj kupoval NEW HDD tak teraz ich mam 3 :D jeeemine A ako to mam opravit ? :)
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

mraverik napísal:Aj mne to robi. ze TUK, a za par sekud zamrzne system a som v p*** :) Koli tomu som som aj kupoval NEW HDD tak teraz ich mam 3 :D jeeemine A ako to mam opravit ? :)
Presne to iste ako som si ja odkakal setky disky :). Musis zobrat zdrojovu koncovku [4 zilovy kabel] a stlacit tie kontakty kliestikmi [tenke klieste] alebo srobovakom to trochu stlacit]. A potom by to malo ficat na 100%. Ja som si najskor myslel ze nejaky kabel ma slabe napajanie a potom som zistil ze je to takato somarinka :). Inac jj presne ten pripad...tuk...a potom zamrzne comp ^_^. Radost pre moje usi :D. [tu chvilocku co Vam ece fici pc to je z RAMky zo SWAP file :))))].

P.S.: Ja som pouzil tenky srobovaciq na vratenie tych kolikov do povodnej pozicie...[tie dute veci na zdrojovom kabliku :D]
Prílohy
how.to.png
how.to.png (27.94 KiB) 4067 zobrazení
pe3x
Professional
Professional

Príspevok od používateľa pe3x »

jo jasom mal ten isty problem, mal som 80gb disk maxtor myslel som ze je zly, kupil druhy 120gb maxtor, lenze potom mi to zas robil ten :lol:
az nakoniec som prisiel nato ze to je tymi hlupimi kablami!!!
aspon mam teraz 120+80 :wink:
mr.fritz
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mr.fritz »

ja som dneska zapol pc a robilo to tuk, tuk, tuk, tuk, kym som ho nerestartoval, pak prestal ale po niakej dobe zase zacal v kuse tukat, pritom mam sata disk s jeho novymi koncovkami napajania, co mam s tym robit??? sa normalne bojim ze pridem o 120GB dat :cry:
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

mr.fritz napísal:ja som dneska zapol pc a robilo to tuk, tuk, tuk, tuk, kym som ho nerestartoval, pak prestal ale po niakej dobe zase zacal v kuse tukat, pritom mam sata disk s jeho novymi koncovkami napajania, co mam s tym robit??? sa normalne bojim ze pridem o 120GB dat :cry:
afaik sata disky maju podvojne napajanie, aj to stare aj to nove. Skus mu vymenit koncovku, alebo na nej stlacit tie koncovky. Ak mas to nove napajanie [namiesto kruzkov je to ploska....abo jak to mam nazvat] tak moc netusim :/. Ale kazdopadne permanentne tuk tuk tuk tuk je blbe :/. Jedno tuk a "mrz" je tento topic, to permanentne tuk tuk je [aspon u mna bol] fatalny neskor. Hmm. Po tom tukani Ti to zamrzne, alebo sa to spamata? Mne sa zvykol niekedy aj spamatat....ale malokedy.
mr.fritz
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mr.fritz »

no ja som sa cudoval ked tu ktosi napisal ze mu to mrzne, mne to vobec nemrzne, len tuka ako zmyslov zbavene, uz som aj vymenil tu koncovku a zatial to ide vcelku v poho, pouzivam tie nove sata koncovky, ale najcudnejsie mi je to, ze ja ten disk vobec nevyberam, som ho kupil, nahodil a odvtedy som s nim nepohol

este ma napada jedna vec: co keby som na disk zapol aj nove aj stare napajanie??? stalo by sa nieco???
s10®
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa s10® »

no tak pouzi HD tune a uvidis

Kód: Vybrať všetko

http://www.hdtune.com/hdtune_210.exe
tibi
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa tibi »

dik za info
gwixt
Addict
Addict

Príspevok od používateľa gwixt »

pekna teoria ale ma jednu VELKU trhlinu :lol: :lol:

citacia hlavicka sa nad platnou vznasa na zaklade aerodynamickeho efektu .... teda kym sa disk toci tak hlava nepadne ..... a teda ked aj vypadne prud na kratky okamih disk sa stale toci a teda ziadne padnutie hlaviky na platnu sa nekona ..... :wink:
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

gwixt napísal:pekna teoria ale ma jednu VELKU trhlinu :lol: :lol:

citacia hlavicka sa nad platnou vznasa na zaklade aerodynamickeho efektu .... teda kym sa disk toci tak hlava nepadne ..... a teda ked aj vypadne prud na kratky okamih disk sa stale toci a teda ziadne padnutie hlaviky na platnu sa nekona ..... :wink:
tak potom do coho vraza hlavicka? Alebo co vraza do coho?
gwixt
Addict
Addict

uplink napísal:
tak potom do coho vraza hlavicka? Alebo co vraza do coho?
nevravel som ze viem preco to robi "tuk" ... len hovorim ze hlavicka urcite nepadne na platnu ... mozno sa skor vrati na parkovaciu stopu (vacsinou ta najblizsie stredu disku) ... to skor....
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

gwixt napísal: nevravel som ze viem preco to robi "tuk" ... len hovorim ze hlavicka urcite nepadne na platnu ... mozno sa skor vrati na parkovaciu stopu (vacsinou ta najblizsie stredu disku) ... to skor....
ok a dovod vydavania toho zvuku a suvis so zdrojovym kablom? Moze to vydat taky zvuk? Teoreticky koli tomu navratu na tu "parkovaciu stopu"?
gwixt
Addict
Addict

uplink napísal:
ok a dovod vydavania toho zvuku a suvis so zdrojovym kablom? Moze to vydat taky zvuk? Teoreticky koli tomu navratu na tu "parkovaciu stopu"?
fakt neviem .....
killa_bee
Star
Star

Príspevok od používateľa killa_bee »

kupte si poriadnu bednu s normalnym chladenim. V mojej starej som odebbal 3 maxtory - 2xp-ata, 1x s-ata. V starej bedni mali teplotu okolo 50, teraz v Thermaltake Armore 25. 3 HDD's nad sebou a pred nimi 12cm venti, ale uz Seagaty :D
Napísať odpoveď