Hypotetické ekonomické otázky
Re: Hypotetické ekonomické otázky
Hoď sem nejaký ten článok.
-
krija
VIP
- Kontaktovať používateľa:
to mi napise clovek, ktory napise, ze dlhy su ten najmensi problem, ale na druhej strane ho trapi priebezny prvy pilier a jeho neudrzatelnost, co je potazmo jeho zadlzovanie.slay napísal:Prepáč, ale toto ma už nebaví. Nemáš základy, máš len svoj vlastný zamotaný zlepenec vedomostí z tebe vyhovujúcich zdrojov bez akejkoľvek koncepcie alebo hlbšieho pochopenia. Ty sa nevzdelávaš, ty si hľadáš vo svete vetvičky do svojej vlastnej bobrej priehrady. Ako som už povedal viac krát, si preto stratený prípad, s ktorým je strata času čokoľvek riešiť. A najväčšia tragikomédia je, že nedokážeš od-prezentovať verne ani len tie pamflety z ktorých sám vychádzaš. A úplná čerešňa je že to zaklincuješ citátom, ktorým si sám pod sebou spíliš konár..
Diskusia už nič nové neprináša, načase ju ukončiť.
a ten citat si nepochopil, ale na to som si uz zvykol.
-
TommyHot
Addict
Predpokladam ze partia vyholencov s vychodenou ucnovkou. Nie som daleko od pravdy vsakze?
no ze povedz nam, ty ekonom, kde sa slay myli?
Presne tak partia vyholencov s dutou hlavou, konečne si sa opísal aj s kamarátami. Ale ja k tvojim kamarátom nepatrím. Ukázal si teraz len vlastnú inteligenciu a prehľad /rovanko ako vždy/ keď podľa teba každý vyholený má učňovku. Chlapče čo ty o mne vieš? A vieš vôbec akú školu mám vychodenú? Tak netrep. Lebo ešte zistíš že mám vyššie vzdelanie než ty dokončené a potom sa asi psychicky zrútiš. Neuveriteľné dačo, koľko nafúkancov sa tu vyskytuje na metri štvorcovom , čo si o sebe namýšľajú že sú niečo viac a pritom mne tu seth bude dačo tvrdiť o mojom nadraďovaní.TommyHot
Napísal: 25 Aug 2012, 1:39
Predpokladam ze partia vyholencov s vychodenou ucnovkou. Nie som daleko od pravdy vsakze? no ze povedz nam, ty ekonom, kde sa slay myli?
Okrem toho si počkám na slayovu odpoveď, o ceno tvorbe a ako vzniká cena napríklad kukurice či pšenice, kde vzniká a kto ju vytvára.
Je to jednoduchá normálna klasická otázka ktorá nemá žiadne postranné úmysly, nikdy som netvrdil že slay hovorí o stanovavní ceny zle, ja som povedal, že nikdy stanovovanie ceny nevysvetlil. A ak je ekonóm tak sa mi to zdá mimoriadne divné aby nevysvetlil takú jedodchú vec. Ak to bude vedieť vysvetliť v proiadku - nebudem namietať. Ja si len chcem overiť či to on sám vie. Na to mám snáď právo. Tto chcem tak veľa keď chcem aby to ako ekonóm vysvetlil a možno sa aj dačo priučím
-
TommyHot
Addict
Ok po slaovej odpovedi cakam odpoved na moju otazku. Som naozaj zvedavy ci vies aj nieco viac ako trepat do vetra.
-
seth82
Darca
IvanSk má chorobu - má nutkanie ma spomínať v každom príspevku v poslednom čase. Keď som tu kedysi v minulosti napísal, že aké mám vzdelanie, tak sa tu do mňa ktosi pustil, že sa chválim (bol to jeho patriot, Tehla). IvanSk má také vzdelanie, že sa až nechváli. Síce by si nevedel priznať, že je v niečom horší, ale spýtaj sa ho, že aké to skvelé vzdelanie má 
Teda nie žeby škola alebo vzdelanie niečo značili, taký JuDr Doc neviemčo Fico má titulov požehnane a čo z toho...
Teda nie žeby škola alebo vzdelanie niečo značili, taký JuDr Doc neviemčo Fico má titulov požehnane a čo z toho...
