K tomuto si došiel ako? Vieš o tom, že toto určovali ľudia a často sa tento prístup menil? Išlo o filozofické dišputy."tvoj boh pre teba už predsa má osud a ty sa mu nevyhneš."
Boží plán nieje fatalistické pred určovanie... Boh má svoj plán a v ňom sú "zarátané" aj naše rozhodnutia. Boh je skutočne Bohom slobody.
Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
Vacsina neveriacich to tu chape tak, ze k viere sa uchyluju ludia v tazkych zivotnych situaciach, psychycky nevyrovnany a zranitelny. Ty osobne si spominal ze si sa k viere dostal v situacii, ktora nebola pre teba zrovna najlepsia. Myslim si ze to bol u teba spustac tejto tvojej viery v Boha. Ja len dufam ze za par rokov budes mat ine nazory, pretoze si inteligentny, lenze si zaslepeny celou tou vierou. Uvedom si kym mas este cas, ze viera v Boha ti viac berie ako dava.
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Artmesai: Pre kristove nohy, keď na niekoho reaguješ, tak to sprav poriadne, nie takto hara-bara, ťažko sa to sleduje a číta, neviem čím na koho vlastne reaguješ, kde končí to a ono.
Prosím, citácie zo "svätých kníh" mi tu nepíš, ja ti z hociktorej alegorickej vety z tých kníh do hodiny vyargumentujem, že hovorí o fučiacej Tatre 815 hore Braniskom. Proste sú to všetko irelevantné veci, ktoré do diskusie nepatria.
Neviem, koľko vzťahov je založených na bohu. Ty to snáď vieš? A ak to vieš, ako to vieš? Máš nejaký dôkaz? Alebo je to iba tvoja domnienka, odhad, alebo skôr želanie? Čo keď sú vzťahy založené na niečom inom, nie na bohu. Buchol si sa už niekedy do nejakej ženskej? Hádam si jej nikdy nepovedal, že váš vzťah je založený na bohu, lebo neviem neviem, ako dlho by to vo väčšine prípadov vydržalo...
Ako vieš, že plán boží nie je "fatalistické predurčovanie"? Máš na to nejaký dôkaz, nejaký fakt, argument? Alebo sa ma snažíš opäť iba naplniť kecmi z dogmatických frazeologických slovníkov, sto krát editovaných cirkvou a.s.?
Sorry, takto sa nedá diskutovať...
Prosím, citácie zo "svätých kníh" mi tu nepíš, ja ti z hociktorej alegorickej vety z tých kníh do hodiny vyargumentujem, že hovorí o fučiacej Tatre 815 hore Braniskom. Proste sú to všetko irelevantné veci, ktoré do diskusie nepatria.
Neviem, koľko vzťahov je založených na bohu. Ty to snáď vieš? A ak to vieš, ako to vieš? Máš nejaký dôkaz? Alebo je to iba tvoja domnienka, odhad, alebo skôr želanie? Čo keď sú vzťahy založené na niečom inom, nie na bohu. Buchol si sa už niekedy do nejakej ženskej? Hádam si jej nikdy nepovedal, že váš vzťah je založený na bohu, lebo neviem neviem, ako dlho by to vo väčšine prípadov vydržalo...
Ako vieš, že plán boží nie je "fatalistické predurčovanie"? Máš na to nejaký dôkaz, nejaký fakt, argument? Alebo sa ma snažíš opäť iba naplniť kecmi z dogmatických frazeologických slovníkov, sto krát editovaných cirkvou a.s.?
Sorry, takto sa nedá diskutovať...
boh ktory ma konkretne vlastnosti uz automaticky nemoze byt stvoritelom vesmiru, lebo to co je obmedzene a ohranicene nemoze byt tvorcom niecoho nekonecneho a neobmedzeneho. Ak existuje nejaky skutocny najvyssi boh, tak je to nieco ako podstata vsetkeho ale bez vymedzenia konkretnych vlastnosti. Bude to Existencia sama ale nebude mat vobec nic spolocne s nejakou antropomorfnou predstavou boha. Tato Existencia vobec nereaguje na nejake modlitby,prosby ani nic podobne. Je jej uplne šumafuk co javy vo vesmire robia, nezaujima sa o dobro ani zlo, aspon urcite nie z ludskeho hladiska. Podstata vsetkeho, výkalu aj posvatnych relikvii.Den aj noc.Samozrejme to teraz len filozofujeme, ze co keby ak.. 
