Bystander Effect

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Forsaken
King
King
Používateľov profilový obrázok

Bystander Effect

Príspevok od používateľa Forsaken »

(english nutna)

ako na taketo situacie reagujete vy?

co ak chcete pomoct a dopadne to este horsie?
Spoiler
keby sa typek vo videu rozbehol, zacal utekat, a zrazilo ho auto?
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Bystander Effect

Príspevok od používateľa TommyHot »

To co by sa stalo s tym typkom mi je u prdele, ked je primitiv, tak mu treba. Skor by som sa bal o seba, ci by som nedostal jednu, dve, tri po hube. Ked mam pravdu povedat, tato predstava sa mi vobec nepozdava, hlavne ak by som sa do takejto situacie dostal kvoli niekomu uplne cudziemu.
Forsaken
King
King

no presne o tom to je...
vacsina ludi sa "boji" o seba, a "serie" na ostatnych. Otazka je ci je to spravne, zavriet oci a nepomoct ked sa da.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Otazka je, ci je rozumne aj tak nijako nepomoct druhemu a este aj dostat po hube, cize z jednej obete sa zrazu stanu dve. To, ze budem pred ostatnymi hrdinami mi zlomeny nos neopravi.
Forsaken
King
King

hej... len ked budes raz ty potrebovat pomoc tak ti bude asi cudne... ked ti nikto nepomoze a vsetci sa budu spravat podla tvojej logiky... inak nejde tu len o unos dietata... existuje vela inych pripadov.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Ono je žiaľ taká doba. Zažil som už niečo podobné, i keď sa nejednalo o žiadny únos. Dievčatko na bicykli to našilo do zábradlia a s odretými kolenami rumázgalo na pol mesta. Pozerám navôkol - nikde nikto. Nuž som ju vyprostil spod bicykla a pomohol jej na nohy. Keď tu spoza rohu vybehne jej otec a zazerajúc na mňa ako na pedofila sa pýta, čo jej robím. Bez toho, aby si to dal normálne vysvetliť (hoci to i tak muselo byť jasné) sa začal vyhrážať policajtmi a keby nebol o hlavu menší tak mi asi dá aj cez hubu. No a pomáhaj potom. :roll:
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

viem ze to nie je spravne, ale ja sa v podobnych situaciach spravam rovnako ako 95perc. populacie tj. sa vecsinou tvarim ze nieco take nevidim. Napr. som videl v elektricke ako sedel romsky manzelsky par a on jej furt nieco zurivo hovoril a kazdu chvilu jej jednu pred vsetkymi slahol.Ona nic nehovorila, bolo vidno ze je to ich zauzivani domaci folklor. Vsetcia vratane mna sa pohladom odvratili, az nakoniec sam od seba zasiahol vodic elektricky a ho vyhodil.
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

Ludia co sa takymto veciam prizeraju si zasluzia gulku do hlavy.

Radsej by som tam chrcal pobodany na zemi nez by som si mal po zvysok zivota lihat do postele s pocitom ze som sa prizeral unosu dietata.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Gangy teraz si silak, otazne je ako by si sa zachoval keby taka situacia naozaj aj nastane ;)
Forsaken
King
King

este raz zopakujem nejadna sa len o unos dietata

kazdy z nas si mysli ze niekto sa iny sa zacne starat.

Teraz sa da suhlasit z gangy-m je to spravne riesenie, ale ako je vravi tommyhot za pocitacom to riesi asi kazdi takto... v reali fakt je to velmi tazke. Tento svej je riadne zvrateny no.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Vedel som ako to je ale aj tak sa mi nechcelo veľmi veriť až kým som nevidel toto video.

Záverom je: obliekajte sa ako business man. Bože ľudia ľudia.
Tiež by som sa do bitky asi nepustil (predsa len mám 5 rokov barle a onedlho nový kĺb) ale ak vidím že tam niekto leží (a nie je to očividne bezdomovec ktorý môže len spať) tak sa pristavím.
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Ľudia v tom jednoducho vidia problém a možno pre nich ďalšie opletačky. Napríklad zavoláš policajtov, tí sa ťa budú vypytovať, ťahať ťa možno na policajnú stanicu, kvôli nejakému svedectvu atď. A to ľudia nechcú. Dnešní ľudia sú uponáhľaní. Každý sa niekam ponáhľa, nikto nemá čas a aj keď čas má, tak sa tvári, že ho nemá, nič nestíha a pod.

Každý z nás má určite skúsenosť s opitými ľuďmi a keď niekto vidí iného ležať na zemi, tak hneď ho napadne, že je opitý. Ja som raz takto videl motať sa chlapa a padol na zem. Myslel som, že je opitý, ale začalo ho triasť a to už sranda nebola a zavolal som záchranku. Vraj to bol epileptický záchvat. Odvtedy dosť uvažujem nad tým, či niekoho hneď zaškatuľkujem ako opilca, bezdomovca. Aj tomu opilcovi pomôžem, keď vidím, že napríklad leží v zime v snehu, ale keď je vonku teplo a vidím, že chlap evidentne spokojne odfukuje, tak ho nechám.
Kybelvody
Star
Star

Príspevok od používateľa Kybelvody »