Tak pekne po poriadkuIvanSk napísal:Slay zasa si sa ukázal že si nekompetentný nikoho na tomto fóre poúčať, v ekonomike si doma asi ako kura v hotely. Je mi jedno kto všetko na mňa kašle, mňa zaujíma práve tvoja nekompetentnosť a panenská nevedomosť keď nedokážeš ani len vysvetliť cenotvorbu lebos a bojíš, že by si niečo nedomyslel a mohol by ťa aj taký "laik" ako ja dostať nuž a potom by si to musel zahrávať do autu trápnymi forsami v cuzom jazyku..
Ty si ekonóm ako moja babka. Titulov možeš mať aj 500 ale okrem toho, že si podvodník a luhár nič iné nie si a už vôbec nie človek, ktorý by skutočne rozumel ekonómii. Neboj sa ja mám svoje zdroje a viem veľmi dobre čo trepeš, len sa modli aby som nemal čas a chuť nájsť každý tvoj článok a napísať aké voloviny to vypisuješ. Inak len píš ďalej nedaj sa vyrušovať, dobre sa na tebe partia zabávame. Dokonca i Mikloš sa z teba smeje .![]()
Inak ty si myslíš, že keď si zamazal svoje staré články ja nemám tie tvoje perly uložené? tam ukazuješ aký si bol vždy 0 percentný prognostik a čo si vravel všetko sa stalo presne naopak.
1. Slovensko je 5 miliónové nepodstatné mesto, ktoré má dajme tomu tisíc fór a toto je jedno úplne ale úplne bezvýznamné fórum, kde môže písať hocikto, hocičo bez toho aby to malo na niečo vplyv, alebo nedajbože aby to niekoho aj zaujímalo. To, že to teba dokáže rozčúliť, je nepochopiteľné.
2. Ak si ty vedieš nejakú podrobnú evidenciu príspevkov, alebo si dokonca nejaké moje staré ukladáš, tak asi nie si v poriadku. Ja nie som ani premiér, ani minister a ani nemám žiadnu inú verejnú funkciu a ani ju nikdy mať nebudem. A od novembra už tu možno ani nebudem žiť. Teda môj vplyv na hocičo na svete je v záplave toho čo je dnes na internete je nula celá nič.
3. Ak chceš dokázať moju nekopetentnosť, nevedomosť alebo hocičo iné, tak ja ti v tom predsa vôbec nebránim. Kľudne stráv týždeň prekopávaním tohto fóra a sprav kroniku, analýzu aj čiernu knihu všetkých mojich príspevkov. Kľudne to tu verejne preper. Nikto ti v tom nemôže brániť a ani ti v tom nikto nebráni. Neviem na čo to tebe bude dobré, ale ak ťa to uspokojí a sám seba upokojíš s tým, že ja som nevedomý a neviem čo píšem, a ty si ďalej a máš tie svoje zdroje ako vravíš a vieš čo ja neviem, a ja som len ten užitočný idiot vychovaný touto spoločnosťou tak kľudne to sprav. Čo ja s tým? Veď to si myslíš aj teraz a všetci na fóre tvojho razenia.
4. K tej cenotvorbe, či čo to odo mňa chceš. Nemusel by som ti odpovedať, lebo viem, že to len hneď použiješ proti mne. Ale ja si tu žiaden imidž nebudujem, ani nepotrebujem nikoho presviedčať, takže je mi v princípe jedno čo tým dokážeš alebo načo to použiješ. Tak aj keď som nechcel hrať tvoju hru, tak ti odpoviem..
Cena je v ideálnom prípade výsledok ponuky a dopytu. <= to by bol čistý kapitalizmus
V reále, však na cenu môže vplývať štát (tisíc spôsobmi), ale aj na druhej strane môžu jestvovať monopoly, oligopoly, kartely a rôzne dohody medzi ponukou, prípadne zneužívanie nedokonalosti trhu.
O čom si konkrétne hovoril ty, či o tom obilí či o čom, to ja neviem. Reagujem všeobecne. Nakladaj s tým ako uznáš za vhodné.
//autoeditácia príspevku (25 Aug 2012, 14:16)
Sme v téme politika a vyjadrujeme sa k politickej situácii v SR. V tomto kontexte je dôchodkový systém dôležitý.krija napísal:to mi napise clovek, ktory napise, ze dlhy su ten najmensi problem, ale na druhej strane ho trapi priebezny prvy pilier a jeho neudrzatelnost, co je potazmo jeho zadlzovanie.
a ten citat si nepochopil, ale na to som si uz zvykol.