pravdy o nabozenstvach (krestanstve)
http://theoatmeal.com/comics/religion
http://theoatmeal.com/comics/religion
-
xXPAINKILLERXx
Star
Re: Sex až po svadbe
Mám tu otázku na veriacich - myslím že tu niekto spomínal aj iné náboženstvá. Čo teda kresťanstvo urobilo iným náboženstvám? Nebudem teraz riešiť tie povznešenejšie typu buhizmus, napr. Ale obľúbená je konkvista celej Amerike, teda južnej, Mezo Amerika a Severná. Prečo tam boli ľudia, ktorí v niečo verili a mali svoje zaužívané tradície, medzi ktoré patrilo napríklad obetovanie ľudí... nejednalo sa o niečo, čo by bolo vyslovene zlé... čítal som o tom niekoľko knižiek. Obeť a ten, čo ho obetoval mali medzi sebou vzťah, na štýl obeť bol jeho syn a "obetovateľ" bol jeho otec... bola to pre nich pocta. Aj pre jedného, aj pre druhého. Prišli kresťania, hneď je všetko satanistické, všetko treba zničiť, vyplieniť a zlikvidovať. Samozrejme zlato ukradnúť. Najlepšie na tom bolo to, že aj cez to všetko že všetko od Aztékov bolo satanistické, tzn. dielo diabla, tak sa im strašne páčili ich výrobky z peria ktoré si povesili do kostolov priamo. Nehovoriac o inom...
Smeroval som s tým k tomu, že teda podľa Vás je ten Váš boh ten jediný, najlepší a ostatné náboženstvá sú čistý podvrh? Skrz to, že tomu milióny ľudí verí?
A okrem iného, čo si myslíte o živote vo vesmíre? To by ma celkom zaujímalo... je to kresťanské? (alebo ako to teda nazvať)
A ešte jedna vec - niekde sa mi zdá že som čítal niečo o tom, že akí sú jehovisti. Mal som jedného kamaráta, ktorý bol jehovista. Ja som neskutočne neveriaci človek, a neskutočne nemusím vieru ale nerozumiem teda tomu, že keď ich niekto v tejto téme niekde opísal ako dogmatikov, ktorý sa nesmú kamarátiť s nikým ako reálne s niekym kto je jehovista? Boli sme veľmi dobrí kamoši a nikdy mi do hlavy nič netlačil, pomohli sme si vo veľa veciach. Proste bola tabu... skôr by ma zaujímalo, skôr akým spôsobom si prišiel na túto nepravdivú informáciu?
Smeroval som s tým k tomu, že teda podľa Vás je ten Váš boh ten jediný, najlepší a ostatné náboženstvá sú čistý podvrh? Skrz to, že tomu milióny ľudí verí?
A okrem iného, čo si myslíte o živote vo vesmíre? To by ma celkom zaujímalo... je to kresťanské? (alebo ako to teda nazvať)
A ešte jedna vec - niekde sa mi zdá že som čítal niečo o tom, že akí sú jehovisti. Mal som jedného kamaráta, ktorý bol jehovista. Ja som neskutočne neveriaci človek, a neskutočne nemusím vieru ale nerozumiem teda tomu, že keď ich niekto v tejto téme niekde opísal ako dogmatikov, ktorý sa nesmú kamarátiť s nikým ako reálne s niekym kto je jehovista? Boli sme veľmi dobrí kamoši a nikdy mi do hlavy nič netlačil, pomohli sme si vo veľa veciach. Proste bola tabu... skôr by ma zaujímalo, skôr akým spôsobom si prišiel na túto nepravdivú informáciu?
Keby to tí "kolonizátori" robili po "kresťansky" tak by tam posielali iba misionárov, ktorý by im hlásali vieru v Krista, ale nekradli by im ich zem... Farizejských kresťanov bolo mnoho aj stále je...
V každom náboženstve je kúsok pravdy. Lenže v ostatné náboženstvá založili ľudia a kresťanstvo Boh, ktorý svoje Božstvo dokázal. (tu ide už o vieru, PS: nechcem uraziť neveriacich, ale takto verím)
"A okrem iného, čo si myslíte o živote vo vesmíre?"
