Hypotetické ekonomické otázky

Diskusie na politické témy...
slay
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Hypotetické ekonomické otázky

Príspevok od používateľa slay »

Problém štátu je podľa môjho názoru ten najzákladnejší problém celej ekonomickej vedy, lebo všetko ostatné je viac menej jasné. Je to tak isto ten najzákladnejší problém v rámci spektra politiky. Preto to tu určite nevyriešime, ale..

Je to problém preto, že časť ľudí sú idealisti, ktorí veria tomu, že štát dokáže alokovať zdroje "spravodlivejšie" ako trh. A časť ľudí, ako ja, si myslia, že to štát nielenže nedokáže, ale naopak pôsobí často škodlivo a pôsobí svojím konaním mnoho problémov. Rozhodnúť sa je na každom z nás, ale radím nerozhodovať sa podľa citu, skôr podľa rozumu. Lebo veľké sociálne cítenie je zvyčajne hlavnou príčinou veľkých sociálnych problémov.

Boj medzi týmito dvoma skupinami sa viedol celé 20 storočie a to čo tu máme dnes je výsledok. Podľa mňa veľmi zlý výsledok, v ktorom vyhrali tí, ktorí chceli štátu čím viac. Napriek tomu, že sa stále skloňuje kapitalizmus a trh, tvrdý fakt je, že vo všetkých vyspelých krajinách ma dnes štát silné slovo a je príčinou mnohých dnešných problémov. Týmto však nezbavujem zodpovednosti to čo ľudia radi označujú za horné 2%, práve naopak. Lebo je chyba oddeľovať štát a tých najsilnejších. Pravda je, že je to jedno a to isté. Štát je v praxi len strašná horda úradníkov, ktorí sú úslužní pyramidálnej hierarchii, na ktorej vrchu stoja politický nominanti, ktorí sú len predĺženými rukami mocenských záujmov v krajine, ktoré zase môžu byť reprezentované dobre jednak domácou aj zahraničnou scénou. A celá táto mašinéria jednoducho nemôže vytvárať rovnováhu v krajine, naopak, vždy ju bude narušovať. A to do tej miery, do akej sa len bude dať.

Preto ja osobne, som bol vždy za to aby sa štát staral skutočne len o to, o čo sa musí nevyhnutne starať, vytváral podmienky pre život hospodárstva a ľudí. Lenže realita je presne opačná, štát je všade, a aj tam kde nemusí. Silne reguluje všetko. Berie všetko a prerozdeľuje to zle. Vytvára v ľuďoch strach, potláča ich a snaží sa aby boli ľudia na ňom čo najviac závislí. Milión ľudí na Slovensku, si dnes myslí, že potrebuje Róberta Fica, že ten ich ochráni pred krízou, že im zabezpečí dôchodky, zdravie, istoty.. to všetko je jedno veľké a účelové klamstvo, ktoré robí z ľudí dobrovoľných otrokov, ktorí sa zbavujú zodpovednosti za vlastnú krajinu, za vlastný život a myslia si, že keď raz za 4 roky odvolia, takže tým pádom je už všetko starosť NRSR.

To je zle v každom prípade. A čím viac sa ľudia budú báť, tým viac tu pre nich bude uncle sam. A bude z toho zase pohroma.
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

http://ekonomika.sme.sk/c/6523510/z-div ... -viac.html
mna by len zaujimalo co by sa stalo ak by sa zacali hromadne firmy stahovat prec.myslim danove raje
slay
Addict
Addict

To sa už viac menej deje, každá firma pre ktorú to má zmysel (lebo zďaleka nie pre každú firmu to má zmysel) už tam buď je alebo do konca roka bude. Ostanú tu len tí, ktorí v tom nevedia chodiť, nemá to pre nich pridanú hodnotu, alebo majú iný dôvod. Inak, každý kto môže bude optimalizovať dane v rajoch, lebo je to easy. Zabije to hlavne domácich podnikateľov, ktorí fungujú od A po Z medzi našimi hranicami.

Fico je debil. A každému kto ho volil a dnes sa sťažuje, je treba polámať ruky. Bude viac podvodníkov, bude viac ľudí čo odtiaľto odídu, bude sa tu žiť a podnikať ťažšie a áno môže za to vyše milión "obyčajných ľudí". Samozrejme pravica by nás nespasila tiež, aj keď až takto by to doje*** asi nemohla ani keby chcela. Proste niet u nás dnes politický subjekt, ktorý by sa dal bezvýhradne podporiť.