To, že dlhy sú najmenší problém som v texte adresoval ľudstvu. Popri enviromentálnych problémoch (ničenie ornej pôdy, lovíšť rýb, nedostatok zdrojov, enormné znečistenie a tisíc ďalších) sú dlhy skutočne len formalita, ktorá tu už x rokov je a aj bude. Mám dojem, že štatisticky od roku 1800 sa štátny bankrot vyskytol už cca 230 krát a pokiaľ viem tak to ľudstvo prežilo.
Napísal si to presne ako z učebnice takže nemôžem mať žiadne výhrady. Akurát ma zaujíma prečo si nespomenul tú inštitúciu ktorá sa volá Burza. Som si istý že to vieš, len ma zaujíma prečo si to nikdy nespomenul. Pretože burza je ten princíp a pôvod ceny všetkých komodít. Jedna vec je vedieť teóriu druhá je poznať praktickú tvorbu ceny. A toto tu mnoho ľudí nechápe ako som aj pochopil z reakcí ktoré tu boli napísané pred 10 a viac stranami.4. K tej cenotvorbe, či čo to odo mňa chceš. Nemusel by som ti odpovedať, lebo viem, že to len hneď použiješ proti mne. Ale ja si tu žiaden imidž nebudujem, ani nepotrebujem nikoho presviedčať, takže je mi v princípe jedno čo tým dokážeš alebo načo to použiješ. Tak aj keď som nechcel hrať tvoju hru, tak ti odpoviem..
Cena je v ideálnom prípade výsledok ponuky a dopytu. <= to by bol čistý kapitalizmus
V reále, však na cenu môže vplývať štát (tisíc spôsobmi), ale aj na druhej strane môžu jestvovať monopoly, oligopoly, kartely a rôzne dohody medzi ponukou, prípadne zneužívanie nedokonalosti trhu.
O čom si konkrétne hovoril ty, či o tom obilí či o čom, to ja neviem. Reagujem všeobecne. Nakladaj s tým ako uznáš za vhodné.
Ak chce niekto pochopiť obchodovanie v tomto dnešnom monetárnom socializme, musí pochopiť fungovanie burzy ako takej a vysvetliť ako dnes funguje burza, už zďaleka také jednodcuhé nieje. Dokonca aj burza sa javí v istých prípadoch ako regulátor. A ako sám dobre vieš regulácie a zasahovanie do slobodného trhu nikdy nič dobré neznamenalo.
Burza určuje ceny všetkých komodít. Ceny komodít sa určujú cez burzu celosvetovo nie lokálne. Som si istý, že toto vieš určite aj ty ale nespomenul si to.
Pretože podľa poučiek na burze sa určujú ceny podľa ponuky a dopytu. Pravda je taká, že burza pôvodne vznikla na predaj trebárs vypestovaných produktov k ich spracovateľom ale dnes burza slúži v tomto reťazci ešte tísícom špekulantov, ktorí kupujú tieto komodity len čisto pre ich vlastné finančné záujmy. A títo špekulanti umelo navyšujú ceny komodít. Manipulácia cien na burze tiež nieje nič nového.
Preto ak si niekto dnes naivne myslí že pšenica na Slovensku vypestovaná, bude stáť podľa toho aká je na Slovensku ponuka a dopyt - je naivka. Je skoro absolútne jedno či na Slovensku je sucho a pšenice niet alebo je na Slovensku veľká úroda, ceny pšenice sa nebudú stanovovať lokálne ale stanovia sa na burze, teda prakticky minimálne záleží od toho aká je ponuka slovenskej pšenice a lokálny dopyt, cena sa stanoví globálne podľa podmienok, ktoré sú u najväčších pestovateľov a podľa toho ako sú úspešní burzoví špekulanti a akým spôsobom ceny vytiahnu + kopec iných faktorov/podvodov/ ktoré ani ja sám všetky ešte nepoznám. Je úplne jedno za koľko sa u nás vyprodukuje pšenica, predávať sa bude za globálnu burzovú cenu.
Ak kapitalizmus vraví, že cena vecí je výsledok ponuky a dopytu potom toto pri burze lokálne neplatí.
Ale to nie je jediná vec. Na burze sa dejú aj iné špinavosti o ktorých ty určite tiež vieš svoje.