Chápeme to ako tajomstvo, ktoré ešte nieje odhalené. Ak sú niake stvorenia, aj inde vo vesmíre - Chvála Bohu za ne.
Hovoril som o ich "viere", ktorá absolútne odporuje tomu, že uznávajú Bibliu atd...
Niekto je viac ovplyvnení, niekto nie. Napríklad tu: http://hradsky.blog.sme.sk/c/35771/Nebe ... visti.html
V každom náboženstve je kúsok pravdy. Lenže v ostatné náboženstvá založili ľudia a kresťanstvo Boh, ktorý svoje Božstvo dokázal. (tu ide už o vieru, PS: nechcem uraziť neveriacich, ale takto verím)
Spoiler
Veď kresťania vyznávajú jediného Boha a tak všetky monoteistické náboženstvá vyznávajú rovnakého Boha, či pod menom Boh, Alah, Manitou, atd. Je tu však jeden rozdiel - v predstave o ňom. Lebo všetky ostatné monoteistické náboženstvá okrem kresťanstva majú túto predstavu o Bohu od rôznych prorokov a učiteľov. Lenže kresťania majú túto predstavu o Bohu od Božieho Syna, ktorý jediný môže povedať o Bohu absolútnu pravdu - totiž on jediný ho pozná (a dá ho poznať každému, kto mu uverí).
Chápeme to ako tajomstvo, ktoré ešte nieje odhalené. Ak sú niake stvorenia, aj inde vo vesmíre - Chvála Bohu za ne.
Hovoril som o ich "viere", ktorá absolútne odporuje tomu, že uznávajú Bibliu atd...
Niekto je viac ovplyvnení, niekto nie. Napríklad tu: http://hradsky.blog.sme.sk/c/35771/Nebe ... visti.html
-
xXPAINKILLERXx
Star
oukey, odpovedal si. Nebudem Ta tu urazat, lebo moja viera v boha proste neexistuje.
Mame diametralne rozlisne pohlady na vec... niekto otvoreny, niekto uzavrety.
Len mi nie je jasne teda preco by sa im malo tlacit nabozemstvo do hlav, ked mali vlastné ktore fungovalo.
Mozno nacrtnem, ze vesmir je tym spravnym domovom "bohov"
ak rozumies kam tym mierim.. je to neskutocne weird teoria, ludia to ani nechcu pocut ale jedine mi to dava zmysel
Takze tak, howgh - idem spat
Mame diametralne rozlisne pohlady na vec... niekto otvoreny, niekto uzavrety.
Len mi nie je jasne teda preco by sa im malo tlacit nabozemstvo do hlav, ked mali vlastné ktore fungovalo.
Mozno nacrtnem, ze vesmir je tym spravnym domovom "bohov"
Takze tak, howgh - idem spat
Hej a otazne je kto je ktoxXPAINKILLERXx napísal: Mame diametralne rozlisne pohlady na vec... niekto otvoreny, niekto uzavrety.
-
xXPAINKILLERXx
Star
Myslím, že tým ako si sa prezentoval ty a ostatní ľudia v tejto téme je jasné kto má aké. 
Ja sa do tychto tem radsej nezapajam. Polka mojich kamaratov su ateisti. Stravili sme hodiny presviedcanim tych druhych o svojej pravde, vypili velke mnozstvo piva...
Zaver tych diskusii je vzdy o respekte nazoru toho druheho. On svoju poziciu obhajuje a ludia do neho utocia, vysmievaju sa, kreslia obrazky (posledna strana). To ma od respektu daleko. Fanatikov, hlupych a plytkych ludi najdes na oboch stranach viac menej rovnako vela.
Zaver tych diskusii je vzdy o respekte nazoru toho druheho. On svoju poziciu obhajuje a ludia do neho utocia, vysmievaju sa, kreslia obrazky (posledna strana). To ma od respektu daleko. Fanatikov, hlupych a plytkych ludi najdes na oboch stranach viac menej rovnako vela.
V tom, že kazdé náboženstvo vyznáva rovnakého Boha, sa hlboko mýliš. Preštuduj si základy viery budhistov, hinduistov alebo šintoistov. V "klasického" Boha veria akurát tak kresťania, judaisti a s prižmúrenými očami aj moslimovia.Artmesai napísal:V každom náboženstve je kúsok pravdy. Lenže v ostatné náboženstvá založili ľudia a kresťanstvo Boh, ktorý svoje Božstvo dokázal. (tu ide už o vieru, PS: nechcem uraziť neveriacich, ale takto verím)
Tak a teraz mi povedz, prečo by mali byť správne názory na božstvo práve tie kresťanské?
