Tak, zena ostala verna francuzom, Renault Twingo E-tech isiel novym majitelom a vcera sme prievizli na Slovensko 3-rocny Renault Megane e-tech...
Mnichov - Bratislava sme dali presne na jednu nabijaciu zastavku (+ auto nam autosalon odovzdal nabite na 100%)
Elektromobil co si o nom myslite?
Re: Elektromobil co si o nom myslite?
Toto je sakra pekne auto, cg 
Satelit z vesmíru odhalil pravdu o elektromobiloch. Ako menia kvalitu ovzdušia? | Živé.sk
Stačí len 200 ekologických áut a nastane merateľná zmena. Výsledky z reálnej prevádzky prekvapili.
Dlhodobé diskusie o prínosoch elektromobility obohatila rozsiahla americká štúdia uverejnená v odbornom časopise The Lancet Planetary Health. Ako prvá jasne dokazuje, že rastúci počet elektromobilov už dnes merateľne zlepšuje kvalitu ovzdušia, všimli si Phys.org, Clean Technica.
V článku sa dočítate:
- Štúdia potvrdila, že elektromobily preukázateľne znižujú emisie oxidu dusičitého.
- Každých dvesto nových ekologických vozidiel zlepšilo miestne ovzdušie o 1,1 %.
- Úplná elektrifikácia dopravy ušetrí bilióny v sektore zdravotnej starostlivosti.
Zatiaľ čo vedci predtým vychádzali len z modelov a prognóz, dnes už majú k dispozícii reálne údaje z prevádzky.
Odborníci sledovali vývoj v rokoch 2019 až 2023 a porovnali počty bezemisných vozidiel s koncentráciami oxidu dusičitého (NO₂), ktorý vzniká predovšetkým v motorových vozidlách a pri spaľovaní fosílnych palív. Tento plyn spôsobuje dýchacie ťažkosti a zhoršuje kardiovaskulárne ochorenia.
Na meranie využili údaje zo senzora TROPOMI (Tropospheric Monitoring Instrument) na satelite Sentinel-5, ktorý dokáže globálne sledovať znečistenie.
Elektromobily a čistejšie ovzdušie
Vedci na účely výskumu rozdelili Kaliforniu na 1 692 zón zodpovedajúcich poštovým smerovacím číslam a z verejných databáz získali počty registrovaných vozidiel s nulovými miestnymi emisiami. Do tejto skupiny zaradili elektromobily, plug-in hybridy aj vozidlá s vodíkovými palivovými článkami. Zmeny v počte áut potom porovnali s priemernými ročnými koncentráciami NO₂, ktoré nameral satelit.
Na analýzu boli použité dáta zo satelitu (ilustračná snímka).
Na analýzu boli použité dáta zo satelitu (ilustračná snímka). Zdroj: vytvorené pomocou umelej inteligencie Google Gemini
Údaje potvrdili priamu úmernú závislosť. Na každých 200 novo registrovaných bezemisných vozidiel pripadal pokles koncentrácie oxidu dusičitého o 1,1 %. Počas piatich rokov sa v každej zóne objavilo v priemere 272 nových bezemisných vozidiel. Podiel áut bez výfukových emisií vzrástol približne z dvoch na päť percent. Stále je teda čo zlepšovať.
Výhody elektromobilov sú zrejmé už dnes
Výsledky sú očistené od vonkajších vplyvov, akými boli pandémia covidu-19 alebo zmeny cien palív. Rok 2020 vedci úplne vylúčili, pretože pandemické obmedzenia drasticky skresľovali emisie z dopravy. Presnosť matematického modelu potvrdil aj kontrolný test: v štvrtiach, kde pribúdali klasické autá so spaľovacími motormi, sa kvalita ovzdušia preukázateľne zhoršila.
Štúdia tak vyvracia predpoklad, že prínos elektromobilov sa prejaví až v ďalekej budúcnosti. Úplný prechod na elektromobilitu by len v USA znížil emisie NO₂ o 61 %. Krajina by vďaka tomu mohla ušetriť viac ako 1,2 bilióna dolárov na nákladoch na zdravotnú starostlivosť.
Toto sa za mna celkom podarilo: https://www.xpeng.com/model/L03
tento týždeň som mal možnosť jazdiť a skúšať niekoľko nových elektrických mercedesov, najazdil som okolo 1k km a obzvlášť CLA 250+ má šialene dobré dojazdy, aj keď tomu auto dávate poriadne zabrať. Keby niekoho niečo zaujímalo, mimo všetkých "objektívnych" automotive tvorcov, viem dať pár svojich laických postrehov 
U CLA by ma zaujimal komfort a odhlucnenie. Ta technika sa naozaj zda byt paradna
Resp, aku to ma spotrebu ak ides cca 150 km/h po dialnici ?
na úvod hneď treba povedať, že CLA je auto pre limitnú klientelu, ideálne pre jednotlivca alebo pár možno tak s malým dieťaťom. Veľmi živé auto, zábavné, spratné a ideál na mesto ale aj dlhé trate (vďaka spotrebe)
1. Komfort - vpredu je to super, ale tak max do 190cm vodiča a tučný človek si nesadne, podľa mňa tak nad 100kg už bude problém sa napratať do užšej sedačky. Tie sú ale príjemne pohodlné, vyhrievané a masážne (podľa konfigurácie), CLA nemá odvetranie ak sa nemýlim. Nemal som pocit ale, žeby som sa ale v aute potil, viac mi sedela koža ako látkova sedačka. V'daka predklimatizovanie sadáš do vychladeného auta. Prekvapio veľa úložneho priestoru vpredu, sedan má solídny kufor aj frunk (úplne v pohode aj na veľké dovolenky). Shooting brake ešte viac.
