a presne preto sa aj samotný Dalai Lama vyjadruje o budhizme ako náboženstve a nie filozofii. taktiež som netušil, že ak má byť niečo klasifikované ako náboženstvo, musí to zahŕňať finančné/materiálne dary alebo chrámygogo956 napísal:Budhizmus je skor filozoficky smer ako nabozenstvo. Ale ma niektore vetvy, ktore sa uz daju povazovat za nabozenske- napr. Tibetsky budhizmus- ten ma panteon plny bohov a demonov.
Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
Old Dirty Bastard
Guru
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Ibaže v Budhizme máš tri rôzne smery a nie každý z nich považuje Budhizmus za náboženstvo. Čo sa o kresťanoch povedať nedá, u nich je to proste náboženstvo furt, furt veria v nejakého boha a to je ich základom. Takže aj preto sa Budhizmus často dá považovať za filozofiu, pretože nie až tak nutne propaguje všemohúceho boha, ktorý je vlastne v troch osobách, ale aj tie sú boh a podobne.
-
Old Dirty Bastard
Guru
povedať jasne v dnešnej "komplikovanej" dobe čo je čiste náboženstvo a čo nie bude asi viac komplexnejšie ako v akejkoľvek inej dobe
podobne ako scientológia, ktorá je v amerike a x iných štátoch uznávaná ako náboženstvo, dokonca majú aj daňovú úľavu rovnako ako trebárs kresťanstvo. a to ani nemajú boha. uzavrime to teda tým, že budhizmus je nábožensko-filozofického charakteru, podobne ako taoizmus. nemení to nič na tom, čo som v tom prvom príspevku napísal.. budhisti do nikoho nič nehustia, nikoho neotravujú, je to ich presvedčenie/viera a filozofia, ktorou sa riadia, podobne ako má istú filozofiu každé iné náboženstvo.. akurát tá ich nie je absolútne invazivna ako trebárs kresťanstvo a islam.
-
seth82
Darca
Pozor, netreba si mýliť preklady anglického slova "religion". Pre nich je "religion" všetko, dokonca ešte aj album AvB sa volal "Universal religion". Všetci dobre vieme, že Scientológia nie je nič iné, ako kurz znudených bohatých ľudí, ktorý dosť pripomína jednu časť Simpsonovcov (Homr Veliký).
So zvyškom samozrejme súhlasím, čo sa týka šírenia tých "právd"...
So zvyškom samozrejme súhlasím, čo sa týka šírenia tých "právd"...
-
Old Dirty Bastard
Guru
no nie, scientológia je proste braná ako oficiálne náboženstvo uznávané štátom nielen v usa, ale aj trebárs v taliansku, južnej afrike, austrálii, švédsku a ešte zopár krajín.
Tak to mi odlahlo, som myslel ze to len knam domov chodi farar so samopalom, ktory nas nuti kazdu nedelu do kostola a kazdy prvy piatok v mesiaci na spoved.Old Dirty Bastard napísal:povedať jasne v dnešnej "komplikovanej" dobe čo je čiste náboženstvo a čo nie bude asi viac komplexnejšie ako v akejkoľvek inej dobepodobne ako scientológia, ktorá je v amerike a x iných štátoch uznávaná ako náboženstvo, dokonca majú aj daňovú úľavu rovnako ako trebárs kresťanstvo. a to ani nemajú boha. uzavrime to teda tým, že budhizmus je nábožensko-filozofického charakteru, podobne ako taoizmus. nemení to nič na tom, čo som v tom prvom príspevku napísal.. budhisti do nikoho nič nehustia, nikoho neotravujú, je to ich presvedčenie/viera a filozofia, ktorou sa riadia, podobne ako má istú filozofiu každé iné náboženstvo.. akurát tá ich nie je absolútne invazivna ako trebárs kresťanstvo a islam.
-
seth82
Darca
Opäť prejav absolútnej neschopnosti chápania niečoho v komplexnejšej rovine. O Islame, jeho militantných črtách a o ortodoxnej časti ti hádam nemusím nič vysvetľovať (teda aspoň dúfam). A čo sa týka kresťanov - poznám X+1 rôznych skupín kresťanov, ktorí ľudí na uliciach otravujú (nie, nie sú to jehovisti) a vypytujú sa, či verím v boha, ako príklad uvediem http://en.wikipedia.org/wiki/The_Church ... day_Saints , s nimi máme tu v UK všetci bohaté skúsenosti, ako do ľudí hustia. Okrem toho, budhizmus a jeho filozofia nemá sklony k zhŕňaniu majetkov, ako to pravidelne praktizuje hádaj ktoré náboženstvo, pripomeniem napríklad takého Sokola, možno si domyslíš. Na dôvažok Budhizmus nepotrebuje byť súčasťou moci, ide si po svojom a jeho predstavitelia nepociťujú nutkanie diktovať niekomu svoje životné filozofie a dogmy a to aj napriek tomu, že sú na danom mieste vo väčšine - presný opak cirkvi, ktorá napríklad na Slovensku pyskuje do práv ľudí, ktorí s ňou nechcú nič mať spoločné a tak isto ani s jej dogmami (interrupcie, nedeľné nákupy, sviatky, práca v nedeľu).