No predsa lebo krestanstvo zalozil Boh a svoje bozstvo dokazal.
Ale nie, teraz bez srandy, ako to svoje bozstvo dokazal? Tak ked existuje nech sa mi da nejake znamenie ze to je tak. Pokial v neho neverim, preco ma tak laskavy, milujuci a odpustavy Boh nechce presvedcit ze niekde je?
Ale nie, teraz bez srandy, ako to svoje bozstvo dokazal? Tak ked existuje nech sa mi da nejake znamenie ze to je tak. Pokial v neho neverim, preco ma tak laskavy, milujuci a odpustavy Boh nechce presvedcit ze niekde je?
-
seth82
Darca
Znamenie ti nedá, pretože blahoslavení sú tí, ktorí nevideli a uverili. Teda ak neuveríš, je to pre veriacich dôkazom, že nemáš vieru. Ak žiadaš o dôkaz, zopakujú ti to. Zacyklený kruh.
Zalozit vieru na tom, ze uver ak si nevidel a posluchaj. V tomto pripade moje nazory ciastocne podporuju Nietzscheho Antikrista.
"V tom, že kazdé náboženstvo vyznáva rovnakého Boha, sa hlboko mýliš. "
- A kedy som povedal, že vyznáva? Povedal som, že v každom je aspoň kúsok pravdy...
"ako to svoje bozstvo dokazal? "
- činil mnoho znamení a divov, ktoré človek sám do seba len tak nemôže robiť.
"Tak ked existuje nech sa mi da nejake znamenie ze to je tak. Pokial v neho neverim, preco ma tak laskavy, milujuci a odpustavy Boh nechce presvedcit ze niekde je?"
- Boh ti dáva znamenia, lenže si slepý! Otvor oči, pozri sa. I cezo mňa Boh zjavuje seba, tebe a ostatným. Stačí byť len vnímavý a hľadať pravdu. Skúste a presvedčte sa, aký dobrý je Pán. (Ž 34)
"Ak žiadaš o dôkaz, zopakujú ti to. Zacyklený kruh."
- somarina - pravý Boží služobníci sa začnú za teba modliť, lebo ich sila nieje v ich slovách, alebo v niečom čo by bolo z nich, ale z moci Boha
- "Zalozit vieru na tom, ze uver ak si nevidel a posluchaj."
- On nechce len tak, aby si mu začal veriť - on chce, aby si sa najprv presvedčil či je to naozaj tak, ako Ježiš svedčil o ňom a potom ak to budeš chcieť v slobode ho prijal.
- A kedy som povedal, že vyznáva? Povedal som, že v každom je aspoň kúsok pravdy...
"ako to svoje bozstvo dokazal? "
- činil mnoho znamení a divov, ktoré človek sám do seba len tak nemôže robiť.
"Tak ked existuje nech sa mi da nejake znamenie ze to je tak. Pokial v neho neverim, preco ma tak laskavy, milujuci a odpustavy Boh nechce presvedcit ze niekde je?"
- Boh ti dáva znamenia, lenže si slepý! Otvor oči, pozri sa. I cezo mňa Boh zjavuje seba, tebe a ostatným. Stačí byť len vnímavý a hľadať pravdu. Skúste a presvedčte sa, aký dobrý je Pán. (Ž 34)
"Ak žiadaš o dôkaz, zopakujú ti to. Zacyklený kruh."
- somarina - pravý Boží služobníci sa začnú za teba modliť, lebo ich sila nieje v ich slovách, alebo v niečom čo by bolo z nich, ale z moci Boha
- "Zalozit vieru na tom, ze uver ak si nevidel a posluchaj."
- On nechce len tak, aby si mu začal veriť - on chce, aby si sa najprv presvedčil či je to naozaj tak, ako Ježiš svedčil o ňom a potom ak to budeš chcieť v slobode ho prijal.
ako sa presvedcim o nejakej virtualnej bytosti, ked v nu neverim?
-
seth82
Darca
Iba tak, že v ňu uveríš. A až keď budeš veriť, tak budeš veriť. YO DAWG....