- vzadu je to pre hobitov, deti alebo ľudí po amputácii nôh, nakoľko je to nízke auto, hrubá baterka, takže dospelý človek má kolená ostor k brade a posed je vyslovene nepohodlný a dlhšiu trasu fakt nedáte. Deti v sedačky, alebo tak do 10r, úplne v pohode.
2. Odhlučnenie super, jazdili sme rôzne typy trás a na to, že je to entry level pre mercedes, tak naozaj veľmi dobré. Nemal som pocit, žeby som počul pazvuky od rekuperácie, či elektromotora, od koliec či cesty pekne odizolované. Super 3D Burmester audio, možnosti nastavenia "fake" zvuku motora, takže ani nevieš, že za oknami je nejaký svet.
3. Technika je parádna, auto šlape neskutočne rýchlo, je to ako iphone, zapneš a všrtko funguje bez sekania, bez nutnosti čosi riešiť. Veľmi intuitívne, jednoduché, prehľadné. Asistenty vypínaš v podstate na jeden klik. Má to kopu kamier, 360ku, natáčanie videa (ako autokamera), natáčanie interiéru a kopu malých vychytávok. Sú tam integrované 2 AI, superscreen, výborná konektivita a množstvo appiek. V tom som ja vôbec ale že nevidel zmysel, a nič z toho som za týždeň nevyuźil a ani žiaden zo spolujazdcov. Priplácať za druhú obrazovku sa vôbec neoplatí z môjho pohľadu. Veľmi dobrá natívna navigácia.
4. Spotreba je extrémna, až som neveril. Ale pri predpisovej rýchlosti, nie je problém sa na okreskách / v meste dostať cez 800km. Narazil som na fóra, kde ľudia dali s 250+ v meste 1200
Jazdili sme pomerne na hrane, často nad limit, boli sme niekedy v aute aj štyria, jazdili kopce, mesto, diaľnicu (aj 150+) a bol problém priemernú spotrebu dostať nad 14kwh. Obe CLA, čo sme mali tak boli predvádzačky, ku ktorým sa ľudia správajú ako prasce a dlhodobé spotreby mali niekde medzi 14-16. Diaľnica okolo 120kmh spotreba cca 16-17, nad 140 to ide okolo 22-25, závisí od profilu cesty. Ale keď sme jazdili predpisovo, spotreba bolo pod 20kwh.
1. Komfort - vpredu je to super, ale tak max do 190cm vodiča a tučný človek si nesadne, podľa mňa tak nad 100kg už bude problém sa napratať do užšej sedačky. Tie sú ale príjemne pohodlné, vyhrievané a masážne (podľa konfigurácie), CLA nemá odvetranie ak sa nemýlim. Nemal som pocit ale, žeby som sa ale v aute potil, viac mi sedela koža ako látkova sedačka. V'daka predklimatizovanie sadáš do vychladeného auta. Prekvapio veľa úložneho priestoru vpredu, sedan má solídny kufor aj frunk (úplne v pohode aj na veľké dovolenky). Shooting brake ešte viac.
- vzadu je to pre hobitov, deti alebo ľudí po amputácii nôh, nakoľko je to nízke auto, hrubá baterka, takže dospelý človek má kolená ostor k brade a posed je vyslovene nepohodlný a dlhšiu trasu fakt nedáte. Deti v sedačky, alebo tak do 10r, úplne v pohode.
2. Odhlučnenie super, jazdili sme rôzne typy trás a na to, že je to entry level pre mercedes, tak naozaj veľmi dobré. Nemal som pocit, žeby som počul pazvuky od rekuperácie, či elektromotora, od koliec či cesty pekne odizolované. Super 3D Burmester audio, možnosti nastavenia "fake" zvuku motora, takže ani nevieš, že za oknami je nejaký svet.
3. Technika je parádna, auto šlape neskutočne rýchlo, je to ako iphone, zapneš a všrtko funguje bez sekania, bez nutnosti čosi riešiť. Veľmi intuitívne, jednoduché, prehľadné. Asistenty vypínaš v podstate na jeden klik. Má to kopu kamier, 360ku, natáčanie videa (ako autokamera), natáčanie interiéru a kopu malých vychytávok. Sú tam integrované 2 AI, superscreen, výborná konektivita a množstvo appiek. V tom som ja vôbec ale že nevidel zmysel, a nič z toho som za týždeň nevyuźil a ani žiaden zo spolujazdcov. Priplácať za druhú obrazovku sa vôbec neoplatí z môjho pohľadu. Veľmi dobrá natívna navigácia.
4. Spotreba je extrémna, až som neveril. Ale pri predpisovej rýchlosti, nie je problém sa na okreskách / v meste dostať cez 800km. Narazil som na fóra, kde ľudia dali s 250+ v meste 1200