Moje svedomie (formovane katolickou vierou) mi hovori, ze ak stretnem toho praveho, tak mu mam darovat svoju lasku v kazdej podobe. Toho praveho spoznam tak, ze sa budeme moct bavit otvorene o sexualite, bez toho, aby sme jeden druheho vnimali ako prostriedok na dosiahnutie slasti. O to viac si ale dokazovali lasku zaujmom, pochopenim a starostlivostou.audiotrack napísal:Artmesai: tak teraz trochu nechápem. Na jednu stranu píšeš že tvoje panictvo je najväčší dar a nedal by si to niekomu o kom nevieš že budete spolu navždy, na druhú stranu píšeš že Boh ti nájde tú pravú lebo je láska a chce pre nás iba to najlepšie. Aký zmysel v tom má teda tá svadba?
A ešte jedna otázka - píše sa niekde v biblii o svadbe a o tom, že musí predchádzať sexu? Citácia "milujte sa a množste sa" je známa a pozná ju každý. Ale kde je tam spomínaná svadba? Nikde ani zmienka, je to len kresťanský výmysel
Sobas je vonkajsi znak nasej odhodlanosti, robit jeden druheho stastnym a neukracovat ho ziadnu formu radosti. Btw. je to sviatost, ktoru si snubenci vysluhuju navzajom, teda je to len medzi nimi (pred Bohom). Svedci to teda o zrelosti ich vztahu po rozumovej/citovej stranke. Urcite je to sucast kultury, ze nieco ako svadba vobec existuje. Nie je to cisto nadprirodzene duchovne spojenie, ktore odrazu vyriesi vsetky problemy. (Tak ako "udobrovaci sex" nevyriesi problemy.) Ale status "manzel" a "manzelka" su spojene s urcitou zodpovednostou voci partnerovi, co ma prispievat k urcitemu poriadku (aj po svetskej stranke). Teda "milujte sa a mnozte sa" sa musi vykladat vzhladom na nas kulturny a spolocensky ramec, co ale nie je absolutne na skodu. Krestanskym vymyslom by som to nenazvala, skor clovek ako taky potrebuje urcity pocit istoty, tak ako ked vies, ze tvoji rodicia budu vzdy tvojimi rodicmi.
Artmesai -> ked som mala 16, mala som rovnaku argumentaciu ako ty.
Podla mna ta argumentacia odpoveda veku (to nemyslim nijak podhodnocujuco) a som rada, ze existuju pubertiaci, ktori sa snazia zorientovat vo svojich pudoch, pocitoch, svetonazore etc. Na skodu to urcite nie je a nechapem, ze nejaky cassanova qwerty ma potrebu robit osvetu a presviedcat pubertiakov, aby nechali volny priebeh svojim prebudzajucim sa pudom.