Hypotetické ekonomické otázky

Diskusie na politické témy...
Son-Goku
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Hypotetické ekonomické otázky

Príspevok od používateľa Son-Goku »

slay napísal:Songoku

Čo presne si myslíš, že vyriešiš tým, že budeš mať eurá v cashi doma a nie v banke?
- nejaký účet v dlhodobom hľadisku budeš skôr či neskôr potrebovať a keď si ho tam teraz zrušíš, tak potom ho znova založíš, a ak budeš chcieť niekde peniaze vložiť alebo previesť, tak aj tak budeš za to platiť pokiaľ nemáš účet a niekde platíš aj s účtom. Teda na poplatkoch určite neušetríš.
- ak sa bojíš, že banky zavrú a k peniazom sa nedostaneš, tak tej logike skutočne nerozumiem. Skús sa nad tým zamyslieť. Maximálne čo tu môžeš spraviť je nemať účet len v jednej banke, prípadne nie len u nás, ale s tým sa vlečú zbytočné dodatočné náklady.

Doma si nechaj nejakú hotovosť, povedzme na týždeň, dva, max. mesiac. Zvyšok normálne daj do banky. Ak im neveríš tak tak do viacerých, alebo do zahraničia. Prípadne zvoľ dve, tri meny. A ak ich nechceš držať v cash, tak ich proste buď spotrebuj alebo investuj. Spotrebuj na zážitok, alebo na niečo čo je pre teba využiteľné, alebo ak máš rád konzervovanú fazuľu tak kľudne aj na zásoby ako Ivan ak máš strach, aj keď teda zo zdravotného hľadiska by som sa snažil jesť skôr čerstvú potravu než niečo čo bolo pred tromi rokmi zakonzervované. Ak chceš investovať, tak tam záleží od objemu. Pod 5 tisíc eur by som žiadne fondy, burzy, komodity ani iné veľmi neskúšal, lebo to nemá význam. A ak neveríš finančnému svetu, tak to máš ťažké. Orná pôda síce pekne zneje, ale je to v podstate strašný nezmysel. Rovnako zlaté unce a podobné veci. Nič z toho by ti skutočne nepomohlo pokiaľ si teda nechceš kúpiť 50 árov skutočne dobrej pôdy, ktorú vieš, môžeš a budeš obrábať alebo ak sa nespoliehaš na to, že sa vrátime do čias Xeny bojovnice a niekto ti vyčaruje bochník chleba a 5 kíl slaniny za trošku zlatého prachu čo mu naškrabeš zo svojej certifikovanej tehličky.

Reálne majú problém zadĺžené európske ekonomiky a nie mena ako taká. Sú len dve cesty, rozpad alebo zjednotenie. Ak sa EU rozpadne, tak to zo sebou nesie plno neznámych rizík pre každého. Ak sa bude ďalej zjednocovať, tak je to z politického hľadiska istejšia cesta. Preto moja prognóza je banková únia, fiškálna únia, kvantitatívne uvoľňovanie a spoločné eurobondy. A myslím, že to aj bude stačiť. Krajiny ako Grécko, Taliansko a Španielsko síce budú musieť reformovať a ľudia budú nespokojní ale už im nebude hroziť krach pri každom rozmare trhov. Morálne riziko už bude len na pleciach EU a tom ako prísne bude dohliadať na dodržiavanie fiškálnej rovnováhy. Bude žiť aj euro, aj dolár.
aj tak som rozmyslal ze do zahranicia no rychlo som sa spametal ze kam a ako.ako asi kazdy uvazoval som nad svajciarmi ale potom som si uvedomil, ze nemam ich ako vlozit :lol: ..uz som uvazoval aj nad terminakom a podobnymi idiotinami ale furt je to o tom ze dam ich tam a nesmiem vybrat urcitu dobu,mozno iba s poplatkom.a aj tak su tie uroky tak strasne smiesne, ze to snad ani nema zmysel.poda? keby som mal 30 000 jewra tak aj hej..
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Ak by ti niekto hovoril o mieste kde len bez rizika jednoducho vložíš peniaze, budeš ich mať v absolútnom bezpečí, vo vždy likvidnej forme a ešte na tom zarobíš, tak ti so 100% istotou môžem povedať, že ti klame.