Ale ja som presvedčený že ty Slay o tomto dobre vieš to len na margo diskusie, ktorá tu už skôr prebiehala tým tkorí sa tam dohadovali o cenách.
a ešte niečo len tak pre zaujímavosť.
http://viditelnarukatrhu.blog.pravda.sk ... cializmus/
V súvislosti s tým článokom by bolo dobré vysvetliť prečo je "Inflácia" vlastne skrytá daň ale to už nechám na nejakého experta. A tiež by bolo vhodné vysvetliť prečo ceny vecí v klasickom kapitalizme nerastú ale klesajú a že dnes ceny rastú len preto lebo pri fiat systéme sa berie /inflácia/ kúpna sila peniazom tlačením nových papierikov do obehu.
Mohol si sa opýtať priamo na burzu, priamo by som ti odpovedal.
Áno čo píšeš je pravda, v princípe nemám námietky proti ničomu čo si napísal. V dnešnom systéme jestvuje niečo ako "slobodný trh" veľmi zriedkavo, naopak všetko je vždy trošku manipulované. Hovorím trošku, lebo nikto na svete nemá silu na to aby úplne manipuloval všetko. Ale je pravda, že ak sa pár rúk spojí a zameria na konkrétny cieľ tak dokážu vplývať veľmi významne. Tento stav má mnoho príčin. Medzi hlavné by som zaradil frakčný rezervný systém bánk a s tým previazaný leverage systém na burzách, ďalej existenciu finančných derivátov a short pozícií a v neposlednom rade samozrejme fakt, že burza nie je nezávislý subjekt a má oveľa viac informácií o trhu ako len aktuálnu cenu a preto vie povedať presne kedy a kde zasiahnuť aby to malo požadovaný efekt. Malých špekulantov a vyhlásenia verejných činiteľov by som zaradil až na koniec tohto rebríčka. O nich sa najviac hovorí, ale ich možnosti a sila sú veľmi obmedzené, ale môžu prispieť svojou troškou do mlyna. A jestvuje toho ešte oveľa oveľa viac, ale to je podľa mňa základ.
Samozrejme nič z vyššie spomenutého nie je dobré. A dalo by sa spraviť veľa vecí, ktoré by tejto situácii pomohli. Lenže finančnému svetu rozumejú jediné tí ktorí ho vytvorili a úradníci ani nedokážu vytvoriť potrebnú legislatívu na to aby tento cirkus skrotili. A aj keby to dokázali, tak to nespravia, prípadne aj keby to spravili, tak systém na kontrolu bude tak zložitý, neprehľadný, ťažkopádny a samozrejme opäť manipulovaný, že by jeho efektívnosť bola nulová.
Inflácia je príbeh sám o sebe. O tom by sa dalo písať veľa.
Všetky tieto veci, sú nástrojmi moci dnešného sveta. Niekedy bol tvoj život plne v moci feudála, mohol ťa zabiť, znásilniť ti ženu, podpáliť ti dom, vziať ti všetko jedlo ktoré si dopestoval a nechať ťa umrieť hladom a nemusel ti dať vôbec nič, jeho nástrojom bola čistá sila. Bola to miernejšia podoba otrokárstva. Dnes je tá podoba ešte miernejšia. Vskutku najmiernejšia aká kedy bola. S najvyššou mierou slobody a najvyššou mierou životnej úrovne. Každý systém čo bol aj čo bude, bude mať nedokonalosti. Spoločnosť nikdy nebude rovná, vždy budú chudáci, mocní, mocnejší. A stále sa bude niekto snažiť manipulovať, kontrolovať a ovládať svet.
Áno čo píšeš je pravda, v princípe nemám námietky proti ničomu čo si napísal. V dnešnom systéme jestvuje niečo ako "slobodný trh" veľmi zriedkavo, naopak všetko je vždy trošku manipulované. Hovorím trošku, lebo nikto na svete nemá silu na to aby úplne manipuloval všetko. Ale je pravda, že ak sa pár rúk spojí a zameria na konkrétny cieľ tak dokážu vplývať veľmi významne. Tento stav má mnoho príčin. Medzi hlavné by som zaradil frakčný rezervný systém bánk a s tým previazaný leverage systém na burzách, ďalej existenciu finančných derivátov a short pozícií a v neposlednom rade samozrejme fakt, že burza nie je nezávislý subjekt a má oveľa viac informácií o trhu ako len aktuálnu cenu a preto vie povedať presne kedy a kde zasiahnuť aby to malo požadovaný efekt. Malých špekulantov a vyhlásenia verejných činiteľov by som zaradil až na koniec tohto rebríčka. O nich sa najviac hovorí, ale ich možnosti a sila sú veľmi obmedzené, ale môžu prispieť svojou troškou do mlyna. A jestvuje toho ešte oveľa oveľa viac, ale to je podľa mňa základ.
