Hypotetické ekonomické otázky
-
TommyHot
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Hypotetické ekonomické otázky
Zalezi od toho kde kupis zlato. Ak ho kupis od banky a budes ho skladovat v banke, tak je likvidita vysoka a banka ho od teba kupi s velkou radostou aj bez toho aby si musel riesit spomenute certifikaty. Samozrejme preplatis na trezore, ak tam nemas zlato radovo v desattisicoch eur (trezory su od 500e/rok).
V zasade plati, ze zlato najlepsie predas tam, kde si ho kupil (okrem statnych mincovni, tie myslim, ze zlato nevykupuju, co je skoda, lebo u nich je kupa najvyhodnejsia). Zlato mozes vseobecne predat napriklad tymto firmam http://www.investicnezlato.sk/ http://www.goldshop.sk/ atd.
Este raz, cena investicneho striebra podlieha v poslednom obdobi periodickej korekcii cca kazdych 40-50 tyzdnov. Drzat striebro sa oplati bud dlhodobo (10+ rokov), alebo len v ramci tychto korekcii, kde uz ti neostava nic ine len spekulovat, ak teda na tom nechces prerobit. Kazdopadne ak chces peniaze uchovavat (a nejdes spekulovat), tak vzdy na tom prerobis, pretoze za spotovu cenu striebro NIKDY nepredas a aj ked cena striebra rastie, v zasade neprekonala rast inflacie od 70tych rokoch. Zlato detto. Ako uz bolo povedane istejsie je uchovat hodnotu penazi vo forme pozemkov ak nemas vela penazi, alebo vo forme nehnutelnosti ak mas k dispozicii 50k a viac.
V zasade plati, ze zlato najlepsie predas tam, kde si ho kupil (okrem statnych mincovni, tie myslim, ze zlato nevykupuju, co je skoda, lebo u nich je kupa najvyhodnejsia). Zlato mozes vseobecne predat napriklad tymto firmam http://www.investicnezlato.sk/ http://www.goldshop.sk/ atd.
Este raz, cena investicneho striebra podlieha v poslednom obdobi periodickej korekcii cca kazdych 40-50 tyzdnov. Drzat striebro sa oplati bud dlhodobo (10+ rokov), alebo len v ramci tychto korekcii, kde uz ti neostava nic ine len spekulovat, ak teda na tom nechces prerobit. Kazdopadne ak chces peniaze uchovavat (a nejdes spekulovat), tak vzdy na tom prerobis, pretoze za spotovu cenu striebro NIKDY nepredas a aj ked cena striebra rastie, v zasade neprekonala rast inflacie od 70tych rokoch. Zlato detto. Ako uz bolo povedane istejsie je uchovat hodnotu penazi vo forme pozemkov ak nemas vela penazi, alebo vo forme nehnutelnosti ak mas k dispozicii 50k a viac.
ziadna hysteria okolo Eura nie je na mieste.S najvecsou pravdepodobnostou sa v dohladnej dobe nesta ne to, ze by zrazu z hrsti eurovych bankoviek bolo iba bezcenne smetie. Takze klidek. A hlavne pri takych relativne nizkych sumach. Kupovat si zlate alebo strieborne odliatky nie je mozno az taky dobry napad ako sa zda, ono ta likvidita moze byt dost nesikovna..
1. Je neskoro byť prvý, už ste dávno poslední.
2. Zlato je nadhodnotené, nákladné a v prípade problémov absolútne nelikvidné. Kupovať pre uchovanie hodnoty ste ho mali na 800-900 dolárov za uncu.
3. Pozemok. Za spomínaný obnos si dnes kúpite na skutočne dobrom pozemku akurát tak miesto na hrob. Na tých ostatných si môžete pestovať mrkvu a platiť dane. V prípade problémov je absolútne nelikvidný, ale v dlhodobom hľadisku hodnotu tiež uchová.
