Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

matoa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa matoa »

inak to je sranda s tými autami, ako sa o nich hovorí o autách "budúcnosti" a pritom tu už mohli byť... lebo prvý elektromobil jazdil po cestách asi o 20 rokov skôr ako autá so spaľovacím motorom...
Trussardi
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Trussardi »

tento elektrac by som bral vsetkymi desiatimi

http://refresher.sk/6553-Nove-SLS-Elect ... i-emisiami
hellwet
Star
Star

Príspevok od používateľa hellwet »

Trussardi napísal:tento elektrac by som bral vsetkymi desiatimi

http://refresher.sk/6553-Nove-SLS-Elect ... i-emisiami
tak to hej :D mam rychle auto a este k tomu mi nic nezere ale riadny nezvyk, ze je bez zvuku
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

len ktovie, koľko elektriky to papá... píšu, že sa dobije za 3hodky... ale na koľko km šantenia to vystačí, to už nenapísali..

:)
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

na dlho to nebude... :D taktiez by ma zaujimalo ako dlho vydrzia baterie v nom, hladiska zivotnosti...uz sa tesim ako ho vyskusaju v Top Gear
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Čo sa týka toho zvuku, tak pokiaľ viem high-end modely majú reprosústavu, ktorá dodá zvuk motora podľa tvojej chuti. Môže byť haluz nastaviť tam nejaký traktor mode :D
CheZteR
Redeemer
Redeemer

http://www.jenproauta.cz:8080/video/403 ... e-to-ticho
zaujimave, ale treba to brat s rezervou...ze 750koni..ved na videu to ma nastavene maximalne tak na comfort ... :? chcel by som to vidiet v plnej sile, nie taketo propagacne jazdenie
CheZteR napísal: inac v Kosiciach som videl dobijaciu stanicu tusim pre 2-3 auta, uz som tam videl aj nabijat Peugeot, konkretne pri Jakabovom palaci pri tom moste ku zeleznicnej stanici
.... tak dnes som ju aj sfotil
Prílohy
IMG_20121024_154247.jpg
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

sympatický krok :)
10409487_10152548518907518_6798603842060810222_n.jpg
"[Elon Musk] explained that Tesla, famous for creating the world’s first electric sportscar, would not issue any patent lawsuits against anyone who used their technology in good faith, and accused patents of stifling progress. “Yesterday, there was a wall of Tesla patents in the lobby of our Palo Alto headquarters. That is no longer the case. They have been removed, in the spirit of the open source movement, for the advancement of electric vehicle technology.”
http://www.sciencealert.com.au/news/20141306-25675.html
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

po viac nez mesiaci v norsku som si vsimol ze elektromobilov je tu poko*ot, najviac je vidiet tesly, tych za den vidim kludne desiatky ..

tu maju trochu supportu aj od statu, elektromobily tu mozu jazdit v pruhu pre taxi/bus a nemusia platit myto za prechod mestom
meffisto
King
King

Príspevok od používateľa meffisto »

Tesla P85D
go go Elon!
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Dojazd je stale najvacsi problem, mna nieco napadlo, cudujem sa ze vyrobcov este nie, AFAIK...

Elektromobil by mal standardnu bateriu mensiu a dalsiu vymenitelnu (univerzalnu), ktora by sa vyberala ako zasuvka, taketo by boli na benzinkach a inych miestach, vo vymennych automatoch, vybita by sa tam vlozila a vyhodilo by to nabitu (za urcity poplatok). Ak by nebola blizko benzinka, po rozsireni by stacilo stopnut si iny elektromobil a vymenit si vymennu bateriu (opat za dohodnutu sumu).

Vidim aj mozne nevyhody, no vsetky by sa dali vyriesit:

- vysoka vaha, mohli by byt aj 2 ci 3 vymenne baterie, stale by bola vymena kratsia ako dotankovanie
- rozny "vek" baterii, to by sa mohli vyriesit prenajmom vymennej baterie na urcite obdobie

Teoreticky by sa mohli "zasuvkove" baterie/clanky pouzivat namiesto celej baterie, viem ze tie baterie su tazke, ale myslim ze by nebol velky problem vytvorit stroj ktory by vymenil baterie automaticky, aj bez vystupenia z auta.

Ak by boli vsetky baterie vymenne, tak by sa to dalo aj vyuzit, baterie by sa mohli prenajimat, bud na urcite obdobie, alebo na kilometre, tym by sa mohol odstranit po dojazde aj druhy najvacsi problem elektromobilov a to cena, predavali by sa auta bez baterii a tie by sa mohli prenajat napr. na mesiace, roky alebo tie kilometre. Takto by cena mohla klesnut mozno aj na polovicu.

Samozrejme ze baterie by neponukala jedina firma, mohla by byt konkurencia, dve alebo viac firiem by ponukali svoje automaty, vsetky baterie by boli kompatibilne, takze za poplatok by sa mohla bateria vymenit aj na konkurencnom automate, podobne ako funguju bankomaty.