Hádam to po takomto vysvetlení pochopíš, na čo ODB narážal.
Hádam to po takomto vysvetlení pochopíš, na čo ODB narážal.
Chlape ta ty si jak mimo ? Vidno ze o budhizme nemas ani sajnu. By som ti aj poslal video ako sa v budhizme zaraba, len skoda ze som to videl asi pred 3 rokmi v telke, takze link ti tu nemam ako ponuknut, no skoda preskoda, by si aspon prestal trepat take nezmysly.
-
seth82
Darca
V tom Budhizme mám celkom jasno aj vďaka tomu, že ho mám v rodine (vysvetľovať ti to nebudem). Čo má zarábanie mníchov a pýtanie milodarov spoločné s militantným šírením Budhizmu? Alebo opäť nechápeš celému princípu, o ktorom tu diskutujeme?
//na ten dríst nižšie ani nejdem reagovať, pretože je to úplne zbytočné...Vysvetlite mu to niekto, ak sa vám chce, ja už na to nemám náladu
//na ten dríst nižšie ani nejdem reagovať, pretože je to úplne zbytočné...Vysvetlite mu to niekto, ak sa vám chce, ja už na to nemám náladu
Precitaj si co si napisal vo svojom predchadzajucom prispevku a potom sa az zacni hadzat o zem, ze komu co nie je jasno.
Bobala: ty si krestan, vsak? 
Ja sa stotoznujem so sethovym nazorom, budhizmus (v porovnani s ostatnymi nabozenstvami, zivotnymi alebo filozofickymi smermi, pomenujte si to ako chcete) je absolutne neinvazivny.
Kedykolvek by som si vybral budhizmus oproti krestanstvu. A preco? Rovnako ako ma Seth v rodine niekoho kto inklinuje k budhizmu, mam ja v rodine krestana, z ktoreho mi je na grc v tomto smere a to mi je to pomerne blizka rodina
. Pretoze ak niekto chodi pravidelne do kostola a taha tam cely ten sprievod ich nezmyselnych basniciek, z ktorych mi je vzdy nevolno ak ich nahodou pocujem a potom pride domov a chova sa ako sa chova tak to mne uplne staci na to aby som si utvoril nazor.
Netvrdim samozrejme, ze vsetci krestania taki su.. mozno toto je len ojedinely pripad, ved povedzme si na rovinu cirkev sa o nas stara, hlavne o malych chlapcov
Ja sa stotoznujem so sethovym nazorom, budhizmus (v porovnani s ostatnymi nabozenstvami, zivotnymi alebo filozofickymi smermi, pomenujte si to ako chcete) je absolutne neinvazivny.
Kedykolvek by som si vybral budhizmus oproti krestanstvu. A preco? Rovnako ako ma Seth v rodine niekoho kto inklinuje k budhizmu, mam ja v rodine krestana, z ktoreho mi je na grc v tomto smere a to mi je to pomerne blizka rodina
Netvrdim samozrejme, ze vsetci krestania taki su.. mozno toto je len ojedinely pripad, ved povedzme si na rovinu cirkev sa o nas stara, hlavne o malych chlapcov
urcite ze existuju ludia ktori v mene budhizmu konaju necestne a sebecky, to je uz ale pochybenie
jednotlivca.
Mne sa osobne je budhizmus myslienkovo asi najblizsi, je to velmi prepracovany system
a zaroven tolerantny. Dalai lama raz povedal>
"Pokial sa vasa skusenost odlisuje od toho co hovoria svate knihy - tak ich spalte".
-velmi sympaticky pristup
pretoze hovori o tom ze o svete treba neustale
pochybovat a aktivne o nom rozmyslat- to je presny opak toho co robi vecsina
ostatnych nabozenstiev..
jednotlivca.
Mne sa osobne je budhizmus myslienkovo asi najblizsi, je to velmi prepracovany system
a zaroven tolerantny. Dalai lama raz povedal>
"Pokial sa vasa skusenost odlisuje od toho co hovoria svate knihy - tak ich spalte".
-velmi sympaticky pristup
pochybovat a aktivne o nom rozmyslat- to je presny opak toho co robi vecsina
ostatnych nabozenstiev..
-
Old Dirty Bastard
Guru
seth, rozobral si mu to pekne, dík. plus ešte by som dodal, v zmysle tej invazívnosti, narážal som aj na potomstvo kresťanov/moslimov, ktoré nemá žiadnu slobodnú voľbu a musí veriť tomu, čo mu predostrú. nikoho tam nezaujíma, či má iné presvedčenia ohľadom viery, či vôbec nejaké má. proste sa do toho narodí a poväčšine bez rozmýšľania s tým žije celý život.