4. Cudzie meny. Nakupovať ich keď je euro najnižšie je už samo o sebe strata. Švajčiar aj austrálčan sú už dávno nadhotnotené a prídete ako posledný zaplatiť ostatným. Ale, je to najmenej riskatné, ale aj najmenej ziskové z dosiaľ spomínaných možností. Likvidita je v prípade skutočných a myslím veľkých problémov však tiež otázna.
5. Akcie. Na vlastnú päsť istá strata a kŕmenie brokerov. Ich hodnota sa hýbe tak ako výkon ekonomík.
6. Fondy. Lepšie, ale určite žiadna záchrana ani výnos. Je to investícia ktorá prináša ovocie v dobrých časoch, v zlých môžete akurát čakať na dobré.
7. Spotreba. Na čokoľvek čo morálne amortizuje - určite zlý nápad. Na čokoľvek zážitkové - vždy dobrý nápad, ktorý vám nikto nikdy nevezme.
Záver. Krach globálnej ekonomiky sa už predpovedá pomaly 5 rokov vkuse. Euro tiež už padá neviem koľko. Stať sa môže všeličo, ale.. ak ste chceli rozumne investovať a zarobiť - je už neskoro. Ak chcete uchrániť to čo máte, tak kľudne do vyššie spomenutého ale musíte si byť vedomí toho že nastupujete už ako posledný do plného vlaku a akceptovať z toho plynúce vyššie spomenuté straty. Tak isto netreba zabudnúť na to, že sa pravdepodobne nič závratné nestane
a kúpite si len fakt drahý lístok.
Každopádne voľby na Slovensku, v Grécku, Francúzsku a aj inde dopadli/dopadnú tak, že si budeme vďaka nim užívať toto obdobie stagnácie očosi dlhšie.
Dobrá rada na záver, uži si tie peniaze zážitkom - rovnako by som ti poradil aj v čase hospodárskeho rozkvetu, lebo nič hmotné si do hrobu nevezmeš a o budúcnosť sa neboj, tá je už daná.
2. Zlato je nadhodnotené, nákladné a v prípade problémov absolútne nelikvidné. Kupovať pre uchovanie hodnoty ste ho mali na 800-900 dolárov za uncu.
3. Pozemok. Za spomínaný obnos si dnes kúpite na skutočne dobrom pozemku akurát tak miesto na hrob. Na tých ostatných si môžete pestovať mrkvu a platiť dane. V prípade problémov je absolútne nelikvidný, ale v dlhodobom hľadisku hodnotu tiež uchová.
4. Cudzie meny. Nakupovať ich keď je euro najnižšie je už samo o sebe strata. Švajčiar aj austrálčan sú už dávno nadhotnotené a prídete ako posledný zaplatiť ostatným. Ale, je to najmenej riskatné, ale aj najmenej ziskové z dosiaľ spomínaných možností. Likvidita je v prípade skutočných a myslím veľkých problémov však tiež otázna.
5. Akcie. Na vlastnú päsť istá strata a kŕmenie brokerov. Ich hodnota sa hýbe tak ako výkon ekonomík.
6. Fondy. Lepšie, ale určite žiadna záchrana ani výnos. Je to investícia ktorá prináša ovocie v dobrých časoch, v zlých môžete akurát čakať na dobré.
7. Spotreba. Na čokoľvek čo morálne amortizuje - určite zlý nápad. Na čokoľvek zážitkové - vždy dobrý nápad, ktorý vám nikto nikdy nevezme.
Záver. Krach globálnej ekonomiky sa už predpovedá pomaly 5 rokov vkuse. Euro tiež už padá neviem koľko. Stať sa môže všeličo, ale.. ak ste chceli rozumne investovať a zarobiť - je už neskoro. Ak chcete uchrániť to čo máte, tak kľudne do vyššie spomenutého ale musíte si byť vedomí toho že nastupujete už ako posledný do plného vlaku a akceptovať z toho plynúce vyššie spomenuté straty. Tak isto netreba zabudnúť na to, že sa pravdepodobne nič závratné nestane
Každopádne voľby na Slovensku, v Grécku, Francúzsku a aj inde dopadli/dopadnú tak, že si budeme vďaka nim užívať toto obdobie stagnácie očosi dlhšie.
