problém so zapnutím PC

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Muffi
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

problém so zapnutím PC

Príspevok od používateľa Muffi »

Mám problém s dosť starým PC (cca 7 rokov). Asi pred rokom sa na chladiči k procesoru zlomila šrúba, ktorou sa na ňu uvepňoval tak som vylámal aj zvyšné tri a chladič len zaťažil. Všetko šlo, potom sa PC prestal používať a odložil som. Dnes som ho vybral zo skrine a skúsil zapnúť. PC ide, všetko šľape ale na monitore sa nič nedeje, akoby bol PC vypnutý. Skúsil som pár krát reštart ale jediné, čo som docielil je to, že teraz PC nejde nijako vypnúť (teda okrem odstavenia od elektriny). Tlačítko an reštart ani on/off nefunguje. Inak procesor sa zahrieva, ventilátory sa točia, všetky káble sú na svojich miestach 10 ráz skontrolované, akurát vpredu na bedni mi nesvietia tie diódy, nefungujú tlačítka, monitor mlčí a PC sa nedá vypnúť. Viete poradiť kde je chyba? Nemohol sa pokaziť procesor pre to provizórne upevnenie chladiča? I keď to si myslím, že by sa PC vôbec nezapol no ale ja sa v tom veľmi nevyznám.
terrens
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Re: problém so zapnutím PC

Príspevok od používateľa terrens »

Ak ti nejde monitor tak závadu hľadaj v grafickej karte alebo monitore.
Monitor ti bliká, svieti, alebo javí nejaké známky aktivity? Ak áno tak ho skús zapojiť do iného stroja pokiaľ môžeš, a vyskúšaj naňom. Ak nepôjde tak je chyba v monitore.
Potom skontroluj grafickú kartu, vyber ju, očisti od prachu hlavne kontakty(nejakou vatovou tyčinkou alebo podobnou kravinou) osaď naspäť a skús zapnúť .
Tie tlačítka skontroluj na doske, sú tam kábliky od predku skrine do dosky. Konektory(typu Reset, PWR, LED, HDD, Speaker, ...), do ktorých to je zapojené prebehni zrakom, prípadne vytiahni, ofúkaj a daj naspäť. Ak ale zapínaš tlačítkom tak musíš aj tlačítkom vypnúť(dlhšie podrž)- mimochodom, ako vieš že nefungujú tlačítka keď nevidíš na monitor?
Thommas
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Thommas »

Bez problémov to môže byť aj doska, RAM, CPU, ale aj zdroj. Treba ísť vylučovacou metódou.
Muffi
Addict
Addict

Monitor je v poriadku, na druhom PC ide ako má. Keď je zapojený k starému PC tak reaguje akoby bol zapojený k vypnutému PC. Večer keď bude čas vyskúšam grafickú na druhom stroji a uvidím. Ventilátor sa na nej točí ale to asi neznamená, že funguje, či hej? Najviac by ma ale zaujímalo, prečo je pernamentne zapnutý - stále, keď ho zapojím do elektriny, tak sa zapne. BTW to nerobil, keď som ho vytiahol zo skrine, vtedy len nešiel monitor. Až po niekoľkých reštartoch sa prestal dať vypnúť inak ako odstavením od prúdu.

//ok tak jeden z káblov vedúcich zo skrine bol uvoľnený, teraz už funguje tlačítko na vypnutie a komp sa prestal pernamentne zapínať. Stále ale neposiela žiadne info k monitoru (alebo to aspoň tak vyzerá).
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa typek61 »

skusal si clear cmos?
terrens
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Mne sa tiež začal PC neustále zapínať keď dostal šťavu do zdroja. Zistil som že som vykonal zmenu HW(nová zvuková karta), ktorá to spôsobovala, Tak skús pošmátrať v pamäti či si niečo nemenil. Myslím že to môže byť aj tou vadnou grafickou kartou, ak ti teda nepôjde na druhom PC.
Keď vyskúšaš tak sa pochváľ.
Muffi
Addict
Addict

Vyskúšal som monitor aj grafickú kartu na druhom kompe, oba fungujú bezproblémovo.

typek: čo s tým cmos a ako to docielim?

//clear cmos znamená vybrať tú baterku z matičnej a znova ju tam dať? Lebo aj to som teraz skúsil, nepomohlo.
terrens
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Tak to bude, ako tu už písal Thommas, doskou. Keď Ti to nenačíta ani BIOS a nenabehne nič...
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa typek61 »

baterka by mala byt vytiahnuta 5 min.popripade cez jumper resetovat
Napísať odpoveď