ODB: Aj do mna sa stari rodicia, konkretne stary otec snazili "vtlacit" vieru aj ked som bez problemov odolal...
Do konca ja aj brat sme pokrsteny len kvoli tomu, ze to tak chcel on.
Takze ako hovoris ty, vela mladych veri tomu co im je vtlkane od detstva
Takze ako hovoris ty, vela mladych veri tomu co im je vtlkane od detstva
Prečo sa "útočí" na kresťanstvo ? Tak lebo "u nás" (cháp západný svet) dominantné, takže to dá celkom logiku, že nebudeme kritizovať hinduizmus. Neviem čo je na tom také nepochopiteľné. Avšak, ja keď kritizujem náboženstvo alebo nejaké jeho prvky a uvádzam príklad na kresťanstve, tak samozrejme to poväčšinou platí aj na ostatné náboženstvá.
Ako sa hovorí: som polyateista. Neverím vo veľa bohov.
Ako sa hovorí: som polyateista. Neverím vo veľa bohov.
karmista, nie, pravda je to co ti napise seth
No, este nech dakto daco napise, nech sa pobavim
Tolko vtipov v jednej teme, to sa len tak casto nevidi
(a protireceni nehovoriac)
No, este nech dakto daco napise, nech sa pobavim
mozes ich zacat rad-radom vyvracat
-
seth82
Darca
Bobala: Pozri si tvoj prínos do diskusie. Priliezol si sem opäť po nejakom čase, zadrel si totálnu sprostosť, ktorá mala byť asi podfarbená náznakom irónie, pričom si samozrejme nevyvrátil tvrdenie, ktoré prezentoval ODB, potom som ti to vysvetlil aj ja, ty si si dovolil suverénne vyhlásiť čosi o "zarábaní v Budhizme", pričom si nijako nepoprel to, čo som napísal, na to si reagoval štýlom, že vraj si ja mám prečítať, čo som napísal (WTF) a tvoja posledná reakcia je opäť rad od veci, žiadne argumenty, žiadne fakty, iba vyhlásenie v štýle "ja som povedal a tak to je", bez ohľadu na reakcie ostatných.
Skús sa nad sebou zamyslieť, netuším, čo konkrétne chceš v tejto téme dokázať, ale kresťanom určite svojím správaním a totálnou neschopnosťou diskutovať dobrú službu nerobíš. V tejto téme je dosť veriacich, ktorí vedia diskutovať inteligentne, ty to robíš iba "vánok", ktorý zbytočne odvádza diskusiu do takých zacyklených loopov, do akého sme sa dostali práve teraz.
Skús sa nad sebou zamyslieť, netuším, čo konkrétne chceš v tejto téme dokázať, ale kresťanom určite svojím správaním a totálnou neschopnosťou diskutovať dobrú službu nerobíš. V tejto téme je dosť veriacich, ktorí vedia diskutovať inteligentne, ty to robíš iba "vánok", ktorý zbytočne odvádza diskusiu do takých zacyklených loopov, do akého sme sa dostali práve teraz.
-
Old Dirty Bastard
Guru
áno a vieš koľko takých prípadov je na svk? vlastne všeobecne vo svete? koľko ľudí je pokrstených preto, lebo to tak chceli? no presne toľko, koľko sa ich dalo pokrstiť neskôr dobrovoľne v životeiWin napísal:ODB: Aj do mna sa stari rodicia, konkretne stary otec snazili "vtlacit" vieru aj ked som bez problemov odolal...Do konca ja aj brat sme pokrsteny len kvoli tomu, ze to tak chcel on.
kde konkrétne sú tu z posledných strán nejaké protirečenia? už dlhšiu dobu tu nikto necitoval bibliu.Bobala napísal:Tolko vtipov v jednej teme, to sa len tak casto nevidi(a protireceni nehovoriac)
Ci nieco je alebo nie je nabozenstvom nezavisi od toho, ci dana skupina uznava nejake bozstvo. No a hlavne to nezavisi ani od toho, ci sa tak dana skupina vobec vnima - ani niektori krestania, jehovisti, clenovia Hare Krisna nechapu svoj system vier a praktik ako nabozenstvo, to ale neznamena, ze nim naozaj nie je.seth82 napísal:Ibaže v Budhizme máš tri rôzne smery a nie každý z nich považuje Budhizmus za náboženstvo. Čo sa o kresťanoch povedať nedá, u nich je to proste náboženstvo furt, furt veria v nejakého boha a to je ich základom. Takže aj preto sa Budhizmus často dá považovať za filozofiu, pretože nie až tak nutne propaguje všemohúceho boha, ktorý je vlastne v troch osobách, ale aj tie sú boh a podobne.