Inflácia je pre ekonomiku niečo ako radiácia pre život, ak je mierna, tak je hnacou silou evolúcie, ak je príliš veľká tak všetko zničí. Núti ťa peniaze použiť, pracovať s nimi, rozmýšľať a využiť ich potenciál. Tí čo sa len pasívne prizerajú strácajú. Šikovní prosperujú. Ale keď to presiahne reálne možnosti hospodárstva tak je zle. Niekto tu hovoril o 3 či 4 krát vyššej miere ako je dnes a to už je nezmysel. Inflácia je v normále na 1-3%, ak sa vyšplhá na 4-6% tak to už signalizuje, že je niekde niečo na hovno a všetko 7%+ je už totálny a nebezpečný hazard.

Preto aj kvantitatívne uvoľňovanie má svoje hranice a tí čo to robia o tom vedia. Resp. aspoň by mali vedieť. Oni vedia koľko môžu pustiť. Vidia ako sa vyvíjajú dlhy súkromného a verejného sektora, ako rastú ekonomiky, nezamestnanosť a tisíc ďalších vecí a musia na to reagovať. Tým chcem len povedať, že báť sa hyperinflácie dnes nemá také opodstatnenie ako v minulosti, keď chobotnica nemala zďaleka také "vedomie" a možnosti ako má dnes. Dnes nie je problém v sekunde peniaze "natlačiť", ale ani stiahnuť z obehu ak treba.
Son-Goku
Darca
Darca

chapem, ako som sa tu aj pytal,hladam nieco kam dat peniaze.ono mozno to budem mat na rovnako ci ich znizi inflacia,alebo inflacia+poplatky za vedenie uctu+ine poplatky.kedze s tym co mam doma sa nic poriadne neda spravit,mozno keby som keby som sa dal na numizmatiku :lol: .hladal som bezpecny pristav.
slay
Addict
Addict

Ak vsadíš na "bezpečný prístav" a nič nepríde, tak prerobíš tiež. Niekedy keď všetci idú jedným smerom, je dobré ísť naopak. Niekedy nie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

To ze niekto sa boji dat do banky tych par svojich €, pretoze ocakava ze v najblizssej dobe pride koniec systemu a budeme jest vsetcia akurat tak travu z luky je hlboke nepochopenie stavu veci, co maju nasvedomi rozne pochybne clanky a videjka armagedonistov na jútabe ktorym ide bud o 5minut pochybnej slavy alebo chcu niekomu nanutit svoje zlato/striebro.
Vsimnite si ze vynosy niektorych statov ktore boli v zaciatku krizy najviac ohrozene /Irsko, a da sa to povedat aj o Portugalsku/ uz klesaju- tento fakt hovori sam za seba.
slay
Addict
Addict

Veci netreba zveličovať, ale ani zmenšovať. :wink:

.. nečaká nás apokalypsa, ale najbližších 5-10 rokov určite nebude ani zlatý vek ľudstva. Podľa výnosov bondov by som sa veľmi veštiť nesnažil.
Son-Goku
Darca
Darca

niekde som cital ze kriza sa opakuje nejako kazdych 6 rokov,tato uz 4 roky trva.ceny potravin a nafty boli v roku 2007-2008 rekordne ale velmi neklesli,mavam taky pocit ze je to tak schvalne,co tym niekto sleduje..?
gogo956
Redeemer
Redeemer

ekonomike vobec nepomaha, ked sa neopodstatnene rozsiruju prehnane strasenia krizou a minimalne celoeuropskym hospodarskym kolapsom- co je u niektorych moda nielen na tomto fore, ale na nete ako takom. Vysledkom je, ze ludia odkladaju nakupy a investicie ktore by za beznych okolnosti vykonali a tym padom ekonomiku trosku postrcili dopredu. Je jasne ze silno zadlzeni ludia ktori uz nemaju volne dispo by sa mali vyhnut dalsiemu zadlzovaniu, ale druhy extrem, ked ludia zo slusnymi prijmami a malymi vydavkami zrazu zacnu velmi setrit a ukladat pod paplon,kupovat zlate mince a neviem co este, pritom ani sami nemaju racionalny dovod ale robia to lebo niekde nejaky expert povedal ze treba za kazdu cenu setrit- toto je rovnako zle. Mam pocit ze ked tu bola omnoho nestabilnejsia este slovenska koruna, tak nikoho ani nenapadlo robit nejaku hysteriu , ale ked je tu € co je mena uplneho ineho "rangu" tak hoaxi okolo nej vznikaju jedna radost. /si pamatam ze uz pred rokom boli na nete clanky kde ociti svedkovia div ze neprissahali ze Nemecko tajne tlaci novu vlastnu menu :D /
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Koruna a nestabilna mena? A v com prosim ta? Koruna mala len jeden problem a to ze bola velmi silna a zhorsovala nam exportnu poziciu. Hlavne posledne roky...
Son-Goku
Darca
Darca