Dobrá rada na záver, uži si tie peniaze zážitkom - rovnako by som ti poradil aj v čase hospodárskeho rozkvetu, lebo nič hmotné si do hrobu nevezmeš a o budúcnosť sa neboj, tá je už daná.
na zaklade najnovsich informacii ktore su mi k dispozicii /teraz nemyslim nejaky clanok na nete, chapeme sa/ znovu potvrdzujem co som spominal na fore uz pred minimalne pol rokom>
V Eurozone vo vyhlade minimalne 10-12 mesiacov nehrozi ziadna hyperinflacia, bankove domy rataju s maximalne 8% v pripade naplnenia najpesimistickejsich moznych scenarov ktore ale s najvecsou pravdepodobnostou nenastanu.
Takze ziadna hysteria nie je na mieste, najnovsie som totiz cital v nejakych novinach clanok nejakeho chlapika s ekonomickym vzdelanim ktory uz ma nakupene konzervy a vsetko mozne na prezitie minimalne par nasledujucich rokov, pretoze je presvedceny ze kazdu chvilu sa celosvetove hospodarstvo rozsype na drobne kusky..
V Eurozone vo vyhlade minimalne 10-12 mesiacov nehrozi ziadna hyperinflacia, bankove domy rataju s maximalne 8% v pripade naplnenia najpesimistickejsich moznych scenarov ktore ale s najvecsou pravdepodobnostou nenastanu.
Takze ziadna hysteria nie je na mieste, najnovsie som totiz cital v nejakych novinach clanok nejakeho chlapika s ekonomickym vzdelanim ktory uz ma nakupene konzervy a vsetko mozne na prezitie minimalne par nasledujucich rokov, pretoze je presvedceny ze kazdu chvilu sa celosvetove hospodarstvo rozsype na drobne kusky..
Chlapík s ekonomickým vzdelaním. No kľudne by mohol mať aj sociálnu prácu a nebol by v tom rozdiel. Ekonomické školy na celom svete poskytujú po pravde len akýsi "úvod do ekonómie" a neskôr "úvod do vybranej ekonomickej špecializácie". Teda ekonomické vzdelanie by som bral skôr ako nutné minimum k tomu aby sa človek mohol vyjadrovať k ekonomickým otázkam. A myslím, že každý kto študoval a popritom bol aktívny aj v praxi a bol samočinný vo vlastnom štúdiu, mi dá za pravdu.
To len tak na okraj...
Druhá vec, nespoliehal by som sa na prognózy ani bankových domov, ani neviem akých analytikov.
Osobne si tiež nemyslím, že niečo strašné hrozí a nemyslím si ani, že samotná hyperinflácia by bola niečo čo by sme mali prežiť s konzervami v pivnici. Bolo by to niečo podobné ako keď sme prechádzali na euro
... akurát trochu viac paniky, bankové prázdniny a prekolkovávanie bankoviek..
.. tak isto je treba povedať, že dnes keď je 95% peňazí v elektronickej forme, je hyperinflácia podľa mňa prakticky nemožná bez toho aby ju vláda a banky úplne cielene a zámerne spôsobili. Pokiaľ ECB vie čo si môže dovoliť, tak je to v poriadku. 8% si celkom určite dovoliť nemôžu, to by bol skutočne pesimizmus. Viac ako 6% je hazard jak hovado. Inflačné kritérium ECB je tuším 4%.
To len tak na okraj...
Druhá vec, nespoliehal by som sa na prognózy ani bankových domov, ani neviem akých analytikov.
Osobne si tiež nemyslím, že niečo strašné hrozí a nemyslím si ani, že samotná hyperinflácia by bola niečo čo by sme mali prežiť s konzervami v pivnici. Bolo by to niečo podobné ako keď sme prechádzali na euro
.. tak isto je treba povedať, že dnes keď je 95% peňazí v elektronickej forme, je hyperinflácia podľa mňa prakticky nemožná bez toho aby ju vláda a banky úplne cielene a zámerne spôsobili. Pokiaľ ECB vie čo si môže dovoliť, tak je to v poriadku. 8% si celkom určite dovoliť nemôžu, to by bol skutočne pesimizmus. Viac ako 6% je hazard jak hovado. Inflačné kritérium ECB je tuším 4%.