Samozrejme nič z vyššie spomenutého nie je dobré. A dalo by sa spraviť veľa vecí, ktoré by tejto situácii pomohli. Lenže finančnému svetu rozumejú jediné tí ktorí ho vytvorili a úradníci ani nedokážu vytvoriť potrebnú legislatívu na to aby tento cirkus skrotili. A aj keby to dokázali, tak to nespravia, prípadne aj keby to spravili, tak systém na kontrolu bude tak zložitý, neprehľadný, ťažkopádny a samozrejme opäť manipulovaný, že by jeho efektívnosť bola nulová.
Inflácia je príbeh sám o sebe. O tom by sa dalo písať veľa.
Všetky tieto veci, sú nástrojmi moci dnešného sveta. Niekedy bol tvoj život plne v moci feudála, mohol ťa zabiť, znásilniť ti ženu, podpáliť ti dom, vziať ti všetko jedlo ktoré si dopestoval a nechať ťa umrieť hladom a nemusel ti dať vôbec nič, jeho nástrojom bola čistá sila. Bola to miernejšia podoba otrokárstva. Dnes je tá podoba ešte miernejšia. Vskutku najmiernejšia aká kedy bola. S najvyššou mierou slobody a najvyššou mierou životnej úrovne. Každý systém čo bol aj čo bude, bude mať nedokonalosti. Spoločnosť nikdy nebude rovná, vždy budú chudáci, mocní, mocnejší. A stále sa bude niekto snažiť manipulovať, kontrolovať a ovládať svet.
slay: Je vlastne v záujme kapitalistov mať slobodný voľný trh? To je váš sen - slobodný voľný trh, bez umelých zásahov štátu, ale aj rôznych špekulantov, ktorí na to majú moc - sam to priznávaš. Lenže sami vlastníci kapitálu, mocní sveta, v záujme maximalizácie ziskov umelo do toho trhu zasahujú. Taktiež to nechápem tak, že pár mocných sveta sa stretne v kancelárii a odtiaľ "ovládajú svet," ale na istej úrovni môžu isté skupiny s pod. záujmami čosi dosiahnuť. Tak ako to je teda?
Nevyvracia sa toto s tým slobodným voľným trhom, ktorý by nemal byť ničím deformovaný? Ako štátom, tak umelými a cielenými zásahmi "silných súkromníkov" sledujúcimi vlastné záujmy?
Nevyvracia sa toto s tým slobodným voľným trhom, ktorý by nemal byť ničím deformovaný? Ako štátom, tak umelými a cielenými zásahmi "silných súkromníkov" sledujúcimi vlastné záujmy?
Pozor na takéto tvrdenia - vieš ich verifikovať? Totižto, ak chápeš svet v zmysle Európy a Severnej Ameriky, tak áno, ale to nie je "svet."Bola to miernejšia podoba otrokárstva. Dnes je tá podoba ešte miernejšia. Vskutku najmiernejšia aká kedy bola. S najvyššou mierou slobody a najvyššou mierou životnej úrovne.
apropo k tomu feudalizmu>trvanie feudalizmu ako takeho v Europe je velmi dlhe casove obdobie, preto aj postavenie poddanych bolo uplne ine napr. v ranom stredoveku a ine v novoveku. Urcite nebolo bezne aby feudal len tak svojich poddanych zabijal, podpaloval im domy alebo znasilnoval im zeny /pravo prvej noci je nieco ine a dalo sa z toho vyplatit/. Resp. z hladiska sily to vykonat mohol, ale urcite si to kazdy dvakrat rozmyslel pretoze nasledkom mohla byt velmi lahko vzbura, alebo mohli ist nanho zalovat vyssie a mohol mat z toho dost velky pruser. Ono netreba verit hned vsetkemu co ukazuju vo filmoch
Feudalny pan ak nebol dusevne chori, alebo inak mimo zmyslov, tak mal v prvom rade zaujem aby pekne vsetci v pohode pracovali, pretoze ak boli s nim poddani pokojni tak mu odvadzali ovela viac. Tym nechcem tvrdit ze stredovek bol nejaky "raj" ale netreba to prehanat s jeho demonizovanim.