Takze teraz zhrniem vyhody:

- vyrazne nizsia cena elektromobilu
- dojazd prakticky neobmedzeny (pri vymenach baterii na benzinkach)
- odpada nutnost vlastnit garaz
- "nabitie", teda vymena casovo porovnatelna s dotankovanim
- teoreticky moznost "upgrade" baterii
- benzinky a vymenne miesta by mohli pouzivat na nabijanie solarne panely, veterne turbiny*...
- * vdaka vyuzitiu obnovitelnych zdrojov by mohli byt vymenne automaty aj na odlahlych miestach, stacila by obcasna udrzba, odpada nutnost platit zamestnanca a opat tym moze klesat cena
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Myslis nieco taketo, ako zavadza Tesla na svojich staniciach? :)
Prílohy
tesla-bat-swap.jpg
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Vieš si predstaviť, že sa budeš naťahovať so 100kg(aj to by ich muselo byť v aute viac) batériou na benzínke? V Tesle S vážia batérie pol tony. Neviem, či by to naozaj bolo kratšie. Nehovoria o tom, že na vybratie takej batérie potrebuješ mať niekde otvor. A kedže to bude vyberať užívateľ, tak to musí byť tak trochu blbuvzdorné.

Kompatibilita je určite pekná vec, no dopadlo by to tak, že každý by si vyrábal svoju batériu aby si náhodou nekúpil lacnejšiu od iného výrobcu.

- neobmedzený dojazd máš aj teraz. Stačí nájsť zásuvku. Pokiaľ máš Teslu S, tak na všetkých staniciach Tesly nabíjaš zadarmo a za 20 minút máš nabitých 80%
- to s garážou nechápem. Teraz musíš mať?
- Tankovanie bude kratšie ako výmena batérií. Koľko ti už len zaberie tankovanie. 10 minút?
Používať solárne panely a turbíny na nabíjanie môžeš používať aj teraz. Nie je to však až tak úžasné. Keby si mal nabíjať na každej stanici tie batérie solárnymi panelmi, tak by si niekde nemal nič iné, len solárne panely.

Keby ten nápad bol taký dobrý a ekonomicky výhodnejší, tak by ho už asi spravili nemyslíš? Ale možno to len chce 10 rokov, kedy bude mať elektrické autá 90% ľudí. Vtedy to možno bude reálnejšie.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

ja nemyslim ze o 10 rokov bude tolko % zastupenia elektromobilov :?
podla mna sa nic vyrazne nezmeni a downsizing bude pokracovat
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

To som len napísal prvé čísla, ktoré ma napadli. Nie je to žiadny fundovaný odhad. :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

94jakub
Vieš si predstaviť, že sa budeš naťahovať so 100kg(aj to by ich muselo byť v aute viac) batériou na benzínke? V Tesle S vážia batérie pol tony. Neviem, či by to naozaj bolo kratšie. Nehovoria o tom, že na vybratie takej batérie potrebuješ mať niekde otvor.
Pozri si ten obrazok vyssie, bol si v nejakej vyrobnej fabrike? Vybrat a vlozit tazky predmet je uplne jednoducha operacia popri tom co je dnes mozne.

Navyse som povodne navrhoval len cast vymennej baterie, napr. 5KM=5KG, v tvare valcov, kto by potreboval viac, vymenil by 2, 3 kusy, stale rychlejsie ako nabijanie a porovnatelne rychle s tankovanim.
Kompatibilita je určite pekná vec, no dopadlo by to tak, že každý by si vyrábal svoju batériu aby si náhodou nekúpil lacnejšiu od iného výrobcu.
Ak by sa baterie prenajimali, ako som navrhoval, toto by odpadlo, vyrobcom baterii by platili firmy co by baterie prenajimali - takouto konkurenciou by sa vytvaral tlak na kvalitu, ucinnost aj cenu.
- neobmedzený dojazd máš aj teraz. Stačí nájsť zásuvku. Pokiaľ máš Teslu S, tak na všetkých staniciach Tesly nabíjaš zadarmo a za 20 minút máš nabitých 80%
Ano, "Stačí nájsť zásuvku", presne, "Pokiaľ máš Teslu S".
- to s garážou nechápem. Teraz musíš mať?
Byvas v panelaku, v praci na parkovisku nie je nikde blizko zasuvka, kde nabijes?
- Tankovanie bude kratšie ako výmena batérií. Koľko ti už len zaberie tankovanie. 10 minút?
Tankovanie zaberie niekolko minut, aj s platenim, aj keby tych baterii bolo niekolko a vymienali by sa rucne, bola by kratsia ako rychle nabijanie a porovnatelne s tankovanim.
Používať solárne panely a turbíny na nabíjanie môžeš používať aj teraz. Nie je to však až tak úžasné. Keby si mal nabíjať na každej stanici tie batérie solárnymi panelmi, tak by si niekde nemal nič iné, len solárne panely.
To su len niektore moznosti, na benzinkach by mohla byt len elektrina, na odlahlych miestach by panely nevadili, take veterne turbiny, by mohli byt kdekolvek kde je dost veterno. Toto je detail a vsade by si to prisposobili svojim/zakaznikovym potrebam, nechapem preco sa snazis kazdu vec spochybnit.