-
TommyHot
Addict
Ved vlady a banky inflaciu zamerne sposobuju aj na cele s ecb. Nemam pocit, ze by niekto z europskych oligarchov isiel stopnut euroval a podobne nezmysli. A co sposobuje nalievanie nekrytych penazi do obehu? Isto vsetci viete. Osobne si myslim, ze pri zachranovani talianska to uz bude o hubu a pri francuzsku sa inflacia bude blizit k dvojcifernemu cislu. Vladam to samozrejme vyhovuje, ale veritelom (a ze ecb je najvacsi veritel, preto nerozumiem ich krokom) to urobi pekny skrt cez rozpocet a toho sa obavam najviac. Konzervy su neopodstatnene konspiracie, aspon na teraz.
Taliansko ma sice velky dlh, ale na rozdiel od napr. Spanielska vcelku solidne hospodarstvo a export, takze nie je ani zdaleka v takej zlej situacii. Francuzsko je zase obchodne velmi tesne previazane s Nemecko- co je silny argument a hovori to samo za seba.
Nemecko samotne je 4. najvecsia ekonomika sveta, sidli v nom mnozstvo spičkových firiem ktore dokazu generovat vysoky exportny zisk aj v case krizy. Dovera investorov bude vzdy znacna ak v akomkolvek zoskupeni bude Nemecko pritomne - a ono Euro neopusti, lebo by na tom dost stratilo
a hlavne nie je politicka vôla k takemuto kroku.
Nemecko samotne je 4. najvecsia ekonomika sveta, sidli v nom mnozstvo spičkových firiem ktore dokazu generovat vysoky exportny zisk aj v case krizy. Dovera investorov bude vzdy znacna ak v akomkolvek zoskupeni bude Nemecko pritomne - a ono Euro neopusti, lebo by na tom dost stratilo
a hlavne nie je politicka vôla k takemuto kroku.
Áno zámerne ju spôsobujú, ale na úrovni 2-4%, resp. snažia sa zabrániť deflácii. Všetko nad to je už riziko aj pre nich.TommyHot napísal:Ved vlady a banky inflaciu zamerne sposobuju aj na cele s ecb. Nemam pocit, ze by niekto z europskych oligarchov isiel stopnut euroval a podobne nezmysli. A co sposobuje nalievanie nekrytych penazi do obehu? Isto vsetci viete. Osobne si myslim, ze pri zachranovani talianska to uz bude o hubu a pri francuzsku sa inflacia bude blizit k dvojcifernemu cislu. Vladam to samozrejme vyhovuje, ale veritelom (a ze ecb je najvacsi veritel, preto nerozumiem ich krokom) to urobi pekny skrt cez rozpocet a toho sa obavam najviac. Konzervy su neopodstatnene konspiracie, aspon na teraz.
Euroval nestopnú, nemajú prečo. Peniaze nalievajú, lebo infláciu potrebujú aby znehodnocovali staré dlhy a taktrochu kanibalizovali nové.
-
TommyHot
Addict
No len problem je ten, ze veritelom a hlavne ECB inflacia nemoze vyhovovat. A ja sa teda pytam preco to robi? Mam pocit, ze sa schyluje k tomu, co je v USA beznou praxou. Idu sa tlacit neobmedzene objemy penazi so zaujimavym urokom. Niekedy mam naozaj pocit, ze cele toto co sa deje je dopredu naplanovane, ale to uz su konspiracie.
Drzme sa faktov. Historia ukazala, ze ak stupaju vynosy z dlhopisov a dosiahnu urcitu hranicu (nad 6%), tak krajina poziada o pomoc. zatial to platilo v pripade vsetkych zachranovanych krajin vratane spanielska co je 4. najsilnejsia ekonomika eurozony. Nevidim dovod, preco by to neplatilo aj v pripade 2. a 3. To, ze je niekto naviazany na nemecko a ma ako taku istotu staleho exportu v praxi nemusi znamenat nic.