Davnejsie, ak sa nemylim, tak v cechach nejaky novinar isiel v parku? pomoct nejakej zene a ten druhy chlap (pachatel) ho dobodal a on potom zomrel.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Ja som tento rok uz dvakrat na ulici poskytovala prvu pomoc, raz to bola nejaka sfetovana holka, ktora spadla a rozbila si hlavu na obrubniku a raz cestou do roboty lezal na chodniku pred cinziakom mlady chalan a kazdy siel len okolo a myslel si asi, ze je ozraty.
A kedysi davnejsie si pamatam, ze vo Viedni na zastavke elektricky sikanovala skupina ''potmavsich'' chalanov jedneho mladsieho chlapca, asi im vadilo, ze bol biely, neviem. Stale ho fackali a ked jeden vytiahol nozik, tak som tam dosla, ze co ma za problem. Ked nereagovali, stacilo vybrat mobil a spomenut policiu, uz ich nebolo.
Ja zakrocim bez problemov, aj ked niekto kope do psa na ulici, alebo ho inak tyra. Raz sme jedneho takeho typka sledovali az domov a potom zavolali ochranarov. Ty mu po rozhovoroch so susedmi psa odobrali. A tiez som volala zvieraciu sanitku, ked som v metre nasla zraneneho holuba :D
Ale na druhej strane chapem aj niektorych ludi, /ako napr. moja sestra, ktora bola uz dvakrat v zivote prepadnuta, okradnuta a raz musela aj do nemocnice, podozrenie na zlomenu sanku/ ktori maju zle skusenosti a zazitky a z toho dovodu maju strach.
Keby som bola svedkom prepadnutia v noci a neboli by ziadni ludia okolo, to by som si urcite drzala odstup a zavolala policiu.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Určite by som zasiahol, takéto veci sú mi nie ľahostajné. Čo sa však týka opilcov, tak tam už robím selekciu, keď vidím, že ten človek je fakt len nadrbaný a hoc aj spadne, ale nič mu nie je, tak to samozrejme riešiť nebudem (ale už som zažil, že sme aspoň odvalili opilca v noci z cesty na kraj, aby ho ktosi neprešiel, resp. možno aj zachránenie opilca, čo napitý v noci ležal v zime ležal na záhrade u suseda, tým, že som ho popohnal preč, povedal aj susedovi a následne ešte šiel skontrolovať o 20. minút, či tam kdesi ešte neleží - aby nezamrzol).

Takisto hádky párov alebo pod., tam tiež treba opatrne, to môže byť ošemetné. Môže to vyzerať hrozivo a že každú chvíľu sa niečo stane a pritom sa nestane nič. Zasiahol by som, až keby vyslovene muž mlátil ženu, asi ani facku by som neriešil.

Ale tak napr. to video - fascinujúce, tomu naozaj nechápem. Hento je úplne evidentné. Alebo tie rôzne príklady, že niekto je doráňaný dolámaný na zemi a nikto si to nevšíma. :nono:
Adry
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Adry »

Myslím si, že je to zčasti o sebeckosti ale aj o strachu. Ľudia si pomyslia, ja také problémy nemám, prečo by som sa mal do toho starať. Ale keď si také niečo dovolí človek za bieleho dňa kde je všetkým na očiach, nechcel by som vedieť čo robí v súkromí, kde ho nikto nevidí. A k tomu strachu, myslím že na 2m obludu by som si netrúfol, ale tak políciu by som isto upovedomil a aspoň ho "napadol slovne"(ak by som videl, že mám šancu ho nejako zvládnuť, tak by som pravdepodobne aj zasiahol). Ale to píšem za PC, netrúfam si povedať ako by som reagoval v reále, to by dosť záležalo od okolností. Ale ako "okoloidúci divák" by som sa myslím nesprával..
Gangy
Darca
Darca

TommyHot napísal:Gangy teraz si silak, otazne je ako by si sa zachoval keby taka situacia naozaj aj nastane ;)
:roll: Ano, lebo v mojom okoli sa pocas mojho zivota nikdy nic nestalo. Neslo o niekoho unos, to nie, ale nikdy som sa necinne neprizeral. Ak si ty posraty ignorant tak ti "gratulujem" - aspon si to otvorene priznal, ale svoje chovanie a hodnoty neprenasaj na ostatnych len preto ze by si sa za ne mal inak hanbit.

Kazdy sniva o tom ze by sa stal hrdinom ale ten pri podobnej situacii nerozmysla nad tym co by sa mu mohlo stat ak sa do nej zapletie, rozmysla nad tym co sa moze stat obeti ak to necha tak. Skoda ze toto chovanie nechavate doma pri epicko-hrdinskych pocitacovych hrach kde kazdy tyzden zachranujete cely svet, ked ale vyjdete von bojite sa pomoct jedinemu cloveku.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Super, tak si sa sam potlapkal po pleci, si hrdina, tlieskam ti ;) a ked uz si sa pochvalil, tak povedz nam posratym ignorantom co za hrdinstva si vykonal..
Gangy
Darca
Darca

Ja nevidim kde by som sa tlapkal alebo chvalil ty dement, to ze tvrdim ze by som sa takymto veciam neprizeral neznamena ze sa vydavam za hrdinu, take chovanie by malo byt normalne a nie nezvycajne, tak to pripada len tebe - potkanovi co bez hanby priznava ze by sa len prizeral a este utoci na ludi ktorych to pravom znechucuje.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ty online hero, este raz si po sebe precitaj co pises a potom sa skus zamysliet, kto na koho utoci (posraty ignorant, dement, potkan). Takymito silackymi recami chod ohurovat rovesnikov v krcme ;)
Napísať odpoveď