A bude horšie, ešte nie sme na konci.. :wink:
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Tak tak, ja uvazujem, ze od noveho roka zalozim offshore (USA je fajn), alebo povyhadzujem dohodarov a zamestnam uz len zivnostnika a nech sa vysporiada s danami po svojom. Fico nam dava len niekolko legalnych moznosti:

1) zredukovat zamestnancov
2) znizit platy
3) offshore
4) krach
slay
Addict
Addict

Podľa mňa je Belize, alebo Svätý Vincent ako východisko lepšia voľba než USA.Teda pokiaľ chceš skutočne mať na 20 rokov garantované výnimky zdaňovania. Ale závisí od druhu a spôsobu podnikania.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

No len problem s firmami, ktore sidlia na Belize a v podobnych krajinach je ten, ze s nimi velmi ine firmy nechcu obchodovat, kedze po vacsine ide o pracky penazi. S US firmou si predsa len trochu doveryhodnejsi. A naklady na zalozenie USA offshoru su nizsie ako inde a hlavne ja sa nechcem vyhnut plateniu dani. Na to existuju ine sposoby, ja len nechcem aby ma tu zdieral nejaky bolsevicky smrad.
slay
Addict
Addict

Dá sa spraviť aj reťaz Belize>USA>SK. Ale tak treba zvážiť pre a proti.

Každopádne už len fakt, že o tomto musí slovenský podnikateľ uvažovať je smutný.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ad danove raje :
ten pomer vyhody-nevyhody je viacej na zvazenie ako by si clovek na prvy pohlad myslel
slay
Addict
Addict

gogo956 napísal:ad danove raje :
ten pomer vyhody-nevyhody je viacej na zvazenie ako by si clovek na prvy pohlad myslel
Všetko sa dá zrátať.
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

napisem to sem..kam dat peniaze? ako ste to riesili vy ked ste mali doma peniaze, ale niekde ich potrebujete zasit.doma ich nechcete drzat.do banky s nimi velmi nechcem,nemam chut podporovat bankovu mafiu,a teraz tie problemy s eurom,vsade kriza,ja aj verim ze aj by k niecomu doslo ze by daco padlo a ludia by chceli vyberat, tak banky by dali stop.alebo zamenit peniaze a niekde vlozit?nic strasne vysoke sumy par bubakov,zaujima ako ste to riesili vy.thnx
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Jžš´Mária, maj to doma a nerieš.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ak sa znehodnoti euro (napr obrovskou inflaciou) a banka ti da stop (co samozrejme da aby neskrachovala), tak ti bude cash na dve veci. Jednak nebude mat ziadnu hodnotu a nic si za neho nekupis, a ani ti ho nikto nezameni za inu menu, takze o svoje peniaze tak ci tak prides. Pokial mas par tisic eur, tak ich investuj do zazitkov (dovolenky, vylety, dobre jedlo atd), pokial mas par stovak tak neries - to nie su peniaze a pokial si milionar tak taketo veci neriesis lebo uz davno mas svoje portfolio diverzifikovane aby si zminimalizoval straty..

Btw ak spadas do kategorie zazitkoveho investovania a nechces to preflakat na cestovani, tak si kup ornu podu. V case ked peniaze stratia hodnotu, sa vratime k bartrovemu obchodu, a kto bude mat pristup k jedlu a k pitnej vode, bude sa mat najlepsie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aaa zase bubu Euro sa zmeni na "smetie"- dlho to tu nebolo :lol:

Son-Goku

normalne v trezore, celkom slusny sa da kupit napr v Sherlocku od 400-500€ vyssie. A pripajam sa ze najlepsie je asi investovat do zazitkov-dovolenka a pod, na to mozes spominat potom az do smrti. :)
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

gogo956 znehodnocovanie penazi (uvermi) = inflacia. Toto je zakonitost ktora plati a ak si myslis, ze euro nebude pri tychto zakonitostiach klesat, tak mozes ist tocit sci-fi filmy, urcite sa uzivis ;)
gogo956
Redeemer
Redeemer

TommyHot

"V máji medziročná inflácia dosiahla v úhrne hodnotu 3,4 %. Jadrová inflácia dosiahla hodnotu 2,2 % a čistá inflácia dosiahla hodnotu 2,5 %."
http://portal.statistics.sk/showdoc.do?docid=48390