Drzme sa faktov. Historia ukazala, ze ak stupaju vynosy z dlhopisov a dosiahnu urcitu hranicu (nad 6%), tak krajina poziada o pomoc. zatial to platilo v pripade vsetkych zachranovanych krajin vratane spanielska co je 4. najsilnejsia ekonomika eurozony. Nevidim dovod, preco by to neplatilo aj v pripade 2. a 3. To, ze je niekto naviazany na nemecko a ma ako taku istotu staleho exportu v praxi nemusi znamenat nic.
1/Spanielsko viacej dovaza ako vyvaza, v podstate nema velmi konkurencieschopne hospodarstvo.
Dalsia vec je, ze ma velke dlhy na regionalnej urovni, napr take Katalansko ho ma vo vyske vyse 13miliard € - pritom je to asi najbohatsia cast krajiny.
Taliansko ma dlhy, ale fungujuce hospodarstvo a export, aj ked samozrejme v ramci "moznosti", zachranuju ho severne oblasti, ktore su kulturne a ekonomicky späte s Nemeckom, Svajcom a Rakuskom co su vsetko opät silne a stabilne ekonomiky.
3/problemom Francuzska su hlavne neprimarene socialne istoty /vzhladom k statnym prijmom/ a realtivne vysoka nezamestnanost- vlastne podobne ako v statoch juznej Europy.
4/na cele celeho tohto gulašu stoji Nemecko, ktore cez svoje banky vlastni priamo ci nepriamo
znacnu cast Europy, ma mohutnu vlastnu spotrebu a zaroven aj silny export /za rok 2011 vo vyske 1 bilion € co bol historicky rekord/. Nezamestnanost DE je nizka, takze sa netreba nicoho velmi bat,
nase hospodarstvo je plne zavisle od exportu k nim, pokial Nemci nakupuju auticka tak klidek, ziadna katastrofa nehrozi.
Dalsia vec je, ze ma velke dlhy na regionalnej urovni, napr take Katalansko ho ma vo vyske vyse 13miliard € - pritom je to asi najbohatsia cast krajiny.
Taliansko ma dlhy, ale fungujuce hospodarstvo a export, aj ked samozrejme v ramci "moznosti", zachranuju ho severne oblasti, ktore su kulturne a ekonomicky späte s Nemeckom, Svajcom a Rakuskom co su vsetko opät silne a stabilne ekonomiky.
3/problemom Francuzska su hlavne neprimarene socialne istoty /vzhladom k statnym prijmom/ a realtivne vysoka nezamestnanost- vlastne podobne ako v statoch juznej Europy.
4/na cele celeho tohto gulašu stoji Nemecko, ktore cez svoje banky vlastni priamo ci nepriamo
znacnu cast Europy, ma mohutnu vlastnu spotrebu a zaroven aj silny export /za rok 2011 vo vyske 1 bilion € co bol historicky rekord/. Nezamestnanost DE je nizka, takze sa netreba nicoho velmi bat,
nase hospodarstvo je plne zavisle od exportu k nim, pokial Nemci nakupuju auticka tak klidek, ziadna katastrofa nehrozi.
nevedel som, kam vhodnejsie to vlozit...
pekny inspirativny rozhovor
http://finance.idnes.cz/podnikatel-john ... nikani_sov
specialne pre antipravicakov
pekny inspirativny rozhovor
http://finance.idnes.cz/podnikatel-john ... nikani_sov
specialne pre antipravicakov
Pracoval jsem téměř pořád. Tohle skoro nikdo nevidí. V podstatě bez dovolených a sedm dnů v týdnu. Když jsem přišel večer domů z práce, tak jsem si u televize otevřel notebook a dál pracoval třeba do půlnoci. První dva až tři roky byly doopravdy kruté. Možná by to šlo dělat méně intenzivně. Ale měl jsem doopravdy obavu, že neuspěji. Začínal jsem v kompletně novém prostředí v USA a netušil jsem, jak co funguje. Vše jsem se učil od začátku. Včetně angličtiny, kterou jsem zas tak moc neuměl.
