Gramaticke Okienko!
Re: Gramaticke Okienko!
nebol čech? 
Nie a hovoril pekne spisovne, bez prízvuku.
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
samozrejme je spisovne "platca", pripadne este "platiteľ" 
možno mal na mysli politikov, ktorí plátajú diery v zákonoch ohľadom DPH. 
Kedy sa používa slovo svoje, svoj
-
uplink
VIP
Ku tomu platcom a plátcom. Tiež som to videl od klientov na ich faktúrach vo viac ako 50% prípadov. Tipujem že nejaký Lászlo z Kolárova, alebo iného maďarského mesta to zadrbal nejakému exotovi do hlavy a od vtedy sa to traduje. Mne to príde úplne maďarské, ale kto vie čo hovorí naša spisovný lovenčina s jej hovníkom a stromokocúrom.
Paťko: Možno len trepnem, ale mne sa to vidí tak, že:
SVOJE je pri strednom rode TO auto - SVOJE auto, TO mesto - SVOJE mesto. SVOJ zase pri mužskom rode TEN stôl - SVOJ stôl, TEN počítač - SVOJ počítač.
SVOJE je pri strednom rode TO auto - SVOJE auto, TO mesto - SVOJE mesto. SVOJ zase pri mužskom rode TEN stôl - SVOJ stôl, TEN počítač - SVOJ počítač.
Ale kedy to použiť vo vete ? Mám to použiť, keď chcem niečo od druhého ? Alebo keď hovorím o sebe ?Svarog napísal:Paťko: Možno len trepnem, ale mne sa to vidí tak, že:
Svoje pocity si nechám pre seba // Svoje pocity si nechaj pre seba.
"privlastňujeme ním hociktorej gramatickej osobe, ale príslušná osoba musí byť podmetom vety."
( http://www.slovina.szm.com/pdf/sjm03.pdf )
( http://www.slovina.szm.com/pdf/sjm03.pdf )
-
RATZINGER666
Darca
z kontextu prispevku som nevytusil, ci si robis srandu alebo nie, ale aby si bol v obraze, v tychto pripadoch islo o vtip, slovencina ziadne taketo slova nepoznauplink napísal:kto vie čo hovorí naša spisovný lovenčina s jej hovníkom a stromokocúrom.
-
lowmanek
Light Professional
jedna perla, nie je to z fora...
Tieto nedelne vecery za FB tusim zacnem praktizovat castejsie 
Chalan ma cez 20, robi za pasom v automobilke a neskor vycita inemu, ako mu zavidi.... ty zas nevies co vypravas ja som sa NIGDY NEMACHROVAL NIGDY, dalsi ko*ot co sa len ozval zo slovom machrujes,daj sa odje*at ten gympel ty robi len zle martinko
a viete čo ma dokáže najviac rozosmiať ? slove GDE :DDDDD
gde som bol, :DD
D
gde som bol, :DD
D
-
javatar
Hardcore addict
Pani mam pre vas taku chutovecku ohladom slovosledu slov 'len' 'teraz' 'som'.
Napr. vo vete: "Len teraz som videl spravy." davame sloveso byt na koniec trojice ale v pripade vety "Len som teraz nevedel, ci to chapem spravne." davame sloveso byt do stredu spominanej trojice. Pevne verim, ze slovosled je spravny v oboch vetach ale neviem vysvetlit tretej osobe kedy pouzit ktory tvar a teda preco veta "Len som teraz videl spravy" nema spravny slovosled.
Napr. vo vete: "Len teraz som videl spravy." davame sloveso byt na koniec trojice ale v pripade vety "Len som teraz nevedel, ci to chapem spravne." davame sloveso byt do stredu spominanej trojice. Pevne verim, ze slovosled je spravny v oboch vetach ale neviem vysvetlit tretej osobe kedy pouzit ktory tvar a teda preco veta "Len som teraz videl spravy" nema spravny slovosled.
Nemôže to byť preto, že "(len) teraz" v prvej vete je príslovka a v druhej vete sú to častice, teda nimi len tak "okrášľujeme" tú vetu?
-
javatar
Hardcore addict
Moze byt - v prvom pripade sa da nahradit slovkom "az" v druhom "ale". Napisal som aj na jazykovy ustav, som zvedavy co mi odpisu.
-
RATZINGER666
Darca
podla toho, co potrebujes zdoraznit, ktory vetny clen, resp. ktory dej tam je priznacnejsi a vyznamnejsi... dolezite je aj to, na ktory jav reagujes a akym vetnym clenom je vyjadreny... obe vety davaju zmysel aj v prehodenom slovoslede, takze nemozes povedat, ze ked stoja samostatne, nedavaju zmyslel a nemaju spravny slovosled, napr.:
Nevedel by som o tom, len som teraz videl spravy, kde o tom hovoriili.
Ten ucitel mi to vysvetlil vzdy zrozumitelne, len teraz som nevedel, ci to chapem spravne.
Nevedel by som o tom, len som teraz videl spravy, kde o tom hovoriili.
Ten ucitel mi to vysvetlil vzdy zrozumitelne, len teraz som nevedel, ci to chapem spravne.
-
javatar
Hardcore addict
Tiez dobry postreh. Z jazykoveho ustavu mi neodpisali tak to asi necham tak. K+ obom.
TIPOL som si výsledok turnaja
mám auto rovnakého TYPU
My dvaja sme dobrý kamaráti.
daj mi tú desiatu ty špinavý potkan!
Ty si si neurobil domácu úlohu
dám ti to odpísať.
akože total základ. Ale vidím ,že vela ludí to nepozná.
mám auto rovnakého TYPU
My dvaja sme dobrý kamaráti.
daj mi tú desiatu ty špinavý potkan!
dám ti to odpísať.
akože total základ. Ale vidím ,že vela ludí to nepozná.
-
RATZINGER666
Darca
...dostuduj si to aj Ty, ked uz si sem dosiel poucovatVitaliy napísal:TIPOL som si výsledok turnaja
mám auto rovnakého TYPU
My dvaja sme dobrí kamaráti.
daj mi tú desiatu, ty špinavý potkan!
dám ti to odpísať.
akože total základ. Ale vidím ,že veľa ľudí to nepozná.
Mám Českú klávesnicu (nastavenú) pretože pracujem ako grafika vela ludí mi píše hlavne z Česka. To vysvetluje ,,ľ,, a spol. (Vidíš som si dal tú námahu to teraz prepnúť naspäť. )RATZINGER666 napísal:
...dostuduj si to aj Ty, ked uz si sem dosiel poucovatnajma ciarky a koncovky ov/ou, aby si opat nenapisal "jeho rukov", ako sa Ti podarilo v inom prispevku... a vety ako "akoze total zaklad" a "ale ze uplne" tomu tiez velmi nepomahaju...
Poučovat som sem naozaj neprišiel. Len podotýkam ,že vela ludí nevie už aj takýto základ. Nehovorím ,že ja píšem bez chyby. Ale základ treba.
Ale tvoju kritiku beriem som si vedomí ,že gramatiku neovládam dostatočne preto som rozklikol tento topic