Ked ma niekto v usporach naozaj vela penazi tak ho to mozno trapi /taki ich ale vecsinou vrazaju do inych veci-nehnutelnosti,akcie atd/, ostatnych sa to moc netyka.Vecsina ludi je akurat tak zadlzena hypotekami a lizingami na auto+ dalsie typy spotrebitelskych uverov, uspory nemaju vobec ziadne alebo iba v nizkej miere. Aj keby sa udiali tie najcernejsie scenare ohladom EU tak inflacia nad 10% p.a. nevyskoci- co ja osobne nepovazujem za ziadnu velku tragediu. O tom ze v najblizsom obdobi sa € zruti,rozpadne, hyperinfluuje, polka sveta pojde po zobrani neviem este ake strasiaky sa po forach a blogoch vypisuje uz minimalne 7-8 rokov. Pravda byva vzdy niekde uprostred.Ekonomiky juznej Europy su malo vykonne a zadlzene, ale vzdy este existuju mechanizmy ktore sa daju pouzit k tomu aby € ako take prezilo. Nemyslite si ze keby sme zostali ako stat pri vlastnej mene ze by bolo vsetko lahsie a jednoduchsie. Ja som tiez spekuloval,prevadzal z € na CHF-nieco malo zarobil,skusal aj na dalsie meny-skor prerobil, a teraz som sa na to vykaslal cele drzim € a hotovo. Neverim ze v dohladnej dobe pride k nejakemu mega-prudkemu znizeniu hodnoty € ak ked nahodou sa k tomu bude naozaj schylovat-podla sprievodnych znakov sa to da odhadnut, dak jednoucho tie prachy vo velmi kratkom case miniem na co budem chciet a hotovo.Ale hovorim, s niecim takym neratam v dohladnej dobe.
slay
Addict
Addict

Songoku

Čo presne si myslíš, že vyriešiš tým, že budeš mať eurá v cashi doma a nie v banke?
- nejaký účet v dlhodobom hľadisku budeš skôr či neskôr potrebovať a keď si ho tam teraz zrušíš, tak potom ho znova založíš, a ak budeš chcieť niekde peniaze vložiť alebo previesť, tak aj tak budeš za to platiť pokiaľ nemáš účet a niekde platíš aj s účtom. Teda na poplatkoch určite neušetríš.
- ak sa bojíš, že banky zavrú a k peniazom sa nedostaneš, tak tej logike skutočne nerozumiem. Skús sa nad tým zamyslieť. Maximálne čo tu môžeš spraviť je nemať účet len v jednej banke, prípadne nie len u nás, ale s tým sa vlečú zbytočné dodatočné náklady.

Doma si nechaj nejakú hotovosť, povedzme na týždeň, dva, max. mesiac. Zvyšok normálne daj do banky. Ak im neveríš tak tak do viacerých, alebo do zahraničia. Prípadne zvoľ dve, tri meny. A ak ich nechceš držať v cash, tak ich proste buď spotrebuj alebo investuj. Spotrebuj na zážitok, alebo na niečo čo je pre teba využiteľné, alebo ak máš rád konzervovanú fazuľu tak kľudne aj na zásoby ako Ivan ak máš strach, aj keď teda zo zdravotného hľadiska by som sa snažil jesť skôr čerstvú potravu než niečo čo bolo pred tromi rokmi zakonzervované. Ak chceš investovať, tak tam záleží od objemu. Pod 5 tisíc eur by som žiadne fondy, burzy, komodity ani iné veľmi neskúšal, lebo to nemá význam. A ak neveríš finančnému svetu, tak to máš ťažké. Orná pôda síce pekne zneje, ale je to v podstate strašný nezmysel. Rovnako zlaté unce a podobné veci. Nič z toho by ti skutočne nepomohlo pokiaľ si teda nechceš kúpiť 50 árov skutočne dobrej pôdy, ktorú vieš, môžeš a budeš obrábať alebo ak sa nespoliehaš na to, že sa vrátime do čias Xeny bojovnice a niekto ti vyčaruje bochník chleba a 5 kíl slaniny za trošku zlatého prachu čo mu naškrabeš zo svojej certifikovanej tehličky.

Reálne majú problém zadĺžené európske ekonomiky a nie mena ako taká. Sú len dve cesty, rozpad alebo zjednotenie. Ak sa EU rozpadne, tak to zo sebou nesie plno neznámych rizík pre každého. Ak sa bude ďalej zjednocovať, tak je to z politického hľadiska istejšia cesta. Preto moja prognóza je banková únia, fiškálna únia, kvantitatívne uvoľňovanie a spoločné eurobondy. A myslím, že to aj bude stačiť. Krajiny ako Grécko, Taliansko a Španielsko síce budú musieť reformovať a ľudia budú nespokojní ale už im nebude hroziť krach pri každom rozmare trhov. Morálne riziko už bude len na pleciach EU a tom ako prísne bude dohliadať na dodržiavanie fiškálnej rovnováhy. Bude žiť aj euro, aj dolár.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

gogo956 napísal:Neverim ze v dohladnej dobe pride k nejakemu mega-prudkemu znizeniu hodnoty € ak ked nahodou sa k tomu bude naozaj schylovat-podla sprievodnych znakov sa to da odhadnut, dak jednoucho tie prachy vo velmi kratkom case miniem na co budem chciet a hotovo.Ale hovorim, s niecim takym neratam v dohladnej dobe.
Cudujem sa, ze uz davno neinvestujes na zahranicnych trhoch, ked vies podla sprievodnych znakov odhadovat ako sa budu vyvijat meny a tym padom pre teba vobec neexistuje kurzove riziko :) trhy sa nedaju predvidat a taky nezmysel, aky si napisal by si nedevolil povedat nikto ani s 50 rocnymi skusenostami v investovani. Nic take, ako svaty gral neexistuje.