Áno, začnime teraz všetci pracovať 24/7 a budeme žiť šťastný zdravý život.
Ja som si vždy myslel, že cieľom snaženia človeka ako takého by malo byť znižovať čas, ktorý strávime v práci, aby bolo viac času na iné aktivity - rodina, záujmy, priatelia a pod. Čo je to za systém, kde aby človek nebol v bahne, tak musí na istý čas zotročiť sám seba, škodiť svojmu zdraviu a pravdepodobne aj zanedbávať priateľov a rodinu. Nevraviac o tom, že stále to takto môže fungovať len pre pár jedincov, vždy tam musí byť ten obyčajný robotník potom, ktorý už v kšefte maká. Takže vlastne neviem čoho to má byť dôkazom, resp. na čo si poukazoval týmto rozhovorom.
Ja som si vždy myslel, že cieľom snaženia človeka ako takého by malo byť znižovať čas, ktorý strávime v práci, aby bolo viac času na iné aktivity - rodina, záujmy, priatelia a pod. Čo je to za systém, kde aby človek nebol v bahne, tak musí na istý čas zotročiť sám seba, škodiť svojmu zdraviu a pravdepodobne aj zanedbávať priateľov a rodinu. Nevraviac o tom, že stále to takto môže fungovať len pre pár jedincov, vždy tam musí byť ten obyčajný robotník potom, ktorý už v kšefte maká. Takže vlastne neviem čoho to má byť dôkazom, resp. na čo si poukazoval týmto rozhovorom.
ako sa vie clovek pekne vypracovat aj ked nema na zaciatku v podstate nic
Teraz povedz, koľko je takýchto prípadov zo 7 000 000 000 ľudí.
ber to ako inspiraciu
Ja napr. osobne viem, že áno, takéto prípady sa dejú a je to možné, ale v podstate neviem, čo to má širšie dokazovať - iba to, že áno, je to možné. A ako inšpiráciu to brať nebudem, je to na míle vzdialené od mojich hodnôt, postojov, cieľov a netúžil by som po takom živote (ani keby sa vygumovali tie tri roky zničujúcej driny).
John je fajn, podla mna musi byt velmi sikovny clovek, aj beriem tu inspiraciu..
Ale Slovensko nie je Amerika, medzi nimi je obrovsky rozdiel v
1/ danovych zakonoch
2/ podnikatelskych zakonoch ako takych
3/ velkost trhu
4/ sila trhu v zmysle jednej jednotky
toto Jan dobre vedel uz vtedy a preto odisiel do Usa a stal sa Johnom
Ale Slovensko nie je Amerika, medzi nimi je obrovsky rozdiel v
1/ danovych zakonoch
2/ podnikatelskych zakonoch ako takych
3/ velkost trhu
4/ sila trhu v zmysle jednej jednotky
toto Jan dobre vedel uz vtedy a preto odisiel do Usa a stal sa Johnom
-
javatar
Hardcore addict
Ale ved to presne robil. Na zaciatku rapidne investoval svoj cas a usilie aby zvysil hodnotu svojho casu. Nasledne mohol povolit (aj pise ze povolil). Teraz by mu pokojne stacilo pracovat hodin aj 4 a ma z toho viac penazi ako predtym z 12. Ale bez toho uvodu to neslo a nech nastolis akykolvek system tak prave takito ludia budu aj tak voci zbytku zvyhodneny. Lebo sa tak zvyhodnia sami.hughito napísal:Ja som si vždy myslel, že cieľom snaženia človeka ako takého by malo byť znižovať čas, ktorý strávime v práci...
Človeka vo všeobecnosti, resp. som mal skôr použiť slovo spoločnosť. Samozrejme, že teraz týpek už moc nerobí, už sa robí naňho.