-
TommyHot
Addict
hughito, mocnym sveta je jedno aky je system pokial dokazu ovladat politicku scenu prostrednictvom nastrcenych uradnickov.. tuto oligarchiu by som s kapitalizmom urcite nespajal..
To je síce pravda, že im je to jedno, ale tak bavíme sa o dnešných reáliách.
-
TommyHot
Addict
Ked sa bavime o dnesnych realiach tak je scestne rozpravat o kapitalizme, lebo toto co predvadzaju vlady po celom svete okolo kapitalizmu ani nechodilo. Su tu nejake smiesne prvky volneho trhu, ale nech sa na to pozeram z hociakej strany, stale je to len obycajny nevydareny socik.
Tak ako si ty prestavuješ ten ideálny voľný trh? Načrtni svoju predstavu - predpokladám, že ani ty nehodnotíš pozitívne silné vplyvy (zásahy) rôznych mocných jednotlivcov, prípadne jednotlivcov združených v menších záujmových skupinách do "voľného" trhu.
hughito:
1. Je v záujme všetkých mať čo najslobodnejší trh s čo najlepšou informovanosťou s čo najlepšou konkurenciou. Toto všetko je však ideál, k nemu by sme sa mali snažiť smerovať.
2. Žiadne marxistické sortovanie na triedy typu "čo je sen kapitalistov", by som sem neťahal. Ľudom s vôľou k moci je jedno či je kapitalizmus, komunizmus alebo iný izmus, pre nich je dobré všetko čo im umožňuje túto moc mať. A v každom izme si zabezpečia na to cesty. Ale to stojí mimo ideologickej otázky, to je už otázka človeka ako takého. Trošku sociologická, trošku biologická, trošku možno o tom akého človeka spoločnosť dokáže vychovať.
3. Myslím si, že predstava pár mocných sveta v jednej kancelárii ako plánujú svet nie je správna. Každý sleduje svoje záujmy a ak je možný synergický efekt, tak sa realizuje. Tomuto však nikto nikdy nezabráni. To je niečo čo tu bolo vždy. Funguje to od úrovne spolupráce najjednoduchších ľudí v rámci malej komunity, až po tých najmocnejších sveta. To nijako nevyreguluješ, neokontroluješ a nespravíš s tým nič. Maximum čo môžeš spraviť je sloboda médií, sloboda prejavu, dať slovo verejnosti, voľbám a podobne. Viem, že každú z týchto vecí dokážete spochybniť vo forme v akej existujú dnes, ale to že tu môžeme slobodne diskutovať o takých veciach je jeden so spôsobov akým môže mať spoločnosť kontrolu sama nad sebou. A treba to chrániť. Celá idea slobody a demokracie, je veľmi krehká a veľmi delikátna vec, ktorá možno nefunguje dnes ideálne, ale keby nejestvovala vôbec bolo by to veľmi zle.
gogo:
Bolo to len obrazné pomenovanie, nie historická faktografia. Ale myslím si, že v dobe keď nejestvovali žiadne média a komunikácia medzi ľuďmi (analfabetmi) bola obmedzená na osobný kontakt, si ako panovník mohol spraviť čokoľvek a kedykoľvek, bez toho aby to malo akýkoľvek dôsledok, lebo skutočne sa svet o ničom nedozvedel, a ak sa dozvedel tak to čo si chcel ty. Vzbury dôb minulých (a podľa mňa aj súčasných) nikdy nevychádzali primárne od tých najnižších ľudí, skôr boli dôsledkom mocenských bojov v najvyššej vrstve, ktorá podľa potreby aktivovala tie najspodnejšie články a využila ich vo svoj prospech. Bežný sedliak sa udrel na pánskom, a keby pohol brvou, tak ho rozfašírkujú na dereši. A áno máš všelijaké fázy, ale je to to isté raz v ružovom, raz v zelenom.
Tommy:
S tým socíkom bohužiaľ súhlasím.