K tomu ze to mozem pouzivat aj teraz - lenze doma je to dost obmedzene a pomerne nevyhodne, kupovat solarny panel len kvoli nabitiu auta, take turbiny su hlucne, takze mat na zahrade toto nie je mozne, navyse opat - nie kazdy ma rodinny dom, resp. garaz.
Keby ten nápad bol taký dobrý a ekonomicky výhodnejší, tak by ho už asi spravili nemyslíš? Ale možno to len chce 10 rokov, kedy bude mať elektrické autá 90% ľudí. Vtedy to možno bude reálnejšie.
Pozri si ten obrazok vyssie, asi to taka hlupost nebude ked s tym uz Tesla zacina. Len skoda ze to asi nebude standardom, tak to moze elektromobilom skor ublizit.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

podla mna pojde vyvoj tych baterii a tiez nabijaciek rychlo dopredu. toto su stale len prve pokusy, ale kym budu tie baterie take drahe a vydrzia tak kratko nabite nekupoval by som si elektromobil ani keby stal 10k
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal:Pozri si ten obrazok vyssie, bol si v nejakej vyrobnej fabrike? Vybrat a vlozit tazky predmet je uplne jednoducha operacia popri tom co je dnes mozne.
Tak bavíme sa o fabrike alebo o používateľskej výmene? Obrázok som si pozrel a viem o tom, no odpoviem naň presne tak ako ty. Presne, "ak máš Teslu S" ak nie, tak máš smolu.
Dreamer napísal:Navyse som povodne navrhoval len cast vymennej baterie, napr. 5KM=5KG, v tvare valcov, kto by potreboval viac, vymenil by 2, 3 kusy, stale rychlejsie ako nabijanie a porovnatelne rychle s tankovanim.
Takže 500kg/5kg je 100 batérií. Chceš vymieňať sto batérií? To ti určite nezaberie menej času ako 20 minútové nabitie.
Dreamer napísal:Byvas v panelaku, v praci na parkovisku nie je nikde blizko zasuvka, kde nabijes?
Aha, takto. Tak to súhlasím, akurát to nemá nič s garážou ale proste nemáš možnosť to kde nabiť.
Dreamer napísal:Tankovanie zaberie niekolko minut, aj s platenim, aj keby tych baterii bolo niekolko a vymienali by sa rucne, bola by kratsia ako rychle nabijanie a porovnatelne s tankovanim.
Viď hore. Nie každý sa chce naťahovať s 5 kilovým batériami, hlavne keď ich má byť 100.
Dreamer napísal:To su len niektore moznosti, na benzinkach by mohla byt len elektrina, na odlahlych miestach by panely nevadili, take veterne turbiny, by mohli byt kdekolvek kde je dost veterno. Toto je detail a vsade by si to prisposobili svojim/zakaznikovym potrebam, nechapem preco sa snazis kazdu vec spochybnit.
Nabíjaciu dobu batérií neznížiš. Tú energiu tam dodať musíš. Tiež sa ti nemôže stať, že na tej stanici v priebehu pol hodiny vymenia 20 batérií a 21. vodič, tak bude musieť čakať tri hodiny lebo proste nabité batérie už nie sú.
Dreamer napísal:Pozri si ten obrazok vyssie, asi to taka hlupost nebude ked s tym uz Tesla zacina. Len skoda ze to asi nebude standardom, tak to moze elektromobilom skor ublizit.
Znova môžem odpovedať tak isto. "Má to Tesla." Takže musíš mať Teslu.

Aby si ma nechápal zle, že ti tu všetko spochybňujem alebo neviem čo, ja elektromobilom veľmi fandím a dúfam, že časom prerazia. No tvoj nápad by dnes proste neuspel a preto to automobilky nerobia(takže Ameriku si asi neobjavil). Jednoducho na dnešnom trhu a s dnešnou technológiou batérií je niečo také neekonomické a nepohodlné. Nehovorím, že sa také niečo nestane časom, keď bude elektromobilov výrazne viac alebo ak budú batérie mať násobne väčšiu kapacitu.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Jakub, a co brani ostatnym znackam pouzit Tesla kompatibilnu technologiu? Ved standarty existuju... ked moze vsade pasovat rovnaka 12V autobateria, preco by nemohla vsade pasovat aj rovnaka (resp. kompatibilna, mozno podla kapacitnej triedy/triedy auta rozdelena) bateria?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Pýtať sa niečo také v dobe patentových vojen. Nemyslíš, že keby to bolo tak úžasné a ekonomicky výhodné už by to dávno robili?
Dreamer tu však písal o nejakom ručnom vymieňaní. Tie batérie nemajú veľkosť 5 litrovej bandasky, že to vytiahneš z kufra a na pokladni vymeníš.
Napísať odpoveď