Ak nastane problem s menou, tak to pride po tichu a nahle a zrazu len zistis, ze pred bankou stoja kuklaci a k svojim peniazom sa proste nedostanes. Nebolo by to prvykrat co sa stalo nieco podobne (naposledy minuly rok v auguste Bank of America zavolala SWAT, ked si halda ludi, chcela vytiahnut svoje uspory. Trikrat hadaj, ci sa dostali k svojim peniazom).

Ak sa aj nadalej budu nalievat do trhu peniaze, tak inflacii nezabranis. A zabranovat jej deflaciou, kedy je stat zadlzeny az po usi, by bola cista samovrazda. Ja osobne si myslim, ze to co tu je od roku 2009 okolo krizy ani nechodilo a ozajstna financna, hospodarska a hlavne moralna kriza este len pride. Staty nechcu znizovat deficity (politicke reci o tom ako je to potrebne su len rozpravky pre naivnych ludi) a takyto stav sa neda tahat donekonecna. Krach je prirodzena sucast trhu a socanske vlady by si to uz mohli uvedomit.
gogo956
Redeemer
Redeemer

TommyHot

Uplne zrutenie € urcite v dohladnom case nehrozi. Je to proste velmi nepravdepodobne. EU taha stvrta najvecsia ekonomika sveta-Nemecko. Dalsia vec je ze v euru drzia hotovost mnohe miliardarske rodiny a klany ktore maju vplyv na politiku a oligopoli v ramci celej Europy a tie pád nedovolia. A ak by k tomu mmalo prist, tak sa to dopredu neututle prave preto ze tie obrovske presuny penazi by si kazdy vsimol, boli by to take velke zmeny ktore sa nedaju v tomto rozsahu utajit. Ale pokial si myslite ze vas zachrani ked si kupite kus pola, alebo prevediete peniaze na CHF alebo NOK,strieborne odlitaky, tak nech sa paci urobte ako uznate za vhodne. Asi prilis dobre necitas co pisem, inac by si furt nepisal dokolo to iste na co som uz v predch prispevkoch reagoval. :wink:
Alebo si za tie svoje obrovske uspory kupte stovky kíl konzerv a ked pride ta vasa strasna kriza tak na tom zarobite majland- zlatym prachom a mladymi pannami ich budu vyvazovat :D :)
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Miliardarske klany a rodiny drzia v prvom rade dolar, ktory je podstatne lepsim investicnym nastrojom ako euro a hlavne oni peniaze nedrzia v hotovosti, ale ich otacaju. Kto si vsimne presuny penazi? Myslis, ze oni pridu na pobocku banky a povedia tete za priehradkou, ze chcu presunut miliardu dolarov do zlata niekde vo svajciarsku? :) ci ako si to myslel?

Predstav si kus pola je podstatne lepsie riesenie, ako drzat peniaze na ucte. Zakladna ludska potreba je jedlo a nie zelene papieriky. Osobne si myslim, ze za XY rokov sa na cas vratime do feudalizmu, kde budu ti, co maju pozemky a ti, co na tychto pozemkoch budu muklovat, placa bude to co sa dopestuje a obchod bude fungovat prevazne ako barter. Uz som to hovoril niekolkokrat - ine civilizacie padli na hubu, neviem preco si myslime, ze v nasom pripade to bude inak?
gogo956
Redeemer
Redeemer

TommyHot

ak by velki investori /firmy,magnati,spekulanti atd/ sa zacali masovo zbavovat € vo velkych objemoch a kupovat napr USD alebo akukolvek inu menu,tak to viem do niekolkych hodiny,najneskor este v ramci toho dna.Kazdy kto ma zaujem moze priebezne sledovat vyvoj kurzov akejkolvek meny na internete v realnom case.

Tak ako som uz niekolkokrat napisal,dokonca prvykrat uz pred cca pol rokom:v Eurozone vyssia inflacia ako 10% v blizskej a strednej buducnosti s najvecsou pravdepodobnostou nebude. A vsetko co je nizsie je nieco co nijako podstatne fungovanie ekonomiky neovplyvni.Tym netvrdi ze by to neznamenalo problemy-ale nejednalo by sa o ziadnu tragediu. Takze pokial nebude inflacia 3 az 4x vyssia ako je momentalne dnes, tak hysteria je zbytocna a smiesna. :)
Napísať odpoveď