sa mi tak zda ze ju stale drzia v trezoroch
gogo956
Redeemer
Redeemer

jeden graf napr. tu > http://kurz-euro.zones.sk/kurzy/SKK-koruna-slovensko/ ale je to len od roku 1999, zaujimavejsie bolo to obdobie predtym
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

To obdobie predtym je absolutne nezaujimave ak chces rozpravat o stabilite meny. Vyvoj meny z pred 14tich rokov nevypoveda o nicom. Ten graf co si sem hodil praveze dokazuje ako je/bola koruna stabilna a silna, az kym sa nezacalo umelo devalvovat aby sme mohli lahsie exportovat tovar. To iste uz skoro rok riesia svajciari voci euru.
gogo956
Redeemer
Redeemer

TommyHot
Ked sa pozries na ten graf od 99 do 06 tak je to uplne jednoznacna hupacka.Od polovice roka 06 sa zrazu stalo nieco zvlastne-koruna v podstate stabilne az do 2008 do fixacie kurzu stale posilnovala voci €- zeby hospodarsky zazrak? nie, vobec to s vykonnostou ekonomiky, ani situaciou na trhoch nemalo nic spolocne. To iba NBS intervenovala v ramci politickych nariadeni a splneni kriterii k prijatiu €. O ziadnu devalvaciu sa nejednalo, ale o jej opak. :wink: A samozrejme to nebolo zadarmo.

Makroekonomicke udaje zdroj nbs:

Bilancia zahranicneho obchodu:
2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011
-1400 -3400 -3200 -780 -1650 -2500 -2600 -730 -760 +950 +780 +2450

Cisla hovoria jasnou recou- vsimnite si prosim hned prvy rok prijatia €. Slovensko moze vsetkym ruky-nohy bozkavat, ze nas prijali aj ked nas vobec nikto nepotreboval ani nepotrebuje takych lazníkov.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Islo o opak devalvacie? :) cize ked sa (umelo) zastavil rast koruny (mast to tam v grafe, jul 2008) tak neslo o devalvaciu? Zaujimave zistenie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

TommyHot

to bola fixacia kurzu vzhladom k Euru. Prijatie Eura bolo to najlepsie riesenie ktore mohla urobit vyrazne proexportne orientovana chudobna krajina tj v tomto pripade Slovensko. Dufam ze sa vyhneme ekonomickym bluzneniam typu "Svajciarsko ma vlastnu menu tak preco nie my a pod." :wink:
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Fixacia kurzu posilnujucej meny k inej mene je v konecnom dosledku pre posilnujucu menu devalvacia. To iste si odsrali Svajciari, akurat tam boli trochu ine dovody.

O tom, ci bolo prijatie eura dobre, alebo zle riesenie sa predsa nebavime.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ale si myslim ze to je irelevantne nakolko to neodzrkadlovalo situaciu na trhoch alebo stav ekonomiky, ale bolo vysledkom intervencii NBS s cielom fixacie kurzu.
Son-Goku
Darca
Darca

http://www.dobrenoviny.sk/c/4986/robert ... ej-naivity
mna by zaujimalo jedno preco maju najbohatsi a velmi bohati pani problem platit nejake tie dane, ked uz vlastnia celu planetu
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Son-Goku
Darca
Darca

sa mi tak zda ze som cital davno dozadu ako niekto z most rich vykrikoval ze je nutne aby bohati zacali platit vysoke dane.uz ich aj zacali? :lol:
Napísať odpoveď