1. Je v záujme všetkých mať čo najslobodnejší trh s čo najlepšou informovanosťou s čo najlepšou konkurenciou. Toto všetko je však ideál, k nemu by sme sa mali snažiť smerovať.
2. Žiadne marxistické sortovanie na triedy typu "čo je sen kapitalistov", by som sem neťahal. Ľudom s vôľou k moci je jedno či je kapitalizmus, komunizmus alebo iný izmus, pre nich je dobré všetko čo im umožňuje túto moc mať. A v každom izme si zabezpečia na to cesty. Ale to stojí mimo ideologickej otázky, to je už otázka človeka ako takého. Trošku sociologická, trošku biologická, trošku možno o tom akého človeka spoločnosť dokáže vychovať.
3. Myslím si, že predstava pár mocných sveta v jednej kancelárii ako plánujú svet nie je správna. Každý sleduje svoje záujmy a ak je možný synergický efekt, tak sa realizuje. Tomuto však nikto nikdy nezabráni. To je niečo čo tu bolo vždy. Funguje to od úrovne spolupráce najjednoduchších ľudí v rámci malej komunity, až po tých najmocnejších sveta. To nijako nevyreguluješ, neokontroluješ a nespravíš s tým nič. Maximum čo môžeš spraviť je sloboda médií, sloboda prejavu, dať slovo verejnosti, voľbám a podobne. Viem, že každú z týchto vecí dokážete spochybniť vo forme v akej existujú dnes, ale to že tu môžeme slobodne diskutovať o takých veciach je jeden so spôsobov akým môže mať spoločnosť kontrolu sama nad sebou. A treba to chrániť. Celá idea slobody a demokracie, je veľmi krehká a veľmi delikátna vec, ktorá možno nefunguje dnes ideálne, ale keby nejestvovala vôbec bolo by to veľmi zle.
gogo:
Bolo to len obrazné pomenovanie, nie historická faktografia. Ale myslím si, že v dobe keď nejestvovali žiadne média a komunikácia medzi ľuďmi (analfabetmi) bola obmedzená na osobný kontakt, si ako panovník mohol spraviť čokoľvek a kedykoľvek, bez toho aby to malo akýkoľvek dôsledok, lebo skutočne sa svet o ničom nedozvedel, a ak sa dozvedel tak to čo si chcel ty. Vzbury dôb minulých (a podľa mňa aj súčasných) nikdy nevychádzali primárne od tých najnižších ľudí, skôr boli dôsledkom mocenských bojov v najvyššej vrstve, ktorá podľa potreby aktivovala tie najspodnejšie články a využila ich vo svoj prospech. Bežný sedliak sa udrel na pánskom, a keby pohol brvou, tak ho rozfašírkujú na dereši. A áno máš všelijaké fázy, ale je to to isté raz v ružovom, raz v zelenom.
Tommy:
S tým socíkom bohužiaľ súhlasím.
-
TommyHot
Addict
Rozni mocni jednotlivci su mocni len vdaka statu. Ak zrusime vplyv statu na trh, zrusime casom aj tychto mocnych, ktori bez politickej lobby nemaju sancu. Nedavno som sa bavil s jednym clovekom o monopoloch. Dovtedy som bol aspon za zasah statu v podobe antimonopolnych uradov, ale po rozhovore s nim uz nie som ani za to a som za absolutny volny trh, bez akehokolvek zasahu (to co si trh vyziada, to je pre neho dobre, a ak to dobre nebude, tak to same zanikne). Dospeli sme k zaveru, ze monopoly prosperuju len vdaka statu. Nemusime ani daleko chodit po priklad - danove prazdniny pre zahranicne automobilky. Nevpustenie dalsieho mobilneho operatora na trh a zlozite podmienky na ziskanie licencie. Za chvilu uz len jedna zdravotna poistovna. Zmluvy statu s Microsoftom s niekolko rocnou vizadanostou na dodavanie SW pre statnu spravu, teda urady, skoly, nemocnice, vsetko. A vo svete je to este horsie, tam je de jury monopolov este viac a v podstatne vacsich rozmeroch.
Nakoniec zistíme, že ste anarchokapitalisti. 
-
TommyHot
Addict
Absolutne sa mi nepaci tento oxymoron
aj ked ano v zasade som za tu najcistejsiu formu kapitalizmu..
Zaujímavé, oxymoron aj podľa anarchistov aj kapitalistov, malo by sa to vyradiť zo slovníka, heh.